Vostok Europe GAZ-14 Limousine

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Потребителски аватар
acronym
Маниак
Регистриран: 23 06 2012, 13:17

Мнение от acronym » 07 01 2014, 02:46

Здравейте, ето го и обещания опит за ревю. :) Малко се забавих с него, понеже исках да направя качествени снимки с нещо по-добро от моето иксусче, но не успях да усъществя тази идея.
Предварително се извинявам ако съм използвал неправилно или съм сбъркал някой термин. Искам и да благодаря на http://www.vostok-europe.bg (в частност на г-н Калоян Стоянов), Явор и екипът на strelki.info, както и всички благодарение на които имам възможността да се докосна до този страхотен часовник.

Малко предистория ...,
като на шега реших да участвам в конкурса http://www.strelki.info/viewtopic.php?f=81&t=15899 , казвам като на шега понеже до сега не съм имал късмета да спечеля нещо, като изключим "сърцето" на прекрасната ми съпруга. ::angel::
Но си казах, защо пък не, тъкмо ще науча повечко за марката. Пишейки поста си, до такава степен се захласнах, че обезателно исках да притежавам нещо с името Vostok. Не след дълго си поръчах Амфибия. :)
Ето че, както казват хората, късмета все някога ще се "усмихне".
Дойде деня в който трябваше да избера часовник, изборът не беше много труден. Макар, че няма модел който да не е интересен и привлекателен посвоему, тези от новата колекция са с размери, които не са от най-подходящите за моята китка. Спрях се на "Арктика", моделчето с белия циферблат ,бели индекси и стрелки със сини контури:
Изображение
Рекох си - страхотно, ще създава усещането, че нося букчка лед разбита от легендарния кораб. Но ... оказа се, че този модел няма да се предлага вече, ами сега ...
Тайничко обаче, бях харесал два от моделите Gaz-14 Limousine, но ме спираше размера. Е какво пък, това е възможност да пробвам часовник с 45 милиметрова каса. :)

Ето го и него, една сутрин кротко ме чакаше под елхата. Явно дядо Коледа е решил да ме зарадва и с друго, не само с домашни чехли. :mrgreen:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение

Както знаем литовската компания Vostok-Europe кръщава своите модели часовници в чест на значими постижения на съветската наука.
Часовниците от тази серия носят името на луксозният автомобил ГАЗ-14 (или с по-познатото ни име "Чайка"), който е едно от най-големите постижения на съветската авто индустрия. Проектирани специално за съветския партиен елит през периода 1977 - 1989г, тези луксозни седем-местни лимузини били известни със своята високотехнологичност и комфорт и в някои характеристики дори изпреварвали американските си конкуренти. Някои от включените в тях екстри били връх в автомобилостроенето по онова време - например автоматична трансмисия, серво на волана и спирачките, климатизация и висока степен на шумоизолация. Поради множеството си благоприятни черти лимузината ГАЗ-14 се превърнала в основна платформа за нововъведения и технологии, по-късно внедрени в масово-произвежданите съветски автомобили. (източник: vostok-europe.bg)

Изображение
Произведени са само около 1120 автомобила "Чайка".

Някои от моделите часовници, имат циферблати наподобяващи елементи от таблото на автомобила. Този на който се спрях, е с изчистена и елегантна визия, много добър финиш на детайлите което подсилва усещането, че носите на ръката си висококачествен и луксозен атрибут. Това навярно няма да успея да пресъздам със снимки, особено с непрофесионална техника. Но нека пробвам:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Часовникът е доста масивен, касата е с диаметър 45мм без коронката и дебелина 14,5мм, полирана е до огледален блясък, което ще рече, че периодично ще трябва да се полира, когато драскотинките по нея започат да ме дразнят. :)

Изображение

Изображение

Цифербалата е добре видим при почти всякаква светлина, като за това помага антирефлексното покритие на стъклото което намалява отраженията и увеличава пропускателната му способност. Стъклото е минерално и леко сферично, от по-голям ъгъл изкривява детайлите.

