Montblanc - традиции, постижения и ... моя часовник :)

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
monopola
МОДЕРАТОР
Регистриран: 16 08 2011, 15:12

Montblanc - традиции, постижения и ... моя часовник :)

Мнение от monopola » 26 11 2013, 15:08

Монблан е синоним на доста неща. За повечето от нас обаче, не и на часовници. С това ревю или по точно представяне на марката с вмъкнати няколко думи и за моя часовник се надявам да променя това :)

Така.. След като сме в този форум е ясно, че една от обединяващите черти за всички нас е … егоцентризма :) Понякога част от характера, но понякога внимателно възпитаван и развиван от истински артисти в това – Монблан! Надали има друг бранд, който толкова добре да ласкае хората, особено мъжете и на много висока цена да им „подарява” усещане за особена ексклузивност, елитарност и какво ли още не. Създадена доста отдавна от ентусиасти, в момента Монблан е синоним на лукс. Началото е поставено през 1906, като през 1908 компанията е официално регистрирана с друго име, което малко по късно става Монблан. В самото име е залегнал смисъла и философията на марката – стремеж към най-високо майсторство, съпоставимо с най-високия връх на най-високата планина в Европа. Еми… получава им се :)) За мен лично единствените им конкуренти са Дюпонт и Дънхил, като Дънхил също е част от Ричмънт Груп (за тях по късно), а Дюпонт определено водят при запалките, но дотам.
Монблан става част от Ричмънт през 1993 и от тогава започва истински сериозното развитие на компанията. Освен традиционния им продукт – пишещите средства (слабост са ми, уникални, несравними и т.н., ама това е за някакъв друг форум ;) ), след като стават част от Ричмънт започват и с доста други продукти – кожени изделия, слънчеви очила, бижута, акесоари, парфюми и разбира се ... часовници!
1997 започва часовникарската история на Монблан. До този момент марката няма никакви традиции свързани с това, като реално и след това избира по различен подход. Вместо да разработват собсвена манифактура, закупуват Minerva Watch Institute, заедно с цялото ноу-хау, традиции и ресурси. Честно казано винаги ми е било интересно как в рамките на подобна корпорация се управляват ресурсите и се оптимизират производствата. В Ричмънд има още няколко часовникарски марки, не лоши даже ::angel:: Vacheron Constantin, Baume & Mercier, Jaeger-LeCoultre, Lange & Söhne, Cartier, Officine Panerai, IWC, Piaget, Roger Dubuis. Дето се вика, ако всеки от нас изброи 10те най добри марки според него, поне половината ще са част от групата. При това ако да кажем другата половина са част от Суоч груп или Луи Вютон, то определено в Ричмънд са далеч по ценени производители. Но все пак вместо да „разпределят” ресурсите и да бутнат Монблан като малък брат на някой от големите марки, те тръгват по наистина собствен път! Конвенционалните часовници ще ги пропусна за момента, самия аз имам такъв и ще го видите по надолу, защото преди модифицираните ЕТА механизми Монблан имат какво да покажат. Едно лирично отклонение – странно ми е как въпреки слуховете, че ЕТА ще спрат да продават извън Суоч Груп, те не само продължават, ами го правят на най-големите си конкуренти без да им пука особено :))
Та стигаме до inhouse механизмите на Монблан. Ще пропусна първите (ето все пак една снимка)
Изображение
и ще се опитам да ви покажа и разкажа за тези, които мен лично ме размазват.

