Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Потребителски аватар
Mitko Yo
Почитател
Мнения: 447
Регистриран: 28 09 2018, 10:39
Местоположение: гр. София

Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от Mitko Yo » 30 12 2019, 20:19

Здравейте, колеги,

След повече от година време, откакто се регистрирах във форума и доста повече четене в него, след среща с немалко приятни и интелигентни събеседници тук и създадени няколко приятелства благодарение на това, след придобиване и раздяла с има-няма 14-15 часовника (пътят на обучението е дълъг и понякога – трънлив, в контекста с часовниците – поучителен, емоционален, нерядко - разочароващ и винаги - финансовоемък), ми се струва, че дойде време да изкажа благодарност към общността ни - благодарение на нея открих ново хоби и нови приятели, и благодарение на нейни представители изживявам страхотни лични моменти на обогатяване на познанията си, разширяване на интересите и кръгозора си, и неповторими емоциии по проучване, търсене и придобиване на любими модели часовници!

Disclaimer: Всичко описано по-долу се дължи на проучвания на различни материали в интернет и не претендира за изчерпателност по темата. Въпреки положените усилия от моя страна, дребни технически грешки е възможно да бъдат срещнати в текста. Извън чисто историческите данни съм се опитал да изразя собствените си виждания по темата, без да прекопирам/превеждам относимите чужди публикации.

И така, представям ви „Зеленият ‚Алпинист‘ “! :)

I. Малко исторически бележки
(Снимките в този раздел са от интернет.)

Seiko представя първия ръчен часовник “Alpinist” през 1959 г./1961 г. (интернет-данните не са единни по въпроса) с намерението той да се превърне в надежден времеизмервателен инструмент както за японските алпинисти (“Yama-otoko” – „планинари“, „планински хора“), така и за други любители на планината и спорта като цяло. Планините покриват голяма част от природния пейзаж в Япония и според легендата „планинските хора“, работещи или прекарващи почивните и празничните си дни в катерене на „японските Алпи“, са били вдъхновение за Seiko за създаването на тази моделна линия часовници. За катерачите наличието на надеждно времеизмервателно съоръжение е от решаващо значение и Seiko Alpinist се стреми да отговори на две ключови изисквания в тази връзка, а именно: точно отчитане на времето и възможност часовникът да се използва като ръчен компас.

Изображение

1. “Seiko Laurel Alpinist” e първото от шест (според мен различни от посочените в схемата по-горе) поколения часовници от моделната линия “Alpnist”:

Изображение Изображение


2. През 1963 г. е представено второто поколение “Alpinist”, известно като серия “Champion 850“ (включва и „Златна“ версия от 1964 г.):
Изображение Изображение Изображение

Любопитен факт: при представителите на поколението “Champion 850” за първи път се появява стилизираното изображение на планина на задния капак на часовника – запазен разпознавателен знак (лого) на часовниците “Alpinist”.


3. Следва 30-годишен период на „затишие“, преди името “Alpinist” да бъде използвано отново от Seiko през 1995 г. – тогава са представени модели от третото поколение с автоматичен механизъм с ръчно навиване - калибър 4S15, с популярно наименование сред колекционерите и енусиастите „Червен Алпинист“ (моделът на Сакай /Sakai/, "зеленият" представител на който е представен по-подробно по-долу).

Изображение Изображение

Любопитни факти: тук за първи път “Alpinist”-ите са оборудвани с познатия вътрешен компас, задвижван от втора коронка на позиция „4 часа“, както и за първи път е представен “Alpinist” със зелен цвят на циферблата.


4. Четвъртото поколение “Alpinist” от 2003 г. е известно още като “Prospex GMT Alpinist”, и неговите представители са с титанов корпус, с вечен календар (и допълнителна стрелка за отчитане на втора часова зона) и кварцово задвижване – посочените отличителни белези никога преди това не са били използвано в моделната линия “Alpinist”; това са изключително редки модели, използващи кварцов механизъм 8F56, особено версията “SSASS”, лимитирана до само 500 бройки.

