РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.

РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот Sir Tomaz » 09 03 2013, 21:05

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Изображение

Изображение

От години се „точа“ и „заканвам“ на този часовник. Но в БГ просто го няма. В интернет има, но цените са безбожни (над 5-6 хил. лв) и винаги ме е спирала мисълта да рискувам, след като преживях една голяма драма с поръчка на доста скъп часовник от чужбина и минах през куп неприятности. Тук съм виждал само 2-ма души с такъв, а и двамата не биха се разделили с него – единият просто е длъжен да го носи, вторият го смята за любимият си часовник.

Преди две-три седмици обаче изпадна такъв в продажба и то на прекалено ниска цена, което от началото ме накара да мисля, че часовника може да е менте и ме спираше да предприема по нататъшни действия. Но в крайна сметка се обадих на човека, срещнахме се и разгледах часовника, всичко се оказа ОК. За всеки случай минахме и през доверен часовникар. От както съм го взел всяка сутрин като се събудя и погледна колко е часът, неволно на лицето ми се появява усмивка (нещо, което отдавна не бях изпитвал от друг часовник). Много е приятно да започва така денят.

Характеристиките му са доста интересни но за момента няма да навлизам в подробности, за тях по-напред, само колкото да се добие представа:
Изображение


През 1940 г. Брейтлинг поставят на известният си модел хрономат въртящ се безел (slide rule), чиято цел е да улесни пилотите:
Изображение

Часовника придобива огромен интерес и в последствие през 1950 година при съвместна разработка с членове на AOPA (Aircraft Owners and Pilots Association) предлагат на света Navitimer, който и до ден днешен е култов модел на марката:
Изображение

С годините BREITLING градят репутация на производител на часовници за пилоти и от там идва слоганът им „INSTRUMENTS FOR PROFFESIONALS”. Участват активно в разработката на първият автоматичен хронограф, печелят доста награди за иновации и принос към часовникарството. Марката става един от най-реномираните производители на прецизни и висококачествени часовници в света и високо ценена от пилотите от цял свят.

ИзображениеИзображение
Годината е 1988 – BREITLING представят невиждан нов инструмент, който до тогава е бил немислим. Часовник съдържащ в себе си предавател, който да се използва за обявяване на бедствие и за засичане на местоположението му с цел обезпечаване на системите за сигурност и спасяването на човешки живот. Модела веднага се приема от някои от най-големите армии и до 1995-та година се предлага само на военните.

По късно BREITLING разработва (отново съвместно и по нуждите на пилоти от цял свят) co-pilot модула, който показва допълнителен часови пояс и е особено полезен при часовниците без GMT функция или второ време. Модулът съществува и в аналогов и в дигитален вариант:
Изображение
Изображение


1995-та година – моделът приел прякорът BREITLING EMERGENCY вече е добил огромна популярност и се стига до пускането му на цивилният пазар. Брейтлинг стартира производството и пуска модела в продажба.
Изображение

Комбиниращ в себе си всичко, от което може да има нужда един пилот за много хора това става ултимативният пилотски часовник до ден днешен. Удобство, надеждност, функционалност, отлична четимост, две времеви зони, хронограф и т.н. – все неща, които улесняват живота му като такъв, а при необходимост още нещо - много важно – нещо, което може да го удължи, а именно ELT модулът. Часовникът се произвежда и в специални серии за различните ВВС в някои държави:
ИзображениеИзображение


Моделът за армията от 88-ма е модернизиран и продължава да се произвежда, но той борави с честота, която е забранена за цивилна употреба и се използва само за нуждите и целите на военните - 243Mhz.
Изображение

За световният пазар се използва 121,5 Mhz. Тази честота се следи и от сателитни системи, освен наземните и това е едно от огромните предимства, които предлага. Така тя се налага като стандарт и се ползва и до днес.
Изображение

Най-голямта система COSPAS-SARSAT (the International Satellite System For Search and Rescue) също прави мониторинг на тази честота.
Изображение

Тази система спира мониторинга на 121,5 мегахерца, но това не афектира устройствата като BREITLING EMERGENCY*, който за щастие остава под наблюдението и на този ресурс.
Изображение

* COSPAS-SARSAT specifically states that “other devices (such as man overboard systems and homing transmitters) that operate at 121.5 MHz and do not rely on satellite detection will not be affected by the phase-out of satellite processing at 121.5 MHz”. The Breitling Emergency watch is one of the latter type of systems and is therefore not affected. More info from http://www.cospas.sarsat.org


По потвърдени данни, от както съществува BREITLING EMERGENCY е спасил над 60 човешки живота и си е спечелил невероятна слава и репутация. Много военни и цивилни пилоти, както и хора с рискови професии използват часовника ежедневно.

