"Кухнята" на Seikosha

Всички въпроси и мнения, които имате и искате да споделите около часовниците.

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот Seikosha » 18 06 2017, 02:08

Да, имам малко хаос в поредността на снимките и липса на писмени обяснения. Тези последните ,трябваше да бъдат преди този циферблат който сложих,защото и хронологията е такава и той де факто е последен, но и тези снимки ги пейстнах в последният момент, че ги бях забравил. Бързах ,защото адски ми се беше доспало ,а не ми се оставаше работата за довършване.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Seikosha
Маниак
 
Мнения: 1130
Регистриран на: 15 06 2014, 15:48

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот Seikosha » 18 06 2017, 02:55

stepona555 написа:един часовник който си купих след некои съображения споделени от Сейкоша сан


Еееее ,браво :clap: взехме че направихме блак анд уайт :))


Изображение

Изображение

Изображение

Много ме кефи тая Порта вътре с чудесен розово позлатен Пфорцхаймер Уренроверке (ПУВ) 1001 и каса от Ричард Пфистерер.

Исках да го покажа как върви механизма, но така и след 2-3ч. опити , не можах да кача клип от тубата, пробвах в другият форум - без проблеми, а тука луд станах да пробвам какво ли не :crazy:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Seikosha
Маниак
 
Мнения: 1130
Регистриран на: 15 06 2014, 15:48

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот stepona555 » 18 06 2017, 10:40

Исках да го покажа как върви механизма, но така и след 2-3ч. опити , не можах да кача клип от тубата, пробвах в другият форум - без проблеми, а тука луд станах да пробвам какво ли не :crazy:

Малко е била водката и бирата , аз като не върви нещо слагам котката върху клавиатурата и почвам да я ядосвам , и тя докато пише оплакване до котешкия синдикат току виж натисне нещо и ми оправи проблема с форума.
Може би настройките ги е правил някой който пие много повече от нас и никога няма да достигнем до дълбочината на идеите му.
Последна промяна stepona555 на 30 08 2017, 11:29, променена общо 1 път
stepona555
Маниак
 
Мнения: 3377
Регистриран на: 02 03 2015, 15:14
Местоположение: Марбея

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот Seikosha » 18 06 2017, 12:07

Не знам как ги правиш тези фокуси да ми качиш клипа,ама нищо от това което си говорихме не сработва, не ще и не ще :evil:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Seikosha
Маниак
 
Мнения: 1130
Регистриран на: 15 06 2014, 15:48

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот BorisDimitrov » 18 06 2017, 19:08

Браво !!! Ще следя с интерес
Аватар
BorisDimitrov
Маниак
 
Мнения: 578
Регистриран на: 13 08 2014, 18:03

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот Seikosha » 23 06 2017, 01:34

Таман да пиша преди дни още, та взех да пробвам за сефте да се възкача в/у едното чудо дето взех още преди пол година и все нямах смелост да подкарам. Уж ел.мотор,ма като звяр бе :)) Дадеш му малко "газ" и той рипа кат мустанг индиянски ДГ Та да го пробвам добре, ма врътките из махалата биваха и кеф да знаеш, но точно като трябва да го барикадирам в двора,реших ,че мога да прескоча един праг с него, а не да го мъкна на ръце ,че тежи над 100кл. и го прескочих одма прага ...,ма не се сетих ,че след прага има само 2м. до металната врата на гаража, та с бясна скорост се забих в нея и съответно си начупих 2-3 ребра и сега докле пиша из форума ,усмивката ми е крива кат спиралата на баланс дето трима майстори едновременно са се опитвали да я изправят.Три дни спя в стола,щот в легнало положение не става,но духът го има и е щур кат винаги,пуст да опустее. :))

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Първи новости в кухнята :)
Получих една пратка от колегата Phill05 (ака Вальо) с един механизъм, за който много се говори в една тема наскоро. Тънък та звъни Елекшъна. Турих го на онуй и онуй показа доста добри данни,което ме зарадва и окуражи,че след една профилактика ,всичко ще е ОК.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Та проекта е ,че си имаме копче и заедно да си направим балтон :) Много добър механизъм,тънък и в чудесно състояние,тръгна да работи още като го извадих от пликчето. Разбира се от работа до работа има разлика, а нашата ще бъде да работи максимално добре. От тук нататък проекта предвижда търсене на подходяща каса и циферблат,което ще е май най-трудното за да си спретнем хубаво кюфте :)) Ще правим нещата онлайн и ще видим какво ще се получи в края.
Понеже съм в преход и се пренасям в ново ателие (бърлога както му викам аз) и всичко ми е по кашони и кутии,ще има и малко забавяне,но ще се опитам поне да изровя необходимите инструменти, а колегата senna ,вече помогна с едно менгеме,че моето Бержончи ,не мога да го найда. :(

