EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 2868
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от ivanovnov » 12 03 2017, 15:29

Здравейте, в края на миналата година успях да се сдобия с един модел, който много харесвах още от представянето му. Фен съм и на марката, така че беше въпрос на време да се сдобия с този модел. По стечение на обстоятелствата имах и кварц и автомат от този модел, едновременно и това беше много полезно за сравнение между двата. Освен това и моделът ме впечатли изключително много, скоро не се бях радвал така на часовник ::drinks::

Часовникът видно от заглавието е Hydrosub, марката е EDOX и да започваме :)
Изображение

Изображение

И така като всяка часовникарска компания и EDOX си имат романтична история за създаването си. Тук наистина историята може би е романтична сама по себе си :))
Създателят на компанията EDOX, Кристиян Рюфли-Флюри (да не се бърка с Кюри) който е завършил всякакви курсове и учения, за да се превърне в истински Maitre-Hоrlogier е изработил специален джобен часовник за 25-тия рожден ден на своята любима Мари Паулин, която също е работила в манифактура за производство на часовници. Всички били впечатлени от направения часовник.
Сега какво е ползвано за неговото създаване, дали е доработен някакъв съществуващ, дали е сглобен на части, дали нашият човек го е изнесъл тайно от там където е работил, сглобил го е, брандирал го е и го е подарил или пък нещо друго, историята мълчи. Факт е обаче, че всички били впечатлени от идеята и вида на часовника, особено дамата на сърцето му. Та веднага след появата на часовника, всички около него и най-вече неговата любима впечатлени от идеите му започват да го „навиват” да открие своя манифактура.
И тъй като по това време е бил най-силният период на "микробрандовете" и май всички са били микробрандове :)) , г-н Флюри се е навил и през 1884 г. открил своя собствена манифактура, като избрал да кръсти часовниците си EDOX, което на гръцки, означава „измерване на времето”, нещо като глагол. ::drinks::
Явно са били заети с проектирането на часовниците и наемане на работници и уреждане на работен процес, прозиводство, дистрибуция и т.н., та затова чак през 1900 г. се сещат за подходящо лого на компанията си и след като се казваш EDOX, което е ясно вече какво означава, те решават да ползват за лого така разпознаваемия гръцки пясъчен часовник ::up::
Оттук нататък всичко е ясно, вече имаме манифактура, име на часовниците и разпознаваемо лого и всичко започва. Освен това се оказва, че г-н Флюри е някакъв гении в сферата на проектиране на часовници и за кратко време се прочува в бранша  с редица иновации в конструкциите на касите, касаещи основно водоустойчивостта на часовниците, като емблеми за времето се превръщат часовниците Делфин и Хидросъб, представени през 1961 и 1965, доста години са преминали в проучвания и работа, за да се появят двата модела, които нареждат компанията EDOX до големите по онова време. В този период наетите хора са били над 500 души, сериозен брой хора за онова време. Характерното нещо, което веднага отличава появилия се Hydorsub е неговата водоустойчивост от 500 м. благодарение на специална система, която заключва коронката на часовника посредством налягането, което се упражнява върху нея. В днешно време нищо особено, но за 1965 г. си е било откритие. Реално системата на заключване на коронката е въведена още през 1961 г. в модела Делфин, но следващите години е доразвита и е постигната тази сериозна водоусточивост. Безспорен факт обаче е, че тези два часовника Делфин и Hydrosub, поставят компанията EDOX наравно с другите големи компании, които са дали нещо на часовникарския свят.

Предмет на представяне в това ревю ще бъде новият Хидросъб, който е римейк, така да се каже на оригиналния и своеобразен хомидж и нов прочит на историята на модела.
Изображение

Те EDOX покрай юбилея през 2014, направиха доста хомиджи на емблематичните си модели, преиздавания и тем подобни рекламни трикчета, ама какво да се прави такава е политиката в момента на всяка една компания.

