Candino Timeless - C4487.

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Потребителски аватар
sci
Маниак
Регистриран: 31 03 2010, 17:32

Candino Timeless - C4487.

Мнение от sci » 26 05 2014, 22:15

В самото начало на 90-те години, когато пазарът ни взе да се отваря, Candino беше сред първите швейцарски марки часовници, които взеха да се появяват по-често по китките на хората. За обикновенния клиент "swiss made" беше достатъчно имиджово, а и нямаше WIS движение, което да "коментира" избора. Между другото, марката ми е останала в спомените от онова време, защото мой познат още носи кварцово Candino от тогава.
Изображение

Историята на компанията не блести с нищо особенно, за разлика от по-именитите и конкуренти Tissot, Certina и други оцелели в кварцовата криза марки от средния клас. Основана "едва" през 1947, интересните разработки се ограничават до първия кварц с лунна фаза или часовник с вграден компас, все в началото на 80-те. В края на 80-те започват да експериментират с керамика, но в последствие първенството в тази технология остава при Rado, а сега малко си спомнят ролята на Candino в нея. През 2002-ра, Candino се присъединява към Festina Group, но намеренията на испанския концерн и желанието на фамилия Флюри явно съвпадат, и Candino запазва своята независимост в разработката и истинността на swiss made лейбъла. И днес часовниците се произвеждат във фабриката на Candino в Хербетсвил (където се правят и Perrelet), само със швейцарски механизми на ETA, Ronda и Sellita.

Липсата на модели във високия клас, изолира Candino извън обсега на watch-ентусиастите. Но едно пускане на търсачка в не-часовникарските форуми, разкрива доста верни клиенти на Candino, за които друг часовник просто няма. Има нещо специално в тази марка, нещо много обикновенно и далеч от всякаква WIS снобария, което явно не ни е известно (аз също признавам, че залитам по снобарията понякога, макар че не ми се иска). Сигурно никога нямаше да се докосна до тази марка (още повече с кварцов модел), ако не ми беше подарен този малък чар(с)овник:
Изображение

Това е Candino 4487/3. Дискретен, почти незабележим, кварцов дресър, събран в елегантен 316L корпус с диаметър 38мм и дебелина 5мм. Коронката е сигнирана с готиното лого на Candino и е доста детайлна. Отпред сапфирено стъкло затваря перфектно изработен гилоширан цеферблат с аплицирани индекси и комплект от три изключително балансирани стрелки. Външният периметър, където са секундните индекси, също е релефен и едва под увеличение, човек може да различи концентричните окръжности по него. Защо в един толкова бюджетен модел (в България струва около 200-240лв) ще се отделя внимание на такъв "невидим" детайл? Може би отговорът на този въпрос е част от онова, което прави клиентите на марката (онези странни WIS мъгъли) толкова верни. Освен топ-материалите, друго не особенно характерно за този ценови клас е чистотата на изработката. Толкова много полирани повърности зад стъклото - стрелки и индекси, са магнит за отпечатъци и микро-прашинки от асемблирането. В асортимента на Candino обаче няма нито от едните, нито от другите. За това пък дискретните надписи са отпечатани... абе вижте снимката. Хомогенно и контрастно, без разливане по ръбовете. Обърнете внинание и на надписа swiss made отпечатан върху гилоширането - красота. Жалко, че нямам по-качествено снимачно средство, за да се види още по-добре:
Изображение

Каишката с брандирана закопчалка не е нещо особенно, но е ОК.
Сега стигаме до най-критичното в модела. Механизмът. Той, както се разбра, е кварцова ЕТА. Това, напълно незаслужено, го "обезценява" донякъде за мен (тук се обажда отново снобът в мен). Искаше ми се да е механика. Кварцът си има своите неизменни предимства - надеждност, точност, независимост, супер-евтина поддръжка, но аз съм си фен на механиката. Иначе за кварц механизмът не е никак лош - ETA F06.111. Метален механизъм, некапсулован/ремонтопригоден, с три камъка. Дори и не изглежда зле:
Изображение
UPDATE: сега видях в спецификацията на механизма, че очакваната работа със стандартна батерия е 7 години! Това прави часовниците с F06.111 едни от най-изгодните за поддръжка аналогови часовници.

Един бърз преглед по сайта на Candino ми показа, че нямат (или поне аз не намерих) модели с най-бюджетните капсуловани кварцови движения.