Изображение

Това е едно от средствата, които е по-добре да имаш и никога да не ти потрябват, отколкото да нямаш и да се яви нужда от него. Възможностите и потенциалът му са огромни. Дори, когато е под наземен мониторинг ELT (Emergency Locator Transmitter) модула излъчва сигнал на над 100 морски мили.


Активирането му се извършва чрез отвъртане на антената:
Изображение

Която се разпъва на дължина близо 43 см.:
Изображение

При успешно завършена мисия по спасяване антената трябва да се навие около часовника, за да се прекрати предаването на сигнала.
Изображение


Това е инструмент, с който шега не бива. При продажбата на такъв часовник в САЩ се подписва декларация, с която собственикът гарантира, че няма да използва устройството без причина и ако го стори ще заплати глоба от 10 000$.

Интересно е също, че производителят обслужва безплатно часовника, ако той е използван по предназначение, т.е. в случай на бедствие. Също така, еднократно, първоначалното му обслужване е безплатно. Според ценоразписа на фирмата обслужването на модела излиза около 1000 франка с транспорта (естествено в това влиза и превеждането му в безупречен вид, полиране, матиране и т.н., смяна на батериите на ELT (Emergency Locator Transmitter) модула, на часовника, уплътненията и т.н.). В интернет обаче естествено има качена информация относно смяната на батериите, уплътненията и в същност е меко казано елементарен процес, който реално струва не повече от 20 евро ако се сменят и уплътненията и батериите, и разбираемо хората масово го правят сами от момента, в който изтече гаранцията на часовника, защото е безумно да се дават такива пари за 2 батерии, които струват 10 лв. Аз не бих си сменил батерията сам, но за щастие има добри часовникари, които го правят без проблем.


За мен часовникът е просто невероятен. Винаги съм харесвал бруталната му визия. Винаги ме е привличала неговата безкомпромисна надеждност. За мен това е часовник, който дори да видя като отражение или като сянка на стената, ще разбера, че е брейтлинг. Точно заради това са ми и една от най-любимите марки за часовници и въпреки дразнещото им (за мен специално) залитане по BENTLEY остават такива. Разбира се, има много хубави и скъпи, качествени марки часовници. МАЛКО са тези, които на тъмно, само чрез опипване, човек би разпознал. Винаги съм харесвал BREITLING точно заради това, че имат характер и свой собствен дух и стил. Хубавото е, че имах късмета да се сдобия с титаниев, което е страхотно. По принцип не залитам много по титаниеви часовници поради простата причина, че понякога изглеждат като ментета. При този за щастие не е така и в комбинация със стоманените елементи се получава страхотна визия, а титана допълва по един наистина прекрасен начин утилитарният му вид. Часовникът е голям – касата е 43 мм широка без бутоните, размер, който създава комфорт. Размера на часовника е коментиран много и нашироко, но за мен съм казвал и отново ще отбележа, че за да изглежда един часовник добре не трябва да е по-малък от 41 мм каса, а за да е удобен не трябва да е повече от 44 мм. Естествено има изключения, но те само потвърждават това прави. Реално изглежда като 45-46 мм часовник. Визуално изглежда по-голям от колкото е.
Изображение

Въпреки размера си е изключително удобен и не пречи в ежедневието. Това, че е от титан е огромен плюс за мен. Големите часовници, които са от стомана са тежки, особено ако са с верига, примери много. Тук обаче имаме голям актуален размер с верига и общата тежест е вместена под 90 гр. Наистина удобен, не прекалено лек, че да дразни, не прекалено тежък, че да се натрапва и да пречи в ежедневието. Това в комбинация с добре разпределеното тегло, отличната ергономичност на касата и веригата, както и оптимално разчетените размери правят часовника просто невероятно удобен. Реално това е един от най-удобните часовници, които съм имал. Сигурен съм, че в годините си на разработка, преди да се пусне на цивилният пазар дизайна е променян многократно, уточняван, изпитван и изпипван. В крайна сметка са успели. Създали са живото спасяващ уред, който е изключително надежден, здрав и удобен.
Изображение

