Така.. След като сме в този форум е ясно, че една от обединяващите черти за всички нас е … егоцентризма
Монблан става част от Ричмънт през 1993 и от тогава започва истински сериозното развитие на компанията. Освен традиционния им продукт – пишещите средства (слабост са ми, уникални, несравними и т.н., ама това е за някакъв друг форум
1997 започва часовникарската история на Монблан. До този момент марката няма никакви традиции свързани с това, като реално и след това избира по различен подход. Вместо да разработват собсвена манифактура, закупуват Minerva Watch Institute, заедно с цялото ноу-хау, традиции и ресурси. Честно казано винаги ми е било интересно как в рамките на подобна корпорация се управляват ресурсите и се оптимизират производствата. В Ричмънд има още няколко часовникарски марки, не лоши даже
Та стигаме до inhouse механизмите на Монблан. Ще пропусна първите (ето все пак една снимка)

и ще се опитам да ви покажа и разкажа за тези, които мен лично ме размазват.
Понякога се базикам, че основно има два вида часовници – тези дето имат цена и други за които трябва да попиташ колко струват

Колекцията е Nikolas Rieussec, откривателя на хронографа, като това му хрумва през 1820 година, а целта на изобретението е била да може по точно да се мерят времената на съзтезателните коне на френския крал

Nicolas Rieussec Chronograph Automatic – собствен хронограф, поне за мен първия по значителен механизъм на Монблан. Механизма е означен като MB R200 и представлява така наречения mono-pusher (демек с едно копче, няма допълнителни бутони като Валжу) хронограф. Допълнителна компликация за втора часова зона, като интересното при механизма е, че е с две пружини и така е постигнат резерв от 72 часа. Много красив, но понеже следващия е съвсем друга работа се местя към него
Nicolas Rieussec Rissing Hours

калибъра е MB R220, а невероятните неща са много

Съчетанието е на хронограф с jump hour часовник! Допълнително има ден и дата, като освен всичко това има нещо наистина впечатляващо. Под диска показващ часа има втори диск, оцветен в синьо и черно. Идеята е това да играе ролята на ден и нощ индикатор, съответно ако е 10 през деня цифрата е осветена в черно, а ако е вечер в син цвят. Обаче, сега е лудницата

Един вид в 6 часа започва деня, но не изведнъж и поради тази причина цифрата се оцветява постепенно! После пък долния диск забавя движение и отново върви едновременно с горния. Не знам дали успях да го обясня, ама ебаси

Двойно честотен хронограф с възможност за замерване на 1/1000 от секундата

Откачена работа
Ето сега и моя любимец – Метаморфоза…..

Лично за мен в този часовник уникалното е не толкова компликацията на самия механизъм, а по скоро възможностите на часовника като цяло. Съвсем просто казано – от обикновен часовник, чрез изключително хрумване часовника се превръща в хронограф!
Клипа е уникален, концепцията е уникална! Много ме впечатлява цялостния поглед към часовника като уред и компликирането направено точно върху часовника като уред, а не само като механизъм….
Последния които според мен си струва да се види е Montblanc Collection Villeret 1858 ExoTourbillon Rattrapante. Съвсем пресен от преди месец, два

Честно казано дори не съм сигурен, че разбирам всичко което предлага този часовник, но ще се опитам да го обясня. Турбилюн с хронограф ратрапанте, като Монблан са забавили въртенето на турбилюна, без това да повлияе на точността. Освен това баланса е изваден от турбилюн клетката…, абе много е красив
Някой неща си личат! Виждате навсякъде за какви механизми става въпрос. Финиша, дизайна, абе всичко е на ниво, достатъчно високо за най-добрите марки на света. Това не е и изненада де, все пак ако нещо Монблан могат да правят, то това са изключително красиви вещи, с невероятно естетическа стойност.
След тези красоти битието ни води към нещо от съвсем друга категория
Montblanc Meisterstuck Sport Chornograph XL или иначе казано – моя Монблан

Часовниците по горе са по скоро надуване на бузи. В смисъл, знаете точно как подобна реклама „работи” за брандовете. Ясно е, че няма да продадат много от тях. Цените на първите два са от порядъка на 20 000 – 30 000 лева, другите са стотици хиляди, но подобна инвестиция си струва, тъй като вдига марката в друга лига и позволява едно „интересно” ценообразуване на по-нормалните модели. Няколко са сериите от „бюджетни” часовници на Монблан. Общо взето стандартни механизми на ЕТА с допълнителен финиш, настройка и доработка от Монблан. Като дизайн са изключително интересни, като според мен търсят едно допълване на другите им линии от аксесоари, най вече писалките. Е при моя има леко разместване, защото на мен като усещане ми бие на Starwalker, а не на Meisterstuck

Така, малко сухи данни:
Размерите на часовника са достта удобни – каса 42 мм, 46 с коронките и 20 мм лъгове
Целия е стоманен – каса и верига
Вътре е голямото Валжу с изнесен секунден циферблат и централна секунда стрелка за хронографа
Сапфир, светещи маркери и стрелки.

Сега, реално като технически параметри часовника е по скоро стандартен като за висок клас швейцарец. Има нещо което го отличава приятно – финиша. Ясно че това го могат, но все пак аз съм впечатлен. Изключителна изработка и няколко страхотни гъдела – гравирания надпис Meisterstuck отстрани на касата, логото на Монблан на веригата и на коронката. Като на самата коронка, всъщност е двуцветната звезда на Монблан. По нагоре забравих да напиша, но реално това е едно от най-разпознаваемите лога в света. Въведена от тях през 1913 година и реално представлява стилизиран образ на върха Монблан със нетопящия се сняг отгоре. На техните продукти винаги съм се впечатлявал от това колко внимателно и перфектно е изработена звездата и тук нямаме изключение
Много балансиран размер на часовника и много хубава верига. Полирана и сатенирана по страхотен начин, тя прилепва по лъговете страхотно и допълва визията много добре. Самите лъгове пък са двойно пробити, което предоставя добра възможност за експерименти с различни като форма и дебелина каишки.

Безела е черен, разграфен малко по … шик

Не знам какви са доработките на механизма, но след регулиране се представи много достойно в престижното

И така – нямам никой от върховите модели на марката, най вероятно няма и да имам, но този е моя и нямам забележки