Yonger & Bresson YHB 8341 - Tout Acier caliber 1030

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
plamenppp
Новобранец
Мнения: 16
Регистриран: 30 01 2013, 00:17

Yonger & Bresson YHB 8341 - Tout Acier caliber 1030

Мнение от plamenppp » 06 08 2022, 00:01

Здравейте съфорумци!
Време е и аз да направя нещо като ревю...
За първи път видях часовник с марката Yonger & Bresson на ръката на човека, от когото купих апартамента си. За пръв път виждах часовник с три стрелки... за секундите! Културният шок в мен бе потресаващ за известно време. Часовникът бе масивен, красив, с прозрачен заден капак, гравиран. Много исках такъв! Уви, стар модел, нови няма, втора ръка няма.
И така до преди 6-7 месеца, когато видях часовник от тази марка (различен от гореописания) в OLX за 200 лв - нов новичък. На кутията му пишеше 585Е. Проверих - толкова беше долу-горе по сайтовете, имайки в предвид, че не е нов модел и явно е купуван отдавна. Пуста немотия, нямах 200 лв излишни, а имах сметки за плащане и семейство за гледане. След месец гледам - още се продава. А днес, а утре, писна ми, писах да ми го пратят с куриер. Така се случи, че куриерът дойде в най-неподходящия възможен момент. Отварям, гледам набързо - движи се секундарника, върти се коронката, местят се стрелките, върти се ротора (ако се нарича така), всичко точно.
Прибирам се и почнаха проблемите! Датата се мести сама надолу-нагоре и то не в рамките на допустимото. Не се сменя сама в полунощ! Стрелката за резерва на пружината падна под 0, доста под 0. WTF! Директно при часовникар. "Ще го отворя. Някоя пружина може да се е счупила, нещо да се е извадило. Стават такива неща." 3 часа по-късно: "Този часовник е пипан, липсват части от него. Наместих му само стрелката за пружината" Как, защо, питам се аз! Една драскотина няма по него, каишката няма никакво износване, твърда е като оная ми работа, да му се не види, не е ползвана и ден! Същата вечер се прибирам, но осъзнавам и, че досега съм го навивал само с хака и реших да пробвам самонавиването. Не работеше... Побеснях!!! Часовникарят също каза, че го е навил само на ръка. Каза ми, че по мехавизма не пише нищо, но е клонинг с "доработки" на ЕТА 2824-2. Намерих скици, чертежи и т.н., но тази част липсвала там.
Стоя и се чудя какво се случва, но не мога да проумея нищо. Отворих кутията и видях, че има книжка. Ахаа, гаранция! Гаранция Франция... Само книжка с упътване и... три вида механизъм за три различни часовника. Моят се оказа 1030 - този със стрелка за резерва на пружината. Отварям Google - нищо. Започвам да чета по разни форуми за тази марка - били собственост на YEMA. Нищо повече. То и за YEMA няма части никъде. Тогава ми хрумна блестящата идея да не гледам само в английски форуми и сайтове. В някакъв френски форум, с помощтта на google преводач, разбрах, че разликата между калибър 1010 и 1030 била само в тая стрелка за пружината. Дотук добре. Ама в обявите за такива часовници втора ръка никъде не пише какъв е механизма. Цената е съвсем друг въпрос за дискутиране. В ebay имаше само една обява за механизъм 1010 и то с циферблат - нищо общо по форма с моя. Според часовникаря, рискът да не е съвместим бил доста голям и на мое място не би рискувал. И така два месеца.
Ама бат Пламен е упорит. 50 EUR ми костваше след преговори зе цената и доставка. Занесох му го. След няколко дни ми звъни - готов е! Отивам, слага го на вибрографа - 0 секунди отклонение при 50% навитост на пружината. Относително все пак, но доста добре. Механизмите имали разлики, но трите части, които трябвали буквално "залепнали". Вътре нямало и помен от пласмаса - масивна работа, качествена изработка.
Пробвах - роторът се върти осезаемо по трудно и деиствително навива, понеже и стрелката за пружината мърда. Имам и друг механичен часовник с ротор и прозрачен капак (механизъм miyota) и при него роторът е като вентилатор. Пробвах да го навия на ръка... Мъка е, голяма мъка. Много е трудно, трябва първо до го сваля от ръката си. За сметка на това с 1 оборот на хака роторът се завърта като перка на самолет - БАЯ! Реалното отклонение за ден при напълно навита пружина +10 секунди. Никакъв проблем да го бутнем малко и да го намалим на 5 секунди примерно.

И така... стига толкова с отклоненията от темата, много се отплеснах. 28800 тик-такчета за час, дата на 3 часа, секундарник на 6, стрелка за навитост на пружината на 12 часа. Стрелките светят в тъмното в зелено, но не особено силно. Красив бял циферблат с числа (11, 12 и 1 ги няма), тежка каса, минерално стъкло, каишка от крокодилска кожа с логото на фирмата, закопчаване тип "пеперуда", заден прозрачен капак, гравирано навсякъде. Тая "пеперуда" се оказва доста неудобна и убиваща. На всичкото отгоре, на моята средно дебела ръка тая пеперуда пречи на каишката да приеме овалната форма на ръката. Няколко дни го нося - каишката все е твърда. Скоро ще си направя една. Досега само калъфчета за запалки zippo правя, време ми е за каишки. Защо съм си накупил занаятчийските инктрументи и иглите, а?

Кеф цена няма!

https://www.amazon.de/-/en/Bresson-8341 ... B004VKWVEI

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”