Страница 1 от 2

Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 26 11 2009, 09:29
от fivegood
Изображение

Технологията:
Преди да направя ревю на модела първо ще спомена няколко думи за технологията Kinetic. Същността на самата технология дава и нейното име, а именно превръщането на кинетичното движение в електрическа енергия. Най-общо казано ротор подобен на тези в автоматичните часовници задвижва микрогенератор, който генерира електрическа енергия. Тя от своя страна се съхранява във вградената акумулаторна батерия. Оттук натам отмерването на времето се извършва на принципа на кварцовия часовник.

Малко история:
За първи път Seiko представя прототип с технологията през 1986г. на изложението в Базел, а две години по-късно пускат на пазара и първите масово произвеждани модели. През 1998г. са представени и първите модели Kinetic Auto Relay (ще разгледаме функцията по-късно). През 1999г. се появява Ultimate Kinetic Chonograph, а през 2003г. е представен и още един калибър хронограф. През 2005г. на пазара излиза и Kinetic Perpetual, който е обект на настоящото ревю. Последната новост и разработка добавена през 2007г. към серията е Kinetic Direct Drive .

Out of the box:
Часовника идва в бяла картонена опаковка. По мое мнение доста скромна и семпла. Могли са определено да се постараят повече в това отношение. Вътре в нея има твърда картонена кутия, в която е самия часовник положен на типичната възглавничка, както и две книжки. Една с упътването на няколко езика и една с гаранционните условия. На края на последната има джобче, в което е поставена гаранционната карта с печат на продавача, дата на покупка и номер на часовника. Гаранцията е международна и важи една година. България не е посочена като държава с официален сервиз!

Изображение

Изображение

ИзображениеKinetic Perpetual:
Както повечето от вас знаят думичката Perpetual на езика на часовниците означава вечен календар. Т.е. не ви е грижа, че месеца има 30 дни – часовника си знае, че утре е първи. Не го притеснява и 29 февруари през високосната година. Точността на календара е гарантирана до 2100 година. След това да го мислиете.  В конкретния модел освен информация за датата, имаме информация за месеца и информация за това дали годината е високосна или не. Месеците са показани на кръгъл дисплей, като текущия се посочва със стрелка. Конкретната година не се изписва, а само се показва дали е високосна (L.Y. – Leap Year) или колко години след високосната се намира (+1, +2, +3). Начините на показване на годините са в зависимост от модела калибър, с които се предлага модела. Вариантите на Seiko Kinetic Premier се предлагат с три модела калибри 7D46, 7D48 и 7D56. При 7D48 индикацията за годината се намира на диск, информацията от който се показва на малко прозорче. Такъв е и конкретния модел. При останалите калибри информацията е изписана на кръгъл дисплей и текущата година се посочва със стрелка. Ето за какво говоря:

Изображение

Освен показването на час, минути и секунди, часовника разполага и с 24 часов малък дисплей. Тази информация според мен е сложена не толкова, защото много хора ще искат да я имат, а защото така или иначе я има и часовника я ползва за отчитането на вечния календар и просто е визуализирана.


SNP003P1 – външен вид, размери, корпус, верижка
Модел SNP003P1 е с метален корпус и метална верижка. Предлагат се и модели с кожени каишки. Лично аз смятам по-натам да закупя и кожена, защото изпълнението с нея също много ми харесва и до последно се колебаех кой модел да бъде. Оригиналната кожена каишка изтънява в посока от корпуса към закопчалката, като по този начин прави прехода плавен. Закопчалката и при двата варианта е three fold clasp със двустранен бутон за откопчаване. Т.е. ако без да искате натиснете единия бутон няма да последва откопчаване. Интересен за мен беше и захвата на звената на верижката подлежащи на регулиране. Всяко звено има място където се поставя допълнителна втулка. При поставянето оста разтваря втулката и получения захват не позволява на оста да се изниже свободно.

