Моля за помощ!!! : Избор на часовник - Strelki.info

WWW.FENOTEKA.COM - един форум за книги и филми | Безплатен преглед на часовници от малките обяви!

Моля за помощ!!!

Ако се колебаете между няколко модела часовници или имате някакви изисквания, но не можете да си намерите подходящ часовник, попитайте тук

Моля за помощ!!!

Мнениеот ivan_gd » 09 03 2010, 21:17

Здравейте! Събрах бюджет от 600 лв и искам да ги похарча за часовник. Аз съм от Стара Загора и съм разглеждал сайта на един от магазините тук http://www.bgdot.com. От предложените в сайта часовници, засега съм се спрял на следните 2 модела:
1. http://www.bgdot.com/CERTINA-SPORT-Clas ... 11&id=3320
2. http://www.bgdot.com/SANDOZ-STARLIGHT-7 ... 11&id=3826
Досега не съм се интересувал от часовници и тези 2 марки са ми непознати. За тях виждам само, че са швейцарски. Ако някой има информация за тях или може да ми прати линк откъдето да прочета повече ще съм благодарен. Моля и за личното ви мнение за избора ми. Какво бихте споделили за материала титан, предимства и недостатъци? Благодаря предварително за всяка информация или съвет!
П.С. Приемам и съвети за други марки и модели, но за същия бюджет!
CERTINA DS PODIUM C260.7129.12.66
Аватар
ivan_gd
Чете и пита

Reputation point: 0

Re: Моля за помощ!!!

Мнениеот Genev » 09 03 2010, 22:22

Красиви часовници, но ми се виждат прекалено скъпи за кварцови.
А титанът е доста по-лек от стоманата.
Всеки часовник е един малък свят!
Аватар
Genev
Почти часовникар

Reputation point: 20

Мнениеот shtora » 09 03 2010, 23:20

Прав е колегата. Предимствата на титановите сплави са, че са много по-леки от стоманата и че не предизвикват алергии към никела, съдържащ се обикновено в неръждаемите стомани.

Искаш лично мнение за марките, ето ти моето: Certina е марка на Swatch Group. Конкретно моделът Podium си е (за мен) брат близнак на TISSOT PRC200. Лошо за Certina почти не съм чел.

По-сложни са нещата със SANDOZ. Някога марката е била наистина Швейцарска и доста прилична. Не помня всичко, но в някакъв момент спира да съществува, а правата за ползване на марката се закупуват поотделно от няколко източни компании. Колко са и какви не зная, чел съм за SANDOZ HongKong и SANDOZ Singapore. Такава марка не фигурира сред членовете на Швейцарската часовникарска индустрия FHS. Ако искаш сигурност, разпространена сервизна мрежа и гаранции, че купуваш продукт на най-големия швейцарски концерн SWATCH, избери CERTINA.

Ако трябва аз да избирам, бих избрал SANDOZ, но няма да е никой от предлаганите тук. Аз свързвам марката предимно с механични часовници, homage на класически модели на Rolex, като показаните тук и тук
shtora
Баш Разбирач

Reputation point: 42

Мнениеот Miky » 10 03 2010, 01:11

Тва са два коренно различни по стил часовници.
Единственото, което ги обединява е, че са кварц и имат сапфир, както и тъмният /черен циферблат/.
Оттук нататък ... едният кръгъл другият правоъгълен /издържаната форма на един хубав часовник за мене винаги е била кръглата, не че няма и великолепни други форми ;) /, стомана към титан /100% тука бие титанът, по-лек, по-здрав и не образува алергии на кожата на приносителя си/, единият арабски другият римски цифри /в конкретният случай римските цифри са под всякаква критика ... изглеждат като на евтино менте ... да ме извиняват SANDOZ този път/, единият наистина има фосфоресциращи стрелки ... сещаш се кой, за другият мисля че модератора на сайта сА е объркал, единият наистина е водоустойчив на 10 атмофери и 9 от 10 човека ще го разпознаят като швейцарски а другият само останалият 1 човек :lol:
Надявам се да сме ти били полезни .... всъщност какви часовници харесваш?
Аватар
Miky
Чете и пита