Верижката е с двойна защита на закопчалката:
Изображение

Като разполага и с допълнително удължение, което предполага носене върху екипировка.
Изображение

Много удобна, с перфектни пропорции, нито стои прекалено тънка в частта на закопчалката, нито е прекалено широка, че да пречи на свободното движение на китката.
Изображение


Коронката типично за механизма е мултифункционална – т.к. има и опции, които се активират, чрез натискане.
Изображение


Изображение
Механизма е изключително прецизен сертифициран хронометър и разполага с много полезни функции:

100th/second Chronograph, up to 24 hours
24 hour time display
Countdown Timer
Second Time Zone
Alarm
Day, Date, Calendar
End Of Life (battery) indicator


Може да показва различни неща на двата дисплея, като дори има опция те да се изключат, за да се пести батерия (която нормално кара около 3 години). Като точност няма какво да кажа – сертифициран хронометър. Не e мръднал и стотна от както съм го сверил, сигурно няма и да мръдне до смяната на времето. Съдя по B4-ката, който за година не даде отклонение.

Задният капак съдържа информация относно патента на модела, както и лиценза на радио модула, предупреждение да не се използва без причинно + стандартните неща:
Изображение

Безела е двойно въртящ се тип слайд-рул с разграфяване за навигация. Стъклото е сапфир с двоен антирефлекс, който при пряка светлина прави така, че циферблата да синее много приятно
Изображение

а при леко дифузирана изглежда все едно стъклото не е там.
Изображение

Друг такъв брейтлинг, който ми е направил такова впечатление това е херкулесът. Във вътрешната част на безела точно около сапфира има издадена част, която осигурява допълнителна защита. При пряка слънчева светлина часовника остава напълно четлив. Дисплеите са разработени по технология, която осигурява видимост както при ниски нива на светлина, така и при високи.
Изображение

Все пак е предвидено, че ще се ползва и в кабина на самолет, където по някога светлината е доста ярка и ако не е помислено в този аспект то той не би бил приложим като пилотски часовник. На тъмно индикаторите на дисплеите все едно по някакъв начин отразяват малкото светлина, която има и изглежда все едно луминисцират.

Стрелките и индикаторите на циферблата на свой ред са покрити с луминисцентна маса, която свети ярко и дълготряйно. Часовникът е четим през цялата нощ, което аз лично съм виждал на много малко часовници и винаги го описвам изрично, защото за мен това е много голям и важен плюс.
Изображение

Water Resistance 30M – часовникът е водоустойчив до само 30М. За някой това е база за притеснение. За мен не. Няма да плувам с него, имал съм и други часовници с такава водоустойчивост, а неудобство или ядове не съм изпитвал. При този часовник интересното и доста коментирано като факт е, че тези 30М са наистина реални. За мен един от хората виновни да се запаля толкова по модела е Bear Grils. Той има няколко такива – със сигурност жълт и като моя :P с черен циферблат.
Изображение
Изображение

Този човек съм го виждал да катери планини, да скача от високо в езера, реки, да плува и да се гмурка на по 7-8 метра с неговите такива. С времето и четейки насам натам стигнах до извод, който няма да ме накара да влезна в морето с него, но поне ме кара да смятам, че часовника става за плуване. Иначе аз лично както казах бих го свалил и не бих рискувал. Но едно е сигурно, нещата които е преживял въпросният часовник при снимките на „Оцеляване на предела“ доказват, че е наистина доста корав и здраво направен и изключително надежден уред.

За мен обаче информацията и фактите, изброеното от началото до тук не са ключови и не играят важна роля в избора ми на този модел. Зад моето решение се крие основно това, че в модела има нещо повече от часовник, има нещо, което го прави специален. Има вид на инструмент, но какъв. За мен много красив и смислен инструмент.
Изображение