Все пак новият Хидросъб е един интересен часовник. И нямащ много общо с първоизточника, изключая може би оранжевия безел, който го има само при кварцовата версия и при лимитираната версия на автомата ;)

Така последните години компанията е известна със спонсорирането си на свободногмуркащи се спортисти, „водната Формула 1”, доста популярна в арабаския свят, сериите от WRC, както и на отбор в рали „Дакар”.

През 2014 г. компанията EDOX отбелязва своята 130 годишнина от създаването си, покрай този повод се обръщат към корените си и своите емблематични модели. Така се появява новият Hydrosub, в изцяло нов дизайн и концепция, но добре пресъздаващ визията и детайлите на първообраза си от 1965 г. Иновативното в новия модел е системата за заключване на коронката, която е патентована и наречена Masterlock.
Изображение

С представянето на модела се появява и една добра възможност за рекламата му и неговото популяризиране, тук участва един австриец. :shh:
Явно австрийците имат за цел да подобряват и поставят всякакви вертикално-височинни и дълбинни рекорди, след като Баумгартнер скочи от границата на стратосферата, през 2015 г. друг австриец Кристиан Редъл подготвя експедиция до Северния полюс, където ще осъществи първото свободно гмуркане в ледените води под полярните ледове.

EDOX приемат идеята и стават основен спонсор на тази експедиция и това начинание. Покрай кампанията подготвят два различни лимитирани модела на Hydrosub, известни като „син” и „оранжев”, в нета има доста снимки.
Стандартната серия на Hydrosub я има в няколко цветови варианта, както и с кварцов механизъм и автомат. По стечение на обстоятелствата през мен премина и кварцовият модел и автомата и бих искал да споделя моите впечатления с Вас. Имах възможността да имам първият представен модел и за мен най-красив, този в оранжево. При автомата индексите, стрелките и протекторът на коронката са оранжеви, а безелът е черен, при кварца безелът, секундната стрелка и протекторът на коронката са оранжеви, няколко снимки за онагледяване на описаното.
Изображение Изображение

Представям общите техническите данни на двата модела (кварц и автомат), които са едни и същи, а именно:

каса:
материал: стомана, 46 мм. в диаметър ведно с протектора. Касата е проектирана супер, една от най-удобните които съм слагал на ръка. При лъговете касата е извита и прилепва супер на китката въпреки, големия си размер. Дебелина на касата: 14 мм., доста приятен размер, който спокойно влиза под ръкава. Разстояние между лъговете: 22 мм. подходящ размер за верига/каишка, който стои балансирано на цялостния вид на часовника. Касата е проектирана много интересно и във височина, около стъклото има метален борд, който е оформен като многоъгълник, с редуващи се полирани и матирани елементи. Около този многоъгълник е поставен и безела, който се позицинионира под нивото на стъклото и металния кант.
Изображение Изображение

стъкло:
плосък сапфир, със страхотен двоен антирефлекс, нанесен от вътрешната страна на стъклото, осигурява перфектна четимост, под определен ъгъл все едно няма стъкло, а под друг се вижда наситен син цвят. Стъклото се издига над касата, а между стъклото и безела има стоманения борд, във формата на многоъгълник, който е част от касата.
Изображение Изображение
Изображение Изображение

безел:
стоманен с алуминиева вложка може би, вложката я има в различни цветове, в зависимост от модела. Безелът е направен с внимание към детаила, отстрани има изпъкнали полирани перпендикулярни на касата правоъгълници, които са много удобни за захващане и завъртане. маркерите на безела съвпадат перфектно спрямо маркерите положени на циферблата.
Изображение Изображение
Изображение Изображение

капак:
стомана с гравирана карта на Северния полюс, жестоко изглежда, винаги съм се кефил на гравирани задни капаци, вместо така модерните прозрачни такива
Изображение

верига/каишка: 22 мм
часовникът се предлага с верига или силиконова каишка, силиконовата каишка е много мека, с един сатенен вид, на пипане е много приятна, мека и удобна  със специална закопчалка, която позволява каишката да не се реже. Веригата е много качествено изработена, първо си помислих, че е много тънка, но се оказа, че все пак допълва идеално дебелината на касата и по-дебела щеше да е малко несъразмерно. Все пак тази верига подчертава ретро-стила на часовника. Звената на веригата са малки, и това позволява да обхване перфектно китката и да се регулира удобно. Веригата обаче разполага със страхотна закопчалка, много масивна и добре проектирана. Сериозен дайвър екстеншън, който се освобождава с копчета разположени двустранно по закопчалката.
Изображение Изображение