Изображение

ИзображениеЗадния капак е изцяло от метал, а монтирането му е на винт. Водоустойчивостта е посочена само в барове - 10bar и е изписана само на задния капак. Коронката не е на винт – директно се издърпва в две позиции. Стъклото е сапфир кристал. Размерите на корпуса са 43мм с корноката или 40мм без, дебелината е 13мм. Циферблата е черен със сребристи елементи и е изграден на няколко нива. Знаците за часовете са отделни пластинки, а допълнително има и римски цифри. Това придава на циферблата интересна визия наподобяваща 3D. Индикаторите са разположени съответно: за 24 часа - между 3 и 4 часа., за месеците – на 6 часа, за високосна година – между 8 и 9, за датата - на 12 часа. Индикаторът за дата е едно от нещата, който най-много ми харесват в часовника – централно разположен, големи цифри, съставно показване на числата. Последното означава, че всяка от цифрите на числата се показва в отделно прозорче и е разположена на отделен от другата диск. Така например при смяна от 25 на 26 се сменя само последната цифра. Смяната на дата става за 2 секунди около 2 мин след полунощ.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Cal.7D48 – техническа информация и характеристики:
Механизмът е изграден от 232 части или това е почти толкова с колкото разполага и съвременен автоматичен хронограф от висок клас. Цели 101 от тези части съставят механизма на вечния календар. Самият календар е снабден с фото сензор, който разпознава определени белези върху зъбните колела и по този начин преценява и сверява точната дата, месец и година. За точното отмерване на времето се разчита на кристал със стандартна честота на трептене – 32 768 Hz. Съответно максималното допустимото месечно отклонение е 15 секунди при нормална работна температура между +5 и +35 градуса Целзий. Допустимите температурни граници на работа са между -10 и + 60 градуса Целзий.
Доста интересно за мен беше да разбера, че задвижването в този калибър се осъществява от цели 3 мотора! Два от моторите са стъпкови. Единият е за задвижване на стрелките на минутите и часовете (движението му се извършва на 5 секунден интервал), а другия за секундната стрелка (движението му се извършва на всяка секунда). И действително като се доближи часовника до ухото освен отброяването на секундите, на всеки 5 секунди се чува и допълнителното преместване на минутната стрелка. Третият мотор е пиезоелектрически и е само за задвижването на календара.
Тук е момента да вмъкна и информация относно функцията Auto Relay за пестене на енергия. Благодарение на нея стрелките спират движението си, ако часовника не се ползва (движи) 24ч. През това така наречено sleep mode време, часовника продължава да изчислява и "помни" точният час за максимално 4 години (при пълно заредена батерия) и в момента, в който часовника се раздвижи стрелките застават на точното място. Наистина впечатляващо както функционално така и визуално! По време на sleep mode индикаторите на календара се движат нормално и показват точната дата.
Зареждането на часовника както споменах се извършва от ротор и микрогенератор. За съжаление капака не е прозрачен и не може да се наблюдава движението на ротора, а само може да се усети неговото движение. По данни на производителя 12 часа непрекъснато носене осигуряват допълнителна енергия за още един ден и половина. Ако носим часовника всеки ден по 12 часа в рамките на седмица ще имаме акумулирана енергия за 10 допълнителни дни, а ако през това време часовника влезе в sleep mode часовника ще работи още месец и половина. Показател за намаляващата енергия е движението на секундната стрелка. Когато нейното движение премине на 2 секунден интервал приблизителното оставащо време за работа на часовника е около 12 часа.
Сверяването на часовника не е нещо особено. Бих казал, че е интуитивно и лесно. На първа позиция на коронката се сверява календара, като се спазва последователността година, месец, ден. На втора позиция се сверява часа, като секундната стрелка спира и позволява точно сверяване. Интересното, което открих е че при настройка на часа и превъртане на повече от 24 часа датата не се сменя! Т.е. за да се смени датата коронката трябва да е в нулева позиция и часовника да работи или да се свери отделно.

Недостатъци:
Много трудна видимост на часа на дисплея на тъмно, поради липсата на каквито и да било луминесцентни елементи, както по стрелките, така и на индикаторите за часовете. От опит знам, че в такава ситуация това може да се компенсира частично със закупуването на модел с бял дисплей, а Seiko предлагат такъв.
Липса на индикация за деня. С удоволствие бих я разменил за показателя за 24 часа.
Кратък срок на гаранцията – 1 година.
Периодична смяна на акумулаторната батерия с немалка стойност. (В упътването пише, че не е нужна периодична смяна на батерията, но отзивите са други).
И четирите недостатъка ми бяха известни при закупуването на часовника, но тъй като не търся някаква универсалност и многофункционалност на продукт изборът ми е съвсем съзнателен.
Лек недостатък на финиша. Стрелката на секундите завършва с формата на кръг с малка дупчица в средата. Точно тази дупчица не е центрирана добре. Ще кажете, че това са дреболии и по-скоро сте прави, но нали именно прецизността на изпълнението на малките детайли правят хубавия часовник хубав. При Swatch и Tissot, над които имам повече наблюдения подобни неща не съм срещал.
Някои от недостатъците са чисто субективни и за друг човек може и да са предимство. Относно визирам неща касаещи външен вид, функционалност и дизайн.