Reputation point: 3

Мнениеот shtora » 10 03 2010, 01:32

Забравих нещо. В повечето случай титановите сплави имат матов вид, докато стоманата може да бъде полирана. За мен полираният корпус има много по-официално излъчване. Има, разбира се и изключения (освен сатенената обработка на стоманени повърхности) - Seiko Bright Titanium (титанова сплав с полирана повърхност), мисля че има и TISSOT T-Touch Polished Titanium.
shtora
Баш Разбирач

Мнениеот ivan_gd » 10 03 2010, 09:01

Благодаря ви за отговорите! Сега започвам определено да се насочвам към Certina-та. Бих искал, ако не е много нахално :D , за този бюджет, който съм си определил, да ми дадете и ваши предпочитания за часовници. Както вече казах не съм много ориентиран в предлаганите марки и модели на българския пазар и ще съм благодарен да погледна и мнения на хора, които са запознати. Иначе аз нямам някакви специални предпочитания. изискванията са ми горе-долу следните:
1. Недраскаемо стъкло - сапфир кристал
2. Стомана или титан (за предпочитане е и верижката да е от този материал - потя се доста през лятото :D )
3. По-възможност добра и известна (за предпочитане швейцарска) марка със сервизна мрежа и гаранции
4. Да не е от дизайнерските марки като Фере, Армани и подобни.
5. Кварц или автомат - тук имам колебания. Прочетох статията в сайта и лично останах с убеждение, че качествен автомат за парите, които съм си определил, няма да мога да намеря (за качествен трябва да скоча на 1000 и повече лева), така че затова се ориентирах към кварцовите. Надявам се като са от добра фирма и кварцовият им механизъм също да е добър.

Ами за това се сещам, сега чакам ваши предложения и съвети! Благодаря!
Аватар
ivan_gd
Чете и пита

Мнениеот fivegood » 10 03 2010, 09:12

Има няколко теми с подобни колебания във форума по отношение на механизми и марки. Потърси ги и един ден да ти отнеме да ги четеш накрая ще си доста по-наясно какво искаш, а могат да ти хрумнат и други идеи или въпроси. Иначе конкретно на въпроса ти, аз бих погледнал Tissot Le Locle. Препоръчвам го за незнам, кой път, но просто за мен е действително изгодно предложение, а чисто субективно ми харесва и на дизайн. Механизма му е същия като на Certina-та и е достатъчно добър. Друг е въпроса ако примерно държиш да има и ден и т.н. По-отношение на титана, на мен не ми харесва нито цвета, нито излъчването му, но може и да пробвам, ако ми попадне изгодно предложение. Раликата в грамажа на един и същ часовник с титан или стомана за мен е без значение.
Аватар
fivegood
Избит Баланс

Reputation point: 70

Мнениеот ivan_gd » 10 03 2010, 09:33

Пегледах ги! За съжаление не са много, но пък има достатъчно информация за хора като мен, които са новаци в света на часовниците. Надявам се форума да се разрасне, защото досега в българските сайтове няма много информация за часовници. Благодаря за предложението fivegood! Надявам се да получа още такива. Само те моля, ако можеш и да ми напишеш от къде мога да го закупя и да разгледам (сайт или магазин), аз съм от Стара Загора. Да разбирам ли, че марката Тисо е по-добра и престижна от Certina. Както казах по-горе нямам специални изисквания към дизайна на часовника, важното е на мен да ми хареса и да е от добра марка с гарантирана сервизна мрежа и гаранции.
Аватар
ivan_gd
Чете и пита

Мнениеот fivegood » 10 03 2010, 09:41

Имайки предвид по-високата цена на Certina, може би се води по-висок клас от Tissot. За мен са едно и също ниво.
В Стара Загора незнам какъв избор има затова бих ти препоръчал да си направиш една разходка до София. Все пак за 600лв и то за часовник е оправдано. Обикаляш по-големите магазини и гледаш и пробваш на живо. После може и от интернет магазин да поръчаш, когато вече знаеш какво си харесал. От двете марки мисля, че има почти всичко налично.