И сега най-якото нещо на часовника, неговият най-открояващ се детайл, а именно т.нар. masterlock, изглежда яко, стои яко и е проектиран яко  Какво е това в действителност, това е алуминиев протектор, който преминава плътно до косъм над коронката, когато е завинтена. Идеята е следната, ако не е завита коронката до край, няма как да се заключи над нея този протектор, което веднага проверява правилно ли е завита коронката. Второ, ако случайно нещо стане с резбата на коронката, следствие на силно налягане коронката не може да се отвори, тъй като този протектор я притиска към касата и тя няма място някъде да се отвори. И сега най интересната част, как е проектиран този протектор, протекторът е ринг, който минава под безела на часовника и може да се опише все едно като безел под безела  протекторът не е захваната за ринга, а е част от него, тоест това е един цял детайл, няма начин да се счупи или повреди, като се деформира. Протекторът се върти около касата посредством фини сачми, кои се заключват в двата края на хода му при отворен и затворен, няма никакъв луфт и не може да се движи свободно, без да му се окаже натиск, нагоре или надолу. Освен това рингът на протектора придава много приятен цветен вид на самата каса, която е изрязана на места, за да се вижда къде минава този елемент.
Изображение Изображение
Изображение Изображение

А сега и разликите, тук вече двата часовника са разграничени, единият (автомата) някак си така по-красив, по-обикновен, по-като инструмент, но изглеждащ по-скъп, другият (кварца) малко по-лъскав, п- спортно елегантен и някак си леко евтин, лично мое мнение.

Основните разлики са в циферблатите и в маркерите и стрелките, то и други разлики няма, освен основната кварц и автомат.
Механизими:
автоматът така и не разбрах Селита ли е, ЕТА ли е, зависи кой къде чете, уж първите били ЕТА, после Селита, абе обърках се.
кварцът е ясен Ронда от серията 500 (доколкото разбрах), качествен механизъм с функция за изтощена батерия.

Циферблатите:
автомата:
лакиран циферблат в мастилено черен цвят, с големи правоъгълни индекси, пълни със светомаса и заобиколени от оранжев кант, изглеждат страхотно, стрелките са също с оранжев кант запълнени със светомаса и оранжева секундна стрелка, гледката от тази комбинация е страхотна и радва окото  обаче подсветката на модела не е силната му страна, ама карай все тая , нищо не може да се мери със Сеико Монстър. Целият циферблат е заобиколен от вътрешен ринг с маркери, които съвпадат перфектно с маркерите на безела.
Изображение Изображение

кварца:
матиран циферблат в цвят сиво-черно с т.нар. sunburst ефект, на светлина си мени цвета от черно стига до сиво. Маркерите и стрелките са полирани и блестят страхотно, не знам с какво са обработени но изглежда много бляскаво. Стрелките са като на автомата същия модел, секундната стрелка е оранжева, но другите две са метални, пълни със светомаса. Светомасата по маркерите обаче е съвсем незначителна, нанесена е над всеки маркер отделно като едно квадратче принтирано върху циферблата над маркера. Пръстенът на циферблата който е до касата е различен от този на автомата, като има освен чертичките написани цифри: 05, 10, 15 и т.н. изглежда по-интересно.
Изображение Изображение
Изображение Изображение

Ами това е в общи линии, надявам се да Ви е било интересно и да съм успял да Ви представя моите впечатления от този модел. Лично аз харесвам марката EDOX имал съм няколко и винаги съм оставал доволен от качеството на изработка, детайлите, които са привидно скрити. Този модел наистина ме впечатли с дизайна на касата, проектиран е с идея, страст и мисъл. ::drinks::

Ето и още няколко снимки :)
тук с една Марина 47 мм, Едокса изглежда доста по компактен
Изображение

и няколко допълнителни снимки:
Изображение Изображение
Изображение Изображение

на часовникът му отиват натота, каишки, верига, в общи линии всичко :)

Благодаря Ви за вниманието :)
ПП: снимките не са такива замазани, не знам защо така излизат, ако влезете в тях са сравнително хубави ::drinks::
...go forward...