Понякога се базикам, че основно има два вида часовници – тези дето имат цена и други за които трябва да попиташ колко струват ::drinks:: За вторите след малко, а сега два модела, изцяло собствена разработка на Монблан, които съвсем спокойно можеш да си купиш от тях:
Изображение

Колекцията е Nikolas Rieussec, откривателя на хронографа, като това му хрумва през 1820 година, а целта на изобретението е била да може по точно да се мерят времената на съзтезателните коне на френския крал :)) Евала на Луй 18ти, който между другото е краля на Франция по времето на Наполеон :thumbup:

Изображение
Изображение
Изображение

Nicolas Rieussec Chronograph Automatic – собствен хронограф, поне за мен първия по значителен механизъм на Монблан. Механизма е означен като MB R200 и представлява така наречения mono-pusher (демек с едно копче, няма допълнителни бутони като Валжу) хронограф. Допълнителна компликация за втора часова зона, като интересното при механизма е, че е с две пружини и така е постигнат резерв от 72 часа. Много красив, но понеже следващия е съвсем друга работа се местя към него ::drinks::

Nicolas Rieussec Rissing Hours

Изображение

калибъра е MB R220, а невероятните неща са много :)

Изображение
Изображение
Изображение

Съчетанието е на хронограф с jump hour часовник! Допълнително има ден и дата, като освен всичко това има нещо наистина впечатляващо. Под диска показващ часа има втори диск, оцветен в синьо и черно. Идеята е това да играе ролята на ден и нощ индикатор, съответно ако е 10 през деня цифрата е осветена в черно, а ако е вечер в син цвят. Обаче, сега е лудницата ::angel:: Цвета се променя в 6 часа, съответно сутрин и вечер. Двата диска се движат синхронизирано, освен в интервалите от примерно от 5 часа до 7 часа ( не си спомням точно). В този момент долния оцветен диска забързва движението си за да може когато стане 6 часа цифрата да се оцвети постепенно в черно или съответно синьо.

Изображение

Един вид в 6 часа започва деня, но не изведнъж и поради тази причина цифрата се оцветява постепенно! После пък долния диск забавя движение и отново върви едновременно с горния. Не знам дали успях да го обясня, ама ебаси ::huh:: Иначе 4 херца, 72 часа резерв(отново две пружини), часове, минути, ден/нощ, ден и дата и хронограф, 343 части, 42 камъка. Няма проблеми! И моля ти се няма секундна стрелка, а това не е сериозно, но пък със следващия са се коригирали :))

Изображение

Двойно честотен хронограф с възможност за замерване на 1/1000 от секундата :) Пак повтарям – една хилядна!

Изображение

Откачена работа :) часовника е с два баланса и изключителен дизайн. Единия баланс е 4 херца, другия работи на 36 600 колебания. Като съответно има нормален хронограф, ама освен това можете да пуснете и втория, дето вече мери времена дето освен да ни впечатляват със самата възможност, че може да се случи, за друго не знам за какво са. А и сложили power reserve, знаят момчетата, че ми харесва ;) Този, а и следващите два не знам как точно да ги описвам и поради тази причина ще сложа клипчетата, изгледайте ги и няма да съжалявате..

Ето сега и моя любимец – Метаморфоза…..

Изображение
Изображение

Лично за мен в този часовник уникалното е не толкова компликацията на самия механизъм, а по скоро възможностите на часовника като цяло. Съвсем просто казано – от обикновен часовник, чрез изключително хрумване часовника се превръща в хронограф!

Клипа е уникален, концепцията е уникална! Много ме впечатлява цялостния поглед към часовника като уред и компликирането направено точно върху часовника като уред, а не само като механизъм….

Последния които според мен си струва да се види е Montblanc Collection Villeret 1858 ExoTourbillon Rattrapante. Съвсем пресен от преди месец, два :)

Изображение
Изображение
Изображение

Честно казано дори не съм сигурен, че разбирам всичко което предлага този часовник, но ще се опитам да го обясня. Турбилюн с хронограф ратрапанте, като Монблан са забавили въртенето на турбилюна, без това да повлияе на точността. Освен това баланса е изваден от турбилюн клетката…, абе много е красив :)

Някой неща си личат! Виждате навсякъде за какви механизми става въпрос. Финиша, дизайна, абе всичко е на ниво, достатъчно високо за най-добрите марки на света. Това не е и изненада де, все пак ако нещо Монблан могат да правят, то това са изключително красиви вещи, с невероятно естетическа стойност.
След тези красоти битието ни води към нещо от съвсем друга категория ;)