Другото ново е лъснатият немец който спечелих в аукциона на Дон Жуан (ах как обичам да пазаря от Габрово :)) )а по-точно немеца Frei Vo . Напоследък все по-малко се лъжа ,че то вече няма за къде :)) и в този случай уцелих кьоравото, разработен и допълнен с 5 камъка , най-вече автоматичният модул Фьорстер 91, доста рядко изпълнение. Чудесен,явно работил много малко,свети кат лед крушка и след малки корекции, взе да се подиграва с някои настоящи съвременници. То това е отделна тема,или по-скоро в тая, да се види ,че не винаги това което блести е злато. :) Вади Митак все такива "глупости" аз съм насреща ::drinks::

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Последен тест на ръка след малката корекция - +8сек/24ч. мога да го докарам и до 3-4, но е излишно,това не са часовници по които да си следиш как живееш и как ти минава живота.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Seikosha
Маниак
 
Мнения: 1130
Регистриран на: 15 06 2014, 15:48

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот senna » 23 06 2017, 19:14

Изображение
Не само на теб ти печат вратите! :silent: ;) ::drinks::

Това го гледаш, нищо и никаква запетайка с гуми, като аспиринчета... пък 60 км/ч пише на километража. ::huh:: Нежно с газта или по-скоро с потенциометъра, че леко си се отървал.
Проекта с Елекшъна ще го следя с огромен интерес. Според мен ще е висш пилотаж да се напасне толкова фино движение в не по-малко фина каса и цифер, непроектирани специално за него. И стискам палци да се получи, защото получи ли се, ще е ::yahoo::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2072
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот Seikosha » 25 06 2017, 03:13

Ахъ, току тъй се забих във вратата :)) Ама при мене беше от 2-3м. и докато този от клипа имаше и път пред себе си където да завие, при мен от ляво и отдясно беше стена, та предпочетох във вратата :)) Туй китайско чудо няма никакъв демараж, направо рипа като безумно. Другите от тоя вид скутери(тротинетки) дето съм виждал са по 250-350 вата , а този някакъв подсилен на 800. "Газта" се подава от дясната ръкохватка,но само вътрешната 1/3 се върти,другото е неподвижно и е доста неудобно, хем да подаваш напрежение постоянно,щот няма почти никакъв инерционен момент в него,хем да използваш спирачката, поне докато му свикна. Иначе вози яко и с кеф, стига да няма на среща си врати :lol: катери баири като влек .че и на скорост, зарежда четири батерии за 4-5ч. което стига за около 50км. На мене ще ми излиза най-много 1.50лв. месечно за вара - гила от ателието до вкъщи. Само дет тежи като Армата :wtf:

Ама с този "проект" взех малко да се притеснявам, че се вдига много летвата на очакванията , а няма как да се покрият. Проекти са тези на Вальо, Франки, Диран, Димитров, а мойто ще е някакво готвене по незнайна рецепта,нали сме кухня :)) Каквото е писано - ще стане, което не -не. До 2-3 дни го отпочваме,пък да видим :)

Сега да не оставяме празни места в ин топика, да ви покажа един от любимите ми часовници Хамилтън кал.720 с което отправям поздрави към колегата Делчев, че му оплюх неговият избор в една тема, а и най-вече на еспанеца наш Марбейски, благодарение на когото го и имам. Историята му е кратка. От една година луднах по разни ретро елмеханични, древни кварци и всякакви подобни старчоци,дали началото, за да ги има днешните ви съвършенства.
Та ми показва един ден Тодор един завършващ аукцион за този Хамчо в Ибей и аз се надъхвам да снасям американски кинти и чак накрая разбирам,че това е испанският Ибей, а не централният където ми е регистрацията и увяхнах кат марула :( Обаче нашият закръглен и благороден идалго да вземе да играе за него, да го спечели и да ми го преотстъпи ::drinks:: , въпреки изгодната сделка която се получи. Та така ,от САЩ до Еспана и от там със специален личен куриер, директно във Варна на адрес. :)
Та красавеца си беше доста запазен за над 40-те си години(произведен е м/у 72-75г.) кал. 720 ,всъщност ESA Dinotron 9158 4Hz c много благородна осанка и с дискретен лукс. Позлатена каса на EPSA ,една от най-добрите в Швейцария за тези години, масивна и едновременно елегантна,но с доста драскотини и охлузвания,от които една дълбока,по-скоро от чукване в нещо. Стъкло според мен оригинално,надраскано доста на места. Безобразен заден капак, който заради многостенният си профил е затруднил май хиляди знайни и незнайни мераклии да видят какво има под него,чак да се чуди човек,как може да дереш по такъв начин нещо,което въобще не мяза на застреляно диво животно. Прекрасна верига ,брандиран американски меш Чемпиън с 10К-во покритие, без всякакво износване ,освен леко потъмняла и малки драскотини, най-вече по катарамата и мръсотия м/у брънките. Та сърце юнашко не трае и понеже саата си е за лично ползване ,взиране и оглупяване, реших ,че може да изглежда и по-добре :)
И както в много случаи започнах и чак после се сетих да снимам, но все пак хванах почти началото. Всъщност започнах от веригата след като я свалих, с ултразвукова баня и меко кече с малко паста. Катарамата не е гладка ,а както се вижда на снимката на тънки растери по дължина, Само при разгъвката използвах малко шкурка 800 преди полиране.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
преди
Изображение
и после
Изображение