И така вместо заключение мога да кажа, че часовника е едно доста новаторско технологично предложение, сравнително непопулярно, но заслужаващо нужното внимание. А как ще се представи във времето това тепърва ще разбера.

Надявам се да ви е било интересно!

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 26 11 2009, 13:01
от Groot
Много добър часовник! Малко ми е претрупан дисплея, но идеята за вечния календар винаги ми е харесвала :).

Чудесно ревю колега!
Честит да ти е.

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 26 11 2009, 14:32
от Edifice
Mного е хубав.Честито и от мен.
А на каква цена го взе, ако не е тайна?

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 26 11 2009, 20:41
от Sev
Честито!И благодаря за чудесното ревю.

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 26 11 2009, 21:55
от .....
Страхотно ревю!Ако си си го купил,честито и да почерпиш ;)

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 26 11 2009, 22:45
от bogdanb
Поздравявам автора за професионално направеното ревю !
Това е нещо, което трябва да послужи за пример на всички нас. Предистория на модела, описание на оригиналната окомплектова ( важно за тези, които искат да се предпазят от реплики ). Подробен опис на характерни за модела детайли, функции, предимства и недостатъци. Хубави и реални снимки, поставени на нужните места.
Всичко е много добре подредено, сбито и агрументирано, за разлика от много копи/пейст ревюта, които съм чел.

Може би щеше да е добре да вмъкнеш ценовия диапазон, в който се движи модела ... за да можем да ти завиждаме по-силно. Благородно, разбира се ! ;)
Със здраве да се ползва !

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 27 11 2009, 09:13
от fivegood
Благодаря на всички! Да ви се връща с люмимите Ви часовници!

Цената не съм я забравил. Това е нещо, което се проверява с едно цъкане на мишката в Google. Все пак в България часовника е над 1200лв,а в интернет може да бъде намерен и по-евтино.

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 27 11 2009, 10:33
от Groot
То е много по-сладко да правиш ревю на собствен часовник :)

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 27 11 2009, 10:37
от .....
Съвсем скоро ще има ревю на двете ми нови придобивки- Seiko SKX779 и Jacques Lemans F1 Chronograph ;)
Авторе,със здраве да си го ползваш,поне 15 години :lol: :lol: :lol: ;) ;)

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 27 11 2009, 18:11
от fivegood
Кви 15 години бе човек! Пожелай ми некой нов да има радост. Що ме орисваш само на един да си стоя. :lol: Тоя нека си е здрав. ;)

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 19 01 2010, 15:12
от kokoca
Супер е.

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 13 02 2010, 17:36
от fivegood
Ето малко снимки на часовника и с кожена каишка. Каишката е закупена от hremko. Колегата има доста голям избор на каишки и то на добри цени, а също така е и доста внимателен и отзивчив, така че определно Ви го препоръчвам!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 13 02 2010, 17:41
от Groot
Красота :). Хремко ни влиза в проверения списък с търговци :)

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 13 02 2010, 17:41
от bogdanb
Добре е, че си подбрал каишка със светли шевове. Много стилно се е получило !

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 13 02 2010, 17:45
от fivegood
bogdanb написа:Добре е, че си подбрал каишка със светли шевове. Много стилно се е получило !
Честно казано стана малко случайно. Бях се спрял на друга изцяло черна доближаваща се до оригиналната. Дори я монтирахме, но се оказа дълга. Тази я взех с лека резерва, но след като я сложих направо "заспа".

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 13 02 2010, 17:47
от Groot
Абсолютно си е заспала - много добър избор. А и снимките си ги барнал :)

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 13 02 2010, 19:16
от .....
Естествена кожа,нали?Колко пари?

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 13 02 2010, 19:20
от fivegood
Естествена кожа. Марката е Piero Magli, модела Aviator - 18лв.

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 13 02 2010, 19:37
от Groot
18 лева нищо не е за хубава каишка.

Re: Ревю: Seiko Premier Kinetik SNP003P1

Публикувано: 13 02 2010, 22:29
от blitz0
Чудесен часовник.
Интересува ме каква му е точността?
Защото до колкото разбрах като механизъм е хибрид м/у кварцов и автомат.