Изображение

Изображение

Стрелките и индексите са сребристи за да изпъкват по-добре на тъмно сивия циферблат. Безелът е под стъклото, неподвижен и разграфен. Понеже е с цвета на циферблата и леко под ъгъл, почти се слива с него, което създава усещането, че диаметъра часовника е доста над 45мм. Стрелката за секундите прави общо 300 движения в минута.
Датника е на шест часа и според мен е можело до направят малко по-голям. :)

Изображение

За слаба светлина или при липса на такава, индексите и стрелките са снабдени с 15 тритиеви тръбички, като 10 от тях светят в зелено а останалите 5 които са при индексите за 3,6,9 и 12 часа светят в оранжево. Тръбичките при индексите са "вкопани" в цифеблата, може би за да не се забелязват много при дневна светлина.
Снимка при слаба светлина:

Изображение

Тритий е радиоактивен изотоп на водорода. Ядрото на тритий е изградено от един протон и два неутрона. В реални условия е газ. Периода му на полуразпад е риблизително 12.33 години, като се разпада до хелий-3.
Опасен е при вдишване и поглъщане.
Микротръбичките в часовника са произведени от “mb-microtec” http://www.mbmicrotec.com/ , имат диаметър половин милиметър а от вътрешната страна са покрити със слой от цинков сулфид. При разпада на трития, отделените електрони бомбардират цинковия сулфид като по този начин се излъчва светлина. Понеже енергията на отделените елетрони е много малка, радиоактивното излъчване на трития е в бета спектъра, то не може да проникне през стените на тръбичките. Следователно ако носите часовник използващ тази технология за осветяване на цифеблата, то няма от какво да се притеснявате. 8-)

Ето и снимка в тъмно помещение:

Изображение

Задния капак е на винт и не е прозрачен за мое съжаление, защото няма как да се вижда красиво гравирания ротор с червеното лого на VE http://s7.postimg.cc/l2qna4unr/Clipboard01.jpg. Така като гледам прозрачни са тези модели в които е поставен руски механизъм. Останалите с японски механизми са непрозрачни. В случая на капака е гравирано логото на автомобилната компания ГАЗ, името на моделната линия ГАЗ-14 Лимузина, сериен номер на часовника (1071 от 3000), както и "mb-microtec" за тритиевите тръбички.

Изображение

Изображение

Ръбчето около надписите е заради фолиото което все още не съм махнал. :-D

Каишката е от черна естетсвена кожа (дали е истинска крокодилска или само имитира такава нямам престава :) ), 23мм при лъговете и 20мм при закопчалката. За моята китка е малко неудобна, тъй като на последната дупка ми стяга а на предпоследната е хлабава (дано се поотпусне).

Изображение

Изображение

Закопчалката (или както наскоро научих термина - бъкъл) е брандирана със семпло релефно лого. отново полирана до огледало както и касата. :) Обмислям за летните месеци да поръчам и верижка.

Изображение

Изображение

И не на последно място да драсна няколко реда за механизма, който се крие под капака на лимузината ... не, не е 5,5 литров V8/16 клапана/220к.с., не е и Сейко NH25A както го пишат по сайтовете. Когато го взех в ръцете си, установих че има възможност за ръчно навиване, а NH25A е само с автоматично. След кратко ровене в интернет, разгледах по-внимателно каталога на VE за 2013 и се оказа, че часовника е с механизъм Miyota 8215. Явно в началото са били със Сейко, но от 2013 са започнали да вграждат и Miyota.
Това ме зарадва, ще мога да го навивам без да се налага да го нося или разклащам.

Технически данни:
Механизъм: автоматичен Miyota калибър 8215 с 21 камъка, с възможност за ръчно навиване;
ротора навива основната пружина само в едната посока на своето въртене
Точност: -20~+40 сек./ден;
Честота на работа: 21,600 вибрации на час или 3Hz ;
Противоударна защита на баланса, специална разработка на Miyota и наречена Parashock.
Манипулации и корекции
- Коронка на нормална позиция – ръчно навиване по часовниковата стрелка, обратно на часовниковата стрелка – без манипулации
- Коронка издърпана на 1ва позиция – корекция на датата по часовниковата стрелка;
- Коронка издърпана на 2ра позиция – настройка на часа;

Датата не се сменя моментално за жалост, смяната започва около 23 часа и завършва малко преди 00 часа.