Montblanc Meisterstuck Sport Chornograph XL или иначе казано – моя Монблан

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Часовниците по горе са по скоро надуване на бузи. В смисъл, знаете точно как подобна реклама „работи” за брандовете. Ясно е, че няма да продадат много от тях. Цените на първите два са от порядъка на 20 000 – 30 000 лева, другите са стотици хиляди, но подобна инвестиция си струва, тъй като вдига марката в друга лига и позволява едно „интересно” ценообразуване на по-нормалните модели. Няколко са сериите от „бюджетни” часовници на Монблан. Общо взето стандартни механизми на ЕТА с допълнителен финиш, настройка и доработка от Монблан. Като дизайн са изключително интересни, като според мен търсят едно допълване на другите им линии от аксесоари, най вече писалките. Е при моя има леко разместване, защото на мен като усещане ми бие на Starwalker, а не на Meisterstuck :)

Изображение
Изображение

Така, малко сухи данни:
Размерите на часовника са достта удобни – каса 42 мм, 46 с коронките и 20 мм лъгове
Целия е стоманен – каса и верига
Вътре е голямото Валжу с изнесен секунден циферблат и централна секунда стрелка за хронографа
Сапфир, светещи маркери и стрелки.

Изображение

Сега, реално като технически параметри часовника е по скоро стандартен като за висок клас швейцарец. Има нещо което го отличава приятно – финиша. Ясно че това го могат, но все пак аз съм впечатлен. Изключителна изработка и няколко страхотни гъдела – гравирания надпис Meisterstuck отстрани на касата, логото на Монблан на веригата и на коронката. Като на самата коронка, всъщност е двуцветната звезда на Монблан. По нагоре забравих да напиша, но реално това е едно от най-разпознаваемите лога в света. Въведена от тях през 1913 година и реално представлява стилизиран образ на върха Монблан със нетопящия се сняг отгоре. На техните продукти винаги съм се впечатлявал от това колко внимателно и перфектно е изработена звездата и тук нямаме изключение :)

Много балансиран размер на часовника и много хубава верига. Полирана и сатенирана по страхотен начин, тя прилепва по лъговете страхотно и допълва визията много добре. Самите лъгове пък са двойно пробити, което предоставя добра възможност за експерименти с различни като форма и дебелина каишки.

Изображение

Безела е черен, разграфен малко по … шик ::angel:: Въртящ се в една посока, но неосветен, въпреки че реално часовника е дайвър и то с реални 200 метра защита. Подсветката също не е кой знае какво, но все пак след директна слънчева светлина е красива и силна, на lume shots другия часовник е монстър, да се видят разликите. Сапфир с лупа и отдолу е много красивия циферблат. Страхотна изработка! Индексите са кантирани с метал, малките хронографски циферблати вътре също. Остри и агресивни, кореспондират много добре с особения шрифт, избран за цифрите на безела. Стрелките също са в цялостния дизайн, перфектно изработени, като завършека на секундната стрелка отново е звездата на Монблан. Много яки, дебели и издути са стрелките на хронографските индекси :)

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Не знам какви са доработките на механизма, но след регулиране се представи много достойно в престижното :) състезание на strelki.info. След инцидентно откритие за това кое влияе на флуктоациите в работата на механизма за една седмица часовника даде 5 секунди отклонение общо ::up::

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

И така – нямам никой от върховите модели на марката, най вероятно няма и да имам, но този е моя и нямам забележки :) часовника прави впечатление – общия дизайн е леко крещящ и лъскав, като същевременно е много стилен в традициите на марката. Изключителна изработка, солидност и качество. Монблан. Благодаря ви за писалките, а вече и за часовниците ::drinks::

Изображение
моите часовници за продажба: http://strelki.info/viewtopic.php?f=80&t=12857

Коментари от сделки с мен: http://strelki.info/viewtopic.php?f=56&t=12046

popayo
Маниак
Регистриран: 23 08 2010, 13:46

Re: Montblanc - традиции, постижения и ... моя часовник :)

Мнение от popayo » 26 11 2013, 15:13

Нямам думи! Благодаря за споделеното!

