Tag Heuer Aquaracer *Review*

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Kirilof93
Новобранец
Мнения: 7
Регистриран: 14 12 2020, 12:35

Tag Heuer Aquaracer *Review*

Мнение от Kirilof93 » 06 04 2021, 14:29

Здравейте колеги, това е първото ми ревю във форума и се надявам да е интересно и да представя последната си придобивка добре. Наскоро се сдобих с последния си часовник, определено най-скъпият досега, и първият ми дайвър.

След приблизително половин година проучване и сравняване на начален клас луксозни швейцарски часовници, се бях спрял на Oris, Longuines и Tag Heuer като потенциални производители. В края на краищата избрах Tag Heuer Aquaracer.

Малко данни за избора ми са:
- Tag Heuer Aquaracer ref. WAY2018.BA0927
- 43 мм големина на кейса в диаметър, 12 мм дебелина, водоустойчив до 300 м.
- 20 мм ширина на веригата, стоманен брейслет с бързо освобождаване и разширение за гмуркане
- метален безел, въртящ се обратно на часовниковата стрелка, 120 клика
- коронка тип "screw down" за допълнителна защита от отвъртане, със спиращ механизъм на стрелката за секундите при навиване
- кафяв циферблат с бели индекси за часовете, третирани със Super Luminova покритие за осветяване на тъмно
- Calibre 5 Automatic movement, базирано на ETA 2824-2 със 40 часа резерв на енергията
- работната честота е 28 800 клика в час (8 в секунда), с функции за показване на час, минути, секунди и дата
- увеличителна лупа за по-лесен прочит на датата на 3 часа

Ще започна с това, че две главни причини ме наведоха на избора на точно тази разновидност на модела - а именно цената и различния и малко по-нестандартен вид. Металният безел е нестандартното решение при този модел, понеже керамичния безел е доста по-устойчив на надрасквания и като цяло доста добре допълва визията при цветните модели, като тези в синьо, зелено, тюркоазено и пр. Металният обаче добавя по-солиден изглед на часовника, като обозначенията за 10, 20, 30, 40, 50 минути са внедрени дискретно в него и са оцветени непретенциозно в черно. Има 6 издадени и полирани квадранта, които спомагат за по-лесното въртене на безела и капсулират много добре целия металичен изглед на корпуса на часовника.


Изображение

Цветово, дизайна се допълва от прекрасно обработения кафяв циферблат, който е в изпълнение с множество вертикални линии по продължението на корпуса и попаднал под слънчева светлина, може да изглежда на места ярко жълт и дори леко зелен. Когато не е осветен обаче стои дискретно тъмно кафяв, като погледнат отдалеч би изглеждал и черен. Всичко това се затваря с бяло обработен текст с логото на производителя, името на модела, както и с означенията за водоустойчивостта. Стрелките са дебели и ясно отчетливи, отново обработени в бяло, с отлично Super Luminiva покритие.


Изображение

Часовника се усеща солиден, стои добре на китката и е удобен за носене и за дълги периоди от време. Покритието на сапфир-кристала е отлично и видимо и при отражения от външната среда, като трябва да се отбележи интересната опция за увеличително стъкло, добавено за по-лесен прочит на датата. При работа с безела се усеща лесно и удобно въртенето му, като 120 клика са перфектни за позициониране на стрелката за измерване на времето върху минутите на циферблата. Двете се застъпват отлично и няма разминаване между индексите на минутите и часовете и безела.

Изображение

Металната верига е удобна и пасва много добре на китката, като за още по-добра прецизност е добавена и 3 степенна допълнителна финна настройка за дължината. Полезна добавка е удължението за гмуркане, което лесно може да удължи веригата при нужда. Отдолу се намира закопчалката, която се отваря с един клик на двете страни и е достатъчно обезопасена срещу случайни отключвания. Профилът на веригата, както и на основата на корпуса на часовника, са полирани, а останалата част е в стил "brushed" (нямаше начин да се сетя за термин на български :crazy: ).

Изображение

Изображение

Изображение

Едно от нещата, които бяха приятна изненада, е колко добре обработени са маркерите и стрелките на часовника, когато става на въпрос за флуоресцентното покритие. Tag Heuer използват т.нар. Super Luminova покритие, което свети отлично, равномерно и за дълъг период от време (около 30-40 минути доста ярко и до 2 часа осезаемо в почти непрогледна среда). Точката на безела е ясно разграничима и макар и още да не е използван по предназначение, подводното разчитане на време изглежда няма да е никакъв проблем. Бих добавил, че по това отношение, Aquaracer определено е пред останалите дайвъри в ценовия клас.

Изображение

По отношение на механизма мога да предам обичайната информация, а именно - надеждно, сравнително лесно за подръжка и учудващо точно. За няколко седмичното ми притежание на часовника се уверих, че енергииният резерв е повече от задоволителен. Около 40 часа са пре-достатъчни за до ден и половина на рафта, без да е необходимо навиване.

