Прим / PRIM История от чехия ( Чехословакия )

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Pine
Напредващ
Регистриран: 11 04 2018, 01:38

Re: Прим / PRIM История от чехия ( Чехословакия )

Мнение от Pine » 11 08 2022, 03:10

Някой знае ли каква е историята зад това да има две различни компании, които предлагат часовници с марка Prim.

Потребителски аватар
agrozev
Активен
Регистриран: 02 08 2019, 22:52

Мнение от agrozev » 11 08 2022, 10:07

Pine написа:
11 08 2022, 03:10
Някой знае ли каква е историята зад това да има две различни компании, които предлагат часовници с марка Prim.
"... Разказано на кратко, фабриката е основана през 1949 г. от фирмата Chronotechna Šternberk в Nové Město nad Metují, Чехия, като производителят е тяхното подразделение Elton hodinářská. Първоначалният прототип на часовника се е казвал "Спартак", създаден през 1954 г. От 1956 г. часовниците носят името "Прим", а от 1957 г. се произвеждат серийно. По този начин през 1956 г. Чехословакия става една от 12-те страни в света, произвеждащи ръчни часовници. (И една от осемте през 1949 г.!!!) Производството е станало много сериозно, достигайки до половин милион часовника годишно, и така до тяхната "Кадифена революция" и края на социализма.
След 1989 година следват интересни времена и приватизация. Фирмата Chronotechna е приватизирана, но отделно от Elton hodinářská, който е действителния производител. Но брандът и правата върху марката са собственост на Chronotechna Šternberk, закупена от фирмата Eutech, които през 2001 г. продават марката на фирмата MPM-Quality.
Elton hodinářská обаче имат претенции за марката и за това да продължат да произвеждат часовници с името "Прим". Следват безкрайни дела.
В края на краищата понастоящем и двете фирми продават часовници "Прим". Elton hodinářská от Nové Město възобновява производството си през 2009 г. Произвежда луксозни часовници с изцяло свои части. MPM Quality от Frýdek-Místek асемблира часовници с части, внесени отвън. MPM-Quality държат правата върху оригиналните лога до 1969 г. - ново и старо, а Elton hodinářská ползват логото "'PRIM Manufacture 1949" и новото лого, след 1969 г. ..."
Повече съм писал тук:
http://chasove.com/viewtopic.php?f=97&t=8894
Фейсбук-група за любители на чешките часовници "Прим" ("Prim")
https://www.facebook.com/groups/587660169722031

Pine
Напредващ
Регистриран: 11 04 2018, 01:38

Мнение от Pine » 11 08 2022, 16:55

Много изчерпателна информация! Благодарности!
Наистина, по това, което видях, едната компания прави доста скъпи часовници, като имат и няколко инхауз механизма. Другите, ако не се лъжа са доработени ETA/Селита. Другата компания ползва мисля Мийота и Sea-Gull за турбийоните си.

Потребителски аватар
agrozev
Активен

Мнение от agrozev » 10 09 2022, 22:15

Да повдигна пак темата с два еквивалентни часовника, калибър 683, 17 камъка. Единият е с хромирана каса, а другият с позлатена такава (15 микрона):
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
agrozev
Активен

Мнение от agrozev » 18 09 2022, 10:31

Един малък "Prim" ("Прим") от бивша Чехословакия. Калибър TYP 0111, 15 камъка. Много малък е, 30 мм., затова смятам че е дамски. Би трябвало да е позлатен, макар да не открих маркировка по касата му (или пък не мога да я видя :lol: ).
Циферблатът е вълшебен, изумителен, направо се влюбих в него!
Изображение
Изображение

kkisyov
Активен
Регистриран: 13 12 2010, 16:20

Мнение от kkisyov » 09 12 2022, 16:35

Циферът е страхотен и малката секундна стрелка завършва детайла. ::up:: ::drinks::

masto
Напредващ
Регистриран: 18 11 2013, 03:35

Мнение от masto » 21 07 2023, 09:01

Моля, съфорумците фенове на Prim да споделят къде в София има ателие, което сервизира тази марка?

masto
Напредващ

Мнение от masto » 24 07 2023, 09:38

Два броя са. Обещавам да публикувам снимки след това :))