Изображение Изображение


5. През 2006 г. са представени часовниците от пето поколение “Alpinist” (моделът на Кузуя /Kuzuya/ по-долу). Те включват множeство функции от предишните поколения от моделната линия (с изключение на кварцовите от четвъртото поколение). Часовниците от петото поколение използват механизъм 6R15 – in-house разработка на Seiko. Моделите SARB013 (с кремав циферблат), SARB015 (с черен циферблат) и SARB017 (със зелен циферблат) веднага стават популярни и все още са търсени от колекционерите по света. Твърди се, че от трите модела, SARB017 остава най-харесван заради своя уникален цвят.
Изображение

- През август 2009 г. са пуснати нови разработки на моделите от петото поколение, които обаче използват леко преработен механизъм - 6R15B. Формата на касата е уж променена в сравнение с по-ранните модели и тази каса се счита за вариант на касата на часовниците от моделната серия SKX (дайвърите със защитената корона на позиция 4 часа).

От трите вида от това поколение “Alpinist” кремавият и черният се произвеждат за кратък период от време, а на пазара най-дълго се задържа „зеленият Алпинист“; официално производството му е преустановено през 2018 г., като нови бройки все още се намират на различни сайтове.

- През 2019 г. е пусната специална серия за американския пазар, лимитирана до 1959 бройки, с цел отбелязването на 60-тата годишнина от моделната линия “Alpinist” - т.нар. „Син Алпинист“ – SARB089. Освен лимитираността, различния цвят и надписите по задния капак, единствената разлика в сравнение с предходните модели е размерът на касата, който е леко променен – 39,5мм в диаметър.
Изображение


6. През януари 2020 г. (вече има и pre-order поръчки) официално ще бъдат пуснати на пазара и представители на шестото поколение “Alpinist”. Основните разлики са: нов механизъм 6R35 с резерв 70 часа, отново връщане на циклопа на датата, черна дата в бяло поле, Prospex-логото отпред на циферблата, премахване на надписа “Automatic, 23 jewels”, прозрачен заден капак, антирефлекс на стъклото, липса на брандиране на коронката…
Изображение

Приемането на „новия“ дизайн е въпрос на лично усещане – за мен този дизайн не е добър, не ми допада, измененията са ненужни (може би само удълженият резерв е плюс), а логото категорично не отговаря на досегашния дизайнерски вид на циферблатите на “Alpinist”…II. Появата на „Зеления Алпинист“
(Снимките в този раздел са от интернет.)

1. “Alpinist” със зелен циферблат, както стана дума, за първи път се появява през 1995 г. Неговият дизайнер ("бащата на 'Зеления Алпинист' ") е Шигео Сакай. Ето какво казва Сакай относно този ”Alpinist“, който според мен спокойно може да се нарече цветово революционен:

„Един ден, докато се опитвах да открия какъв тип часовник да направя, се заинтересувах от модела „Алпинист“, който излезе през 60-те години. “Seiko” произвеждаше планинарски часовници, наречен “Alpinist” още през 60-те години. Този часовник обаче не беше зелен. Това ме накара да пожелая да направя истински алпинистки часовник, носещ наименованието “Alpinist” и с различен цвят. Логото oт модела от 60-те години беше много атрактивно, затова реших да го запазя такова, каквото е било.“
„Избрах зеления цвят като най-добрият цвят, който би вървял с каишка от кафява кожа тип „крокодилска“. Бяхме много взискателни по отношение на това какъв нюанс на зелено да използваме. Имахме възможност да използваме т. нар. „маслинено зелено“ или „военно зелено“, но не се спряхме на тези разновидности. Всъщност колата, която карах по онова време (Мini Cooper), беше това, което се нарича „бадемово зелено“ - доста тъмен, класически нюанс на зелено. Исках да направя и цвета на циферблата такъв, с истинско усещане за дълбочина.“


Ето един вариант на колата от 1995 г. - поне за мен цветът не е много "а-ла 'Алпинист' “, но… :lol:

Изображение

Този първи „Зелен Алпинист“ е с механизъм 4S15, с 25 камъка и 28 800 полуколебания в час, саплекс-стъкло, циклоп на датата и червен надпис “Alpinist” на циферблата – последното го прави известен (както и цялата серия от 1995 г.) като „Червеният Алпинист“.

