Pagani Design PD1701 Moonwatch - ревю

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Svetlio
Маниак
Регистриран: 01 11 2010, 15:48

Pagani Design PD1701 Moonwatch - ревю

Мнение от Svetlio » 14 09 2022, 15:28

Това е поредното ми ревю на „хомидж“ часовник. Ах, тези хомидж часовници! Обичани от едни, мразени от други и приравнявани с ментетата. Но въпреки това те съществуват и ще продължат да съществуват и в бъдеще за яд на мнозина.

Изображение

Все пак, има хомидж и хомидж часовници. Някои от тях са просто вдъхновени от скъпоструващия оригинал и притежават достатъчно отличителни черти, за да си кажеш – ето този часовник има собствен дух. Други обаче, най-вече китайските клонинги, представляват почти точно копие и единствено оригиналното лого липсва. Дали присъствието или отсъствието на логото е достатъчен критерий, за да разграничим ментето от хомиджа, по това всеки си има мнение. Според мен отговорът е „да“. Понеже в настоящото ревю ще говоря за Pagani Design Moonwatch, а заедно с MoonSwatch това бяха двете най-известни копия на легендарния Omega Speedmaster, появили се през последната около една година, мисля, че изводът е ясен. Pagani Design доказва, че и за около 300 лева може да бъде направен качествен часовник от качествени материали. А пък Moonswatch доказва, че хората ще се избият да дадат 500 лева само за един надпис Omega, ако ще и да е върху пластмаса. Пардон, грешка! Грешка! Казва се „биокерамика“.

Pagani Design Moonwatch е сред най-дословните хомиджи на Omega Speedmaster и след като е в колекцията ми от месец и половина, дойде редът да си напиша отзивите. Да започнем със самия бранд.

Трудно е да се намери подробна история на марката. На официалния сайт се твърди, че фабриката за часовници съществува от 1984 г. в Гуандун, Китай. Но това надали има как да се провери, особено ако не си китаец и не разчиташ йероглифи. При всички положения Pagani Design нашумя през последните няколко години, като сред часовникарските форуми (включително известния WatchUSeek) се радва по-скоро на положителни отзиви. Във Фейсбук има голяма група (https://www.facebook.com/groups/2558082204467042 ), в която, към писането на това ревю, притежава над 8 000 абоната.

Като казах „официален сайт“, държа да подчертая, че в описанието на Фейсбук групата е отбелязано, че единственият официален такъв сайт се счита paganidesign.cn и именно оттам купих часовника си. Разглеждайки сайта, няма как да не ви направи впечатление, че на него има т.нар. по-нисък клас часовници (от порядъка на 20-50 долара) и по-висок клас часовници (от порядъка на 100 долара и нагоре). Тези от по-нисък клас се продават под марката Benyar и са с корпус от пластмаса, китайски механизми и плексигласово или минерално стъкло. Тези от по-висок клас са вече самите Pagani Design и са с корпус от стомана, сапфир кристал и най-вече мийота или сейко механизми.

Другата важна забележка е, че поръчвайки желан от вас модел, можете да зададете опция да ви бъде доставен от склад, намиращ се в Европа, за да избегнете главоболията с митниците (стига е наличен в съответните складове). В моя случай това го имаше и часовникът пристигна в рамките на пет дни, с куриер от Еконт на точния ми адрес без никакви ядове.

Изображение

Pagani Design Moonwatch (сериен номер PD1701) съществува в няколко варианта, със или без дата – класическо черно (с каишка или верижка), синьо-бяла панда, розова панда (имитация на розово злато) или със зелен цифер. За да се направя на интересен реших да поръчам варианта с розово злато.

Изображение

Часовникът пристигна в прилична кутия с гаранция, която изобщо не съм поглеждал, понеже няма да ползвам, микрофибърна кърпичка за бършене на стъклото, лепенка с надпис „сапфир“ на самото стъкло (други ревюиращи са тествали стъклото и наистина е сапфир, и макар и нискокачествен, все пак е по-добро от минералното стъкло или плексигласа) и джуджавка за преоразмеряване на верижката.

Изображение

Веднага ми направи приятно впечатление, че задният капак е гравиран – с космическа совалка, изображение на Луната и няколко планетки с пръстени. Това показва, че ако не друго, китайците са се постарали. Имам едно друго Pagani – Datejust homage и механизмът, роторът и капакът не са гравирани, както, например, е при Invicta. Тъй че в това отношение, повтарям, „лунният“ часовник на Pagani ме изненада приятно.