Следва отварянето на часовника. И аз нямам такъв ключ, затова стягам съвсем леко на менгемето и лека по лека го отварям, всъщност е нужно само да отпочне,после може и на ръка,или с двойнозалепващо фолио. Гледката вътре наистина е прекрасна, а бясното движение на баланса направо хипнотезира.

Изображение

Изображение

Изваждам механизма и оглеждам циферблата - слънце ти да видиш ,освен малко прашинки които издухвам веднага с крушата и малко пипано с мазен пръст, всичко друго е наистина перфектно и маркери и стрелки с чудесно качество.

Изображение

Изображение

Изображение

Следва оглед на стъклото...ами не е добре, проверявам го по своя си начин и решавам да не го свалям,че нямам паяк,а това почти със сигурност ще се спука ,ако тръгна ръчно да го слагам, от по-твърдите стъкловидни акрили е,с голяма прозрачност ,но не е така пластичен като руските,които и със затворени очи си ги слагам. Така ,че не рискувам, а знам ,че не ми пречи и така ще стане ОК. Минавам го с едра шкурка 400 ,тука ще отворя една скоба за начинаещи: Стъкло което е акрилно(пластмаса) ако не е спукано се полира правилно на етапи с различни по размер шкурки, всичко зависи от дълбочината на дерюгите по стъклото ,едно заглаждане с 250,400,600 е задължително. Целта е повърхността да стане еднакво "надраскана" и да не се виждат остатъци от дефектните драскотини. Ако пластмасата е от меките,шкурката я яде и прави на прах, ако е от твърдите като в случая, първоначалното шлайфане ще остави следи и това да не ви безпокои :) При следващият по-фин грит пр. 800 или 1000 пак с въртеливо движение (може и по вертикал,хоризонтал и диагонал със завършващо кръгово) докато повърхността стане еднаква на всякъде. Проверява се като се забърше с нещо влажно и тогава се вижда, дали има някъде останала по-дълбока драскотина за доизшлайфане. Трябва да се избягва една много срещана грешка, шлайфа се стъклото с по-фина шкурка и то без да се следи дали тя вече не се е протрила и в този момент спира да отнема от материала и започва практически да го полира, а драскотините остават и когато се мине на следващият етап от по-фина шкурка,това си проличава веднага и се налага да се повтори предходният процес. Така ,че не използвайте в повече едно и също парче шкурка,а сменяйте ,ако се налага,така или иначе за едно полиране няма да отидат и 5ст. матриал. Затварям скобата :) Та в случая аз оставих стъклото в "полуготовност" защото ме чакаха и други процедури и беше излишно да го полирам преди тях.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

После оглеждам корпуса,общо взето всички лъгове са в драскотини и малки язви,една неприятна от горната страна,където има не бръшната, а да го кажем като рипсена,надраскана повърхност диаметрално разположена,те са си мъка ДГ ::crap:: Страниците са също доста космати,като забелязвам и един неспасяем хендек,дет няма оправия, ма барем да го скрием малко :)) От долната страна също ме изненадаха драскотини по всички лъгове,което като си мисля е от това,че в даден момент е ползвана и друга верига от типа на Сейко с накрайници,иначе не знам как да си ги обясня.


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Та започваме работа поетапно от горе на долу, без да се бърза и по цялата повърхност това е основен принцип, не се работи само по детайла от А до Я защото по този начин се откъсва от цялото и не може да се контролира,така ,че мисля,от снимките колкото и да не са съвършени,ще си проличи какво искам да кажа,същият принцип използват и художниците, започва се от общото в една картина,като постепенно се работи по целият и план,като постепенно се преминава към детайлите и накрая от детайлите ,отново хармонизиране с цялото. И тука е нещо подобно,трябва да има възможност да се следи процеса и промените.( Я как го удурдисах :)) )

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

До тук добре ,както си казвал оня дето падал от 10ет. като стигнал към 5 -тия :))
Време е и да довърша джама. Малко вакса,бабиният чорап,туй - онуй и сме готови одма :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Накрая за малко да забравя задното безобразие и на него обръщаме внимание и горе долу го вкарваме в общата концепция,падна голямо стъргане ,но понеже надписите не са дълбоки и не посмях да го ям много,все пак останаха няколко косъмчета от бившите магистрали :-D