Изводите ми след "съвместните ни" 3 месеца - Candino е сериозен производител, който уважава клиентите си. Поне аз така тълкувам честната им ценова и рекламна политика. Човек получава за парите си прекрасно изработен продукт, който няма да превземе с щурм китките на феновете на Rolex, Breitling или Omega, но няма и такива претенции. Просто добър часовник сам по себе си. И забелязвам, че всъщност доста често го нося откакто го имам, въпреки кварца ::drinks::

Изображение
Последна промяна от sci на 20 06 2014, 21:26, променено общо 5 пъти.

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Регистриран: 19 09 2010, 12:43

Re: Candino Timeless - C4487.

Мнение от mitadoc » 27 05 2014, 01:14

Много красив и класически естетично издържан модел.Прекрасен дрес боец.Радвам се,че все така ти носи удоволствие.
Daydreamer

Потребителски аватар
RAMTO
Напредващ
Регистриран: 04 05 2014, 14:48

Мнение от RAMTO » 27 05 2014, 14:03

Много стилен и красив часовник, жалко наистина, че е quartz.
Offtopic: покажи
Какво означава WIS движение?

Потребителски аватар
acronym
Маниак
Регистриран: 23 06 2012, 13:17

Мнение от acronym » 27 05 2014, 14:06

Много красив часовник, напомня ми на Tissot Le Locle.
Почти си го бях купил, двуомях се между този циферблат и другия с римските цифри. Обаче като го видях в магазина останах разочарован как секундната стрелка не нацелва точно маркерите, а това много ме дразни. :shock:
Може би ако попадна на бройка която ги нацелва, ще я купя от раз.

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Регистриран: 20 08 2012, 12:29

Мнение от ivanovnov » 19 10 2014, 10:55

Сега видях ревюто покрай другата тема :) Ето моя най-любим часовник, свързан с много емоционален заряд. Освен това ако някой може ми покаже по-красив часочник с по-премерен дизайн и финиш в този ценови клас, приемам веднага, че не съм прав.
Изображение

Това е Кандино е произведено в пика на компанията и бума на бизнеса през 2004-5, този модел е 2008-9 като само е уголемена касата на 36 мм преди е бил 34 :)
...go forward...

Потребителски аватар
linux
Почитател
Регистриран: 01 07 2020, 12:20

Мнение от linux » 15 02 2021, 10:35

Първо да благодаря на колегата sci за това ревю, открих го след като взех часовникът и прекарах известно време в търсене на информация- тук той е успял да събере цялата нужна иформация, така че евала :thumbup:
Аз смятам да допълня с мои наблюдения, както и така нужният снимков материал, за да се онагледи за какво иде реч :))
Като за начало от дълго време търсех евтин часовник, с чудесен външен вид, добър механизъм, швейцарски или японски произход, а дори не си и мечтаех за сапфир...
Разгледах "мъдростите" в ютюб и разни сайтове...постоянно се лансиран пенсионерските сейко 5 без хак и рънчо навиване, с много малки размери, понякога някой надценен Ситизен с безсмислената за мен солрна технология, Ориент с бамбино, което върви относително скъпо тук и е податливо на надраскване, доста евтини и като цяло скучни Таймекси и т.н.
Но предвид, че златното ми правило гласи: "Мнозинството ВИНАГИ греши" или казано под друга форма "Nothing true is popular, nothing popular is true., то колкото по-популярно е дадено мнение, то толкова по-грешно е то и ако нещо е установено като конвенция, то е значи е абсолютно невярно. Затова дълго се ровех, надявах се, че ще изникне някое Тиссо или Сертина, което да има хубав дизайн и да не е надценено...търсех на грешното място тъй като и някои страници и ютюб канали разглеждаха тези марки като бюджетни решения.
Накрая се появи обява с това Кандино и си помислих още един китаец...но бързо се смаях, когато погледнах и разбрах, че става дума за швейцарски часовник със сапфир...след кратко проучване направо се изумих, когато разбрах какво движение има вътре- ETA F06.111. За разлика от Японците, които за 2-3 пъти повече пари ползват техни пластмасови механизъм, капсулован, ремонтоНЕпригодени механизми без камъни. Отделно нито Касио, нито Сейко, нито Ориент, нито Ситизен имат някаква информация как изглеждат механизмите им, какво има в тях, нито се предлагат като резервни части- взем кварцов Касио, Сейко, Ситизен, Ориент и като се развали го мяташ...та не разбрах с какво японските часовници били надежни :lol: и да не започвам на вълна механика- 7s26 като цяло няма налични части, а трябва да се сменя целият...единственото, което можеш да направиш е да го смазваш и да се надяваш, че ще държи още дълги години...
Тук имаме метален механизъм, некапсулован/ремонтопригоден, с три камъка и златист цвят(съмнява ме да е златно покритие, мисля че се водеше месинг.
Та имаме 3 стрелки + дата в много компактен размер, с дълъг живот на батерията. Отделно този механизъм се ползва в много по-скъпи Таг Хойер, Сертина, Тиссо, Хамилтън:
https://watchbase.com/eta/caliber/f06-111
И аз като фен на отживялата механика не мислех, че ще преживя бавната секундна стрелка, но всъщност по мои няблюдения си върви много мазно ;)
Особено в бюджетните часовници намирам кварца за цар, тъй като може да има всякакви компликации, надежден и евтин е, сменяем и устойчив. Механиката си остава за снобовете :))
Та сега от птичи поглед- тази марка(заедно с може би единственият й конкурент в този най-нисък ценови клас-CLAUDE BERNARD) предлагат най-добрите швейцарски часовници като цена-качество. Имат всякакви дрес дизайни и няма особено голяма разлика в изработването на детайите, било между 250, 1000, или 2500лв. часовник, тъй като всичките ги докарват добре с модерните машини, които има в индустрията. Затова разбира се може да се уверите от снимките ::drinks::
Дизайни наистина има за всички- има много фешън модели, подходящи за жени и мъже, които не се интересуват от часовници, но ще могат да вземат швейцарско качество и сапфир на много изгодна цена, за разлика от фешън марките...има и много дрес модели, чат пат някои с интересни компликации, има и доста хронографи,
Сравнено между 2-те марки Кандино са леко по-скъпи, имат по-малко модели, ползват една идея по-добри механизми(по-висок клас), но им липсва реклама, на сайта няма почти нищо, нямат цял каталог, в който да представят и марката, а само страница настоящите модели...за сметка на това са много прозрачни какви механизми използват. CLAUDE BERNARD от друга страна имат чудесен маркетинг, брошури и много модели, като често са и половин идея по-евтини от Кандино, за сметка на това механизмите са една идея по-бюджетни и трудно се ориентираш кой часовник какъв механизъм използва.
Отделно да спомена, че за да има такива добри оферти и двете фирми са купени от по-големи като Фестина в случая на Кандино или Едокс в случая на Клауд Бернард, но изглежда и двете фирми са запазили своята идентичност и независими операции, което е чудесно- ето на това му се вика affordable luxury :)) жалко, че хората се лъжат по фешън часовници и японци, защото ако вземаха от тези марки не само цените щяха да са по-ниски, но и асортимента по-богат!