Разбираемо няма как да направя снимки с отворен капак, дори няма да е скоро, гаранцията е 3 години. :)
Но ето нещо от интеренет:
Изображение
Ако е такъв, разбирам защо защо е скрит ..., руския механизъм е далеч по-красив:
Изображение

Нещата които ме притесняват за момента са:
- разбирам, че това не е висок клас швейцарски механизъм и не мога да очаквам завидна точност. За сега съм го засякал, че избързва с около 15 секунди на денонощие, независимо от това дали го нося или от позицията в която е оставен ако не е на ръката ми. Надявам се да се разработи и да подобри точността си ... поне да слезе до около 10 секунди.
- другото е стъклото, понеже е минерално, неминуемо ще го надраскам ако нося часовника по-често. Може би трябва да потърся информация, дали има възможност да се сменя с такова от сапфир.
- и не на последно място, както споменах - размерите ... дано успея да свикна с тях. Часовникът е наистина страхотен. ::huh::

Еми това е, дано съм успял по някакъв начин да задържа вниманието ви върху това бижу. ::drinks::

Потребителски аватар
chriss
Почитател
Регистриран: 27 02 2012, 09:07

Re: Vostok Europe GAZ-14 Limousine

Мнение от chriss » 07 01 2014, 11:12

Часовника и ревюто много ми харесаха.
За механизма не бива да се притесняваш, никъде не съм чел лоши отзиви за него, а се ползва от доста производители /има и германски марки / в част от моделите им.
Идеята да ползват тритиеви тръбички най - ми харесва в този модел.
Стъклото не знам доколко лесно ще се драска, някои минерални са доста здрави и устойчиви / примерно на Сейко /

Потребителски аватар
Giggio
Активен
Регистриран: 18 04 2011, 23:19

Мнение от Giggio » 07 01 2014, 12:50

Браво! Много интересно представяне, изчетох го от начало до край. 8215 е чудесен и надежден автомат, така че нямай грижа. Стъкло се сменя, така че също е бял кахър.
Този модел е много изчистен и стилен. Харесва ми повече от "кубчето лед".
Със здравен да го носиш!
Ако намерите куфарче, от което се чува тиктакане, отцепете района и ме викнете...
http://clockwiser.wordpress.com/

Torro
Маниак
Регистриран: 07 10 2012, 17:05

Мнение от Torro » 07 01 2014, 23:36

Поздрави за хубавата покупка! Аз също имам един Восток-Европа, но от серията Луноход-1. Много ми хареса този часовник и дори се оглеждах за друг Восток-Европа , като осъщо се бях спрял на модела Арктика. За съжаление поради финансови причини се отказах. Твоят Vostok Europe GAZ-14 Limousine също много ми харесва. Предвид малката ми ръка обаче, повече ми допада модела Арктика и то специално вариантът с веригата. Иначе Мийота е чудесен , здрав и непретенциозен механизъм, а от към точност ще е по-добре от автомата на Восток, който макар и да харесвам много, не блести с особено висока точност. Моят Луноход-1 , а и мисля, че и Арктика са с руския автоматичен механизъм. Все пак японецът си е японец! Относно стъклото, ако не си много агресивен в носенето няма да имаш никакви проблеми - не се драска лесно! Няма да съжаляваш!
Още веднъж - чудесен часовник!

monopola
МОДЕРАТОР
Регистриран: 16 08 2011, 15:12

Мнение от monopola » 08 01 2014, 15:35

Чуден е :) хич не съжялявай за арктиката, този е по хубав ::drinks::
моите часовници за продажба: http://strelki.info/viewtopic.php?f=80&t=12857

Коментари от сделки с мен: http://strelki.info/viewtopic.php?f=56&t=12046

Потребителски аватар
evin
Маниак
Регистриран: 20 12 2011, 17:35

Мнение от evin » 08 01 2014, 16:20

Готин стилен циферблат и рядък трибют, честито! Добър партньор на TAG Heuer Porsche Design ::thumb::
Само е малко големичък на размер, ама щом е за "Чайка", трябва да е большой :)

Също така малко нищо общо няма с дизайна на уредите на ГАЗ-14, ама карай... часовникът е по-красив!