Касата с диаметър 42 mm е стоманена. Солидна. Имаш усещането, че държиш часовник. Все още не съм държал в ръцете си MoonSwatch, макар че щеше да е интересно да имам един такъв за сравнение, но тъй като наскоро пробвах доста Swatch часовници в техния бутик в Перъдайс мол, разликата е очевидна и не е в полза на Swatch. Дебелината на часовника е 13.8 mm. Прилична. Разстоянието от лъг до лъг е 47 мм и поне на моята китка, колкото и да е слабовата, изглежда окей.

Изображение

Верижката, също стомана, имитация на розово злато, е прилична, брандирана с надпис Pagani Design, с два бутона отстрани на закопчалката.

Поръчах си модел, за който специално проверих, че няма функция дата. Никога досега не съм закупувал часовник тип „панда“, но този определено грабна окото ми. Грабва окото и на зрителя когато съм на снимка или си правя видео. В горната част на циферблата имаме логото на Pagani Design, надпис Chronograph, а отдолу Japan Movt. Да, механизмът наистина е японски, Seiko vk66, от т.нар. мехакварц механизми. Базисните функции на часовника, вкл. отброяването на секундната стрелка, е като на кварцов часовник. Но когато включиш от горния бутон хронографа, стрелката цъка като на механичен часовник. Нулирането (от долния бутон) също е рязко, както при механичните часовници, не е типичното за кварцовите часовници плавно нулиране. Това ми бе първият часовник с мехакварц механизъм и определено съм доволен. Може би единственият недостатък, който може да се спомене, е че имаме подцифеблат за секундната стрелка на часовника, както и подциферблат за минутите, отброявани от хронографа, но вместо да имаме подциферблат за часовете, отброявани от хронографа (което да му позволи да се използва в продължение на повече от час), налице е 24-часов подциферблат, който корелира с основното време. От друга страна за една космическа мисия такъв подциферблат би бил полезен – в космоса или на Луната ще е трудно да се ориентираш дали е преди или следобяд.

Изображение

Както вече споменах по-горе, стъклото е сапфир, с приятна куполовидна форма. Това изкривява светлината, когато гледам часовника под определени ъгли. На мен ми харесва. Безелът е керамичен, неподвижен, с тахиметрова скала. Луминисценцията не е нищо особено – има я, но е нетрайна. Не съм тествал водоустойчивостта на часовника, макар че неколкократно го намокрих в дъжда и нямаше никакъв проблем. Производителите твърдят, че има 100m водоустойчивост. Коронката, между другото, е на винт – брандирана, с логото на Pagani Design.

Накрая на това ревю би следвало да си отговорим на въпроса: ако не ви се дават хиляди левове за Omega Speedmaster, окей ли да купите Pagani Moonwatch? Моят отговор е този: ако можете да си позволите, вземете си Bulova Lunar Pilot - да, около хиляда лева излиза чисто нов, втора ръка може да си го намерите и на половин цена. Собственик съм на такъв часовник, наистина е добър и подобно на Omega Speedmaster има автентична космическа история.

Но ако изборът ви е между MoonSwatch и Pagani Moonwatch, в случая аз съм пристрастен – оставям настрана пластмасата, извинявам се, биокерамиката, мен по-скоро ме интересува часовник, който да може да се сервизира, а не на който всичко да е запоено и ремонтонепригодно. Така че по-скоро бих дал 300 лева за Pagani Moonwatch (толкова излиза доставката от оригиналния сайт заедно с данъците и таксите), отколкото 500 за MoonSwatch. Ако ще и на него да пише „Омега“.

Потребителски аватар
vladobg78
Активен
Регистриран: 16 07 2013, 12:20

Re: Pagani Design PD1701 Moonwatch - ревю

Мнение от vladobg78 » 27 06 2026, 19:17

Здрасти, от няколко месеца и аз съм с такъв Pagani Moonwatch,
черен цифер с дата. Ами какво да кажа- за парите си уникален часовник. Seiko механизма е супер, цепи секундата, не забелязвам отклонение. Качеството на изработка е много добра (пак за парите си). С една дума препоръчвам
Show less than you have, say less than you know!

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”