Восток Амфибия 100485 – ревю

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Svetlio
Маниак
Мнения: 678
Регистриран: 01 11 2010, 15:48

Восток Амфибия 100485 – ревю

Мнение от Svetlio » 18 01 2022, 20:05

Восток Амфибия – ревю
Автор: Светослав Александров

Да ревюирам руски часовник и въобще какъвто и да е руски продукт си е неблагодарно начинание в България. Това е неизбежно, тъй като хората естествено са разделени на т.нар. „русофоби“ и „русофили“. Поради тази причина лично на мен ми е трудно да си създам обективно мнение за руските продукти на пазара на базата на впечатленията у нас. Специално за Восток, мненията следват обществената поляризация. Едни намират тези часовници за много добри, достойно заемащи своето място сред световното хорологично изкуство, други ги смятат за пълен боклук.

Изображение
Wrist shot на Восток Амфибия


Сега, аз не съм русофил. Поради това, преди да пристъпя към закупуване на „Амфибия“, реших да се запозная със западните мнения. Watchuseek бе добро отправно място. И на запад мненията се оказаха разнопосочни, за някои са евтин боклук (cheap crap), за други са недооценени (underappreciated), за някои са супер готини (freaking cool). Но изненадващо, открих също така, че брандът Восток се радва на множество почитатели сред западняците, най-вече заради модулната конструкция и широкият набор от фабрични и афтърмаркет-компоненти на достъпна цена, което ги прави лесни за модификация. Независимо какво бих написал оттук насетне, всички модъри се съгласяват, че Восток сред най-лесните и най-удобните за модификация часовници.

Убеждавайки се, че си струва да закупя една „Амфибия“ дори и само заради забавлението, аз реших да постъпя както повечето сериозни Восток почитатели – да си поръчам часовника от интернет, от предпочитания от мнозина магазин Мераном. Сега, преди тази „Амфибия“, аз съм си заръчвал и „Командирски“ в края на 2019 година от Мераном и бях доволен от обслужването, като изключим бавната доставка на руските пощи. И поддръжката на Мераном беше прилична, какъвто, прочие, винаги ми е бил досегът с руските магазини. Аз им пиша на английски, те ми отговарят на руски, значи се разбираме.

Изображение
"Амфибия" веднага след разопаковането


Поръчах часовника малко преди Великден през 2021 г. и този път, след три седмици, той пристигна благополучно. Въпреки предупрежденията, че ковидът забавя всички доставки на руските пощи и може да не пристигне с месеци наред, въпреки молбите ми да използвам по-бързите DHL, аз поех риска – и „Амфибия“ дойде у нас по-бързо от предишния „Командирски“. А и след една ужасна случка с DHL и разправии по митници и товарителници не искам и да чувам за тях вече...

Спрях се на модела 100485, с бял циферблат, арабски цифри на 12-тия, 3-тия, 6-тия и 9-тия час и на 05-тата, 10-тата, 20-тата, 25-тата, 35-тата, 40-тата, 50-тата и 55-тата минута. Моделът ме грабна и поради това, че не съм модър и исках да използвам по възможност фабричния безел, а този (с минутни маркери 15, 30, 45 и 60) ми хареса. Едно лично предпочитание - когато избирам руски часовници гледам да нямат дразнещи символи – не ща петолъчки, танкове и прочие. Колорадски бръмбари, сакън! Затова изчистен, хубав циферблат. Фрашкан съм с часовници с тъмен циферблат и панди. Сега пожелах бял.

Изображение
Размер и базисна характеристика

Тук е коректно да отбележа, че имаше разминаване между снимките на сайта на Мераном и получения продукт по отношение на верижката. Не получих верижката, показана там със закопчалка и логото на Восток. Вместо това получих верижка със закопчалка тип „двойна пеперуда“ и без лого. Парадоксално, верижката се оказа приятна изненада. Бях се настроил психически да хвърлям верижката веднага щом пристигне (всички казват, че колкото и да не си модър, верижката е калпава и винаги си заминава). Не и при този часовник. Същото впечатление имат и западните ревюиращи. Дословен цитат: „The original bracelet is far better than other Vostok types, but that's personal.“

Какво мога да кажа за изработката на часовника като цяло, особено като го сравня с японския ми дайвър Orient Mako и швейцарският ми псевдодайвър Tissot? Няколко неща ме притесняваха. На първо място, двупосочният безел без прещракване. Ами... не бих казал, че ме дразни. Даже обичам да си играя с него. Едно такова готинко, плавничко.

Второто – акрилното стъкло (плексиглас). Изненадващо, влюбих се в него! Всеки, който познава историята на „Амфибия“, е наясно, че дебелото плекси стъкло е характеристично за модела, важен компонент от водоустойчивостта на часовника. Сега, тъй като това е часовник за 100 лева, не го жалих. Потопих го неколкократно, е не при дълбочините, указани в характеристиките. Но неколкократно ме свари дъждът, освен това беше в басейн и джакузи хаха. Никакъв проблем с водоустойчивостта. Да се върна на плекси стъклото – хареса ми цялостното излъчване, едно такова топличко, каквото няма при сапфира и минералните стъкла. За няколко месеца плексито се сдоби с едно-две косъмчета, което е окей – харесва ми това, че часовникът ще старее цялостно, вкл. със стъклото си. Откъм неприятната страна, още при получаването на часовника от Мераном имаше две-три деруги от вътрешната част и това много си личи при излагането на „Амфибия“-та на слънце, щото хвърлят сянка. Мразя часовникът ми да има дефект още с пристигането си.

