Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
disco_volante
Маниак
Мнения: 518
Регистриран: 23 10 2017, 15:21

Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от disco_volante » 07 11 2019, 20:22

Темата за репликата на Ролекс проворика едни размисли на тема часовници, чиято кулминация се изразява в първото ми ревю. Изобщо.

Споделям част от тези размисли, възможно е да се получи резонанс и някой друг да възприеме моята гледна точка, имплементирайки елементи от нея в своята.

Всички са чували за Ролекс. Ролекс е еталон.

Бреге, Же Же, Патек и другите от тайфата, са познати само на тези, дръзнали да възприемат часовника за нещо повече от времепоказател. За нещо повече от елементарен аксесоар. За нещо повече от символ на статус. За нещо повече от купчина чарколяци, завряни в корпус, който тик-така, докато чакаме поредният минорен момент от живота ни да отмине, тайно надявайки се Фортуна да ни се усмихне и да вземем да изтъркаме, колкото там еднакви символи са необходими, в билета от лотарията, за да ни дават по телевизора на едно място със Захари Бахаров…

Защо темата за репликата на Ролекс?

Има една абревиатура, MAYA (Most Advanced Yet Acceptable), която ръководи, както дизайна във всичките му форми, така и маркетинговите стратегии на почти всички успешни компании. Идеята е проста - ново, но да напомня на общопознатото старо.

Ролекс избиват рибата, във всички възможни нюанси на израза… Маркетинг, емблематичен дизайн (най-вероятно именно липсата на кардинални промени е козът им), изработка… Култовите модели на почти всички марки часовници се крепят на дизайнерските решения на Фондацията - SARB нямаше да бъде легендарен без Explorer; SNZF17, SKX; DAVOSA и Steinhart… Списъкът е безкраен... Всички, малко или много, дължат успеха си основно на Ролекс. Не пренебрегвам нито дизайнерските решения на Дж. Джента, нито величествените коронки на IWC, в комбинация с така желания от всички циферблат на пилотските им модели, но попитайте някоя баба на улицата дали не е чувала 5-те букви, които не крият значение зад себе си.
Което не е лошо, така работи светът - създаваш Образецът, конкуренцията модифицира, цените падат (на конкуренцията), а клиентите купуват, осъзнавайки чий дизайн е в основата на тяхното желание. И накрая плащат цената, която не пада.

Дали е реплика или homage - няма значение. Никакво. Еволюционният процес ограничава репликите до първо, максимум второ ниво в развитието на часовниковия ентусиазъм във всеки от нас. Почти всички сме имали реплики. След това преминаваме на хомиджи/омажи. Пожелавам на всеки да стигне последното ниво и да сложи на ръката си туй, що душата сака най-съкровено.

Това мисля аз, пазете камъните за зид. ::drinks::

Поставям заключението на увода: истината е следната - купих си Касио като награда за взет изпит, купих старо Seiko SNZF17K1 след успешно преминат неприятен етап… Не историята на марката е важна за мен. Важна е моята история, част от която може да бъде и Касио, и Ролекс, и реплика. Без значение.

Предвид изложеното, ще пробвам да напиша ревюто. На часовника.

Той се зове Pagani Design, произходът е китайски, моделът е почти копие на Великата Дайтона, с маааалки разлики, които няма да коментирам, защото нямам Дайтона, а имам само снимка, а на снимка си приличат. Много.

Изображение

Това, че часовникът е китайски, в никакъв случай не означава, че качеството е китайско в общоприетия смисъл на думата. Но пък цената е такава - за няма и 200 лева получавате много часовник!

Касата е от стомана, с 39мм ширина без коронка и бутони. Пасва идеално на хора със синдром “пича китка”, от какъвто страдам и аз. Изключително приятно полирана, без остри ръбове, лъговете не изглеждат така, все едно аз съм ги оформял - което е комплимент за производителя, бъдете сигурни! Всичко е симетрично, приятно за окото, пръстите и китката. Единствената забележка, която намерих, е от страната на задния капак, точно там, където лъговете срещат касата:

Изображение

Безелът е керамичен (според производителя), а дали е така - не мога да потвърдя. Със сигурност не е пластмаса или метал, значи вярваме на източника. Тахиметричната скала не е издълбана в твърдия материал, но няма разливане на цветната маса на цифрите и буквите, няма разлика в шрифта между символите и всичко е центрирано перфектно, т.е. 60 на скалата пасва с маркера на 12.ч. в циферблата, който пък е разполовен от стрелката на хронографа. И тук нямам забележки.