Изображение
Изображение

Като имаме предвид, че часовникът е предназначен за планинари, лично мен повече ме привлича асоциацията с красивата зеленина на горските масиви по планинските хребети, отколкото цвета на някакъв си автомобил… Зеленото в циферблата на „Алпинист“-а е символ на дърветата и горите, и на туристическите и спортни занимания в планините:

Изображение


2. През 2006 г. се появява понастоящем познатият ни модел SARB017, представител на който е и предмет на настоящото ревю. Неговият дизайнер я Ясухиро Кузуя.

Изображение
Изображение

Разликите между първообраза от 1995 г. и SARB017 са, че при SARB017 са налице: различен механизъм (6R15), сапфир стъкло, премахнат циклоп на датата, премахнат червен надпис “Alpinist” на циферблата, леко променен дизайн на стрелките, цифрите, индексите и коронките, променен дизайн на логото на главната коронка, променен размер и цвят на цифрите на датата, добавена бяла рамка на прозореца на датата.
Лично за мен единственото, което бих запазил от модела на Сакай, е надписът “Alpinist” на циферблата – шрифтът е красив и стилизиран (подобен на надписа “Automatic” на SARB017) и би било чудесно на циферблата да стои името на тази прекрасна моделна линия (в червено или в златисто като наименованието на марката)…

ИзображениеIII. Моят „Алпинист“ – SARB017

Изображение

1. Какво привлича

Какво мигновено грабва вниманието на човека, когато види за пръв път този „Сейко“? Безспорно това е циферблатът на часовника – този наситено зелен циферблат с т.нар. „сънбърст-ефект“ в комбинация с цифри, индекси и „катедрални“ стрелки в тъмно златист цвят представлява красота, която трудно може да се предаде на снимка: зеленото и златното преливат в невероятни нюанси и танцуват със светлината един зашеметяващ и незабравим танц на естетическа наслада!

Ето няколко бегли опита за пресъздаване:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

За мен това е един от най-красивите циферблати, които съм виждал на живо и в интернет, и считам, че не са много моделите часовници, които предлагат такова успешно цветово съчетание и завършеност на детайлите по циферблата, каквито наблюдаваме при „Зеления Алпинист“ на „Сейко“.

Ето и накратко плюсовете на този модел:

- изключително забележителен зелен цвят на циферблата, с уникален „сънбърст“-ефект спрямо различните източници на светлина

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Циферблатът е сравнително изчистен, с малко надписи и почти идеално симетричен - идеалът е нарушен само с прозорчето за датата на позиция "3 часа":

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Относно вътрешния компас, задвижван от втората коронка на позиция „4 часа“:
• Коронката се движи свободно нагоре-надолу, което измества съответните показатели на компаса.
• Как точно обаче се работи с този компас?
Ако насочите часовата стрелка към слънцето, посока „юг“ ще се пада на половината разстояние между часовата стрелка и 12 часа. (Тук следва да имате предвид, че ако пътувате в южното полукълбо на планетата и поради някаква причина решите да се ориентирате по слънцето, като насочите часовата стрелка към слънцето, на половината разстояние между нея и 12 часа ще се пада посока „север“...) След това първоначално ориентиране на посоките можете да регулирате рамката на компаса така, че да отразява съответната посока. (Допълнителни усложнения биха възникнали, ако се наложи да отчитате и лятното часово време…Това наред със свободно „мандахерцащата“ се коронка, която може да се размести във всеки момент на съприкосновение с нея, би трябвало да ви наведе на мисълта да не разчитате на такива компасни игри и при пътуване по света да се запасите с поне още някакво средство за отчитане на местонахождение и посоки – ей така, за всеки случай… :lol: ).