Изображение
Дефектът, за когото говоря в следващия параграф. Обърнете внимание на луминисценцията на шестия час.


Което ме води към следващата част от това ревю – цялостното качество. Като за часовник от 100-лева е прилично. Освен деругите, забелязах още нещо, набиващо се на очи – несъответствие между луминисценцията и маркера на 6-тия час, което се опитах да го снимам за вас. Качеството на луминисценцията не е особено впечатляващо.

Третото, което ме притесняваше, бе клатушкащата се коронка, но бързо свикнах с нея. Вижте, с липсата на опция за бързо сменяне на датата така и не мога да свикна с тия Востоци. Цялото това въртене от 8 до 12 часа (единственият начин за смяна за датата) ме дразни и като човек, който си сменя редовно часовника на китката, е една досада... Но пък хубавото е, че разполагам с часовник с механизъм, който е практически непроменен от 60-те и 70-те години и още е в производство. Трабант със скоростите под волана не мога да си купя, но щом мога още Восток – окей, дори и това да е свързано с дразнеща смяна на датата...

Четвърто, механизмът. Востоците са уважавани заради това, че имат собствени механизми. А „Командирски“ ми избързваше и така и не ми се занимаваше с регулацията. Нямам този проблем с „Амфибия“-та и нейния механизъм 2416. От пристигането си часовникът се справя прилично, с отклонение, не надвишаващо описаното от -20 до +60 секунди в денонощие.

Няколко думи вместо заключение. Бих казал, че „Амфибия“ ме изненада приятно. Как се сравнява с останалите часовници? Днес един нов „Ориент Мако“ можете да купите за цена от между 400 и 600 лева. Новите часовници от серията „Сейко 5 Спорт“ пък са достъпни между 500 и 700 лева. За „Амфибия“ бих казал, че купувате часовник за 100 лева, но получавате такъв като за 200. Добро излъчване за часовник от ниския ценови клас. Лично аз не съжалявам за покупката си. А и вече съм във Восток-култа.

Камбуров
Почитател
Мнения: 455
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Re: Восток Амфибия 100485 – ревю

Мнение от Камбуров » 19 01 2022, 04:09

Поздравкения за ревюто и труда, колега! Според мен, всеки фен на механичните часовници трябва да има или да е имал поне един Восток Амфибия. Което хич не е трудно, но пък е доста удовлетворяващо. Със здраве да го носиш и като ти омръзне, друг да си купиш ::drinks::

limonata
Маниак
Мнения: 961
Регистриран: 01 06 2016, 17:01
Местоположение: София

Re: Восток Амфибия 100485 – ревю

Мнение от limonata » 19 01 2022, 08:58

Благодаря за ревюто, Светльо. Океан от часовници са тия востоци, а и са достатъчно евтини, за да се удави човек. И все пак - страхотни са. Пак бих си взел, може би scuba dude, или от тези със сандвич цифер.
Talk left,live right.

Потребителски аватар
Pijomir
Маниак
Мнения: 529
Регистриран: 06 03 2018, 09:55

Re: Восток Амфибия 100485 – ревю

Мнение от Pijomir » 19 01 2022, 10:49

Камбуров написа:
19 01 2022, 04:09
Поздравкения за ревюто и труда, колега! Според мен, всеки фен на механичните часовници трябва да има или да е имал поне един Восток Амфибия. Което хич не е трудно, но пък е доста удовлетворяващо. Със здраве да го носиш и като ти омръзне, друг да си купиш ::drinks::
Ревюто е добро, но, аз лично, никога не бих си купил отново Амфибия. Миналата година взех и я носих точно ден, преди да я продам. Определено не е за всеки.
„Времето е наркотик, много от него убива.“
„Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.“

Потребителски аватар
Bulova
Активен
Мнения: 256
Регистриран: 24 04 2010, 12:26
Местоположение: Стара Загора

Re: Восток Амфибия 100485 – ревю

Мнение от Bulova » 19 01 2022, 10:59

Благодаря за ревюто и мненията на база опита с часовника. От скоро се "запалих" по руските часовници в голяма степен от темата "От Русия с любов" на колегата Дон Жуан. То не са хронографи 3017, 3133 (към 3133 щтурмаские имам луд интерес каталози, датиране, развитие на механизма през годините :crazy: ) 2209 вимпел. А новите модели на Ракета да не говорим. Мога да се похваля с подобна Амфибия, по темата цена качество един от малкото моменти, когато съм с чувството,че получавам повече от колкото плащам :thumbup: .
Изображение

