Предварително се извинявам ако съм използвал неправилно или съм сбъркал някой термин. Искам и да благодаря на http://www.vostok-europe.bg (в частност на г-н Калоян Стоянов), Явор и екипът на strelki.info, както и всички благодарение на които имам възможността да се докосна до този страхотен часовник.
Малко предистория ...,
като на шега реших да участвам в конкурса http://www.strelki.info/viewtopic.php?f=81&t=15899 , казвам като на шега понеже до сега не съм имал късмета да спечеля нещо, като изключим "сърцето" на прекрасната ми съпруга.
Но си казах, защо пък не, тъкмо ще науча повечко за марката. Пишейки поста си, до такава степен се захласнах, че обезателно исках да притежавам нещо с името Vostok. Не след дълго си поръчах Амфибия.
Ето че, както казват хората, късмета все някога ще се "усмихне".
Дойде деня в който трябваше да избера часовник, изборът не беше много труден. Макар, че няма модел който да не е интересен и привлекателен посвоему, тези от новата колекция са с размери, които не са от най-подходящите за моята китка. Спрях се на "Арктика", моделчето с белия циферблат ,бели индекси и стрелки със сини контури:

Рекох си - страхотно, ще създава усещането, че нося букчка лед разбита от легендарния кораб. Но ... оказа се, че този модел няма да се предлага вече, ами сега ...
Тайничко обаче, бях харесал два от моделите Gaz-14 Limousine, но ме спираше размера. Е какво пък, това е възможност да пробвам часовник с 45 милиметрова каса.
Ето го и него, една сутрин кротко ме чакаше под елхата. Явно дядо Коледа е решил да ме зарадва и с друго, не само с домашни чехли.

Vostok Europe GAZ-14 Limousine

Както знаем литовската компания Vostok-Europe кръщава своите модели часовници в чест на значими постижения на съветската наука.
Часовниците от тази серия носят името на луксозният автомобил ГАЗ-14 (или с по-познатото ни име "Чайка"), който е едно от най-големите постижения на съветската авто индустрия. Проектирани специално за съветския партиен елит през периода 1977 - 1989г, тези луксозни седем-местни лимузини били известни със своята високотехнологичност и комфорт и в някои характеристики дори изпреварвали американските си конкуренти. Някои от включените в тях екстри били връх в автомобилостроенето по онова време - например автоматична трансмисия, серво на волана и спирачките, климатизация и висока степен на шумоизолация. Поради множеството си благоприятни черти лимузината ГАЗ-14 се превърнала в основна платформа за нововъведения и технологии, по-късно внедрени в масово-произвежданите съветски автомобили. (източник: vostok-europe.bg)

Произведени са само около 1120 автомобила "Чайка".
Някои от моделите часовници, имат циферблати наподобяващи елементи от таблото на автомобила. Този на който се спрях, е с изчистена и елегантна визия, много добър финиш на детайлите което подсилва усещането, че носите на ръката си висококачествен и луксозен атрибут. Това навярно няма да успея да пресъздам със снимки, особено с непрофесионална техника. Но нека пробвам:

Часовникът е доста масивен, касата е с диаметър 45мм без коронката и дебелина 14,5мм, полирана е до огледален блясък, което ще рече, че периодично ще трябва да се полира, когато драскотинките по нея започат да ме дразнят.

Цифербалата е добре видим при почти всякаква светлина, като за това помага антирефлексното покритие на стъклото което намалява отраженията и увеличава пропускателната му способност. Стъклото е минерално и леко сферично, от по-голям ъгъл изкривява детайлите.

Стрелките и индексите са сребристи за да изпъкват по-добре на тъмно сивия циферблат. Безелът е под стъклото, неподвижен и разграфен. Понеже е с цвета на циферблата и леко под ъгъл, почти се слива с него, което създава усещането, че диаметъра часовника е доста над 45мм. Стрелката за секундите прави общо 300 движения в минута.
Датника е на шест часа и според мен е можело до направят малко по-голям.