Освен това доказал се във времето и в случаите, в които е бил главен герой при спасяването на нечии живот. За мен това винаги е бил един култов модел, който съм искал страшно много. За мен това е една сбъдната мечта и много се радвам, че успях да се сдобия с него. Естествено надявам се никога и на никой да не се налага да развива голямата коронка, но все пак е хубаво, като знам, че е с мен. Чувството е подобно на това, когато държиш в ръката си заредено оръжие – чувстваш се безстрашен и непобедим. Тук чувството е различно, но доста близко. Часовникът сякаш ти казва – спокойно, ако нещо стане аз съм с теб и в най тежката ситуация – ще опитам да ти помогна.
Наистина отдавам част от емоциите си на това, че все още съм повлиян от факта, че наистина много ме радва и създава трепета, заради който, всички ние сме в този форум. От това, заради което имаме по няколко хиляди поста. От това, че макар дразгите, въпреки проблемите в ежедневието влизаме тук и за момент забравяме за всичко останало. За това аз наистина харесвам този часовник. Защото за мен той е от малкото, които могат да ме пренесат за момент другаде. За всеки ценител на часовниците кварца е мръсна дума. Аз също съм леко запален и доста се влеча по механиките. НО тук ще направя изключение. Защото това е не просто един кварцов часовник. Това е един невероятно изработен, безупречен и прецизен инструмент, който се е доказал като безкомпромисен уред и за четвърт век, от както е излязъл първият вариант до ден днешен е спасил няколко десетки човешки живота. Това е духът, това е силата, това е нещото, което го прави изключителен и специален във всяко едно отношение. Това не е една празна маркетингова кампания (примери за такива колко искаш). Това е наистина часовник, който върви праволинейно и затвърждава слоганът на BREITLING – Instruments for Professionals.


ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеВ заключение искам да кажа, че това са мои възгледи и разбирания. Искам да отбележа, че аз съм изразил мои собствени впечатления и размисли. Не ангажирам никой с това, което съм написал и оставям на всеки правото да НЕ го прочете. Написаното е САМО за тези, на които би им било интересно и приятно да го прочетат, да се запознаят с една чужда визия, да погледнат от една различна позиция. Това е от мен за сега.


::drinks::
Последна промяна Sir Tomaz на 23 03 2013, 12:31, променена общо 2 пъти
Изображение
Аватар
Sir Tomaz
Маниак
 
Мнения: 5661
Регистриран на: 02 09 2010, 13:19
Местоположение: София

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот trk2 » 10 03 2013, 02:44

Още едно прекрасно ревю :clap: Явно часовника си го заслужава. Да си призная аз също се заглеждам по този часовник. Ако някой ден имам кварц това ще е. Бях поразен от лекотата му когато го разглеждах в магазина, направо не се усеща. За съжаление продавача ми каза, че вариантите с антена за спешни случаи вече не се произвеждат.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот Sir Tomaz » 10 03 2013, 11:00

Благодаря. Иначе - произвеждат се, но с поръчка към BREITLING. ::drinks::
Последна промяна Sir Tomaz на 10 03 2013, 11:29, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Sir Tomaz
Маниак
 
Мнения: 5661
Регистриран на: 02 09 2010, 13:19
Местоположение: София

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот stdenev » 10 03 2013, 11:16

:clap: :clap: :clap:
Отлично ревю, колега. Адмирации!!!
Прекрасен часовник, който всеки би искал да притежава.
::up::
Fine quality is remembered long after the pain of spending money!!!
Аватар
stdenev
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7379
Регистриран на: 29 09 2009, 15:55
Местоположение: София

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот Sir Tomaz » 10 03 2013, 11:29

::drinks::
Изображение
Аватар
Sir Tomaz
Маниак
 
Мнения: 5661
Регистриран на: 02 09 2010, 13:19
Местоположение: София

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот mitadoc » 10 03 2013, 16:42

Благодаря за предоставената по толкова интересен и неподправен начин информация. ::up::
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот monopola » 11 03 2013, 15:54

Много интересен часовник и ревю, което се чете с удоволствие, поздравления и за двете ::drinks::
моите часовници за продажба: viewtopic.php?f=80&t=12857

Коментари от сделки с мен: viewtopic.php?f=56&t=12046
monopola
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 4143
Регистриран на: 16 08 2011, 15:12

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот phil05 » 08 10 2013, 23:57

Чудесно ревю, респект! :clap: за уникален часовник :thumbup:
Аватар
phil05
Маниак
 
Мнения: 6392
Регистриран на: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот Sir Tomaz » 12 10 2013, 12:30

Благодаря ::drinks::

Мога да пиша много за него... много любим модел. Една прясна снимка ::angel::

Изображение
Изображение
Аватар
Sir Tomaz
Маниак
 
Мнения: 5661
Регистриран на: 02 09 2010, 13:19
Местоположение: София

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот mitadoc » 12 10 2013, 13:12

Пак ли е при теб? ::up::
Уникален часовник,много,ама много ми харесва. :clap:
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот Sir Tomaz » 12 10 2013, 13:13