а ето и няколко мечти

Изображение

Изображение

Изображение
Доста различни, но това е страхотното на руските часовници има култови дрес, дайвъри, военни, космонавти, за масите :lol: . Много обширна и приятна тема.... ::yahoo::
Candino Naval Hero 80
Молния -Сделано в СССР,Вълци на гърба
Tissot Couturier T035410 A
Tissot Quadrato T-Trend T005.517.11.057.00
Восток "Командирские" 2414А ЗАКАЗ МО СССР
Moscow Classic 3603 No:305/500
Tissot Seastar 660
Ракета (Raketa) 2614.H
Casio G-shock DW-5600BBN
Casio G-shock GD-305
Poljot de luxe 2209
Rado Sintra Multifunction-A932A8
Buletronic Chronograph
ВОСТОК АМФИБИЯ 2209 Model-1190046
Восток Амфибия Класик 2416В Model -090679
Полет Штурманские 3133/1981704 S
Електрическа 5 Б6-202

Svetlio
Маниак
Мнения: 678
Регистриран: 01 11 2010, 15:48

Re: Восток Амфибия 100485 – ревю

Мнение от Svetlio » 19 01 2022, 11:07

Bulova написа:
19 01 2022, 10:59
Благодаря за ревюто и мненията на база опита с часовника. От скоро се "запалих" по руските часовници в голяма степен от темата "От Русия с любов" на колегата Дон Жуан. То не са хронографи 3017, 3133 (към 3133 щтурмаские имам луд интерес каталози, датиране, развитие на механизма през годините :crazy: ) 2209 вимпел. А новите модели на Ракета да не говорим. Мога да се похваля с подобна Амфибия, по темата цена качество един от малкото моменти, когато съм с чувството,че получавам повече от колкото плащам :thumbup: .
Изображение

а ето и няколко мечти

Изображение

Изображение

Изображение
Доста различни, но това е страхотното на руските часовници има култови дрес, дайвъри, военни, космонавти, за масите :lol: . Много обширна и приятна тема.... ::yahoo::
Аааа Стрела <3 Пусто, много искам космическия хронограф, нали съм космически ентусиаст. Ама за старите няма части и не се сервизират, новите са със сийгъл май.

Камбуров
Почитател
Мнения: 455
Регистриран: 21 05 2018, 00:02

Re: Восток Амфибия 100485 – ревю

Мнение от Камбуров » 19 01 2022, 13:21

Pijomir написа:
19 01 2022, 10:49
Камбуров написа:
19 01 2022, 04:09
Поздравкения за ревюто и труда, колега! Според мен, всеки фен на механичните часовници трябва да има или да е имал поне един Восток Амфибия. Което хич не е трудно, но пък е доста удовлетворяващо. Със здраве да го носиш и като ти омръзне, друг да си купиш ::drinks::
Ревюто е добро, но, аз лично, никога не бих си купил отново Амфибия. Миналата година взех и я носих точно ден, преди да я продам. Определено не е за всеки.
Вярно е, не е за всеки. На пазара има вече толкова много хубави дайвъри, на сравнително добри цени. Все пак уникалният дизайн и история на часы наручные водолазные Восток не е за пренебрегване. Аз имам двайсетина автентични амфибии и един-два нови командирски (от стоманените). Рядко ги нося, да не кажа хич, но ми е гот да се връщам към тях понякога. Зад анимационните, понякога кичозни циферблати, всъщност стоят едни доста корави и функционални часовничета. Разнообразието е толкова голямо, че всеки може да намери нещо което визуално да му хареса. Ако пък го кефи модването, може да си окомплектова нещо по свой избор (и такива имам 4-5). Вярно, и тази фаза отминава, но амфибиите са си едно евтино и приятно удоволствие. Вече не се занимавам, но когато го правих ми беше много гот.

naydenov69
Активен
Мнения: 194
Регистриран: 23 02 2013, 19:06
Местоположение: ГорнаОряховица

Re: Восток Амфибия 100485 – ревю

Мнение от naydenov69 » 20 01 2022, 12:45

Изображениеsometimes poem
Дядо Мраз ми донесе тази Амфибия.Оригиналната верига не ми хареса и го сложих на тази гума.Мисля,че добре се получи.
SEIKO 5 7S26B
SEIKO 7N43
ORIENT FAB00006B9

Потребителски аватар
ipolit
Маниак
Мнения: 1269
Регистриран: 08 03 2011, 15:47

Re: Восток Амфибия 100485 – ревю

Мнение от ipolit » 21 01 2022, 14:50

Амфибийките са голяма работа. Аз с друго не влизам в море или басейн. Скъпите трябва да ги мислиш, особено от как разбрах, че ако наводниш швейцарски часовник, не ти признават гаранция, а приемат, че не си му завинтил коронката.
Восток Амфибия Министерские
МакТайм Хронограф Лунна фаза
TACS AVL II
hmt Janata
Steinhart Ocean 39 vintage GMT premium BLUE-RED Ceramic
Steinhart Ocean One vintage Military

В продажба - http://strelki.info/viewtopic.php?f=98&t=36125

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”