С какво си "лъскате" часовниците? : Проблеми - Strelki.info

WWW.FENOTEKA.COM - един форум за книги и филми | Безплатен преглед на часовници от малките обяви!

С какво си "лъскате" часовниците?

Имате проблем с часовник и няма кого да попитате? Попитайте нас - екипа на strelki.info - българският форум за часовници. Ние, както и другите потребители, ще се опитаме да Ви дадем най-адекватната информация спрямо Вашия проблем.

С какво си "лъскате" часовниците?

Мнениеот tihomirmv » 13 03 2010, 17:44

С какво си "лъскате" часовниците? Или с други думи, тези които са по в час да споделят с незнаещите с какво подържат блясъка на старите (защото новите обикновено нямат нужда :) ) си часовници. Чувал съм какво ли не от паста за зъби до вакса за автобои, само че не знам доколко са истина и до колко фолклор. Пък и малко да се съживи форума ;)
Аватар
tihomirmv
Новак

Reputation point: 0

Re: С какво си "лъскате" часовниците?

Мнениеот omegaqq » 13 03 2010, 20:39

Мога да кажа аз какво използвам за да върна "блясъка" на кутията на стар часовник. Първо за стъклото: ако е плексигласово с макетно ножче изстъргвам грапавините докато стане гладко, после със шкурка 1200 дооправям нещата(стъклото започва а изглежда матово) и накрая със шлайф паста 0.1 микрометра го полирам. Пастата се нанася върху някъкъв плат и се търка. Голямо търкане пада. Ако стъклото е кристално и право(най-често срещания вид) първоначално за изглаждане на грапавините използвам камък от шмиргел по-едрозърнест. След това пак на камък, само че по-ситен дооправям нещата и накрая шкурка 1200 и пак шлайф пастата като при плексигласовите. Сега за корпуса - ако е стоманен може да се полира като стъклата със шлайф пастата нанесена върху парче плат. Ако корпуса е с нанесено някъкво позлатяване или хромиране няма оправия ако покритието е започнало да пада на места. В този случай трябва да занесеш корпуса на часовника за повторно позлатяване или хромиране ама аз не знам кой може да ти помогне в този случай. Всички изброени материали могат да се намерят в железатиите или магазините за авто части. Надявам се да съм бил полезен ама нека и други колеги кажат свойте мнения.
Аватар
omegaqq
Баш Разбирач

Reputation point: 90

Мнениеот stenli » 14 03 2010, 13:20

Много зависи.
По принцип за касата на часовници, който са били огледално полирани, ползвам Cape Cod комплект, който обаче не може да бъде намерен в България. Не бих използвал шкурка за касата, защото винаги има опастност да повредиш ръб и да се загуби формата, а това например е един от основните врагове при феновете на антични часовници.

За стъклата колегата е казал - аз действам по подобен начин, но само със шкурки (600-800-1000-2000) и накрая полир паста.

В крайна сметка има неща, който не могат да бъдат репарирани и е по-добре да НЕ СЕ ПИПА, още повече от непрофесионалист, защото рискът е много по-голям, както и шанса да бъде тотално повреден външния вид на часовника.
Аватар
stenli
Почти часовникар

Reputation point: 40

Мнениеот valo6 » 14 03 2010, 19:33

най добре на парцалена шайба сложена на някакъв мотор и известната от миналото зелена полир паста твърда на
калъп и става за секунди. Моята машинка както и палцалената си правих аз ако някой се интерисува да пита
майстор отдавна
Аватар
valo6
Почти часовникар

Мнениеот Tutima » 15 03 2010, 20:58

Лично аз използвам паста за полиране на сребро и злато. С памучно парцалче и 20 минути търпение едно плексигласово стъкло става просто неузнаваемо. Ползвам пастите на Poliboy, но не знам дали тук се намират, моите са донесени от Германия. Едва ли марката им е от значение, вероятно и други от този тип ще са подходящи. Естествено преди това трябва да се отстранят по-грубите драскотини както са посочили колегите.
Tutima
Новак

Назад към Проблеми