Колекцията на Cassillas

Тук е мястото да споделите вашата колекция от часовници, независимо от тематиката или количеството.
Отговори
cassillas
Почитател
Мнения: 410
Регистриран: 26 05 2014, 09:27
Местоположение: София

Колекцията на Cassillas

Мнение от cassillas » 24 11 2019, 15:57

Здравейте колеги,
доста време Исках да направя едно малко представяне на моята лична колекция часовници. Отне ми доста време докато успея да събера тази колекция и да я синтезирам до бройката от шест всъщност от няколко дни 7 часовника. Като всеки един ентусиаст първоначално се мятах хаотично на всякакви часовници и бройката се увеличаваше и увеличаваше докато стигна може би 15 - 16+ часовника. И то при положение, че не само купувам, но и продавам някой от вече омръзналите ми часовници. Първоначално харесвах размер на касата над 45мм дори стигнах до 48мм. Даже се случи да купя 51мм часовник, но за няколко дни осъзнах огромния му размер и беше бързо продаден. Малко по малко стигнах до извода, че за моята китка ~19,5см идеални са часовници между 42 и 44мм.

С течение на времето започнах да предпочитам кварцовите часовници пред автоматите, а ръчните пък изобщо не ми допадат. Имам само два автоматични часовника в момента и за сега са ми напълно достатъчни. Следват няколко снимки с кратко описание, а след това на края на поста ще разкажа защо предпочитам кварцовите часовници. Не приемайте мнението ми за агитация или повод за дебат , това е просто моята гледна точка.


Изображение

След снимката в общ план следват индивидуални за всеки един часовник. Не съм добър фотограф така, че ме извинете за скучно насниманите часовници.


Изображение


1. Seiko Astron - Това е съвършения часовник за мен. Невероятна изработка, внимание към детайла и финиш. На практика най-близкото нещо до Grand Seiko. До колкото знам се прави в същата фабрика със същата технология за изработка, шлайфане и полиране като Grand Seiko. С покритие против наздраскване което наистина работи. Абсолютно точен часовник по който сверявам останалите.

Изображение

2 Bulova moonwatch - Втория часовник бил на луната. Със страхотна история зад гърба си която е коментирана и друг път във форума. С много точен Ultra high frequency механизъм с 120 цъкания на секундната стрелка в минута. Уникален като визия и стил часовник.


Изображение

3. Tissot t-touch expert - много интересен Ana-digi часовник с изключително много функции и тъч скриин. Малко е грубоват, но много обичам да си цъкам по стъклото и да използвам възможностите му.


Изображение

4. Seiko Flightmaster - страхотен малък пилотски часовник в стила на 80-те, който за първи път видях в YouTube в канала Urban Gentry. И веднага реших, че трябва да го имам. Така и стана и от тогава има запазено място в колекцията.Изображение

5. Seiko Monster Dracula - Брутален известен на всички часовник който се превърна в класика. Спомням си когато се продаваха по 270лв в Ebay и се назландисвах дали да си купя. В крайна сметка успях да хвана този на все още прилична цена и за сега и неговото място е сигурно.

Изображение


6. Fortis Cosmonaut titanium - официалния часовник на руската космическа програма. Най-расовия часовник в колекцията (заедно с Astron-a). Харесвам колко лесно четим и лек е. А и всеки трябва да има швейцарски автомат все пак :)

Изображение
7. Citizen Promaster Tough - най-новият член на колекцията. Имам го от седмица и много ме радва. Изглежда като индустриален инструмент. Създаден с точната цел да показва часа и датата. С механизъм зареждан от светлина и поставен в корпус без заден капак. Което показва, че според производителя не трябва да се очаква скорошна нужда от каквато и да било поддръжка.


Харесвам кварца по няколко причини:
1. Точността - мисля, че тук автоматите нямат никакъв шанс. Най-евтините кварцове бият COSC автомати без никакво усилие по точност.
2. Ниски експлоатационни разходи - отново абсолютно предимство в полза на кварца. Една батерия на всеки от 2 до 5+г. и всичко е точно.
3. "Grab and go" - Отварям кутията и го слагам на ръката без да се притесявам, че не е настроен (с изключение на 5 пъти годишно когато месеца е под 31 дни, а някой кварцови часовници изобщо не се налага да се пипат).
4. Като цяло по ниска цена при първоначалната покупка. Не, че няма и евтини автоматични часовници, но много марки предлагат еднакви часовници само с различни механизми - кварц и автомат. И винаги ценовото предимство е за кварца.
5. Много функции събрани в един часовник. Тук също знам, че има и автомати с много функции, но пак не могат да се мерят с кварцов механизъм. Ден, дата, хронометър, аларма и фази на луната се доблират, но термометър, барометър, компас, радио сверяване и много други няма как да се предложат от автоматичен механизъм.
6. Здравина или по скоро устойчивост. Вероятността кварцов механизъм да пострада от удар или изпускане е много по-малка спрямо автоматичен.

Естествено намирам и доста недостатъци на часовниците захранвани от батерии:

1. Движение на секундарника през 1 сек. което изглежда доста по простовато сравнено с елегантно "плъзгащата" се стрелка на автоматичния механизъм. Има и кварцове с плавна стрелка, но са по скоро изключение, а не стандарт. И много ме дразни като не се целят маркерите на цифреблата.
2. Щом се развали вероятно е за кофата. В много случай щом часовника спре и ако проблема, не се реши със смяна на батерията вероятно е да не може или да не е рентабилно да се поправя.
3. Някой ги смятат за бездушни. Аз не съм от тях, защото не съм видял душа и в автоматичен часовник. За мен това са просто две различни технологии едната евулюционно стъпало на другата. Като цифровата и аналоговата телевизия, като парния и бензиновия двигател и много други подобни сравнения.

Както и да е нямам за цел да убеждавам никой, че кварцовите часовници са по-добри от автоматичните или обратното. Изложих моята причина поради която в моята колекция кварцовите преобладават. Не искам да налагам това мнение на никого.

Благодаря, че отделихте време да разгледате колекцията ми. ::drinks::
Последна промяна от cassillas на 17 12 2019, 23:31, променено общо 2 пъти.

perovkula
Напредващ
Мнения: 69
Регистриран: 20 02 2011, 20:46
Местоположение: kula

Re: Колекцията на Cassillas

Мнение от perovkula » 26 11 2019, 17:27

Браво!Колекция,в която всички часовници са доста класни и актуални.Кварц или автомат-кой,както предпочита.Със здраве да ги носиш.

Отговори

Върни се в “Колекции на потребители”