NY0056 Мистериозното прераждане на една “градска легенда"!

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Потребителски аватар
tzetz
Маниак
Мнения: 643
Регистриран: 08 04 2013, 13:53

NY0056 Мистериозното прераждане на една “градска легенда"!

Мнение от tzetz » 19 09 2015, 01:01

Днес реших да ви запозная с моя фаворит сред водолазните часовници, Citizen NY-0056-09E. Предупреждавам, че няма да съм кратък. Това всъщност е първото ми ревю, но поводът си заслужава... Не само защото четох много за този часовник, преди да го избера и защото и моделът ме грабна с дизайна и външния си вид от раз, но и защото не е много популярен, поне в България, и е трудно да се намери ситнезирана и изчерпателна информация за него.
Прятно четене на следващите редове.

Ще започна с малко предистория, тъй като настоящият модел е обвит от немалко мистика и неотговорени въпроси, въпреки безсънните часове, прекарани в чуждестранни форуми. От друга страна мистика има и в работата на моя часовник, която не малко ме удиви. Но да вървим подред...
Преди да започна, искам да споделя едно чувство. Това е чувството на непреходно удоволствие да се носи такъв часовник. Да виждаш равномерното и плавно движение на червената секундната стрелка, която всячески се опитва да ти внуши, че времето не се състои от парченца кварцово отрязани секунди, които като крутони може да хвърлим с шепа в някоя крем супа, а е нескончаемо меко парче масло, което да си мажем лежерно върху сутрешната препечена филия, е неописуемо удовоствие.
Но ето я и предисторията... Невероятният удар в десетката на марката Citizen, поне от моя гледна точка, в обхвата на механичните дайвери, става факт през далечната 2010 год.(а може би и още през 2008...?) с пускането на пазара на невероятния Citizen Titanium Automatic 200m Divers Mens Watch NY0054-04LB със син циферблат:
Изображение

Изображение

Изображение
Една алтернативна красота с НАТО каишка...

Същият модел е пуснат в продажба и с черен циферблат. Цените варират около 200$ но нерядко можело да се намери приличен търговец предлагащ часовника нов за 150-160$ с безплатна доставка. Незнайно защо не се е продавал официално в България. Незнайно защо е и прозивеждан толкова кратко. Като цяло е рядък модел.
Вероятно много хора биха раазпознали този модел като вечен, непреходен, с верен механизъм и много стилен, ненатрапчив дори за официално облекло. Но мисленето на производителите е друго и още през 2013 год. в ибей са налични само бройки втора употреба, на цена по-висока от някогашната им продажна като нови.
Това е едната от мистериите около този модел. Въпреки суперлативите, защото в този ценови клас за мен е безспорен “Флагман”, въпреки голямото търсене и високата стойност за цената, моделът е в производство само 2 години.
Още по-непонятна и мистериозна е повторната му поява на италианския пазар през 2013- 2014 година, когато е възстановено производството му само за Италия, и то в Япония, (оригинална японска сглобка) под наименованието NY0056-09E. Също е прозивеждан сравнително кратко - около две години. Но там все още има налични изостанали нови бройки в продажба.
Разликите във външния вид с предшественика няма, освен надписите под 6 часа. Вероятно няма значителна и в теглото. "Италинаската мечта", се предлага се само с черен цифреблат. Никой от търговците не успя да ми отговори на въпроса има ли изобщо разлики между NY0054 и NY0056 (дали 56 е обозначава региона "за Европа - Италия" и прочие, и каква е причината да се появи отново на пазара точно в Италия...
Аз мога да нарека това само с израза: “Прераждането на една легенда”.
Изображение
Невероятно! Чисто нов, на разпродажба и наличен! :shock:
Моето мнение, за разликите между двата модела, освен надписите, е може би само в титаниевия корпус, който при NY0056 се описва като SuperTitanio Ti+IP, което би трябвало да означава допълнително полиран и защитен срещу надрасквания. Т.е. сплав по-добра от титана. Също така, датата на NY0054 се изобразява на японски и английски, докато в механизма на NY0056, e заложена на италиански и английски език. Каквото и да пишат по описанията, обаче, нищо не може да опише това, да се види на живо мекия матов цвят на титана, ненатрапчив приятен за окото и придаваш невероятен стил на часовника.

Изображение NY0054

Изображение NY0056-09E
Разликите в надписите под 6 часа при двата модела.

Ще спомена и техническите данни за незапознатите, макар моята основна цел е да наблегна върху личните ми впечатления от часовника, и моят индивидуален поглед върху функциите и дизайна.
Часовникът е добре оразмерен, особено подходящ за хора с по-тънка китка.