- красиви и изящни стрелки в тъмно златист цвят, в т.нар. „катедрална“ форма („катедрални стрелки“)

Изображение

Формата на тези стрелки напомня формата на прозорци (стъклописи) на катедрален храм, откъдето идва и наименованието „катедрални стрелки“. Такива стрелки от историческа гледна точка са били поставяни в джобни, а впоследствие (особено в периода около и след първата световна война, когато джобните часовници стават неефективни за ползване във фронтови условия) - и във военно-полеви (“field”-стандарт) часовници. В някои старинни модели стрелките дори са били скелетизирани, което прави приликата им с катедрален прозорец още по-ясно изразена. През годините различни марки часовници са използвали този вид стрелки, тъй като формата им (голяма широка часова стрелка и издължена тънка минутна стрелка) от една страна е позволявала лесно разчитане на времето, а от друга страна е осигурявала достатъчно място за поставяне на луминесцентни вещества върху стрелките, с оглед разчитане на времето и при намалена видимост или на тъмно.

Интересно е да се отбележи, че часовата катедрална стрелка се нарича също и „пчелна стрелка“, тъй като формата на часовата катедрална стрелка напомня тялото на пчела. :)


- страхотен контраст между цифрите, индексите и стрелките, от една страна, и циферблата – от друга страна, който контраст осигурява отлична четливост - видно от снимките; луминисценцията e осигурена от светеща маса разположена в стрелките и в малки кръгли топчета по средата на часовите индекси върху циферблата - осветеността е добра и отчетлива, в синьо-зелен цвят и сравнително трайна – на сутринта още межделее (далеч е от "фенерче", но е достатъчна за ориентиране относно часа)...

Изображение

Изображение


- елегантна каса с полирано-матово изпълнение;

Касата е с диаметър 38мм, с коронката – 42мм; циферблатът е с „чист“ диаметър 32мм; височината от 12мм позволява спокойно носене на часовника под ръкав на риза. Въпреки посочения диаметър на касата, часовникът се носи и усеща като малко по-голям (като 40мм диаметър), което според мен се дължи на леко удължените лъгове – т.е., налице е един идеален размер, подходящ за почти всяка китка.

Изображение

Изображение

Касата е полирана отстрани, с матирани лъгове.

Изображение

Безълът е фиксиран и гладко полиран – бляскаво обкръжение на красивия циферблат, придаващо повече усещане за официалност на часовника, отколкото за инструмент, подходящ за спорт и преживявания на открито.


- задният капак е от стомана, красиво гравиран, с планинското лого на моделната линия и надписи "Аlpinist", "Made in Japan", водоустойчивостта и серийните номера, като е налице едно особено привлекателно кръгово концентрично гравиране от центъра към ръба:

Изображение


- коронка за сверяване на часа и датата на винт

Разположена е на позиция 3 часа, с лазерно гравирано тумбесто “S” – красива и приятна заигравка с естетическото усещане за детайлност и завършеност на часовника. (В новата „Проспекс“-версия на „Алпинист“-ите от 2020 г. брандиране на коронката липсва…)

Изображение


- сапфир-стъкло

Любопитна подробност тук е обстоятелството, че стъклото не е подравнено на нивото на безъла (каквото е положението при огромната част часовници), нито пък е под него (както е при типичните дайвъри, при които над стъклото се издига подвижния безъл) – стъклото при „Алпинист“-а се издига над нивото на безъла/касата с 0,5мм, без да е налице куполовидност или сферичност. За мен това е интересно дизайнерско решение и доколкото не нарушава хармонията на изпълнението и не предизвиква ни най-малко неудобство при носене (стъклото не драска и не се закача никъде), може да се приеме, че това е още една отличителна характеристика на модела.


- 20 бара водоустойчивост

Това в комбинация с коронката на винт осигурява достатъчно спокойствие при ползването на часовника дори във водни басейни.


- хак-функция, възможност за ръчно навиване и 50 часа резерв

Механизмът е 6R15C (не съм отварял часовника все още, рано му е, така че посоченото тук е на база анализи на съответна относима към модела информация в интернет), с 23 камъка и 21 600 полуколебания в час. Този механизъм e представен за първи път през 2006 г. като подобрен и по-високоспециализиран модел, производен на познатия Seiko-механизъм 7S26. 6R15 е автоматичен механизъм, който добавя възможност за хак и ръчно навиване към базовия 7S26. Благодарение на мрежовата пружина Spron 510, 6R15 може да се похвали с 50 часа запас на мощност.