Изображение

ПП. Уредите са почти идентични с Лада 2106 / 2121, само километражът е до 200, вместо до 180 и лампичките са кръгли

Потребителски аватар
acronym
Маниак
Регистриран: 23 06 2012, 13:17

Мнение от acronym » 08 01 2014, 17:44

За приликата нямах предвид избрания от мен, а този цифеблат например:
http://www.vostok-europe.bg/main/wp-con ... 601061.png

ми навява мисли за такъв тип скоростомер или оборотомер:

Изображение

Но да, грешка е, че не съм погледнал достатъчно подробно какви са приборите в чайката. ::crap::

Благодаря за отзивите. ::drinks::

От днес вместо "ангренажен ремък" е с верига. :clap:

Но пак ударих на греда, с махнатите до тук звена ми стяга, ако сложа едно ми е хлабава ... да си имам китката ... :mrgreen:

Иначе верижката е най-хубавата която съм слагал на ръката си, с масивни звена и двойно закопчаване. Цялата тежи може би повече от часовника. Най-вероятно ще пасне и на хора с огромни китки, от едната страна съм свалил 4 а от другата 3 звена. :lol:

Изображение

Потребителски аватар
Bojo
Напредващ
Регистриран: 20 11 2012, 23:43

Мнение от Bojo » 10 01 2014, 02:51

Поздравления за ревюто колега, Vostok-ка макар и да няма много общо със старата съветска Восток, има собствено обаяние и е добър бюджетен избор за любителите на тритиевата подсветка .

:idea: Друг е въпроса, какъв маркетинг ход е да заложат на носталгията и да врекат часовничето в т.н "трибют" към ГАЗ 14 . За да сме честни, ако оставим настрана соц. митовете и легенди, въпросната Чайка, няма нищо "революционно" нито за времето си, нито за 10 години преди това ... (веднага очевидно, ако се направи аналог напр. с печалната Линкълн лимузина на Кенеди, модел 62' ) .

Преди време, имах възможността да е кача в Газ 14 на едно изложение ( учудващо любезен служител на НСО разреши) - "уникалните" неща вътре се изчерпват със наличието на облицовка със зеле-никакъв соц. плюш, специфична миризма срещана във всеки един Москвич и "махагон" като в Лада .. както и да е, най-вероятно двойните, все пак, ел. джамове са способни все още да затиснат и удушат някой гнил империалист :-D

sith
Новобранец
Регистриран: 06 09 2020, 16:26

Мнение от sith » 07 09 2020, 18:12

Здравей Колега. Постовете Ти са от 2014г. Днес си купих VOSTOK GAZ-14 но с другия циферблат/ с арабските цифри/.....5 год. гаранция,от които 3 международна.В магазина уточняват,че механизма е Seiko Epson YN85 .https://vostok-europe.bg/product/yn85-560a517/ Моят е с метална верижка и е много удобна.Моля те да споделиш от 2014 го сега какви са ти впечатленията от "ГАЗ-ката" и би ли си купил отново часовник от Восток.Благодаря предварително.

TSar
Новобранец
Регистриран: 06 09 2021, 14:52

Мнение от TSar » 26 10 2021, 14:08

Ето го и него, една сутрин кротко ме чакаше под елхата. Явно дядо Коледа е решил да ме зарадва и с друго, не само с домашни чехли. :mrgreen:

Не е от Дядо Коледа, а от Дядо Мраз. Повече късмет тази година.

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”