Изображение

Бутоните, коронката и задният капак са на винт. Резбите на бутоните и коронката съвпадат с тези на касата. При развиване на коронката всичко е наред - има малко напрежение, което създава илюзия за “мазен” синхрон между компоненти, но развиването на бутоните не носи удовлетворението, което всеки ценител да фината механика би изпитал. Просто се развиват и толкова. Без никакви проблеми. Нещо, което дразни OCD-то в мен - завитата коронка не позиционира гравираното на нея лого перпендикулярно на касата.

Изображение

Между лъговете разстоянието е 20мм. Точно. С шублер съм мерил, научих се едва преди няколко години, а съм на 30. Преценете дали ревюто ми е меродавно...


Задният капак е гравиран, отново с внимание към детайла, т.е. още един плюс за швейцароподобните китайци.

Изображение

Циферблатът. Ах този циферблат (за оригинала говоря).
Подредбата на “компликейшъните” е мнооооооооооооого близка до 116500 LN, но с дата между 4 и 5ч.
Дясното стрелка показва коя част от денонощието е, централната брои секундите, лявата е брояч за хронографа, който от своя страна - е 60 минутен.

Изображение

Не виждам отклонение в поставянето на маркерите, имайки предвид, че и в Сейко съм виждал такъв феномен, т.е. още един плюс. Луминисценцията е нетрайна, за няма и час оставате сами в тъмното.

Логото ми харесва! Изглежда като лого на нещо истинско, да не кажа скъпо. Поставено под 12ч., създава впечатление за часовник, който наистина е мислен. Той е мислен де, но не от тях...

Червеният надпис “Sport” внася онази малка доза свежест, която дава живот на монохромния пейзаж под стъклото, което държа да отбележа, че е сапфир. Тествал съм, да не кажете нещо - имам една Сертина със сапфир. Поставих двата часовника един до друг върху покривка, за да няма предаване на вибрации и паразитни звуци (т.е. тест в лабораторни условия) и започнах да почуквам стъклата с нокът. Тествах с минерално стъкло на Касио - звукът бе различен, махнах Касиото, звукът бе еднакъв. Значи е сапфир. Отново плюс за братята китайци.

Механизмът е на Seiko. Мека кварц и нека ви светна и вас, незнаещите (аз разбрах какво е онзи ден) - има батерия, има и механичен модул. Батерията отговаря за часа и датата, механичният модул - за хронографа. Калибър VK63, за точност няма да говорим, батерия диктува правилата. Но стрелката на хронографа се движи прекрасно, имайки предвид цената на часовника. 5 трептения в секунда. Не са много, но не е едно, което автоматично означава “плавно” в моя речник. Дан Хенри използва този калибър, имам доверие на човека.

Веригата… Манекенка с венерическа болест. Докосваш, галиш, но не клатиш.
Защото дрънчи. Не много, но се чува. В графа “Звук от клатене на верига” поставям оценка 6 от 10.

Изображение

Плътни крайни звена, които пасват идеално на касата. Oyster тип, с полирани централни елементи и бръшнати крайни. За скъсяването на звената е необходима отверка, резбата на всички е перфектна, дори при малко повече зор при затягане не се стигна дори до козметична щета, а аз затягам всичко така, както се затяга болт на главата на двигател - ако има 5 метра тръгба - дай ми я.

Закопчалката ми допада визуално, не ми харесва звучното щракване при закопчаване. Има пружинен елемент, който уж трябва да облекчава процеса, ама нъцки. Полирана в средата, името на производителя е гравирано. Красота. Има и т.нар. divers extension, демек бонус 5 милиметра, ако размерът е от значение.

Изображение

Изображение

Заключение:

Получавате много часовник, за малко пари. Марката има потенциал и ако излезе от маркетинг модела в Али експрес и 40те разбойника - може да покори върхове в не един ценови клас. Часовникът не създава усещане за евтин продукт. Създава усещане за часовник. Да, на границата с реплика е, но и някои вариации на Ocean One, примерно, са там. Просто последният не е ситуиран в море от нискокачествени боклуци, за разлика от Пагани-то и вероятно е обърнал малко повече внимание на детайлите. Изключвам сравнение на задвижването, има и китайци с ЕТА.


Производителят няма очарователна история зад гърба си, но това категорично е часовник, който може да бъде част от вашата лична!

