Откакто имам G-Shock (има няма 3-4 години),се позаинтересувах за тях като история,концепция и практическо приложение (дали е само реклама тази афиширана здравина или нещо повече).Оказа се,че класическият модел 5600,който е и най-известната им форма и най-продаван артикул,е бил в космоса многократно и е получил сертификат да бъде Лунен часовник,наред с великите Speedmaster, Штурманские , Стрела , Navitimer , Speedtimer 6138 (Pogue) например.
Първият модул е от 1987 - 1990 и е 691.Моят е от втората серия - 1990-1996 и е с модул 901.
Впоследствие моделите са заменени със серията DW-5600E ,които са съответно с 1545 и 3229.
Сухи факти,скука общо взето.Обаче,това е последният истински G-Shock не само за мен,но и за колекционерите по света.Не само,че модулът е по-хубав :

Но и има характеристики,които са махнати от следващите модели
- Второ време,като могат да се следят и двете времена едновременно
- 24-часов хронограф с точност 1/100 от секундата
- 24-часов обратен брояч с точност на нагласяне до 1 секунда
- 10-годишна литиева батерия
- Стоманен корпус за изключителна здравина с капак на винт!
- функция "припомняне" на събитие - на екрана мига чертичка срещу знака "rem" , което е като вързано конче на пръста - кара те да се замислиш дали няма още нещо през деня да свършиш
Стандартната аларма с нагласяне пак е тук,а осветлението е с лампичка ,светеща отляво,а не т.нар. illuminator.
Като цяло ,това е прекрасен oldschool часовник,който изглежда като всеки друг банален и обикновен 5600 , но всъщност носи духа на Космоса, на покоряването на нови и отдалечени светове , както и на киното - Киану Рийвс го носи в Скорост

Много е трудно да се намерят в оригинално състояние.Обикновено безелите,които са слабата им част,се чупят на много части и е почти невъзможно да се намери нов.Изключително скъпи са (поне по 150-200 долара) ,но и там има вероятността да се натрошат в близко бъдеще,заради самата умора на материала след 20-25 години от производството.Затова и хора,закупили такъв часовник с оригинален безел,не ги носят изобщо,за да не ги наранят.
Часовникът го закупих в това състояние :

Снимките бяха плачевни,но се доверих на продавача от Сингапур.
После се наложи да потърся aftermarket безел и каишка и с помощта на съфорумници от WUS попаднах на най-добрият производител на такива за vintage модели на Casio - който е от Бразилия.Закупих безел(черупка) , каишка с катарама и уплътнение за капака.

Тъй като ме посъветваха да не отвивам болтчетата,които държат безела,за да не ги счупя (най-вероятно са се спекли с годините),аз направо нахлузих безела върху тях без никакви проблеми (доста е еластичен и това улеснява нещата).Стана направо като нов и готов за носене (е,сигурно не става за къпане,защото уплътненията на бутоните не са проверени),но пък за ежедневно "летене" на земята е перфектен

Часовникът е осезаемо по-тежък (приятно масивен) и е удоволствие да се носи.Не се усеща като евтин пластмасаняк,а като наистина рядък и изключителен екземпляр,носещ духа на Hollywood и на NASA Space program.
Няколко снимки , че много ме радват

Като цяло,отново (след онова Seiko Bishop 7A28) имам уникален и изключително рядко срещащ се часовник,който върнах от забвение и евентуална смърт в някой шкаф. И да - хваля се за това,но ще ми простите