Kostabo
Маниак
Мнения: 685
Регистриран: 22 04 2015, 19:01
Местоположение: Кюстендил

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от Kostabo » 12 03 2017, 19:10

Стара марка, романтична история, носител и пазител на всички достойнства на швейцарската часовникарска индустрия, и кой знае защо пренебрегната, подценена, недооценена... Прекрасно представяне!
Тука е така...

Потребителски аватар
kokokoz
Маниак
Мнения: 3835
Регистриран: 17 01 2011, 18:39
Местоположение: софия

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от kokokoz » 12 03 2017, 19:44

отлично ревю!
аз имам само лека забележка за верижката!все едно е недоправена!но това е мое усещане! ::drinks:: ::drinks::

stepona555
Маниак
Мнения: 3377
Регистриран: 02 03 2015, 15:14
Местоположение: Марбея

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от stepona555 » 12 03 2017, 20:07

Много ми хареса предствянето на марката и модела , усещам кандидат за призово място в следващия конкурс.
Благодаря , напоследък станаха рядкост такива постове.

Потребителски аватар
ivo p
Маниак
Мнения: 1031
Регистриран: 20 09 2014, 11:31

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от ivo p » 12 03 2017, 20:33

Страхотно, благодаря.

Успя да опишеш найстина добре как един собственик на това чудо го възприема.

За веригата, съгласен съм - на снимки и пипане изглежда не перфектна, но сложиш ли я на ръка, това чувство изчезва и залепва много добре, просто допълва модела, но не е верига да я сложиш на друг часовник, просто няма да отива.

А закопчалката е найстина много добра.

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 2868
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от ivanovnov » 12 03 2017, 22:07

Благодаря Ви, колеги, относно веригата и мен ме озадачи първоначално, наистина ми заприлича на евтина ламарина, но се оказа много удобна, масивни плътни звена и масивни крайни звена за лъговете. Пасва идеално и благодарение на малките звена добре прилепва на ръката, но някак си е само за този часовник, веригата отделно от часовника не впечатлява, обаче закопчалката е един път. : ) :) :) тя може да се окаже, че тежи колкото цялата верига. :)

А относно самата марка имам чувството, че сами се забиват с тъпия им маркетинг, до скоро сайтът им не работеше, миналата година имаше празни секции и съвсем друг дизайн. Промотират през година "жестоки и невероятни" серии часовници и модели на бесни цени, които след две години не можеш да ги намериш дори на сайта им, все едно никога не са съществували. А същевременно се разпродават при паралелни търговци на 1/3 от цената им. Новият Делфин с open heart касата, прилича на менте на турбийон, по начина, по който е оформен циферблата, язък за качествените материали и изработката.
Абе общо взето в момента нямат ясна политика какво целят и това малко плаши потенциалните клиенти и съответно няма добър вторичен пазар. Търговската им и маркетингова политика не е като на голям независим играч с история и иновации, а по-скоро като някой появил се на терена дето пробва къде ще уцели. :) :) :) въпреки това повечето им модели ми допадат и ги харесвам, но всичко това са мои наблюдения и впечатления.
...go forward...

Потребителски аватар
BorisDimitrov
Маниак
Мнения: 592
Регистриран: 13 08 2014, 18:03

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от BorisDimitrov » 13 03 2017, 12:40

Браво, много приятно и интересно четиво ::drinks:: а снимката с Чък Тейлъра КЪРТИ !!!

