От доста време се каня да кажа и да покажа нещо…Нещо извън общите теми, в които участвам
Темата е посветена на старите руски часовници и е израз на моята страст към тях, която бих искал да я споделя с вас!
Защо руски??? Ами честно казано не мога да отговоря еднозначно на този въпрос….Както не избираме жената, в която да се влюбим, вероятно така не избираме и хобито си, или какви часовници да харесваме или колекционираме….В този ред на мисли аз нямам амбициите да съм колекционер, а по-скоро събирач на часовници и се надявам, с това което правя да успея да съхраня нещо и да го спася от безмилостното унищожаване и претопяване, на което са подложени тези часовници и особено позлатените от тях.
Та защо руски??? Сигурно защото първият часовник, който дядо ми ми купи през 1978г. беше руски….17-камъков Полет….ама с датник!!!
Тук няма да правя хронология на руското часовникарство, макар то да е интересно и необятно както самата страна. Няма да правя и представяния на отделни марки, тъй като вече е направено от колеги като “nescafe” А ще се постарая да покажа някои от акцентите, които са ми приоритет и се ограничават в периода 1950-1980г. Не че не бих искал тази граница да е далеч по-назад във времето, но съм наясно и с физическата и с финансовата и страна
Не бих искал да подминавам обаче факти от историята, които освен с руските часовници са свързани и с историята на човечеството! „Щурмански” на 1МЧЗ е на ръката на Гагарин при първият космически полет, „Стрела”- 3017 е първият часовник излязъл в открития космос на ръката на Леонов! Има и други, но за тях по-нататък в темата.
Преди време от Венци Колаксъзов се сдобих с две „Амфибии” в кутия с документи а по-късно се появи и трета и така започна всичко.
От начало ми беше странно как някои хора събират и се прехласват по разни стари пребитаци…..не разбирах и манията по „Де Лукса” на Полет
Та ………….понеже съм се ограничил в някакви рамки редно е да започна с едни от първите съветски часовници – „Победа”! Самото име на часовника е достатъчно красноречиво! Базиран е на френския “LIP” и проекта за него е готов доста по-рано, но ВСВ забавя пускането му. След войната работата е възстановена и през 1946г. се появява и първата „Победа”, одобрена лично от Сталин. Целта е масов часовник за обикновения труженик, с цена от 27 рубли,както и нещо, което да напомня за успехът на руската армия, а един от най-популярните образци е т.н. „Червено 12”. За съжаление моят екземпляр е загубил вече червеният си цвят….Ето го и него, заедно с още няколко сравнително запазени модела.

Първоначално часовниците на ПЧЗ са се произвеждали под марките "Росия", "Ленинград" и др.

Марката "Ракета" е пусната през 1961г. и е посветена на първия космически полет! Тези са от първите с калибър 2602, т.е. без инкаблок.

А ранните им гилоширани циферблати са просто впечатляващи! Съжелявам, че нито съм добър фотограф, нито разполагам с прилична техника за да разкрия истинската им красота.

Е.....надявам се началото поне малко да ви е допаднало