За най-любознателните: “SPRON” е патентована пружинна сплав, разработена от Seiko и Института за изследвания на материалите към Университета Тохоку в Япония (Tohoku University). Това е сплав от кобалт, никел и други материали, разработена специално за направа на механични пружини за часовници. Характеристиките на тази сплав включват висока еластичност, издръжливост, устойчивост на корозия и устойчивост на топлина. “SPRON” е сравним с “Nivarox”, произвеждан от Swatch Group и използван от мнозинството швейцарски производители на часовници.

Любопитен факт: Seiko е един от малкото производители на часовници със собствено производство на главни пружини, наред със Swatch Group, Rolex и A. Lange & Söhne. :)

“SPRON 510”, използвана в „Зеления Алпинист“, от своя страна е сплав на кобалт, никел, хром, молибден и други метали (производствена тайна), и се използва в множество съвременни механизми на Seiko от по-висок клас. “SPRON 610” се използва в механизмите “Spring Drive” и механизмите на Grand Seiko със 72-часов запас.

Лични впечатления от точността: в първите няколко месеца на рядко носене (максимум по 2 пъти седмично), часовникът избързваше с по 11-14 с./24 часа. В последните 2 месеца нося часовника по-често, а когато си почива, е на "навивачка" - това доведе до определени подобрения в точността, която сега варира в рамките на 3-4 с./24 ч. Не е зле. ;)


- компактни размери и дизайн, позволяващи използването на часовника в различна среда – от спортна през ежедневна до официално-делова.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


2. Какво дразни

Често пъти не е лесно да (си) признаем, че това, което харесваме или дори обичаме, все пак не е идеално от чисто обективна гледна точка. (Нека да оставим настрана обстоятелството, че т. нар. „обективно“ в заобикалящия ни свят все пак го възприемаме чрез нашите сетива и го анализираме чрез нашия ум, на основата на всичко, което сме научили през живота си – т.е., преценката ни за „обективното“ е субективна… винаги… Олеле! :lol: ) Вероятно психолозите биха казали, че подобна вътрешна съпротива е нещо нормално – в противен случай, ако признаем, че това, което харесваме или обичаме, има несъвършенства, това би било вид укор срещу самите нас, срещу способността ни да правим точна и правилна преценка за привлекателността, срещу собственото ни его и в крайна сметка – срещу личностната ни самооценка. Не бихме искали да се самонараняваме, кой би го искал?

И все пак, нека се опитам да бъда максимално обективен по отношение на любимия ми „Сейко“ – предмет на настоящото писание. Извън наистина запленяващите дизайн и технически характеристики, описани по-горе, не може да не посочим следното:


- вътрешният компас не е идеално подравнен – буквените означения на срещуположните посоки на света (“N”-“S” /север-юг/) се разминават с около милиметър спрямо съответните часови индекси, към които се приравняват – напр., ако подравним буквата “N” да съвпада точно с индекса за 12 часа, срещуположната буква “S” „бяга“ с 1мм вдясно от индекса за 6 часа (вижда се на снимките)…


- коронката за въртене на вътрешния компас не е на винт и се върти свободно; това води след себе си възможността за разместване на компаса във всеки един момент – нещо недопустимо за инструмент, на който по презумпция и по замисъл би трябвало да разчиташ и от който хипотетично би могъл да зависи живота ти;


- закопчалката на фабричната каишка, с която се предлага този модел, не е брандирана

Изображение


- кутиите от комплекта към часовника са от обикновен картон и пластмаса.

Изображение


Посочените по-горе забележки относно вътрешния компас и коронката му за мен са единствените сериозни минуси на този красив часовник. Липсата на брандирана закопчалка на каишката и евтините кутии са по-малко дразнещи подробности, които наистина не отиват на часовник с такова излъчване, но те могат по-лесно да бъдат приети в сравнение с другите неща.