Изображение

Изображение

Изображение

Сглобка и щастлив макар и поуморен взор към финала. Цъкам с език и си викам "Глей сега кво направи,развали автентичността на часовника :)) " Ма ми е кеф,пък кой каквото иска да си мисли,нито съм откраднал,нито съм убил.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Корекция на хода трябваше много малко и от 6-7 сек. го свалихме до по-прилични. (снимката е от другият форум където го показвах, че сега не можах да я намеря)


Изображение

А визуално си работи агаля-агаля :))



Ми това е :) Някой сега ще каже ,че за едното нищо работа съм изписал три тома :)) и сигур ще е прав,но нали тука ни е кефа да споделяме,я вижте в социалните мрежи какви глупости вървят,а се и надявам поне на някой да му е било и забавно,освен отегчително, а иначе саата е убиец и струва колкото едно от най-евтините Касиота Еко Меко например. Такива ми ти работи с ценностната ни система и за какво понякога се ядосвам, че плащаме бадева данък за какво ли не и то без да се замисляме. Ай със здраве ::drinks::
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Seikosha
Маниак
 
Мнения: 1130
Регистриран на: 15 06 2014, 15:48

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот Деян » 25 06 2017, 12:40

Със здраве!

Прекрасна работа, не по-лошо писане! ::drinks::
Аватар
Деян
Активен
 
Мнения: 247
Регистриран на: 16 03 2011, 19:26
Местоположение: Unknown

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот tosunbei » 25 06 2017, 13:12

Майстор си на късия разказ! ::drinks:: И не само,както се вижда от снимките.Хъс-а ти
е голям!Дано пламъка в теб да не угасва още 100 години!Най-малко!
::drinks:: ::thumb::
tosunbei
Маниак
 
Мнения: 801
Регистриран на: 22 06 2010, 23:19
Местоположение: Лондон

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот KDelchev » 25 06 2017, 13:20

Мдааа, няма значение кварц или автомат, но след видяното по-горе, все повече се затвърждава пристрастието ми към марката, и Хамито ми е любимец в класа си. Благодаря за поздрава, а по отношение на другата тема, аз го приех, не като оплюване, а като остър език на изказване. Всеки има право на мнение, харесвам градивните дискусии, винаги научавам нещо ново, и затова този форум е толкова интересен. Извинявам се, ако и аз съм бил рязък.
ПС: Много ми беше интересно инфото и снимковия материал, за полирането на стъкла. Досега не ми стискаше, ама сега, мисля да направя първи опит... ::huh::
Продължавам да следя темата с интерес!
Поздрави ::drinks::
Аватар
KDelchev
Маниак
 
Мнения: 788
Регистриран на: 31 05 2014, 16:54

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот phil05 » 25 06 2017, 19:25

Seikosha написа:...
Ама с този "проект" взех малко да се притеснявам, че се вдига много летвата на очакванията , а няма как да се покрият. Проекти са тези на Вальо, Франки, Диран, Димитров, а мойто ще е някакво готвене по незнайна рецепта,нали сме кухня :)) Каквото е писано - ще стане, което не -не. До 2-3 дни го отпочваме,пък да видим :)
...


Според мен това е последното нещо, от което трябва да се притесняваш. И малката лястовичка е красива, не е задължително да е някой паун. Понякога е по трудно да нарисуваш лястовичка, отколкото паун. По скоро се притеснявай колко труд, ровене, напасване и творчество ще е, да направиш лястовичката и "от нищо нещо", както казваш прекалено скромно. С някаква все пак форумна история покрай него, и това ако не е форумен проект, какво е ::thumb::.
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 5803
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот stepona555 » 25 06 2017, 19:53

Понякога се случва някои от моите часовници да попаднат в добри ръце и да изкарат хубави и лъскави старини.
А сега с тоя мотор ако ми дойде на гости да тренира на пистата в Херез ще има да въздиша по разни жълти неща от кутиите и да ми обяснява колко хубави може да станат.
Интересна история се получава винаги когато Мишо я разказва е понякога преувличава , като например сега някакви мои заслуги.
Очакваме следващо включване от таванес или партерес не знам къде е сега бърлогата
stepona555
Маниак
 
Мнения: 3377
Регистриран на: 02 03 2015, 15:14
Местоположение: Марбея

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот Seikosha » 25 06 2017, 21:35

На таванес Тошко,на таванес ги готвим кифтетата, а на партерес само ги ядем в компания ;) И нищо не преувеличавам, не всеки би отстъпил спечелен часовник на сметка,а богоугодните дела трябва да се споменават :)
Окуражавате ме вие,което много ме окуражава :)) Такива неща правя от години ката ден, ама си е друго като само аз си гледам какви съм ги свършил, а друго е тук пред такава аудитория, ма барем както вика Вальо,ще се позабавляваме :) Благодаря и на Коста,че от неговият пиедестал е забелязал темата,която е несравнима с неговата, аз за това и наблягам на екстериора,че хирургията не е много за мен,та да я показвам. Живи и здрави всички ::drinks::
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Seikosha
Маниак
 