Потребителски аватар
acronym
Маниак
Регистриран: 23 06 2012, 13:17

Мнение от acronym » 26 11 2013, 15:16

Ейййй, с голямо удоволствие прочетох темата. Браво! ::drinks::

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Регистриран: 19 09 2010, 12:43

Мнение от mitadoc » 26 11 2013, 15:18

Виждал съм го наживо,разкошотия е!
Daydreamer

comandante
Активен
Регистриран: 13 08 2012, 13:31

Мнение от comandante » 26 11 2013, 15:56

Много ми беше интересно!!! Браво за представянето!! :)

Потребителски аватар
klon
МОДЕРАТОР
Регистриран: 17 08 2011, 13:14

Мнение от klon » 26 11 2013, 16:03

Страхотно ревю , благодаря че сподели !

Потребителски аватар
Rado6364
Маниак
Регистриран: 02 09 2012, 15:49

Мнение от Rado6364 » 26 11 2013, 16:40

Часовника е много красив ::up::
Благодаря за увлекателното ревю :)
Rado Zhivkov

Изображение

Потребителски аватар
Tony
Почитател
Регистриран: 29 10 2012, 12:20

Мнение от Tony » 26 11 2013, 16:55

Браво Наско, както винаги много въодушевено и надъхващо ревю! :thumbup:

А как различавате кои са с механизми на Минерва и кои с Ета?

Само върховите модели ли са "минервенски"... :roll:
Изображение
To wind or auto-wind, that is the question:)

Потребителски аватар
otof
Маниак
Регистриран: 04 06 2011, 17:39

Мнение от otof » 26 11 2013, 17:01

Много ми е приятно и истински се наслаждавам на всяко твое представяне.Много стил.Също като часовника.

monopola
МОДЕРАТОР

Мнение от monopola » 26 11 2013, 17:04

ами сравнително просто е :) просто като знаеш примерно всички механизми на ЕТА, можеш да прецениш, че нямат еди какъв си :) Честно казано, може и да греша, но дори повечето големи инхаус производители, разбира се с изключение, не разработват базови механизми. Просто купуват от ЕТА. примерно часовник с три стрелки и дата е 99% ЕТА, или пък стандартен хронограф е или Валжу или друга ЕТА с модул. Можеш да разгледаш сайта на ЕТА, там имат описание на всичките си механизми с основните характеристики на всеки. От там всичко по нагоре като компликации са разработки. В случая на Монблан дори и съвсем авторски неща ::drinks::

Потребителски аватар
Tony
Почитател
Регистриран: 29 10 2012, 12:20

Мнение от Tony » 26 11 2013, 18:04

Просто е, ако човек знае механизмите на ЕТА, тогава ще може и да ги различи, прав си:) trk2 беше пуснал преди време клипчета от манифактурата на Минерва и останах силно впечатлен. Как работят със старото оборудване, как всеки владее процесите "от и до", въобще кеф невероятен! Ще ги пусна и тук, ако някой не ги е гледал. Tnx!
Offtopic: покажи

Изображение
To wind or auto-wind, that is the question:)

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Мнение от trk2 » 27 11 2013, 00:34

Много интересно ревю. Не знаех, че Монблан е толкова млада часовникарска марка. Аз много харесвам Минерва, от това което съм виждал там производството е традиционно. Да се чуди човек как оцеляват с тези допотопни технологии и концепцията да не се правят повече 288 механизма от даден дизайн. Вероятно зад фасадате някъде се крият компютърни технологии. Турбилона прилича на техния стил, докато другите механизми от ревюто са някак по-различна концепция и се чудя дали наистина са правени от Минерва.
Впечатлен съм от хронографа с едната хилядна, концепцята е по-добра от Хоер.
Хомаже-то на „първия хронограф“ не ми допада, изглежда ми претрупано, но тази идея с цвета на цифрите е доста свежа.
Много марки имат собствени базови механизми– Жаегер, Зенит, Аудемар, Сейко, Сиигъл и др. ЕТА не искат да продават, но антимополното законодателство ги задължава.
Хареса ми ревюто прочетох го с интерес.
пп понеже на скоро стана въпрос за прочутия станок на Ракета. Оказва се, че Минерва също имат станок, но самата тел преди да почне изтеглянето се правила някъде другаде.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

