ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Теми, които не са свързани с часовници, или такива, които не се вписват в никой друг подфорум.

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот phil05 » 23 08 2017, 22:28

Мисля, че малко прекалявате и отивате пак в крайности, пак само Левски, само ЦСКА. Според мен хвани едните, удари другите. Глобална политика, глобални интереси, това живее някакъв собствен живот, неподвластен даже и не тези, дето си мислят че дърпат конците. Както големите пари живеят собствен живот и дърпат конците на големите клечки, дето си мислят че ги управляват. Кой голям финансист може да каже какво ще направят утре големите пари? В глобалната политика същата работа. Големите политици, поне тези дето имат акъл, се правят денем на мъж, а нощем треперят какво ги чака на другия ден...А другите, дето нямат акъл да го осъзнаят, правят отгоре на всичко и бели.

А ние вместо да се опитаме да си подредим малката държава, че да сме поне малко по добре, доколкото може, и поне малко да устоим на Глобалната политика, се занимаваме да оправяме кривия свят... :(
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 5832
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот tosunbei » 24 08 2017, 18:08

https://www.blitz.bg/svyat/kmett-na-ven ... 38722.html
:)) :)) Евала на кмета на Венеция ::up::
tosunbei
Маниак
 
Мнения: 802
Регистриран на: 22 06 2010, 23:19
Местоположение: Лондон

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот dtmf » 12 10 2017, 20:58

tosunbei написа:https://www.blitz.bg/svyat/kmett-na-venetsiya-otpravi-smrtna-zaplakha-za-vseki-koyto-vikne_news538722.html
:)) :)) Евала на кмета на Венеция ::up::Вестници на Турчина Делян Пеевски, може да си пише каквото му падне само да има продажби или четаемост. И с тея картончета за търкане колко милиона е направил от простите бедни хора не мога да си представя.
Аватар
dtmf
Маниак
 
Мнения: 1296
Регистриран на: 16 10 2013, 18:53
Местоположение: Бургас

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот ostap » 12 10 2017, 22:56

Талончетата за търкане не са ли на Черепа?
Изображение
Аватар
ostap
Маниак
 
Мнения: 550
Регистриран на: 10 07 2013, 18:06

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот dtmf » 13 10 2017, 23:04

На двамата, заедно с някой друг министър или премиер който ги "пази".
Аватар
dtmf
Маниак
 
Мнения: 1296
Регистриран на: 16 10 2013, 18:53
Местоположение: Бургас

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот senna » 09 12 2017, 12:42

Една идея, която се лансира доста отдавна, но сега вече се предлага и официално, като възможно решение на немалкото проблеми пред, които е изправен ЕС в условията на динамично променящ се свят. Какво мислите за казаното от Мартин Шулц?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ma ... -g-251732/
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот ostap » 09 12 2017, 16:03

Поредна крачка в посоката на превземане и унищожаване на Националната държава, до степен на лишаване от пълен суверенитет в полза на транснационалните корпорации и елити. Целта е Европа да се превърне просто в територия населена от послушни потребители и кредитовзематели, без право на самостоятелен политически и икономически свободен избор : " ... той каза, че желае ЕС да започне работа по нов конституционен договор, който да създаде федерална Европа с единна политика в сфери като вътрешната и външната сигурност, данъците и валутните въпроси, международното развитие и предоставянето на убежище."
Забележи кои са вътрешните врагове: " В речта си Шулц подчерта, че европейските ценности се подкопават системно от Полша и ЕС не е в състояние да стори нещо, а Унгария също се отдалечава все повече и повече от блока, включително чрез големите си сделки с Китай " Ти да видиш!!! Кво стана с демокрацията и пазарните принципи, които били " общочовешки ценности " ??? ::cool::
Целия този цирк се развива на вътрешнопартиен конгрес на Германската социалдемократическа партия (SPD) и е предназначен изключително за вътрешна консумация, след като този загуби изборите от Меркел. Опитва се да спечели вниманието на избирателите, на които започва все повече да им писва от безобразната политика превърнала хубавата им държава в кочина пълна с активно плодящи се мюсюлмански емигранти. И всичко това за сметка на средния германски еснаф работещ и плащащ данъци като луд.
А това, последното е пълен ташак : " Шулц изказа предположение, че ако ЕС имаше общ финансов министър, той щеше да попречи на гигантски компании като Facebook и Google да се изплъзват от плащането на дължими данъци. "
Това е същия този смешник , който направи всичко по силите си да ни нахлузи Споразумението за трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите. (ТПТИ).
Иначе ако се абстрахираме от действителността и разглеждаме теоретично идеята, така да се каже в един идеален вакум - тя е прекрасна! Нищо по-хубаво няма от една голяма, богата и силна Единна Европейска държава. Която да се грижи за собствените си граждани и техните политически и икономически интереси. А не за чуждите.

::drinks::
Изображение
Аватар
ostap
Маниак
 
Мнения: 550
Регистриран на: 10 07 2013, 18:06

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот phil05 » 09 12 2017, 16:45

Бравос :)). Германия хем била "кочина пълна с активно плодящи се мюсюлмански емигранти", хем тия, дето работят като луди и плащат данъци били еснафи :) Ми еснафи и будали са, за разлика от нашенския тарикат, дето последното нещо за което мисли, е как да си свърши работата.