Мнения: 1130
Регистриран на: 15 06 2014, 15:48

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот Seikosha » 30 06 2017, 04:29

Зачетох се във тая тема и ми беше интересно разбира се viewtopic.php?f=53&p=319472#p319472 професионално изпълнение ,като по учебник, с тия машини и електроника ,няма как да не стане супер ::thumb:: Така излизат и от завода горе-долу,по този начин. Ма като си нямаме завод :)) Та там, зададе един въпрос симпатичният ни индиански вожд "Лаещото куче" (Barcing dog) :) макар ,че досега не съм го чул да баука :)) Кротко момче - дали може да се правят таквизи чудеса в домашни условия и то без тези машини. Със сигурност не можа да си формулира точно въпроса,макар ,че според мене той си беше съвсем ясен - дали може да се постигне някакъв подобен ефект от непрофесионалист ,в непрофесионална среда, т.е. който има мерак, да пробва да си направи и кефа и сам да си помогне и то с ръчна обработка сиреч. Беше му набързо обяснено,че няма такъв начин и може само да си матираш с шкурка, а и въобще не съществува такова нещо ,като "ръчна полировка на часовник" Ще ме извинява колегата senna ,че го цитирам,но не съм съгласен напълно. Има разбира се разлики и не може нещо което се прави на машини за хиляди долари, да си му конкурент и всичко опира до това какво все пак очакваш и на каква цена. Лошото е(доколкото е лошо) ,че точно тези техники, малко по-малко загробват ръчният труд и хората поколение ,след поколение ,губят уменията си и стават оператори на машини,няма ги вече и съвсем ще изчезнат ония стари майстори с малките дюкянчета с всевъзможни непознати инструменти,охлузени тезгяхи и пълни рафтове с какво ли не по тях. Нормално,свършени са,щото са динозаври :) разбиращи само от часовници, а не от компютри и електроники. Който оцелее,оцелее,другите в канала. Аз съм съвсем наясно кое как става и защо, при съвременните изисквания,механизми,мода ,тенденции,тези стари майстори,не могат да направят почти нищо,но питам,какво става когато ти се прииска да си съживиш старият останал от дядо ти джобен часовник,или ръчен ръждивко? Същите тези с машините и белите престилки, също ще са в това необрано лозе. Аха,точно като аз ,като отидох преди около 5г. в едно "часовникарско" ателие,където чаках половин час един младок,с голямо пухтене и обяснения колко му е трудно, да смени батерията на часовника на една дама с/у скромните 10лв. (часовникът със сигурност беше по-евтин) му показах един стар джобен часовник с въпроса дали може да ми го оправи, а той ме погледна с поглед,кат ,че ли вижда извънземен с голяма глава и очи,който му вдига насреща наздравица с халба бира ::drinks:: "Ааааа тва нещо може да го оставите, но ремонти на часовници преди 1945г. са с/у 150лв. минимум и без гаранция ::huh:: Ами то ясно ,че той нямаше да го прави,ами щеше да отиде при някой от ония останали живи динозаври,да му даде 50лв. ,да прибере 100 за себе си и после да сложи още една диплома на стената. Тва са мои мисли,но контекста е ,че няма как ,да няма как, да не постигнеш нещо,ако го искаш силно,е и ,ако и познайваш нещо все пак, ма познайването ,не иде от към покрива на някой некадърно саниран блок, а от много труд,мерак и непукизъм към общоприетото и стандартното, стига човек да си повярва.
Та по повода, се разбърниках из архива и то на плитко,от края на миналата година,по-скоро към септември по датировката на снимките и късмет ,че съм снимал,макар и не с някаква определена мисъл, една заигравка с веригата на едно Тисо,което купих в този форум и реших ,че веригата му не е съвсем добре за търговски вид.
Та го подкарах, материалите са малко шкурка,едно изхабено почти до чукана кече на дрмелчето и почистващи химии и парцалаци разни за забърсване. Нищо повече. След тази тема обаче, в близко бъдеще ,ще ви демонстрирам чиста проба реставрация и полиране на верига, само с две ръце ,без никаква дори и супер любителска техника. Само с шкурка и парцалки,както му се иска на Вожда Бау-Бау, да го насърча демек. :)

Снимките не знам кое-какво,но мисля ,че се вижда основното, а коментари няма да правя,ако има питанки, може и да отговоря :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


П.П. Последно,за да не бъда разбран криво, това което показва Калоян е перфектно и професионално и харесвам всичките му теми, става въпрос ,че човек, ако се засили нанякъде,ако има хъс и от инат ,ако щеш и време,може да се позабавлява и макар ,че с машините една такава процедура ще трае не повече от час, а обратното цял ден,кефа е друг, а това не е за пренебрегване ;) ::drinks::
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Seikosha
Маниак
 