Пи. Ес. Моля да извините снимките, правени са в "полеви условия", при първа възможност ще обновя.
Последна промяна от disco_volante на 07 11 2019, 21:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
otof
Маниак
Мнения: 9771
Регистриран: 04 06 2011, 17:39
Местоположение: Поморие

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от otof » 07 11 2019, 20:47

Много добре :thumbup:
Чудесни снимки

Потребителски аватар
gata05
Маниак
Мнения: 1926
Регистриран: 22 05 2014, 13:23

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от gata05 » 07 11 2019, 20:55

Имал съм няколко Паганита до сега,лоша дума не мога да кажа за тях-направени са доста добре.Но не са само Пагани.Има доста други китайски мъшрум бранда,които предлагат наистина страхотни часовници на прилични цени.И все по-добри ще стават,така както вървят нещата.Добре е,че ги има ::up::
Иначе,хубаво и информативно ревю :thumbup:

Потребителски аватар
Defoto
Маниак
Мнения: 1291
Регистриран: 19 09 2017, 07:25
Местоположение: Перник
Контакти:

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от Defoto » 07 11 2019, 21:36

Много приятно четиво! Хем полезно, хем забавно! Браво! ::drinks::
Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!

limonata
Маниак
Мнения: 776
Регистриран: 01 06 2016, 17:01
Местоположение: София

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от limonata » 07 11 2019, 23:03

Страхотно ревю, харесва ми стила ти на писане, браво!
“Ох, да, да, още, да, не спирай” - Джена Джеймсън

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8494
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от phil05 » 07 11 2019, 23:28

Човек много готино това! :clap: ::drinks:: Имаш дарбата на незнаен досега дипломат, който с лекота може да сдобри света. Даже много по добър, че те винаги са малко, или много фалшиви, а при тебе всичко е някак...таман и истинско. С колко лекота, приятно и с добро чувство написано, хем за такива оспорвани два полюса и два свята, много важно. Е това ревю е по важно и по интересно ::up::

Потребителски аватар
ivo p
Маниак
Мнения: 1160
Регистриран: 20 09 2014, 11:31

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от ivo p » 08 11 2019, 00:01

Thumb up :)

Хубаво ревю!

disco_volante
Маниак
Мнения: 518
Регистриран: 23 10 2017, 15:21

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от disco_volante » 08 11 2019, 00:05

Благодаря ви за добрите думи! ::drinks::

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Мнения: 13586
Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от mitadoc » 08 11 2019, 01:55

Забавно и леко четиво, прекрасни снимки и тънко чувство за хумор. От мен имаш "Да" :)
Daydreamer

Потребителски аватар
Bartek
Маниак
Мнения: 2086
Регистриран: 30 01 2011, 11:51

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от Bartek » 08 11 2019, 09:24

Браво! Пагани радват много хора, тези които не могат да си позволят Ролекс, радват и тези които могат да си позволят Ролекс, абе въобще тея радват хората. Защото даваш пари, колкото струва каишката на Щайнхарт(с бъкъла), а получаваш нещо което няма как да не харесаш, дори и да има дребни забележки, си казваш майната му..и така е добре. Мисля си, че и те ще изменят пазарната политика и ще повдигнат цените, но засега работят за име. Само да вметна сравнено със Щайнахрт който струва 8 пъти повече,ще си позволя да споделя, че Паганито е по-добре изработено, поне на пръв поглед. Веригите им са пипнати добре, няма го тоя луфт между лъговете, не дрънка на ламарина. Да не говоря, че моя щайнхарт беше с изместена точка на безела и прозиращи маркери. Така че, нищо не бърка да си имаш една ежедневна Дайтона, да не драскаш оригинала де.. ;) ::drinks::
"Детството е последният ти шанс за щастие. След това знаеш твърде много."

Потребителски аватар
Vesire
Маниак
Мнения: 3682
Регистриран: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от Vesire » 08 11 2019, 10:08

Супер ревю, много ми хареса
Имах и аз един на таг копие, да хич не са зле, даже сега чакам едно парче на събмаринер 43ка каса.

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 3236
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от ivanovnov » 08 11 2019, 10:52

Много интересно, честито и благодаря за ревюто, понеже съм имал Ocean One и вече три Инвикти, мога отговорно да заявя че покупката на Ocean One е чиста набутвация. 800 лв. за часовник с дизайн взет от друга марка. Нещо не разбирам вече какво е ознованието за тези цени и защо трябва да се купуват. В крайна сметка винаги се стига до диалога:
- Еееееее човек, ти си си взел Ролекс?
- Не, то това не е Ролекс, това е една друга марка... която прави часовници, които не са Ролекс, ама са вдъхновени от дизайна и............
- Тоест реплика ли?
- Не, то точно не е реплика в този смисъл, хомидж по-скоро е......
- А добре, брат, остави...със здраве да си го носиш.
- Ъъъъъъъъ добре, благодаря.

Та даже приветствам такива марки, които дори сами по себе си донякъде борят и пазара на реплики.

Щура работа, важното е да се забавляваме :)
...go forward...