Ако не беше Германия и някоя и друга като нея, няма значение дали е ЕС или не, да се правим, че поработваме нещо за тях, или изобщо каквото и да е, донякъде като хората... И да има поне малко ред, остави справедливост... Отдавна да сме почнали да се замеряме с камъни или да се стреляме в името на "по - висша справедливост", примери по света колко щеш. Докато още по - малката шепа олигарси изтръскат и изтискат вече наистина всичко от нас и от държавата.

В България брутния вътрешен продукт е 5-6000 евро на човек, в еснафска Германия 40-50 000 евро, сосе децата и пенсионерите. И сме седнали да им даваме акъл, вместо да се видим на какво приличаме и нещо да се оправим. Самите ние, не политиците и управниците нас. Само тогава ще ги оправим и тях, а не като мрънкаме, се много знаем и търсим кусурите на някой друг.
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 5832
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот ostap » 09 12 2017, 17:31

Думата "еснаф" употребена от мен НЕ следва да се разглежда от към отрицателното и значение: човек потънал в дребните си материални интереси, невиждащ по далече от носа си и неспособен да възприема нищо ново. Напротив, тук съм употребил тази дума в положителния и исторически контекст : " Независимо от наличието на патриархални условности и източни нрави през 19 век, еснафът стимулира развитието на българската национална промишленост и се превръщат в първостепенен фактор на стопанското и социално развитие, макар и в условията на силно ограничен стопански либерализъм "
Удачно е да я заменим с Бюргер - " (на немски: Bürger, от древногорнонемски burgari — защитник на града) в буквален превод значи гражданин, градски жител или защитник на града.

В ранното средновековие бюргери са наричани жителите на укрепено селище - на немски "Бург" (крепост) или постовите до укрепени места, църкви, катедрали и др. През същинското средновековие (XII - XIV век) бюргерите са свободни граждани на немските градове с т.нар. "градско право" в различен статут от феодалите. В ново време бюргерите формират бюргерството, т.е. гражданското общество в Централна Европа и в частност в германските земи."

:ugeek:
Изображение
Аватар
ostap
Маниак
 
Мнения: 550
Регистриран на: 10 07 2013, 18:06

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот phil05 » 09 12 2017, 18:18

Така е, всъщност както и да е. Но поне да го потърсим това положителното, или нещо някъде по средата между нас и тях, вместо да си я караме в другата крайност и да си търпим дереджето. И все някой друг да ни е виновен и какъв бил.

Ми какво ще правим, като нямаме "бюргери", или колкото ги има, не щат да ИМ, или И плащат данъци, на държавата де? :)
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 5832
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот senna » 09 12 2017, 19:10

Аз го разбрах правилно мисля, Ostap. Еснаф, бюргер в смисъла на средна класа.
Видно е, че "неравенството" е разпространено навсякъде по света, както е ясно, и че то е над национална характеристика. Въпроса е дали подобно принудителното интегриране на различните националности под шапката на едно общо политическо, конституционално и фискално ръководство, ще има реален и достатъчно устойчив ефект, за да преодолее различията и дисбалансите налични в съюза към момента. Естествено, че цената ще е отказ от суверинитет, но ако ефекта ще е изравняване на стандарти, както жизнени, така и на възможности за развитие в условия на истинска пазарна среда и независимо правоприлагане, и с гарантиране на общоевропейска сигурност и отбранителна политика, то идеята не е лишена от смисъл. Самото и прокламиране, като "принудителна мярка" е в противоречие с основни ценности, но от друга страна извънредните мерки са плод на извънредни ситуации така или иначе.
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот stealth » 10 12 2017, 12:30

senna написа:... Естествено, че цената ще е отказ от суверинитет, но ако ефекта ще е изравняване на стандарти, както жизнени, така и на възможности за развитие в условия на истинска пазарна среда и независимо правоприлагане, и с гарантиране на общоевропейска сигурност и отбранителна политика, то идеята не е лишена от смисъл. Самото и прокламиране, като "принудителна мярка" е в противоречие с основни ценности, но от друга страна извънредните мерки са плод на извънредни ситуации така или иначе.

Ще ме извинявате за аналогията, която реално погледнато си има забележки, които могат да се доизчистят и доизяснят, но с две думи... Навремето изграждането на комунизма не беше ли нещо подобно?
stealth
Напредващ
 
Мнения: 86
Регистриран на: 02 08 2015, 21:37

Re: ГЛОБАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА

Мнениеот senna » 10 12 2017, 14:06

Ми, не. Липсва съответствието в търсенето на аналогии между "изграждането" на една престъпна утопия, която заедно с държавният суверенитет смилаше безмилостно и личността на отделният индивид, и идеята за федерален съюз от нации държащи в максимална степен на индивидуалната свобода на гражданите им, съчетана с правов ред основан на общоприети морални принципи.
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Предишна

Назад към Всичко останало

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.