Серия: Citizen Promaster
Моделен номер: NY0056-09Е
Вид: Мъжки;
Материал на касата: СуперТитан Ti+IP (5 пъти по-зрав от титана и 40% по-лек от стоманата според сайта на продавача);
Капак на винт – също от титан, релефен с марката и логото на Ситизен, надписи за водустйчивост, механизма и щампован сериен номер на часовника;
Изображение
Материал на каишката: Гумена каишка (с времената за пребиваване под вода, при които не е необходима декомпресия.);
Ширина между лъговете: 20 мм;
Дебелина на касата: 12 мм;
Диаметър на касата: 42 мм (40 мм без коронката);
Цвят на циферблата: Черен;
Коронка: от титан, релефна, на винт с упътнение, разположена на 8 часа;
Стъкло: Сапфирено, Hardlex, защитено от надраскване също чрез издаден ръб на безела;
Механизъм: Мiyota 8203 автоматичен с опция за ръчно навиване, с ден и дата (с лесно сменяне), без хак-функция, резерв на пружината 45 часа. 21 камъка Честота на вибрация - 21,600 вибрации на час;
Водоустойчивост: 200 м 20 атм.
Безел: от неръджаема стомана, с цифри и маркери в черно. Еднопосочно въртящ се с 60 клика (излизащ над стъклото, което е проектна допълнителна защита срещу надраскване на стъклото, тъй като случайния контакт с предмети се поема от безела), със светеща точка на 12 ч.; При ежедневно носене и стоманата не спасява от поява на леки драскотинки и паяжинки тук и там, особено по външната част на безела. По-скоро се примирете с евентуалната им поява с времето.
Тегло 85 грама (с каишката);
Флуоресцентни стрелки и маркери.

Сега към най интересното – моят поглед като ползвател и втората част от мистерията наречена Citizen NY0056-09E.
Най-напред към сърцето на NY0056. Трябва да отбележа, че механизмът Miyota 8203А е член на семейството 8200 - създадено в Япония в далечната 1970 г. (с близо 45 г. служба). Оттогава до днешни дни тези механизми се използват за часовници без съществена промяна по дизайна и функционалността и са се доказал като надежден “работен кон" на марката. С еднопосочно въртяща се котва и поради това и опция за донавиване на ръка, 8203 се счита за по-прост като устройство и надежден като здравина от пълните автомати, навлезли в производството, да кажем на по-евтиния клас Сейко през 90-те години на миналия век. Макар, че те изобщо не са за подценяване и са достойна конкуренция, говорейки за надеждност и здравина. За жалост на феновете на механичните часовници, Ситизен все повече внимание и ресурси влагат в развитието на Еко-драйв технологиите, пак ще повторя – за жалост! И може би - и поради това, Ситизен не са си дали никакъв труд да променят тази част от часовника, да кажем с добавяне на хак-функция и прочие. (макар, че на един сайт видях да пише в описанието "хак-фунция". Хак да им е, ама на небрежните търговци). За сметка на това, 8203А е с уникална точност. Точност - това е думата, която обвива в мистерия моят гражданин.
Той пристигна грижливо опакован в уникална подаръчна хартия и кутия с надпис Аqualand Promaster с дайвър логото на Ситизен, във водолазна бутилка, на свой ред поставена в кутията, заедно с подарък 8 гб флашка от търговеца, за рожденния ми ден, ето така:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Първоначално часовникът избързваше с 2 секунди на денонощие. След поредното сверяване при смяната на юлската дата, изглежда с наместването покрай пускането в работа, механизмът се стабилизира и започна да работи с упоритата точност на кварц - и дни наред вървя с по-малко от секунда разлика от точното време (+2 секунди) за цяла седмица. Напр., понеделник, секундната стрелка е +10 сек от точното време в 3 часа, в петък е +12 сек. Не съм очаквал такова нещо и в най-смелите си мечти!!! Колеги също гледаха с нескрит интерес, заедно с мен това невероятно представяне.
След месец и половина мистериозна точност, оставих часовника за една нощ настрани (нагоре с коронката) за да видя, как това би повлияло на точността. И от тогава, дали от това, дали от многото хвалби, но часовникът започна редовно да избързва от 3 до 5 секунди на денонощие. 3 ако е на ръката през повечето от времето, 4-5 ако стои на шкафа. Не казвам, че това е лошо за механичен часовник, напротив, но в сравнение с предишните дни...
И тъй реших, че няма проблем, така или иначе + 3 сек. са си + минута и половина - две на месец - нищо работа. Е да, ама не! Оставен на собствената си свободна воля, часовникът си се спря на +25 сек. И вече 3-ти календарен ден (включително днес), не е мръднал и секунда по-напред!! Отново уникално и неочаквано за мен поведение!
Това е втората част от мистерията на NY0056E, този път свързана с неговата работа. Вече, когато не е на ръката, го държа само и само със стъклото нагоре.
Когато не е навиван и спре, хубаво е да се навие 20-30 оборота на ръка, за да се стартира механизма и тогава да се използва автоматичната функция. Датата както казах се сменя уникално лесно с бързата функция - при веднъж издърпана коронка, въртене напред сменя деня, обратно сменя датата, не е необходимо да се превъртат стрелките. Специално тази опция я намирам за изключително удобна.
Стойност спрямо цената: С оглед на невероятното удобство, здравина, тегло, часовникът е може би номер едно по отношение стойност спрямо цена. Титанът е хипоалергичен, не се влияе от пот, не потъмнява, по-здрав е от стоманата, по-лек, но спред мен (въпреки рекламите) и по-податлив на козметични надрасквания, заради което трябва по-внимателно да се пази. Ако не ви притесняват драскотини тук и там – не се двоумете да си купите този уникален модел.

