Двамата Капитани

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
evograd
Почитател
Мнения: 353
Регистриран: 13 12 2011, 14:38
Местоположение: София

Двамата Капитани

Мнение от evograd » 08 12 2015, 17:02

Искам да започна с това, че съм от поколението на четящите – дори бих казал много четящите. Още от 6-годишна възраст започнах да чета по много, майка ми казваше, че буквално „гълтам книгите за отрицателно време” и се чудеше не само как ми остава нещо от тях в главата, но и как не ми омръзва. Сигурно си спомняте, че навремето ни даваха списъци с книги за четене през лятото - обикновено включваха около 10-12 заглавия. Е, аз прочитах по 40-50 – Жюл Верн, Майн Рид, Джеймс Фенимор Купър бяха първите автори, които буквално ги изяждах за часове и които ми позволяваха да се потопя в далечни времена, епохи и времена. След това дойде реда на фантастиката и Айзък Азимов, Александър Беляев, Хърбърт Уелс, Братя Стругацки станаха мои първи приятели за дълго време. След това дойдоха класиците, където бях разтресен от баталните сцени на „Война и мир”; после фентъзи с приключенията на Бегинсите и много-много други автори, книги и персонажи, които ме учеха на много полезни за живота неща, а също така и събуждаха в мен апетит за нова информация, за пътешествия и приключения... Може би именно приключенския жанр остана любим и до ден днешен и той е този който продължавам да търся за това мое любимо хоби – защото продължавам да чета. За съжаление все по-малко време ми остава, но много внимателно и с голямо удоволствие избирам книгите за следващата си почивка или отпуска и децата и жената се шегуват, че при пътуванията аз вземам най-малко като обем багаж, който тежи най-много. Чудят ми се защо не изпозлвам Киндъл или не чета книгите на таблет или лаптоп, но за мен лично удоволствието няма да е пълно, ако четейки не разлиствам хартиените страници, стараейки се да не пречупя книгата и вдишвайки миризмата на печатарското мастило.
Надявам се, че ще ми простите това лирично отклонение, но реших, че ще бъде добре да опиша защо именно приключенията и пътуванията са едно от любимите ми занимания. Имам няколко любими книги, които съм препрочитал поне по няколко пъти и всеки път (може би от позицията на различна възраст и жизнен опит) успявам да намеря по нещо ново в тях. За две от тях се сетих, когато реших да напиша това представяне – едната, защото е с подходящо название за заглавието на темата за точно тези два часовника - „Двамата капитани” на Каверин - повест за приятелството, мечти, пътешествия и чест, а другата защото за мен е може би най-любимата книга, която препрочитам с удоволствие вече десетки пъти – „Тайнственият остров” на Жюл Верн – за мен това една от най-поучителните книги, която показва, че независимо от трудностите и незгодите знанията, лоялността и приятелството могат не само да облекчат живота, но и да го спасят, а причината да я спомена сега е че едно от първите неща, които направи съвзелия се Сайръс Смит беше да запали огън – и го направи именно с помощта на 2 часовника;-).
Причината да напиша днес това ревю е, че след няколко дена се навършват 4 години откакто за първи път влязох за първи път във форума, търсейки първия си „по-така” часовник – намерих го за своя беля - беше Breitling Avenger Seawolf. След това имаше много други, за тези 4 години успях да премина през различните фази на нашата болест – от „ще си взема 2 хубави часовника – един по-спортен и един дрес”, през „добре е да имам един с бял цифер и кафява кожа, един черен и два спортни – един по-шарен и друг по-инструмент”, че дори имах и фаза „да имам по един от брандовете Zenith, Breitling, Omega, Ulysse Nardin и Panerai”... От около година съм на фаза един часовник, но такъв, който се отличава с нещо интересно за мен – механизъм, история, усложнения и т.н.