Колкото и да са пренебрежими всички горепосочени забележки с оглед цялостното удовлетворително усещане, което часовникът оставя в човека, докоснал се до него, не е редно според мен такива недостатъци да бъдат допускани от уважавана компания от ранга на „Сейко“ и то по отношение на един толкова страхотен като цяло продукт, на който някои дребни детайли не са изпипани до съвършенство. В крайна сметка, след като първоначалното опиянение от часовника отмине, трезвият поглед вижда тези детайли, а това малко или много оставя един леко горчив привкус – на претупаност и липса на прецизност „на една ръка разстояние“ от съвършения завършек…

Що се отнася до фабричната каишка – същата е обект на много отрицателни мнения в средите на часовникоманиаците у нас и по света, но на мен не ми пречи и не ме дразни. Смятам, че спокойно може да се използва, ако човек държи на това, като просто й трябва известно време, за да се отпусне малко спрямо китката – кожата, от която каишката е направена, не е мека и в началото стои малко „дървено“ на китката.

Изображение

Като лично мнение: смятам, че тази каишка е доста по-добра в сравнение с кожените каишки, с които се предлагат моделите от “Presage”-серията на марката – последните имат вид и усещане на мушама, тънки и несериозно направени аксесоари към иначе визуално красивите часовници от посочената серия.


3. Извод

Seiko SARB017 или „Зеленият Алпинист“ е един страхотен часовник, който притежава всички необходими характеристики и качества за спокойна и надеждна употреба в широк кръг ежедневни дейности – от небрежно носене в града, през плуване в морето и разходки в планината, до слагане по официални поводи (лични или делови). Часовникът е с универсален размер и изключително забележим изглед, и въпреки на пръв поглед задължаващия цвят на циферблата, часовникът подлежи на комбиниране с достатъчно различни като цвят и материал каишки, респективно – подхожда на почти всякакъв тип облекло. Циферблатът е наистина уникално красив и забележителен, и в ценовия клас на SARB017 часовник с такъв циферблат няма. (Всъщност много малко циферблати в ценовия клас на SARB017, че дори и в малко по-високия ценови клас, могат да се доближат до усещането, което дава „Зеленият Алпинист“ с оглед цветова комбинация „зелено-златно“, отражателна способност и вариативност на цвета спрямо светлината /сънбърст/, цялостна красота и изисканост – за мен лично това са само 1-2 от “Presage”-моделите на “Seiko” /“Blue Moon” и „Starlight”/ и 1 модел на “Tissot” /синият “Heritage Visodate”/).
„Зеленият Алпинист“ дава много! :)


И накрая, малко извън контекста на ревюто, но много важно като тема и послание: стойностни можем да бъдем, ако сме добри хора - да бъдем добри хора, да обичаме, да се радваме на това, което имаме и да не завиждаме на това, което другите имат. Какъвто и часовник да носим на китките си, истинският му смисъл е да измерва Нашето време: ако не сме в час с Нашето време, което единствено можем да изпълним със смисъл, останалото време и уредите за измерването му са без особено значение…
Изображение

Весели празници, колеги! ;) ::drinks::
Последна промяна от Mitko Yo на 05 01 2020, 19:27, променено общо 3 пъти.
"...Forever trusting who we are
And nothing else matters..."

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Мнения: 13675
Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от mitadoc » 30 12 2019, 20:53

Браво за ревюто!
Напълно споделям мнението ти за новия модел, единствено 70ч резерв за плюс,другото са го развалили.
За мен това е един от най-запомнящите се модели на Сейко,техната модерна визитна картичка ( не намесвам ГС). И е много лесно да прецакаш нещата като започнеш да правиш уж усъвършенствания. Можеха да сменят фабричната каишка , нов механизъм и дотам.

Иначе за верига - страпкод са прекрасни,има едно Джубиле, пасва идеално. Веригата на Сейко е долу-горе, но закопчалката е тоалетна( извинявам се,но е ).