Лично аз обичам да отделям време за да настроя часовника си, след като не съм го използвал за известно време. Това е минутата, в която го взимам и настройвам, разглеждам го отново и оценявам детайлите и изработката. Самата настройка е лесна, след като се отвие коронката, като въртенето ѝ се усеща солидно и задоволително.

Изображение

Изображение


Като всяко друго нещо обаче и тук може да се намерят неща, които бих казал, че не ми допадат и харесват напълно. Безела макар да се усеща солидно и въртенето му е прекрасно, има леко усещане за леко помръдване в обратната посока.

Също така полираните части, макар и добри като изработка и изпълнение, са магнит за пръстови отпечатъци. Същото важи и за безела, понеже има склонност за събиране на пръстови отпечатъци и нечистотии при използване, което може би би било предотвратимо до някаква степен при керамичното изпълнение.

На последно място мога да отбележа, че драскотините и фините надрасквания биха били съпътстващ "приятел" в живота на Aquaracer-а ми, защото за времето, прекарано с него, успях да се сдобия с няколко.

Изображение

Изображение

Изображение


За финал мога да кажа, че този часовник е до голяма степен противоречащ си, но в "интересния" смисъл на думата. Кафявият циферблат не може да се определи като нещо характерно за дайвър, но пък за сметка на това допринася за по-нестандартния външен вид. Под "светлините на прожекторите" се получава интересн цвят, докато през другото време "дискретност" и "изчистен" са ключовите думи, които биха го описали най-добре.

Доколко това е бил правилният избор - предстои да раберем с времето, но Aquaracer остави у мен чувството за солидно направен дайвър, който е надежден и е прекрасно допълнение към почти всеки стил и вкус, както и е винаги в готовност да се намокри и да влезе в "свои води". Макар и не най-долюбваната марка, Tag Heuer поне за мен е един от производителите, който е най-близо до хобитата и интересите ми. В Aquaracer открих първия от няколкото бъдещи модели на компанията, които с удоволствие бих притежавал, и за момента изглежда, че това ми мнение все повече и повече се затвърждава след ежедневния ми контакт с часовника!

Накрая оставям още няколко снимки на часовника и дано съвсем скоро напиша и следващото си ревю, за Monaco или новото ре-издание на Autavia. ::drinks::

П.С. Няма как и да не засегнем въпроса за допълнителни каишки за часовника. Ще се радвам да видя вашите предложения за нещо интересно, което да разчупи малко "металната" тема, наложена от часовника и веригата в момента. ::up::


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

limonata
Маниак
Мнения: 888
Регистриран: 01 06 2016, 17:01
Местоположение: София

Re: Tag Heuer Aquaracer *Review*

Мнение от limonata » 06 04 2021, 17:29

Чудесно ревю и чудесен часовник! Дълго да му се радваш!
Talk left,live right.

wheezy
Маниак
Мнения: 829
Регистриран: 15 11 2013, 22:33

Re: Tag Heuer Aquaracer *Review*

Мнение от wheezy » 06 04 2021, 19:10

Чудесен! Благодаря ти за ревюто.
Before:
Oris Artelier Small Seconds Pointer Day; Montblanc Meisterstuck PL-7034; Zenith Pilot Big Date; Omega Seamaster Planet Ocean; Romain Jerome Moon Dust DNA; Breitling Colt Chronograph II; Tudor Fastrider Chronograph; Ulysse Nardin Maxi Marine Diver; Zenith El Primero 36000 vph; Fortis Aviatis B-42 Aeromaster Dawn; Panerai PAM 112; Hamilton Pan Europ; Omega Seamaster PO 8500; Omega Speedmaster '57; Rolex Datejust II; Longines Legend Diver;

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 3332
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Tag Heuer Aquaracer *Review*

Мнение от ivanovnov » 06 04 2021, 22:05

Честит часовник. :) благодаря за ревюто. Честно казано от трите, между които си се чудил, аз бих направил същия избор. Този часовник е разпознаваем и много интересен като дизайн. :)
...go forward...

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Мнения: 13817
Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Tag Heuer Aquaracer *Review*

Мнение от mitadoc » 06 04 2021, 22:06

Честито! Прекрасен часовник! Браво за старанието и снимките. Носи го с радост и удоволствие!
Daydreamer

Vall66
Активен
Мнения: 211
Регистриран: 29 06 2016, 07:59
Местоположение: Плевен

Re: Tag Heuer Aquaracer *Review*

Мнение от Vall66 » 06 04 2021, 22:28

Поздравление за ревюто! :clap: Определено интересен дизайн. Носи го с кеф, чудесен е. И един съвет, това е часовник стоящ най-добре на верига, лично мнение разбира се. :)
"Always one step ahead of the rest" ~ Kintaro Hattori セイコー

Потребителски аватар
Kaloyanski
Активен
Мнения: 140
Регистриран: 08 09 2010, 13:33

Re: Tag Heuer Aquaracer *Review*

Мнение от Kaloyanski » 10 04 2021, 22:23

Страхотен! ::drinks::

И аз съм се насочил към такъв, но ще видим кога ще стане ::cool::

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”