Той си е при мен :P

Само не знам да викам ли самолетоносачите да идват или ще се разбереме мирно :lol: ::drinks::
Изображение
Аватар
Sir Tomaz
Маниак
 
Мнения: 5661
Регистриран на: 02 09 2010, 13:19
Местоположение: София

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот mitadoc » 12 10 2013, 17:34

certomaz написа:Той си е при мен :P

Само не знам да викам ли самолетоносачите да идват или ще се разбереме мирно :lol: ::drinks::

Направо викай атомните подводници,работата е сериозна :lol:
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот Sir Tomaz » 18 10 2013, 23:35

Изображение

::drinks::
Изображение
Аватар
Sir Tomaz
Маниак
 
Мнения: 5661
Регистриран на: 02 09 2010, 13:19
Местоположение: София

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот Sir Tomaz » 18 10 2013, 23:44

NATO EMERGENCY :)

Изображение

И на интересна кожа:
http://forums.watchuseek.com/attachment ... -image.jpg
Изображение
Аватар
Sir Tomaz
Маниак
 
Мнения: 5661
Регистриран на: 02 09 2010, 13:19
Местоположение: София

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот mitadoc » 18 10 2013, 23:49

certomaz написа:NATO EMERGENCY :)

Изображение

И на интересна кожа:
http://forums.watchuseek.com/attachment ... -image.jpg

::yahoo::
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот stdenev » 19 10 2013, 00:02

Баси... :clap:
Препрочетох ревюто и мога да кажа, че лично за мен това е най-доброто ревю пускано във форума.
Браво човек, четох го с кеф... Направо професионална работа.
Аз лично не бих могъл да се справя толкова добре.

Изглежда моделът се прави на базата на Aerospace и/или на B1.

Offtopic: покажи
Гледам предавателят е производство на Dassault, които са френски производител на самолети освен всичко останало.
Правителственият Falcon (не знам в крайна сметка к'во се случи с него, а и не ме интересува) е тяхно производство.
Fine quality is remembered long after the pain of spending money!!!
Аватар
stdenev
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7379
Регистриран на: 29 09 2009, 15:55
Местоположение: София

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот trk2 » 19 10 2013, 01:59

Мисля, че е до вдъхновение. Пожелавам ти да попаднеш на такъв часовник, който да те накара да направиш подобна статия.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот rogue » 19 10 2013, 11:11

certomaz ::drinks::

Засега само разгледах снимките, които са страхотни, после на спокойствие (и с чаша кафе в ръка) ще седна да го прочета най-внимателно внимателно. Мерси за осигуреното 'любимо четиво', в твоя чест надявам Avenger-a днес!

edit: чак сега виждам че, ревюто е пуснато преди няколко месеца. Специално emergency e едно от класиките на B, формата е подчинена на функцията. Много е готин и става за ежедновно носене за разлика от версиите с оранжевия и жълтия циферблат. Professional II titanium верижка (със скосените звена) ще му стои още по-добре от Pro I. Изглежда много добре и на NATO, въпреки че не съм им голям фен, определено се връзва с концепцията на часивник-инструмент :)
"Even the most eminent persons are subject to the laws of gravity" — Winston Churchill
Аватар
rogue
Маниак
 
Мнения: 1489
Регистриран на: 03 05 2010, 16:21
Местоположение: София

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот Lamer » 03 12 2013, 16:39

В този раздел почти не съм влизал. Тук ли слагате вече ревютата ::huh:: Добре че видях ника на колегата rogue и полюбопитствах. Чудесно представяне, браво certomaz ::drinks::
Аватар
Lamer
Маниак
 
Мнения: 1396
Регистриран на: 22 02 2010, 19:39
Местоположение: София

Re: РЕВЮ - BREITLING EMERGENCY

Мнениеот cenzor » 03 12 2013, 16:50

Lamer написа:В този раздел почти не съм влизал. Тук ли слагате вече ревютата ::huh:: Добре че видях ника на колегата rogue и полюбопитствах. Чудесно представяне, браво certomaz ::drinks::

Статията беше в раздел ‹ Статии и материали за часовници и механизми , сега я преместих в Ревюта, за да се види от повече хора. ::drinks::
„Всеки човек носи радост. Някои, когато идват, а други, когато си отиват“
Аватар
cenzor
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 5473
Регистриран на: 15 10 2009, 17:47
Местоположение: гр. София

Следваща

Назад към Ревюта и снимки на часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.