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Offtopic: покажи
  • Nothing true is popular, nothing popular is true.
  • I'm not interested in preserving the status quo; I want to overthrow it.
  • The price of anything is the amount of life you exchange for it.
  • It is just as difficult and dangerous to try to free a people that wants to remain servile as it is to enslave a people that wants to remain free.
  • Fuck motivation- discipline!
  • Simplicity is divinity.
  • Just create, don't be perfect.
  • Have less. Be more. Do more.
  • A nation is born stoic and dies epicurean.
  • If passion is driven by energy and emotion, purpose is driven by reason.
  • There is no religion higher than truth.
  • All courses of action are risky, so prudence is not in avoiding danger (it's impossible), but calculating risk and acting decisively. Make mistakes of ambition and not mistakes of sloth. Develop the strength to do bold things, not the strength to suffer.
  • A government which does not trust its citizens to be armed is not itself to be trusted.
  • Rome remained free for 400 years and Sparta 800, although their citizens were armed all that time; but many other states that have been disarmed have lost their liberties in less than 40 years.
  • Най-важни са знанията, които ни направляват по житейския път.
  • Потенциалният успех на прогресивния е бъдещ провал за обикновения човек.
  • Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
  • За срам на дедите си, сме не народ, а комерсиална мърша.

Потребителски аватар
icobico
Напредващ
Регистриран: 28 04 2012, 12:16

Мнение от icobico » 15 02 2021, 18:53

Ревюто е страхотно, снимките също. Ето доказателство как може да съществува наистина добър часовник на съвсем разумна цена. Всички сме сноби понякога, но не бива да си затваряме очите за такива бижута, като часовника от ревюто. Изпипан, изчистен, качествен и на изключителна цена. А на @linux - със здраве да се ползва! ::drinks::

kamikaze
Почитател
Регистриран: 19 10 2012, 22:50

Мнение от kamikaze » 15 02 2021, 21:22

Страхотно ревю. За мен винаги Candino е било много часовник за малко пари.

color
Новобранец
Регистриран: 04 12 2010, 20:39

Мнение от color » 18 02 2021, 18:29

Да, много стилен часовник. Подарих го на жена ми преди време, и на дамска ръка стои доста добре. Харесва си го много.

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”