За слаба светлина или при липса на такава, индексите и стрелките са снабдени с 15 тритиеви тръбички, като 10 от тях светят в зелено а останалите 5 които са при индексите за 3,6,9 и 12 часа светят в оранжево. Тръбичките при индексите са "вкопани" в цифеблата, може би за да не се забелязват много при дневна светлина.
Снимка при слаба светлина:

Тритий е радиоактивен изотоп на водорода. Ядрото на тритий е изградено от един протон и два неутрона. В реални условия е газ. Периода му на полуразпад е риблизително 12.33 години, като се разпада до хелий-3.
Опасен е при вдишване и поглъщане.
Микротръбичките в часовника са произведени от “mb-microtec” http://www.mbmicrotec.com/ , имат диаметър половин милиметър а от вътрешната страна са покрити със слой от цинков сулфид. При разпада на трития, отделените електрони бомбардират цинковия сулфид като по този начин се излъчва светлина. Понеже енергията на отделените елетрони е много малка, радиоактивното излъчване на трития е в бета спектъра, то не може да проникне през стените на тръбичките. Следователно ако носите часовник използващ тази технология за осветяване на цифеблата, то няма от какво да се притеснявате.
Ето и снимка в тъмно помещение:
Задния капак е на винт и не е прозрачен за мое съжаление, защото няма как да се вижда красиво гравирания ротор с червеното лого на VE http://s7.postimg.cc/l2qna4unr/Clipboard01.jpg. Така като гледам прозрачни са тези модели в които е поставен руски механизъм. Останалите с японски механизми са непрозрачни. В случая на капака е гравирано логото на автомобилната компания ГАЗ, името на моделната линия ГАЗ-14 Лимузина, сериен номер на часовника (1071 от 3000), както и "mb-microtec" за тритиевите тръбички.

Ръбчето около надписите е заради фолиото което все още не съм махнал.
Каишката е от черна естетсвена кожа (дали е истинска крокодилска или само имитира такава нямам престава

Закопчалката (или както наскоро научих термина - бъкъл) е брандирана със семпло релефно лого. отново полирана до огледало както и касата.

И не на последно място да драсна няколко реда за механизма, който се крие под капака на лимузината ... не, не е 5,5 литров V8/16 клапана/220к.с., не е и Сейко NH25A както го пишат по сайтовете. Когато го взех в ръцете си, установих че има възможност за ръчно навиване, а NH25A е само с автоматично. След кратко ровене в интернет, разгледах по-внимателно каталога на VE за 2013 и се оказа, че часовника е с механизъм Miyota 8215. Явно в началото са били със Сейко, но от 2013 са започнали да вграждат и Miyota.
Това ме зарадва, ще мога да го навивам без да се налага да го нося или разклащам.
Технически данни:
Механизъм: автоматичен Miyota калибър 8215 с 21 камъка, с възможност за ръчно навиване;
ротора навива основната пружина само в едната посока на своето въртене
Точност: -20~+40 сек./ден;
Честота на работа: 21,600 вибрации на час или 3Hz ;
Противоударна защита на баланса, специална разработка на Miyota и наречена Parashock.
Манипулации и корекции
- Коронка на нормална позиция – ръчно навиване по часовниковата стрелка, обратно на часовниковата стрелка – без манипулации
- Коронка издърпана на 1ва позиция – корекция на датата по часовниковата стрелка;
- Коронка издърпана на 2ра позиция – настройка на часа;
Датата не се сменя моментално за жалост, смяната започва около 23 часа и завършва малко преди 00 часа.
Разбираемо няма как да направя снимки с отворен капак, дори няма да е скоро, гаранцията е 3 години.
Но ето нещо от интеренет:

Ако е такъв, разбирам защо защо е скрит ..., руския механизъм е далеч по-красив:

Нещата които ме притесняват за момента са:
- разбирам, че това не е висок клас швейцарски механизъм и не мога да очаквам завидна точност. За сега съм го засякал, че избързва с около 15 секунди на денонощие, независимо от това дали го нося или от позицията в която е оставен ако не е на ръката ми. Надявам се да се разработи и да подобри точността си ... поне да слезе до около 10 секунди.
- другото е стъклото, понеже е минерално, неминуемо ще го надраскам ако нося часовника по-често. Може би трябва да потърся информация, дали има възможност да се сменя с такова от сапфир.
- и не на последно място, както споменах - размерите ... дано успея да свикна с тях. Часовникът е наистина страхотен.
Еми това е, дано съм успял по някакъв начин да задържа вниманието ви върху това бижу.