Потребителски аватар
Ashaman9
Активен
Мнения: 155
Регистриран: 02 12 2015, 00:32

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от Ashaman9 » 08 11 2019, 13:37

Страхотно ревю, страхотен часовник ::up::
Alea iacta est

Потребителски аватар
gata05
Маниак
Мнения: 1926
Регистриран: 22 05 2014, 13:23

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от gata05 » 08 11 2019, 13:39

ivanovnov написа:
08 11 2019, 10:52
Много интересно, честито и благодаря за ревюто, понеже съм имал Ocean One и вече три Инвикти, мога отговорно да заявя че покупката на Ocean One е чиста набутвация. 800 лв. за часовник с дизайн взет от друга марка. Нещо не разбирам вече какво е ознованието за тези цени и защо трябва да се купуват. В крайна сметка винаги се стига до диалога:
- Еееееее човек, ти си си взел Ролекс?
- Не, то това не е Ролекс, това е една друга марка... която прави часовници, които не са Ролекс, ама са вдъхновени от дизайна и............
- Тоест реплика ли?
- Не, то точно не е реплика в този смисъл, хомидж по-скоро е......
- А добре, брат, остави...със здраве да си го носиш.
- Ъъъъъъъъ добре, благодаря.

Та даже приветствам такива марки, които дори сами по себе си донякъде борят и пазара на реплики.

Щура работа, важното е да се забавляваме :)
:lol: :thumbup:

Потребителски аватар
petarstoil
Маниак
Мнения: 2067
Регистриран: 04 12 2015, 18:57
Местоположение: Пловдив

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от petarstoil » 08 11 2019, 14:02

Винаги съм харесвал хората с тънко хумороиронично чувство, пишещи грамотно и увлекателно :thumbup: . Също така винаги съм харесвал и фасона на "Daytona"... е не точно винаги, а след "зарибяването" ми по часовниците и преоткриването на фронографския им дизайн. Благодаря за сефте ревюто - получило ти се е! :clap:

Torro
Маниак
Мнения: 4038
Регистриран: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от Torro » 12 11 2019, 11:15

Браво за ревюто! Часовниците с марката Пагани Дизайн дават отлично отношение цена/качество. Конкретната визия в стил модерен Ролекс Дайтона не е от визиите, които ми най-допадат, но това не значи, че не харесвам Паганито или Ролекса. Самият аз имам, дори не се сещам колко, вероятно 4 или 5бр. часовници от марката, и нито един от тях не ме кара да съжалявам, че съм се сдобил с него. Дори се зачудих, че колегата не харесва веригата. Аз от моите вериги съм много доволен. То цената на цял часовник с веригата е неколкократно по- ниска от цената на някои от известните марки вериги, та не трябва чак толкова да се задълбава.
И накрая , поздрави за избора, часовникът е чудесен!

Потребителски аватар
WeltherrschafT
Почитател
Мнения: 417
Регистриран: 22 09 2011, 00:32

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от WeltherrschafT » 12 11 2019, 13:58

Изкефих се на ревюто и снимките без да се кефя на Ролекс и без да имам Pagani.
Бих чел още такива с удоволствие, даже ми хрумна и аз да напиша нещо. Поздравления!

exoticplants
Активен
Мнения: 130
Регистриран: 18 09 2019, 19:24
Контакти:

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от exoticplants » 28 01 2020, 19:26

gata05 написа:
07 11 2019, 20:55
Имал съм няколко Паганита до сега,лоша дума не мога да кажа за тях-направени са доста добре.Но не са само Пагани.Има доста други китайски мъшрум бранда,които предлагат наистина страхотни часовници на прилични цени.И все по-добри ще стават,така както вървят нещата.Добре е,че ги има ::up::
Иначе,хубаво и информативно ревю :thumbup:
Здравей, би ли споделил поне 5 добри китайски бранда, напоследък купувам от тях и се чудя, какво ново да взема, то избора е такъв, че отнема дни да сложиш нещо в количката
Ноевият ковчег е бил построен от аматьори, а Титаник - от професионалисти.

Потребителски аватар
georgieff21
Почитател
Мнения: 318
Регистриран: 28 10 2018, 23:47

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от georgieff21 » 28 01 2020, 19:32

Изберете си сам...
https://www.good-stuffs.com/

Потребителски аватар
barbarian
Активен
Мнения: 279
Регистриран: 03 01 2013, 15:55
Местоположение: Несебър

Re: Pagani Design. Daytona. Сефте ревю.

Мнение от barbarian » 31 01 2020, 08:46

Браво,браво,много добре написано.Леко ми докарва в сила на Чандлър,когото е за мен номер едно.Най-ми хареса,че както си написала всеки часовник си има история за човека които го купува и носи независимо колко струва и каква марка е.Като ревю си е супер.

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”