Забравената марка - ETERNA и модела - Royal KonTiki GMT

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
glilov
Новобранец
Регистриран: 17 06 2023, 21:29

Забравената марка - ETERNA и модела - Royal KonTiki GMT

Мнение от glilov » 17 06 2023, 23:25

Целта на този текст е да послужи, не толкова като ревю, а да припомни, че марката Етерна съществува.

Първо моята кратка история... Преди малко повече от година възобнових интереса си към часовниците, като този път бях решен да изгледам и изчета цялата информация на света и най-сетне да се реша и да си купя часовник, който да ми служи дълги години и да отговаря на всичките ми изисквания, а именно: чисто нов от марка с история, високо ниво на изработка, високо внимание към детайла, собствен калибър, привлекателен дизайн(за мен). Някаква особена странност или индивидуалност, биха били страхотен бонус.

На три пъти щях да направя покупки, които не ми отговарят на финансовите възможности, а после реших, че ще пробвам с нещо евтино, за да видя дали това изобщо е за мен, или просто се увличам по нещо, което няма да ми носи удоволствие след това. Стигнах до този етап, защото осъзнах, че не съм от хората, които могат да си развяват 10,000 лв. на китката, просто не ми комфортно. По-късно установих, че няма смисъл да давам каквито и да е пари за нещо, което няма да ми носи пълно удовлетворение, затова започнах да търся нещо в диапазона 3,000 - 4,000 лв. Не след дълго установих, че за тези пари не мога да купя нищо, което да отговаря на изискванията ми и започнах да ровя Chrono24, Ebay и форума на Strelki :)

И така попаднах на Eterna, за които винаги съм знаел, че съществуват, но никога не съм знаел повече за тях и моделите им. Има много информация за марката, но ще споделя това, което грабна мен. Оказва се, че това е един от първите производители, които първо са започнали с производството на движения, а по-късно и цели часовници. Имат иновации, като първата аларма и нещо, което виждаме в почти всички движения и днес - използването на лагери в движението на ротора. По-конкретно 5 лагерни топчета, което е и логото на компанията. Основатели са на ЕТА, чието име са първите две и последната букви от ETERNA. Произвеждали са часовниците на Porsche Design. Маркетингова кампания е било плаването на писателя Тур Хейердал със сала Кон-Тики през тихия океан, като екипажът от шестима са носили часовници Етерна. За съжаление, в момента марката е в някаква дупка и нито се промотира, нито има нови модели, нито има откъде да се купят съществуващите.

Конкретният модел е Royal KonTiki GMT, който, както и цялата серия, не се произвежда вече. Оказа се, че отговаря на всичките ми изисквания :) Като нов през 2014 г. е струвал 5600$, а в момента се намират общо 2-3 обяви(нови, но стара година на производство) за конкретната вариация на цена от около 1600-2000 Евро. Аз успях да се спазаря за 1500 Евро за чисто нов с найлони, етикети и т.н. На хартия всичко беше перфектно и убедително, но реално изобщо не бях сигурен, защото купувах нещо, което никога не бях виждал, а на този часовник, снимките не му правят услуга. На живо е далеч по-впечатляващ.

Нещата, които ме впечатлиха: Историята, калибъра, вниманието към детайла, изключително добрата изработка, дизайна, интегриратана верига/каишка. Имам трима приятели с три различни модела Hublot, мерих Omega, Breitling, Zenith, Tag, и не мога да кажа, че виждам нещо повече в тях, като ниво на изработка. Все пак съм потребител, а не експерт и това вижда моето потребителско око.

Ще спомена само това, което не се вижда на пръв поглед от снимките. Калибъра е собствен и има резерв от 68 часа, 28 камъка, и е добре декориран. Направен е като база и това е само една от 88 възможни негови вариации. GMT е, като циферблата е много четим и всичко по него играе много добре със светлината и анти-рефлекса допринася добре за това. Болтовете, които държат безъла са подравнени с него! (в един Hublot за 40,000 лв. не са...). Нивото на полиране на ръбовете е невероятно, както и контраста с другата повърхност. В короната са вкарани 5 лагерни топчета със сапфир върху тях, които образуват логото! Каишката е интегрирана и е мека и ароматизирана на нещо като ванилия + някакъв цитрус. Мисля другия месец да му поръчам и метална верига, за да имам напълно интегриран вариант.

Недостатък е луминесценцията, която е доста слаба. Друг, който дори не е към самия часовник, е кутията. Направо е смехотворна. Малка КАРТОНЕНА с кожена подплата отвътре и кожена възглавничка. Един ютубър се подмокряше от този факт, като обясняваше, че цялата стойност била вкарана в часовника, а не в ненужни глупоси. Има някакъв резон, но някак си съм свикнал часовниците да идват в хубави кутии.

За мен наистина е жалко, че марката е в такова положение. Не знам на какво се дължи, но се надявам да излязат от дупката, в която се намират.

Малко снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Видео:
https://share.icloud.com/photos/00fnw2M ... CWmyvOMbSQ
Последна промяна от glilov на 19 06 2023, 21:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ivo p
Маниак
Регистриран: 20 09 2014, 11:31

Re: Забравената марка - ETERNA и модела - Royal KonTiki GMT

Мнение от ivo p » 18 06 2023, 00:30

Много да те радва. Страхотен часовник е!

Също- много е удобен.

Потребителски аватар
kaloyannn
Маниак
Регистриран: 21 01 2012, 13:54

Мнение от kaloyannn » 18 06 2023, 11:44

Браво!
:clap:
Mia San Mia

Франко
Активен
Регистриран: 27 07 2018, 21:26

Мнение от Франко » 18 06 2023, 19:14

Етерна са много изпипани часовници за парите си - много да му се радваш :)

kkisyov
Активен
Регистриран: 13 12 2010, 16:20

Мнение от kkisyov » 19 06 2023, 12:29

Много барнат. Честито! :))

Mafk
Новобранец
Регистриран: 17 11 2022, 14:18

Мнение от Mafk » 21 08 2023, 22:44

Супер яко попадение!

Потребителски аватар
INV
Новобранец
Регистриран: 30 11 2017, 22:37

Мнение от INV » 14 09 2023, 09:53

Чудесно представяне на часовника, да си го носите със здраве! Наистина изглежда изключително красив този модел. Много жалко, че днес марката като че ли остава в сянката на други швейцарски брандове. Да се надяваме че ще заслужи името си и ще заеме отново място сред най-известните производители.
Orient Bambino FAC00001B0
Invicta Pro Diver 9094
Lotus Retrograde 15797/4
Auriol Z30299E

Потребителски аватар
ayl
Почитател
Регистриран: 02 01 2016, 13:11

Мнение от ayl » 14 09 2023, 11:59

И на мен много ми хареса този часовник. Дано да е твоя и да не се налага повече търсене.
И си много прав - Hublot (особено те!!!), омега и таг не са нищо повече, а като механизми са по-надолу.
Отличен избор.

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Мнение от phil05 » 14 09 2023, 21:23

Много е хубав и хубаво ревю, все по рядко ги има. Часовник с характер и нещо постигнато, а не копи-пейст. И хич не го мисли, че нямали промотиране и нови модели. Това понякога е по-добре, отколкото всяка година някакви чудесии, колкото да има. Стигат им и тези предишните ::up::

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”