съм лаик на тема часовници.Въпросната реплика я купих съвсем случайно на битпазара в София харесвайки я просто като часовник а чак когато се разтърсих за информация разбрах,че е реплика и то на часовник който едва ли ще имам
някога финансовата възможност да притежавам.
На пръв поглед часовника не се набива много на очи.Стилът му според мен отива към спортно елегантен,корпусът му
изглежда сравнително стандартен,верижката също.

Основния циферблат е черен с цифрови означения на 12,3,6,9 часа.На 3 часа има малък циферблат който показва часовете от 0 до 24,на 6 часа е циферблата на секундарната стрелка а на 9 е минутната стрелка на хронографа.Часовата стрелка има "мечовидно" оформление докато минутната е обикновенна което е съществена разлика спрямо повечето реплики които съм виждал в нета.Между 4 и 5 часа е разположена датата.Под 12 часа
имаме фирменото лого,под него надписи "Omega Seamaster Co-axial Chronometer".Под 6 часа надпис "Swiss made".

Рингът около циферблата се върти в посока обратна на часовниковата стрелка като това става стегнато и се чува отчетливо щтракането на фиксатора който го държи на позиция.
Корпусът на часовника е стоманен като частично е полиран а отстрани е матиран.На капака отзад има релефно морско конче над него надпис SEAMASTER който също е релефен,а под кончето знака на Омега и надпис PLANET OCEAN който обаче е гравиран.Никъде няма и най малък намек за сериен номер.Капака е на винт със сериозно изглеждащо гумено уплътнение.

Коронката за сверяване е на винт върху нея има знака на Омега,на 10 часа има друга коронка която също е на винт при развиването и се свързва вътрешноста на часовника с атмосферата.На 2часа е бутона старт/стоп на хронографа а на 4 часа е бутона ресет на хронографа.
Стъклото е най вероятно минерално,леко изпъкнало като сигурно е доста твърдо тъй като няколко пъти часовника попада в ситуации в които би трябвало да се издраска а му се разминава без никакви следи.
Верижката е матирана,закопчалката е с два бутона,върху нея има дълбоко гравиран надпис "Omega Seamaster Profesional Planet Ocean".Верижката за разлика от корпуса е податлива на надрасквания.

Часовника е с кварцов механизъм MIYOTA 0S20.Хронографът му е до 59 мин. и 59 сек. като стотни или десети не показва.Движи се точно без отклонения като база за сравнение са ми Casio edifice ef-527,Casio aqf-102w и ORIENT Y459622-7A,които все пак в никакъв случай не са свръхточни,просто разполагам само с тях.
В заключение мога да кажа,че: подчертавам според мен,като се абстрахираме от факта ,че е реплика на известна марка, това е един нелош,семпъл и стилен часовник,със стабилна кварцова машина,доста прецизна изработка на циферблат,корпус и верижка.Базата ми за сравнение е гореспоменатото Casio Edifice ef527 което е с доста по груба изработка,стъклото му го издрасках на първата седмица носене(все пак и аз съм си виновен че не го пазя) и което е най дразнещото(поне мен):минутната стрелка на хронографа при ресет никога не застава точно на 0 колкото и да се опитвах да го калибрирам според инструкцията.

Още малко снимки на "Omegata"

Надявам се,че с това описание ще бъда полезен на всички които се колебаят между "за или против" репликите.
Ще добавя само,че въпреки че е реплика и каквото и да е мнението към хората които носят реплики(моята социална среда е средностатистически бачкатор)на мен часовника ми харесва и ми е удобен и ще го нося докато не мога да си позволя да го сменя с нещо друго.
Ще се радвам да прочета и други оценки от по разбиращи от мен хора,мисля че снимките ще свършат работа.
И накрая оригиналът от http://www.omegawatches.com/gents/seama ... o/22105000