Моята колекция ЗиМ

Тук е мястото да споделите вашата колекция от часовници, независимо от тематиката или количеството.
Заключена
guruiva
Напредващ
Регистриран: 07 12 2017, 21:35

Моята колекция ЗиМ

Мнение от guruiva » 30 07 2019, 22:48

Добро начало - биха казали мнозина. Няма ги знаковите модели, но все пак има приятни и интересни. Поне за мен :) Цяло събитие е да се намери запазен ЗиМ. Дали заради ниската им продажна цена и масовата употреба, дали заради качеството на материала на касите, но са трудни. Двете разновидности на механизма - с централна и странична секундна (2608 и 2602) са си класика в жанра и изненади няма. Освен, ако някой не е сложил Ракета в каса и с цифер на ЗиМ :) Част от механизмите са с женевски вълни (което означава 2602.1 - първи клас точност), останалите - гладки (обикновен 2602, втори клас точност). За разлика от Победите, тук механизмите са номерирани. Мислех си, че ще хвана логиката и по-точно - хронологията, но не би. Дали заради часовникарско творчество или така са произведени, но обърквацията е почти пълна. Обикновено номерът е петцифрен, но имам три с шестцифрен. И то не 100 001, 2 и т.н., ако отброяват произведените, а 260 954, 917 940 и 993 706. Някак си не ми се вярва така бързо да са стигнали до 993-хилядния номер, а шестцифрените да са изключение. Би трябвало да са последните и най-много, а не са...
Другата разлика с Победите (сравнявам ги, защото механизмът на Победите, всички знаят, е ЗиМ) е задният капак. При ЗиМовете той не е номериран и в повечето случаи е с по-малък диаметър от касата, така че отзад се получава борд около него, където са най-често протриванията от употреба. Е, срещат се и кръстоски в механизмите, касите и капаците с Победите, но съм склонен да мисля, че оригинално не са били така. Извинявам се, ако тези въпроси вече са разисквани в други теми и преповтарям всеизвестни неща! Просто споделям мои наблюдения.
Ето по-представителната част от скромната ми колекция:

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение ИзображениеИзображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Последна промяна от guruiva на 12 10 2019, 10:58, променено общо 1 път.

Заключена

Върни се в “Колекции на потребители”