Потребителски аватар
agrozev
Активен

Мнение от agrozev » 24 07 2023, 10:18

masto написа:
21 07 2023, 09:01
Моля, съфорумците фенове на Prim да споделят къде в София има ателие, което сервизира тази марка?
Не съм от София и затова не мога да препоръчам конкретен часовникар. Марката не е чак толкова популярна и често срещана, та да има специализирано ателие само за нея. Обаче моите наблюдения върху механизмите на тези часовници са такива, че не би трябвало да затруднят един добър часовникар, който работи с механични часовници от масов тип - говоря за евтини швейцарски, японски, руски и др. механизми. Не сте дали снимки или описание на часовниците, но предполагам че са от обичайните 17-камъкови или по-старите 15-камъкови калибри. PRIM са започнали производството по патент на френските LIP, т.е. има аналогичност с популярни механизми.
Сам съм си поправял и профилактирал такива механизми, при това абсолютно аматьорски, та не вярвам да затруднят някой часовникар.
До тук говоря за механични часовници, по отношение на кварцовите нямам какво да кажа...
Моят съвет е да се допитате до някой часовникар, с който сте работили и имате добри впечатления от него. Ако нямате такъв, разгледайте форума, има раздел за часовникари, има доста добри часовникари и в София, и в страната, потърсете контакт с някой от тях.
Успех!

masto
Напредващ

Мнение от masto » 25 07 2023, 14:44

Благодаря! Бях при часовникар, който ми каза, че до сега не е профилактирал или ремонтирал тази марка. Ще пробвам при друг. Не съм чел за форумните часовникари. Ходил съм само при един, доста препоръчван, за една Слава. Не се справи и го занесах в Гюлиан. Взеха ми точно два пъти повече от първия, като казаха нещо за прекомерно количество масло в часовника. Все още Славата си върви точно. Причината да не ги занеса в Гюлиан е най-вече цената. Вероятно цените са още по-високи, а и часовниците са 2. Надявах се на препоръка за майстор, който да е сервизирал Прим и да си е самостоятелен, надявайки се на по-достъпна цена.
Още веднъж - благодаря за отговора!

Потребителски аватар
agrozev
Активен

Мнение от agrozev » 01 12 2023, 01:39

Една много важна за мен покупка, свързана с голямата ми любов към чешките часовници "Прим" ("Prim"). Колега-колекционер от Словакия ми достави фундаменталното произведение за марката "Прим" - книгата "Primky" на Libor Hovorka. Книгата е прекрасен пълен каталог за произведените часовници "Прим" от самото им начало до самия им край. Великолепно произведение с твърди корици, с огромни снимки и схеми, с големина А4 и гланцирана хартия. Струва си всяко евро, което платих за нея! За мен е направо безценна! Както ще видите, снимките са доста по-големи от действителните размери на часовниците. Освен снимки на всички произвеждани модели, има дял за историята на завода и часовниците и дял за устройството на механизмите. Богат снимков материал на сгради, документи, рекламни плакати, схеми и чертежи, и най-вече часовници. Обхванати са всички видове произвеждани часовници - и ръчните - механични, автоматични или кварцови, будилници, настолни, стенни, паркетни и може би изпускам някой вид... Има описание под всяка снимка кой е калибъра, кога е произвеждан и т.н.полезна информация.
Авторът е известен чешки колекционер и администратор на сайта https://www.antik-hovorka.cz/prim/.
Освен радост за очите ми и наслада за колекционерската ми страст, книгата ще ми бъде много полезна. Благодарение на нея мога да установявам автентичността на часовниците които бих искал да купя, или които се излагат в групата, която администрирам във Фейсбук (Мета). Точността на тази информация ми е много важна. Така например направих преглед на моите часовници и с известно неудоволствие установих че имам няколко неавтентични... :) Поне ще знам да не ги излагам повече докато не отстраня неизправностите им!
Книгата е на чешки, но това не ми пречи понеже илюстрациите и информацията за калибри, години, брой рубини, размери и т.н. няма нужда от превод. А и за останалото, ако човек се позачете в текста, доста неща са разбираеми и без преводач...
И така, позволете ми да представя книгата:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
agrozev
Активен

Мнение от agrozev » 01 12 2023, 01:40

И след представянето на каталога на "Прим" ("Prim"), един нов поглед върху сбирката ми:
ИзображениеИзображение

slackintosh
Активен
Регистриран: 01 03 2018, 20:57

Мнение от slackintosh » 01 12 2023, 22:55

страхотна презентация, но най-впечатляващо, за мен, е страстта с която споделяте, какво богатсво за вас е безценната информация, която консумирате направо от извора. Хвала на хора, които искат да знаят и могат ....

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”