http://www.bgdot.com/TISSOT-T-CLASSIC-L ... 11&id=4627
Аватар
fivegood
Избит Баланс

Мнениеот trysth » 10 03 2010, 09:46

Le Locle-а на Тисо е наистина изгодно предложение като за автоматик. А и на външен вид е нечовешки красив, поне според мен. Има най-красивото гръбче, което съм виждал. Относно въпроса за марките, Тисо според мен е "по-марка" от Сертина, въпреки че и двете са собственост на Суоч (ако не се лъжа). Има го в BGDot, така че погледни там.

Ако говорим за кварц бих ти препоръчал TIssot PRC200 (хронограф, сапфир кристал, стомана, почти изцяло полирана, което придава страшно готин bling). Имам такъв и съм влюбен в него. Просто външния вид и дизайна са грандиозни в моите очи. На картинка не е нищо особено, но на живо е прекрасен. Потърси из нета инфо за него, ако решиш.

Моите 5 тугрици.
Аватар
trysth
Баш Разбирач

Reputation point: 7

Мнениеот shtora » 10 03 2010, 10:24

TISSOT и Certina са марки на Swatch Group, като самата група си ги позиционира и двете в средния им сегмент: виж тук.

В моите очи TISSOT е по-добър избор. Идентични като качество на изработка и използвани механизми, а и специално Podium и PRC200 са толкова еднакви и на вид, че се чудя, дали не са от една поточна линия на една и съща фабрика на изток :D Та, предвид еднаквостта им, разликата е основно в следните неща, според мен, взаимосвързани:
1. TISSOT е разпознаваема марка. Официален часовник са на доста спортни прояви. Освен това вече повече от 150 години са едно от нарицателните са нормален швейцарски часовник по света. Т.е. ако ти пука за това, дали хората ще познаят часовника ти, изборът е TISSOT;
2. TISSOT са най-популярната марка Швейцарски часовници и предлагат солидно качество на приемлива цена. Имат часовници за всеки, от младежки спортни до по-скъпи кварцови модели, през Autoquartz, през автоматичните им модели, до наистина скъпите часовници от колекциите Gold и Heritage.
3. Ако това има значение за теб, ако по някаква причина се наложи двете марки да се конкурират за оцеляване, TISSOT е по-вероятно да бъдат запазени като бренд, отколкото Certina.
4. За разлика от голяма част от другите марки, при TISSOT влиянията от чужди дизайни (или като правени по калъп) са рядкост. Едно от големите предимства на часовниците на TISSOT в моите очи е, че те обикновено приличат най-вече на себе си.

(Хей, TISSOT, чакам си хонорараааааааааа :lol: )

Толкова засега от мен.

Конкретни предложения:
За автоматичен - хората са ти предложили LeLocle. Аз бих добавил PR50 Automatic (или почакай за новия PR100 Automatic, който ще бъде почти същия на вид, но с водоустойчивост, увеличена до 100м.), както и не много по-висока цена - мисля, че ще се вмества в бюджета ти.
Не пренебрегвай Seastar II Automatic - покрива изискванията ти, само че е малко стар модел и е водоустойчив до 30м.
Избереш ли, обаче, автоматичен часовник, трябва да имаш предвид много по-лошата точност, в сравнение с кварцовия, както и необходимостта от сервизно обслужване на всеки 3 до 5 години.

За кварцов - каквото и да избереш, ще ти служи безпроблемно - PR50, PRC100, PRC200 .... ох, толкова са много кварцовите модели в твоя бюджет...