Мнения: 1130
Регистриран на: 15 06 2014, 15:48

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот Barking Dog » 30 06 2017, 09:34

Offtopic: покажи
Seikosha san- май се правиш на умряла лисица, ама си разбирал от кучешки!!! :-D Ник-ът и друт път съм казвал е ирония към много хора, които само си лаят по форумите и нищо не правят. За резултата от горния пост, само едно- :clap: :clap: :clap: :crazy: !!! Пробвам внимателно в къщи и засега само на полирани повърхности, като му дойде времето, ще почна и бръш и сандбласт. Питането ми конкретно беше какви пасти ползва с кечето, защото аз имам само една Autosol, и с нея плитки белези се почистват без проблем (още ме е страх да хвана шкурка за по-дълбоките ::crap:: ), след нея повърхността остава много гладка, но не е огледална(под лупа се вижда как е замазан металът и това ме вбесява). Трябва ми паста/химия с която да мина финално до огледален блясък и дори под лупа да е идеално (мисля да почерпя знание на готово, ама ще стане по-дългия път, ама то пък пътуването е интересно ::drinks::). Зяпам разни инстументи из нета и ще пробвам докато стане-по едно време бях тръгнал да търся бръснарски колан- имам спомени от динозаврите за които ти говориш, как след заточване на бръснача, го минаваха на колан да го загладят . ::drinks::
П.С. - твойто писане нещо е заразно- еб@си фермана стана. :lol: :lol: :lol: ::drinks::
Животът е силно заразна болест, която се предава по полов път и винаги завършва със смърт.
Barking Dog
Маниак
 
Мнения: 599
Регистриран на: 10 02 2016, 11:29

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот senna » 30 06 2017, 09:55

Темата за полирането е благодатна и със сигурност има хора, които да покажат нещо по въпроса. Той Мишо си е един от тях де. Аз и в онази професионалната тема обърнах внимание на това. Но дай Мишо, да разграничим нещата. То едно време и цилиндрови глави се шлайфаха на ръка и на стъкло, ама скоро не съм виждал някой да експериментира с този метод.:) Това с времето, дето е несъвместимо за едно професионално ателие е едно на ръка, ама има и много други фактори правещи ръчната полировка неудачна за прилагане. Визирам стоманата, като материал защото ценните метали са по-скоро обект на бижутерията. Полировката аз я разглеждам не само, като лустросване до блясък на една повърхност с цел заличаване на косъмчетата по огледалните сектори или изравняване на текстурата на матировката в бършнатите такива, а като отстраняване на дефектите по една обикновено сложна геометрия причинени от употреба и досег с твърди предмети причинила подбитости, резки и кривини на ръбовете, т.е. свързана е с доста груби шлайф процеси преди крайната полировка. А е известно, че шлайфането е процес при който се отнема материал по повърхността на детайла. Въпроса опира до това, е ли е възможно човешката ръка да направи това с такава точност, така че да не отнеме повече там, където не трябва и да доведе до промяна на първоначалната заводска форма. При определени форми сигурно може и да стане, ако се движи по определен вектор и с определен равномерно разпределен натиск самият детайл върху една условно равна абразивна повърхност. Но колко часовникови каси или вериги са с такива идеални форми разположени косо една спрямо друга за да позволят това. Очевидно има такива ама малко. Повечето са с доста сложна геометрия на равнините и скосяванията, че и заобляния, че и фасета преминаваща в остър ръб даже. Опцията да се движи на ръка абразива върху детайла, вместо детайла върху абразива от човек без опит, сигурна ръка и без ясна представа какво точно прави е гаранция за съсипване на часовника . Ако това е часовник за малко пари, майната му. А ако е часовник за много пари... Не съветвам никой ентусиазиран колега да прави подобни опити защото после и професионалната полировка няма да му реши проблема. Подобрената версия на шмиргела с дисковете и кечетата без значение дали във вертикално или в хоризонтално положение са поставени въртящите се елементи е решение, което освен бързина, дава и голяма доза равномерност и правилност на обработката. Поставянето на детайла в патронника на струг също е практика. Крайният резултат трябва да е свързан със запазването на първоначалната геометрия на скосяванията и заоблянията плюс запазване на острите ръбове на граничните повърхнини и всичко това в едно с крайното лустро в блясък или еднаквост на текстурата на матировката, а не само последното. Да не говорим, че не малко съвременни производители правят обработки на метала на касата формиращи горен, много тънък, измерим на молекулно ниво слой с увеличена твърдост и якост. Машинната обработка ведно със специалните стеги, държачи, опори е гаранция за връщането на часовника в почти първоначалният му вид със запазване на заводски проектираната му форма на каса и верига. И там е необходима също така обаче сериозна квалификация и усет на оператора, особено, след като се работи върху миниатюрни детайли.
Ето тук клипчета от тубата. Интересен ми е този на Ролекс, на машината за един детайл, като базела например. Хем в равнина под ъгъл, хем с ръбове. А ако е заоблен... решението е през диск с интересна форма позволяващ на майстора оператор да наблюдава обработваната повърхност директно. :)