Потребителски аватар
Vesire
Маниак
Мнения: 3000
Регистриран: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от Vesire » 13 03 2017, 12:43

:clap:
Супер ревю, много интересно поднесено, информативно и обилно на снимков материал.
::drinks::

Потребителски аватар
petarstoil
Маниак
Мнения: 1467
Регистриран: 04 12 2015, 18:57
Местоположение: Пловдив

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от petarstoil » 13 03 2017, 14:23

Едно голямо БРАВО и от мен :clap: ! Единственият "недостатък" на такова хубаво и изчерпателно ревю е, че води до поредното "зарибяване" , особено когато си имал непосредствен досег с въпросния часовник - аз лично по-удобен към настоящия момент не съм пробвал :thumbup: .

Barking Dog
Маниак
Мнения: 935
Регистриран: 10 02 2016, 11:29

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от Barking Dog » 13 03 2017, 16:32

:clap: :clap: :clap: ! Браво за усилията и начинът на поднасяне на информацията.
Животът е силно заразна болест, която се предава по полов път и винаги завършва със смърт.

Потребителски аватар
Дон Жуан
Маниак
Мнения: 2931
Регистриран: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от Дон Жуан » 13 03 2017, 16:55

Поздравления!!! :clap: :clap: :clap:
Впечатляващо представяне на часовник, който определено го заслужава! ::yahoo::
::drinks:: ::drinks:: ::drinks::
Такива неща трябва да виждаме по-често :thumbup:

Потребителски аватар
jared_nomak
Напредващ
Мнения: 68
Регистриран: 28 04 2017, 13:31

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от jared_nomak » 09 03 2018, 10:25

Уникално ревю, поздравление и от мен към автора и ако до преди прочитането на ревюто много харесвах съответният модел, то след това директно в магазина за да си го купя.
Въпросът ми е има ли някой представа от къде бих могъл да си взема и метална верижка, понеже моят е със силиконова, а от Таймленд ми обявиха около 340 лв за да ми поръчат?

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 2868
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от ivanovnov » 09 03 2018, 11:20

колега, благодаря за отзивите, и аз много харесвам този модел, относно веригата, цената която са ти обявили 340 лв., според мен е повече от добра, стига да е включена и закопчалката в тази цена. не вярвам да можеш да я намериш под 170 евро. Веригата е много качествена и закопчалката страхотна
...go forward...

Потребителски аватар
Puzo
Маниак
Мнения: 867
Регистриран: 18 10 2016, 09:37
Местоположение: Kaspichan Town

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от Puzo » 12 03 2018, 10:01

Е, супер описания и сравнения! Обичам много сравненията. ;)
Пазиш ли ги и двата година по-късно? Май единият беше в обявите.
Когато си мъртъв, ти не знаеш, че си умрял. Трудно и тежко е само за другите. Абсолютно същото е и когато си ТЪП! ;)

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 2868
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от ivanovnov » 12 03 2018, 10:13

до преди два месеца имах и кварца и автомата, кварца го продадох, но автомата си го имам и нося :) много ми харесва :)

Интересното при тези модели поне на мен ми беше, че хем са еднакви, хем двата са сравнително различни, като детайли и концепция :) кварцът определено беше една идея по елегантен, основно заради циферблата, стрелките и маркерите, абе имаше малко по спортно елегантен вид като за часовник. Става според мен дори с костюм, въпреки протектора и оранжевия безел. Автоматът пък е някак по-весел, по-спортен и по семпъл, някак си не толкова набиващ се на очи :) но пък с много изразено спортно присъствие :) и ясно изразени детайли, без да блещукат обаче като при кварца :)) :)) :)) абе обърках се вече :)
...go forward...

Torro
Маниак
Мнения: 2822
Регистриран: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от Torro » 12 03 2018, 12:26

Благодаря за ревюто!

Потребителски аватар
lp1
Активен
Мнения: 159
Регистриран: 04 03 2015, 17:43

Re: EDOX Hydrosub Orange Automatic & Quartz

Мнение от lp1 » 24 07 2018, 14:32

Здравейте и поздравления за статията :)
Интересно ми е към настоящият момент кой е собственик на бранда/марката, все още ли е независимият основател или нещата са се променили?
Благодаря .
Един мъж има нужда от един аксесоар и това часовника на ръката му !

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”