И последно - как мислиш да го използваш? Мое лично мнение е, че титановите сплави (както и матираните стоманение часовници Military style) не стоят никак добре на официална риза. Трябва си полирана стомана.
shtora
Баш Разбирач

Мнениеот trysth » 10 03 2010, 10:57

Подкрепям напълно всичко, казано от shtora и искам само да добавя да обръщаш внимание на размера на корпуса. Примерно моята китка е 7,5" (19 см) и часовник по-малък от 39 мм се губи на ръката. Изброените от колегата автоматици, с изключение на Le Locle, са около 36-37 мм, т.е. ако имаш по-дебела китка може би няма да стоят добре, особено ако говорим за моделите с кожена каишка.
Аватар
trysth
Баш Разбирач

Мнениеот ivan_gd » 10 03 2010, 13:13

Благодаря още веднъж за отговорите! Наистина са изчерпателни и доста ме ориентират спрямо избора ми. Часовника мисля да го нося за всякакви случаи (с риза и костюм по-рядко). Китката ми не е голяма. Другата седмица ще ходя на командировка в София, та ако може ми кажете адреси на магазини там.
Аватар
ivan_gd
Чете и пита

Мнениеот trysth » 10 03 2010, 13:28

Аз скоро ги вадих почти всичките, защото имам и аз желания да пообикалям да си избера нов, така че дай мейл да ти изпратя списъка.
Аватар
trysth
Баш Разбирач

Мнениеот shtora » 10 03 2010, 13:37

Джулияни (вносител на TISSOT, Certina, Candino, Swiss Army и др.):

Гюлиан: от нещата, които официално внасят, май само кварцови DOXA са в бюджета ти, но продават и TISSOT

Таймланд: за мен там от интерес са (бяха) само часовниците на Hamilton, но ако имаш време, разгледай

Ремко на ул Солунска са официален вносител на часовниците Victorinox Swiss Army, има доста интересни кварцови предложения в твоя бюджет

Успех!

И един съвет от мен. Дръж се за швейцарските часовници (по възможност кварцови). Ако започнеш да се интересуваш от механични часовници, стари часовници или часовници на SEIKO, рискуваш да станеш постоянен член тук и цялото време, енергия, капацитет и доходи да хвърляш за часовници. За мен са щастливи тези хора, които си купуват часовник веднъж и се сещат да се интересуват отново чак когато след дълга служба той ги изостави :lol:
shtora
Баш Разбирач

Мнениеот fivegood » 10 03 2010, 14:20

В Timeland погедни и часовниците на Grovana и Afex. Последните имат доста интересни дизайнерски решения, но също така ползват и кварцови механизми на Ronda, както и не винаги са със сапфир кристал стъкла.
Аватар
fivegood
Избит Баланс

Мнениеот trysth » 10 03 2010, 15:21

Аз точно за тия магазини съм си направил списък, подредени по улици и отделно по магазини.
Аватар
trysth
Баш Разбирач

Мнениеот Genev » 11 03 2010, 00:08

trysth написа:Подкрепям напълно всичко, казано от shtora и искам само да добавя да обръщаш внимание на размера на корпуса. Примерно моята китка е 7,5" (19 см) и часовник по-малък от 39 мм се губи на ръката. Изброените от колегата автоматици, с изключение на Le Locle, са около 36-37 мм, т.е. ако имаш по-дебела китка може би няма да стоят добре, особено ако говорим за моделите с кожена каишка.

Офф и аз го имам този проблем с малките автоматици... Защо по-дяволите не мога да намеря швейцарец поне 39 мм за под 600 лева...
Всеки часовник е един малък свят!
Аватар
Genev
Почти часовникар

Reputation point: 20

Мнениеот kolaksazov » 11 03 2010, 00:41

Същата Сертина ,но със стоманен корпус и кожена каишка е горе- долу с 200лв. по евтина.
kolaksazov
Почти часовникар

Мнениеот ivan_gd » 07 04 2010, 11:57

Здравейте! Днес очаквам да ми доставят титаниевата Certina! Когато и се нарадвам ще постна няколко снимки и първи впечатления.
Аватар
ivan_gd
Чете и пита

Следваща

Назад към Избор на часовник