Остана да спомена и осветлението на стрелките. След зареждане от около минута-две с ЛЕД с фенер, часът е четлив и в 4 през нощта. Веднага след зареждане свети ярко и силно като всеки достоен Сейко, а те са еталон в луминисцентните покрития. Според спецификациите, то е Ситизен Лумибрайт (Citizen Lumibrite), подобно на това на Сейко. Интересното е, че стрелките не са покрити с лумибрайт, а са изцяло запълнени с него и при препокриване (например в положение 15.20 ч на тъмно), черният кант на по-късата стрелка прозира леко отдолу под по-дългата. Индексите (големи и ясни) имат стилен сребрист кант околко светещото покритие. Изобщо часовникът на тъмно е наслада за ценителите на добрата луминисценция като мен! Дори и цял ден да е стоял под дълъг ръкав, при пълна тъмнина може да се види часа, макар и с напрягане на зрението. Това бе основен аргумент за мен при избора на модела. И както един приятел по нашенски откоментитра, “Ейй това свети..като Жигула с халогени” ! За моето зрение, тези светещи индекси и големи стрелки са едно от най-големите предимства на часовника. И нещото, което най-много ме радва. Макар, че са в стандартното зелено, а не по-модерното синьо или оранжево.

Изображение

Изображение
Невероятна луминисценция заслужаваща един хубав тост ::drinks::

Да не забравя да споделя и личните впечатления от дизайна. Той е опростен, без претрупване на детайли, и уникален с коронката поставена на 8 часа. Това до известна степен е неудобство при навиване и сверяване. За мен, лично, е предимство, защото изисква подготовка на действието, а това помага за съсредоточаване на вниманието преди работа с коронката и резбата й. Черният дисплей контрастира добре, на маркерите в зелено. Според мен е по-удачният избор в сравнение със синьото, а червената секундна стрелка е една много свежа добавка към иначе едноцветните изпълнения. Надписът Diver 200 m, също е на място и е издържан цветово. Денят Неделя в дата прозорчето също е изобразена в червено. Качеството на сглобката е на високо ниво, защото безелът, който се върти само обратно на посоката на часовниковата стрелка, няма луфтове и се върви плавно, мазно с отчетливи кликове. Маркерите пасват изключително точно. Удоволствие е да оперираш с подобна механика.
Отначало не е много лесно да се свикне с твърдата гумена каишка, но след седмица носене, я намирам за комфортна.

Заключение:
Единствен недостатък, ако мога да го нарека така, на NY0056-09E, е коронката на винт. Бидейки титанова, резбата е много чувствителна на повреда при навиване накриво.
Затова като правило номер 1 е работете с нея възможно най-рядко - може би само за смяна на датата в края на месеца. При завиване, завъртете първо в обратна посока, докато резбите съвпаднат и внимателно и бавно навивайте. При моя няма стържене, както се оплакват разни колеги по чуждестранни форуми от NY0054. Бъдете внимателни и никога не бързайте. Усетите ли трудно въртене, спрете и опитайте отначало пак. Поради това, позицията на коронката помага за отделяне на специално внимание при работата с нея!
Спазването на гореизброените правила ще помогне на гражданина да си остане и водолаз.

Изображение

И накрая, но не на последно място, мога смело да заявя, че NY0056Е е един отличен часовник, предлагащ много повече за цената си, равностоен на далеч по-скъпи модели, пасва добре с различи видове облекло. Бидейки по своята същност спортен, с размерите и семплия дизайн, минава лесно и за елегантен.
Както споменах по-горе, с масовото настъпване и тоталната доминация на “Еко-драйв" модата, ще дойде време, когато цената на достойните механични “граждани”, ще е такава, че ще искате да сте си купили един навремето...