monopola
МОДЕРАТОР

Мнение от monopola » 27 11 2013, 12:51

това за 288 механизма не го знаех :) според мен обаче надали е вярно. На сайта на Монблан има доста клипчета за манифактурата, хич не е допотопна, доста машини има. Може би това е било преди да ги купи Монблан, мисля че в момента няма часовници Минерва.
А за механизмите имах друго предвид. Разбира се, че има много марки със собствени разработки. Все пак часовниците не са само Швейцария. Прав си и Сейко и Сиигъл са там, руснаците, другите японски марки. Но все пак от по-популярните швейцарски производители, дори и тези, който имат инхаус разработки основните са ЕТА. Разбира се, че има изключение, но като почнеш от Орис, Фортис, Брайтлинг, Омега, Лонжин, Лакроа и т.н. и т.н. "базовите" механизми са ЕТА с украса най-често. Вече за по интересните механики е друго.

А хич не се бях замислял за антимонополното законодателство :) Сигурен ли си, че това е причината или предполагаш? Не съм чел материята по въпроса в ЕС, но звучи хем логично, хем не съвсем. Нали все пак ЕТА е част от същия холдинг, дъщерна компания, примерно при автопроизвотелите не е така. Но всъщност в ЕС достатъчно се мъчат да водят антимонополна политика, като нищо имат по особено виждане ::drinks::

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Мнение от trk2 » 27 11 2013, 20:47

Да, вярно е след 288та бройка спират дадения механизъм от поризводство. Горе- долу толкова е броя, който правят годишно но от всички модели. Да имат някой CNC машини и електро ероизийна, но като цяло ползват наследството от Минерва. Стари преси, с оригиналните щанци (постепенно) надраждат нови, за новите механизми, които твърдят, че те самите модифицират.
Да няма часовници Минерва, но марката стои на механизмите, гледам обаче, че сплит хроно турбилона от товя пост няма гравирана марка на механизма. И си мисля за три неща:
1. Марката е стояла защото са ползвали стари партиди от готови мостове (които наистина има в изобилие), но за този модел моста е променен.
2. Няма физическо място.
3. Решили са повече да не слагат името, което ще жалко за феновете на Минерва.
Всъщност механизмите Минерва не са 100 процента инхаус, по думите на шефа им. (Едното от нещата е телта за спиралата.)
Механизма Риусек се сглобява и регулира в le loce . Не срещнах информация обаче, къде се произвеждат частите. Вероятно всичко е от външен производител включително касите и циферблатите стрелките.
Механизмите за масовките си идват сглобени, Монблан само ги тества. Всъщност в ниския клас това което правят е само тестване и сглобяване на часовника.
http://www.youtube.com/watch?v=xdAJkD34yIU
http://www.youtube.com/watch?v=KNR8BXpU3xw
Offtopic: покажи
ПП Понеже в една друга тема стана въпрос за часовникарите и големите градове. Ей тази госпожа http://montblanc.watchprosite.com/?show ... 727308&s=0 живее и работи в село с 900 жители.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

monopola
МОДЕРАТОР

Мнение от monopola » 10 10 2014, 11:31

я да си вдигна темата с нов екземпляр :) Почти същия, ама малко по така ::angel::

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Регистриран: 20 08 2012, 12:29

Мнение от ivanovnov » 10 10 2014, 14:21

...малко по-елитарен, честито, а с тази визия направо кърти, страхотен цвят на циферблата :) :) :)
...go forward...

Потребителски аватар
4asovnikara
Активен
Регистриран: 03 05 2010, 19:08

Мнение от 4asovnikara » 29 12 2023, 01:25

Страхотна статия. Браво за труда !
Човек се учи от грешките си..!

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”