Добро начало - биха казали мнозина. Няма ги знаковите модели, но все пак има приятни и интересни. Поне за мен Цяло събитие е да се намери запазен ЗиМ. Дали заради ниската им продажна цена и масовата употреба, дали заради качеството на материала на касите, но са трудни. Двете разновидности на механизма - с централна и странична секундна (2608 и 2602) са си класика в жанра и изненади няма. Освен, ако някой не е сложил Ракета в каса и с цифер на ЗиМ Част от механизмите са с женевски вълни (което означава 2602.1 - първи клас точност), останалите - гладки (обикновен 2602, втори клас точност). За разлика от Победите, тук механизмите са номерирани. Мислех си, че ще хвана логиката и по-точно - хронологията, но не би. Дали заради часовникарско творчество или така са произведени, но обърквацията е почти пълна. Обикновено номерът е петцифрен, но имам три с шестцифрен. И то не 100 001, 2 и т.н., ако отброяват произведените, а 260 954, 917 940 и 993 706. Някак си не ми се вярва така бързо да са стигнали до 993-хилядния номер, а шестцифрените да са изключение. Би трябвало да са последните и най-много, а не са...
Другата разлика с Победите (сравнявам ги, защото механизмът на Победите, всички знаят, е ЗиМ) е задният капак. При ЗиМовете той не е номериран и в повечето случаи е с по-малък диаметър от касата, така че отзад се получава борд около него, където са най-често протриванията от употреба. Е, срещат се и кръстоски в механизмите, касите и капаците с Победите, но съм склонен да мисля, че оригинално не са били така. Извинявам се, ако тези въпроси вече са разисквани в други теми и преповтарям всеизвестни неща! Просто споделям мои наблюдения.
Ето по-представителната част от скромната ми колекция:
Моята колекция ЗиМ
-
- Напредващ
- Регистриран: 07 12 2017, 21:35
Моята колекция ЗиМ
Последна промяна от guruiva на 12 10 2019, 10:58, променено общо 1 път.