Изображение

Изображение

Гласувайте по съвест за настоящето ревю на Citizen NY0056-09E – Независим кандидат „в сянка“ за кмет на механичните граждани-водолази – Конкурс за ревюта - 2015! ;)
Offtopic: покажи
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Последна промяна от tzetz на 30 10 2015, 00:32, променено общо 12 пъти.
Да оставим шаха на мира, да пием по бира!

monopola
МОДЕРАТОР
Мнения: 4413
Регистриран: 16 08 2011, 15:12

Re: NY0056 Мистериозното прераждане на една “градска легенда

Мнение от monopola » 19 09 2015, 01:29

Това щом ти е първото ревю, то не знам какви ще са следващите :) Браво, наистина браво! :clap: :clap: :clap:
моите часовници за продажба: http://strelki.info/viewtopic.php?f=80&t=12857

Коментари от сделки с мен: http://strelki.info/viewtopic.php?f=56&t=12046

Потребителски аватар
stdenev
МОДЕРАТОР
Мнения: 8321
Регистриран: 29 09 2009, 15:55
Местоположение: София

Re: NY0056 Мистериозното прераждане на една “градска легенда

Мнение от stdenev » 19 09 2015, 02:18

:clap: :clap: :clap:
Чудесно ревю! Бих казал, че виждам нов талант на ревютата тук. :)

P.S. На този етап, това е моя фаворит за ревю 2015.

Успех! ::up::
Fine quality is remembered long after the pain of spending money!!!

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 3257
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: NY0056 Мистериозното прераждане на една “градска легенда

Мнение от ivanovnov » 19 09 2015, 07:24

Много интересно ревю, колега, беше ми много приятно да го прочета, а и този модел не го знаех особено и историята му. :)
...go forward...

sci
Маниак
Мнения: 2240
Регистриран: 31 03 2010, 17:32

Re: NY0056 Мистериозното прераждане на една “градска легенда

Мнение от sci » 19 09 2015, 12:47

Хубаво ревю. Между другото, не се коси, че механиката отпада от фокуса на Citizen. Вярно е, че повечето от продаваните им модели са Ecodrive, но пък разработката на серията 9000 си е голямо събитие, а новият механизъм започна да се налага сред останалите производители на часовници като предпочитан избор в по-бюджетната гама.

west hamm
Маниак
Мнения: 542
Регистриран: 19 03 2015, 15:48
Местоположение: София

Re: NY0056 Мистериозното прераждане на една “градска легенда

Мнение от west hamm » 19 09 2015, 15:44

Респект ! Страхотно представяне ::up::
+ 1 за ревю 2015 ::drinks::

Потребителски аватар
tzetz
Маниак
Мнения: 643
Регистриран: 08 04 2013, 13:53

Re: NY0056 Мистериозното прераждане на една “градска легенда

Мнение от tzetz » 19 09 2015, 19:11

Колеги, благодаря за хубавите думи!!!
Скоро ще се опитам да преставя още някой от часовниците с които съм имал личен досег, макар че много обичам да чета за различни модели и по-скоро да потребявам информацията от различни ревюта :) След като открих този форум, имам много много за научаване от сега нататък, но благодаря че ви има и бъдете всички здрави и с иделано-смазани механизми! А серията 9000 изглежда наистина уникална, макар и на сериозна цена...:)
Да оставим шаха на мира, да пием по бира!

Потребителски аватар
tzetz
Маниак
Мнения: 643
Регистриран: 08 04 2013, 13:53

Re: NY0056 Мистериозното прераждане на една “градска легенда

Мнение от tzetz » 14 10 2015, 20:04

Искам да добавя малко допълнителна информация към ревюто, относно точността на часовника.
"Избърващият" смени политиките и взе да изостава!!!
С падане на температурите, механизмът започна да изостава чувствително, спрямо предишното избързване, с около 3 секунди на денонощие при нощуване с циферблата нагоре и носене през деня на ръка. Сега поставянето му за през нощта с коронката нагоре, което преди предизвикваше осезаемо избързване, сега помага да се поддържа времето с изключителна точност. Устнових, че нощуване с коронката нагоре балансира напълно изоставането при носесе на ръка през деня и от 01.10.2015 до днес, успявам да го задъжда на минус 5 сек. от точното време в 15 ч. Но работата си изисква грижа, като за домашен любимец - да го нахраниш, да го разходиш... Изобщо да го глезиш според нуждите, за да те слуша. Все едно е "живо същество" със свои прищевки и мнение... :wink:
Тази черта, неприсъща за кварцовия ми Таймекс, за който също ще напиша ревю някой ден, е това което издига механичния часовник на пиедестал пред роботизираната точност. :crazy:
Да оставим шаха на мира, да пием по бира!

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”