Мишо, извини ме, че ти драскам в хубавата и интересна тема! Ако считаш, че поста ми не е за тук ще помоля модератор да го премести в някоя от темите за полирането. ::drinks::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2072
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот Barking Dog » 30 06 2017, 10:41

Даам. Говорим за различни неща- Senna е прав за формата и геомитрията и аз там не бих се пробвал ръчно. Както писах и по-горе, на ми е интересно финалното полиране до блясък, което не отнема от материала и трябва доста да се постараеш за да промениш геометрията. ::drinks::
Животът е силно заразна болест, която се предава по полов път и винаги завършва със смърт.
Barking Dog
Маниак
 
Мнения: 599
Регистриран на: 10 02 2016, 11:29

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот Seikosha » 02 07 2017, 05:49

Вожде,напълно си прав да разграничаваш нещата и аз те разбрах точно както и в другата тема за какво питаш. Няма никакъв проблем да си полираш часовника вкъщи щом имаш мерак. Просто трябва за безопасност да използваш материали,които нямат абразив,т.е. паста за крайна полировка без абразив,дето викаш за кожа,пак става,макар ,че е допотопно,ще ти трябва идеално кръгче да отсечеш със замба и отвор точно в центъра , за да не "бие" по повърхността,или гума. За пастата най е удачно плъстено малко кече (ако имаш машинка) 1см. диаметър някъде и финиш с полираща кърпичка. Ако нямаш машинка е малко по-друго. Абе що не вземеш да покажеш обекта на въжделенията си :))

П.П. Колегата senna е написал смущаващо правдоподобен,полезен и в академичен стил пост, но леко извън контекста. Може би днес по-късно да успея да се изясня, че сега е време вече май за сън :yawn:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Seikosha
Маниак
 