Имах го,продадох го, пак бих си го взел, една идея по-висок е за размера на касата си,но пък е култов и много красив.
Отново - чудесно ревю!
Daydreamer

Потребителски аватар
dpt
Почитател
Мнения: 492
Регистриран: 24 06 2016, 21:45
Местоположение: Пловдив

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от dpt » 30 12 2019, 20:54

Поздравления! Изчерпателно ревю на един от последните модели на Сейко, които за мен си струват. Бях тръгнал да се разделям с моя, ама няма да е скоро.
Моята колекция https://www.facebook.com/%D0%9C%D0%BE%D ... page_panel

"От къс желязо той изработи малък часовник с много колела, който се навива и може да работи в джоба на дрехата или в кесия 40 часа"

emulsia
Новобранец
Мнения: 19
Регистриран: 26 06 2018, 17:46

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от emulsia » 30 12 2019, 21:26

В повечето моменти само четем и не коментирам,защото винаги има какво да научим ..но сега Уаууууу....Браво за ревюто колега!

Потребителски аватар
Puzo
Маниак
Мнения: 905
Регистриран: 18 10 2016, 09:37
Местоположение: Kaspichan Town

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от Puzo » 30 12 2019, 21:35

Ами Мите, приятелю, какво да кажа... Няма какво... ::huh:: Просто скри шапката и на strelki, и на циферблати, и на хора... Оригинален и изчерпателен както винаги! Продължавай все така! ::drinks::
КОГАТО СИ МЪРТЪВ, ТИ НЕ ЗНАЕШ, ЧЕ СИ УМРЯЛ. ТРУДНО И ТЕЖКО Е САМО ЗА ДРУГИТЕ. АБСОЛЮТНО СЪЩОТО Е И КОГАТО СИ ТЪП! ;)

Потребителски аватар
Mitko Yo
Почитател
Мнения: 447
Регистриран: 28 09 2018, 10:39
Местоположение: гр. София

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от Mitko Yo » 31 12 2019, 11:39

Благодаря ви, колеги и приятели. ;)
::drinks::
"...Forever trusting who we are
And nothing else matters..."

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 3290
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от ivanovnov » 31 12 2019, 12:43

Благодаря за ревюто, много интересно и увлекателно написано. Моделът е супер разглеждал съм го два пъти, наистина мисля, че е един запомнящ се и правещ впечатление часовник.
...go forward...

Потребителски аватар
petarstoil
Маниак
Мнения: 2304
Регистриран: 04 12 2015, 18:57
Местоположение: Пловдив

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от petarstoil » 31 12 2019, 13:26

Такова ревю и от "Seiko Holdings Corporation" не могат да спретнат... хвала, Мите! :clap:

Потребителски аватар
WeltherrschafT
Почитател
Мнения: 438
Регистриран: 22 09 2011, 00:32

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от WeltherrschafT » 31 12 2019, 13:27

Изключително полезно, грамотно, информативно и изчерпателно написано ревю, наистина до най-малкия детайл. Благодарности за предоставената възможност. Разочаровах се като разбрах, че компасът май е по-скоро колкото да се каже, че има такъв, а според мен е страхотна функция в един часовник, особено в "аналогов" вид. Лично за мен зеленият цифер стои на второ място по красота след синия, но съдя само по снимки в интернет и може да греша.

Потребителски аватар
Дон Жуан
Маниак
Мнения: 3579
Регистриран: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от Дон Жуан » 31 12 2019, 16:13

Страхотно ревю, адаш!
Поздравления!!!
::drinks::

Потребителски аватар
SNK
Маниак
Мнения: 524
Регистриран: 17 09 2018, 16:38
Местоположение: Born in the wrong place at the right time

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от SNK » 31 12 2019, 18:28

Е то какво да каже човек за Зеленият Алпинист дето вече не се е казало... Страхотен часовник и май... И аз скоро ще го добавям в колекцията...
От друга страна новите... Определено не ми харесват. Не са fail, но цената и циклопа....

Потребителски аватар
Mitko Yo
Почитател
Мнения: 447
Регистриран: 28 09 2018, 10:39
Местоположение: гр. София

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от Mitko Yo » 01 01 2020, 03:40

Благодаря ви, колеги. :)

Честита Нова 2020-та Година и нека тя донесе на всички здраве, личностна удовлетвореност и мечтани часовници на китките! ::drinks::
"...Forever trusting who we are
And nothing else matters..."

Потребителски аватар
Spitfir3
Маниак
Мнения: 1071
Регистриран: 15 07 2014, 12:31
Местоположение: Добрич

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от Spitfir3 » 01 01 2020, 03:49

Успешна година на теб и на всички колеги от форума!
Благодаря за хубавото ревю и изчерпателната информация, не бях задълбавал толкова в произхода на алпиниста! И на мен много ми харесва, по тази причина избрах да посрещна 2020 с него и тъкмо го свалям от ръката си! Лека ...

Изпратено с помощта на Tapatalk

Vulnerant omnes, ultima necat!
Изображение

Torro
Маниак
Мнения: 4196
Регистриран: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от Torro » 02 01 2020, 18:03

Браво за ревюто! Часовниците от серията "Алпинист" са ми сред фаворитите , които искрено желая да се сдобия!

Потребителски аватар
Ashaman9
Активен
Мнения: 170
Регистриран: 02 12 2015, 00:32

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от Ashaman9 » 07 01 2020, 12:12

Много хубаво ревю на страхотен часовник! Винаги ми е бил в уиш листа, още ме е яд, че не си го взех, когато бяха евтинки :((
Alea iacta est

Потребителски аватар
Mitko Yo
Почитател
Мнения: 447
Регистриран: 28 09 2018, 10:39
Местоположение: гр. София

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от Mitko Yo » 10 01 2020, 16:00

Отново благодаря - радвам се, че написаното и показаното ви допада, колеги. :)

Ето по колко "вървят" най-редките модели от серията "Алпинист" - споменатият в ревюто модел SSASS:
Изображение

https://www.ebay.com/c/21023940933

Само за фенове, за които парите и печалбарската насоченост на предлагането не са проблем... ;)
"...Forever trusting who we are
And nothing else matters..."

gri6ko
Новобранец
Мнения: 6
Регистриран: 28 09 2020, 12:22

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от gri6ko » 28 09 2020, 16:04

Току що изчетох цялото ревю на един дъх, адмирации - изключително детайлно и увлекателно написано. SARB017 е любимия ми модел от линията Alpinist на Seiko, имам го от няколко години и определено е един от часовниците които най-често нося.
Изображение

Потребителски аватар
Mitko Yo
Почитател
Мнения: 447
Регистриран: 28 09 2018, 10:39
Местоположение: гр. София

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от Mitko Yo » 07 10 2020, 09:49

gri6ko написа:
28 09 2020, 16:04
Току що изчетох цялото ревю на един дъх, адмирации - изключително детайлно и увлекателно написано. SARB017 е любимия ми модел от линията Alpinist на Seiko, имам го от няколко години и определено е един от часовниците които най-често нося.
Изображение
Благодаря ти, колега, радвам се, че ревюто ти е допаднало! ::up::
Радвам се и че часовникът ти харесва - и на мен ми е сред любимите и безспорно най-предпочитаният модел от посочената линия. :)
Сподели, моля, как се справя твоят часовник с точността (на база 24 часа) с оглед редовното носене, както и дали вече си го профилактирал някъде?

Поздрави!
"...Forever trusting who we are
And nothing else matters..."

gri6ko
Новобранец
Мнения: 6
Регистриран: 28 09 2020, 12:22

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от gri6ko » 16 10 2020, 11:23

Здравей, моя се движи около -3 до -5 секунди (изостава) / 24часа, което с оглед на механизма 6R15 смятам за oтлично. До момента не съм му правил профилактика и не мисля да го правя докато си се движи консистентно в тези рамки на отклонение.

Потребителски аватар
Raymond
Активен
Мнения: 173
Регистриран: 29 11 2010, 16:15

Re: Seiko SARB017 или "Зеленият Алпинист" - Резюме на личния досег

Мнение от Raymond » 17 10 2020, 14:29

ТОП резюме! Днес за втори път се връщам към това приятно четиво. Благодаря за отделеното време и споделените информация и впечатления ::drinks:: ::drinks::
Seiko SKXA35
G-SHOCK GD-350-1B
NTH Näcken Vintage Black
Smiths Everest PRS-25W
Hamilton Khaki Field H694290

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”