Мнения: 1130
Регистриран на: 15 06 2014, 15:48

Re: "Кухнята" на Seikosha

Мнениеот Seikosha » 08 07 2017, 09:07

Малко я поизоставих "кухнята" ма имаше доста работа по килера :)) та само прескачах от време на време да изсвиря нещо на клавиатурата по някоя тема и пак беж обратно, а това е сериозна тема и с прибежки не става.
Искам да започна с това ,че се радвам на написаното от колегата senna,защото е написано много професионално и точно и този пост ще присъства в тая тема за да се видят и някои разлики ,по-скоро като замисъл,отколкото като технология. Всъщност вината е може би моя,че не уточних, а си мислех ,че се е подразбирало, че пуснах темата не да се показват как се правят нещата професионално и не за съвременни и скъпи часовници,аз такива нямам и няма и да показвам, Най-"новият" ми е на поне четвърт век, е има и разни инвестиционни,но аз тях не ги броя. Та "кухнята" ми беше като идея да е нещо като "направи си сам" ако мога да покажа и споделя неща ,които може да опита човек ,без да има скъпи уреди и машини, нещо с което да може да си подобри вида на старият си часовник,нещо като кръжок "сръчни ръце" :) може би няма да е популярно,но може и да е интересно за някой. Иначе по-горе вече писах,че не може човек да конкурира високотехнологични машини,няма как. В един часовникарски сервиз нещата стават почти както и при произвеждането на часовника и самите машини са съобразени с новите тенденции и модели ,за да могат да ги обслужат. Всичко това със запазването на геометрията на една каса,нейните ръбове ,повърхнини,съседни детайли и т.н. Аз също не препоръчвам скъп часовник да става обект на експерименти и аз дори съм отказвал такива поръчки,освен на някой близък,или познат ,на който съм казвал точно какво може да очаква и какво не. За това и в горният пост писах,че човек трябва да е наясно какво трябва да очаква при "непрофесионална" работа и да поеме риска, ако иска :) Тука максимализма няма място,не е добър съветник, защото ще убие удоволствието ,а от там и желанието. Всеки си има някакви способности и сам ще прецени до къде му са възможностите,макар ,че с много труд и желание ,те неминуемо се увеличават с времето. Моята идея,никога не е била да полирам каса на Омега,или да профилактирам супер компликация на Патек Филип,нито имам възможност ,нито необходимото оборудване ,нито и желание,така ,че липсва и мотивация. Това правят хора които трябва да имат дългогодишен опит и квалификация.
Колкото до "полирането" както е придобило гражданственост това понятие, по англосакски модел,аз не го приемам така като една операция ,едно е шлайфане и заличаване на следи от драскотини,удари ,изкривявания по предмета,което изисква обработка с абразив и е свързано с отнемане и уеднаквяване на една повърхност, а друго е полирането,при което не се използва никакъв абразив,т.е. не трябва да има никакво отнемане на материал а само премахване на окислен слой,или както се получава на практика,при полирането се получава "премачкване"на горният слой, т.е. пасиране, затова и в повечето случаи в крайният процес се използват не само меки памучни тъкани,шайби и така нататък,а и полутвърди дискове ,в миналото от кожа, а сега от специални материали подобни на гумата. Така гледах как полират в един клип за Сейко,майстори парекселанс ,с едно движение на ръката по диска извайваха финиша. Вземете и една лъжица от стомана ,или алпака и с обратната част претъркайте друг метален предмет,ще се види как лъсва,това пак е полиране. Шлифоването вече е друга работа,макар и от подобен характер. Разбира се вариантите са много и най-различни, в зависимост от случая, човек придобива опит, какво да използва в даден момент, в крайна сметка е важен крайният резултат. И се е постигало,не само в часовникарството и не непременно със супер машини. Такава една комплексна работа ,аз бих нарекъл реставрация, било то на каса ,било то на верига,ако говорим за свързаните с темата неща. Това за мене е правилното общо наименование,точно защото се връща вида (или приблизително) до първоначалният. А полирането е по-скоро козметичната част,вземете парче тоалетна хартия и изтъркайте часовника, пак ще получите ефект,това като елементарен пример. Принципно стоманите които се използват за направа на каси, са с добро качество и с високо съдържание на хром (над 11%) и при добре полирана повърхност се получава тъй нареченото "пасивиране" на стоманата ,като на повърхността и се образува защитен слой от хромов оксид,който предпазва от корозия и стоманата е неактивна, ако се получи нараняване,като отчупване ,пробождане където няма гланц, стоманата става активна и започва корозия. Така ,че лъскайте по-често бастуня :))
Така ,че няма нищо лошо,човек да пробва в домашни условия да си направи хем кефа ,хем да спести някой лев. М/у другото точно така започнах с "полирането" преди около 5г. имах един швейцарец,дето му беше почти паднала позлатата и джама беше на магистрали, отидох при един "майстор" ,че и приятел,дето се занимава с камъни(благородни ;) )- "А,ши го оправим" видях как го прекара няколко пъти през едно голямо кече с нещо като оръжейна смазка по него, върна ми го " Айде дай 20лв." прибирам се и гледам аз и виждам едно силно лъскаво нещо, дето дерюгите по джама още повече личат, а касата лъщи ,че не се трае и обла като лимка,няма ръбове,няма геометрия :-D Не ми беше до парите, а ми до резултата,определено не ми хареса, макар ,че това беше началото на началата с моето хоби. Та гледах го аз,гледах и си хортувам на ум "Абе Михали,луд ли си ,или ДА,толкова малки метални пластики,слонова кост,разни рога,сребро,злато и какво ли не да ти мине през ръцете, а ти да ходиш по хората ,да ти оправят простотиите,ми то пак метал,нищо ,че е и часовник" викам му (ма пак на ум) "Бря, Михали, ма право думаш" :lol: Та разрових из долапите ,изнамерих някви шкурки и парцалета, та като го метнах гюлето,докато не му придадох правдоподобна форма,не спрях,ни ядох ,ни пих ,ни ..там разни други неща,такъв хъс мъ награби :-D
Сега изрових малко пръснати снимки, казвам пръснати,от тук от там,щот съм го почнал 2013,пък края гледам в 2016 :))
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Та такива работи с домашната кухня, става въпрос за любителство ,за хоби, за удоволствие ,другото е в един по-горен раздел. Горе показах една верига,защото от там тръгна приказката, а тя беше по повод тази на Калоян и верно ,че може би са несравними може би, като краен резултат, все пак е една алтернатива,а м/у другото показаната от него,като по-обикновен профил, със сигурност може да се пробва и в домашни условия,но си иска търпение, а и все пак може би финиша ,няма да е съвсем на това ниво. Ще взема да пробвам нещо подобно тия дни :)
Накрая както веднъж бях споменал, едно полиране на каса,или реставрация както му викам аз на едно Сейко, само с пет вида шкурка, един парцал и мноооого инат :)) Качвам го като слайдшоу за да не баялдисате от цъкане в/у снимки.Подбрал съм една част,която показва последователните етапи, геометричните съхранения при профил с пет повърхнини и специфични заоблености. Има и брашно и лустро. Стара масивна каса ,с чудесен дизайн,направо торпила от Индикар. :) Снимките са такива каквито стават под една ламба, качество нихт,но на пълен екран се вижда по-добре. Това е за днес - пет шкурки и поносим резултат. Отивам да ритна котката и лягам да спя. ::drinks::



П.П. Музикалният фон е на "Любе" и който не ги люби да дръпне шалтера на тонколоните :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Seikosha
Маниак
 
Мнения: 1130
Регистриран на: 15 06 2014, 15:48

ПредишнаСледваща

Назад към Други теми за часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.