Двата часовника, за които ще стане думата са били мои по различно време през последната година и двата бяха целенасочено преследвани от мен и търсени. Първо - защото са от любимите за мен марки, второ - защото са много подходящи за другата ми страст, пътуванията и трето – защото донякъде се вписват в понятието „един часовник” – подходящи са както за официално облекло, така и за по-спортно такова. Благодарение на PetarN имам възможността още веднъж да им се порадвам (макар и само за кратко за мое голямо съжаление), за да направя едно сравнение, което се надявам ще Ви бъде полезно или поне интересно (хубавите снимки са от него, калпавите от мен)
И така
Zenith Grande Class Traveller Multicity VS Jaeger LeCoultre Reverso Squadra World Chronograph
Изображение
Изображение
Изображение
Тези два часовника имат много общи неща:
Безспорно са излезли от две от най-реномираните и стари манифактури;
Задвижват се от инхауз механизми – всеки с много достоинства и нововъведения;
Имат почти еднакъв набор от усложнения – хронограф, голяма дата, световно време, 24-часов индикатор;
С приликите обаче до тук.
Първата разлика, която се забелязва и с невъоръжено око е разбира се формата на касата – при Traveller-а тя е класическа кръгла, обаче преоразмерена с много усложнения и всички те върху циферблата. Като резултат имаме доста утежнен дайъл, но дизайнерите са успели да го подредят така, че всички показания да се разчитат лесно. Безспорно от двата часовника този е много по-забелязващ се и привличащ погледи. Характерния отвор за „Open heart” дизайна, голямата дата изместена в страни, 24-часовите зони по външния кръг, който се върти от отделна коронка. Касата е от полирана стомана с размерите 46 мм на 17 мм дебелина. Плюсовете спрямо JLC лично за мен са индикатор за резерва, по-традиционната кръгла форма и това че всички показания са видими с един поглед.
Изображение
Squadra-та е в класическата за JLC правоъгълна форма, а „реверсирането” е запазената им марка. Това е най-голямата като размер каса – 53 мм/36,5 и дебелина на касата 16,5 – в случая е направена от титан, който на места е полиран и произвежданото впечатление е много балансирано, изчистено и в същото време богато. Коронката и бутоните сякаш повтарят квадратната форма на касата и продължата този дизайн – много премерено и на място. Уникално решение за „другото лице” на Reverso-то – там дизайнерите са сложили кръгъл диск с 24 града, по един за всяка часова зона, който е покрит от друг диск, половината от който е прозрачен, а другата половина е затъмнена – по този начин, с въртенето на диска заедно с часовото време моце да се проследят както показанията на времето в съответната часова зона, а също така много лесно и бързо да се види каква част от денонощието е там в момента – много хитро и нагледно.
Изображение
Изображение
Задната част на часовниците е другата разлика. При Zenith-a той е прозрачен, което дава възможност да се наблюдава знаменития El Primero – наистина това е нещо което може да се прави с часове – като завъртате ротора в различни положения се откриват нови части и детайли, които привличат погледа ви и ви карат да се чудите „как е възможно това да бъде измислено от човек”.
Изображение
JLC има плътен заден капак, на който е гравирано името на модела, серийния номер и поредния номер от ограничената в само 1500 броя серия – обръщам вниманието Ви, че това е часовник който е направен само в 1500 броя – няма тази година 500, а догодина още 1000 - 1500 и край.
Изображение
Каишката на Traveller-a е кожена, крокодилска, закопчалката е тип тройна пеперуда със звездата на марката върху нея. Имам забележки към тези закопчалки на Zenith – изискват известно усилие при откопчаването, но за сметка на това са доста сигурни, надеждни и издръжливи.
Изображение
Reverso-то има много интересна верига, направена от високоякостен полимер – издръжлив както на надраскване, така и на замърсяване. Закопаването е тройно с по 2 пуш бутона от страни на бъкъла. Удобно, лесно за употреба и много сигурно. Самият бъкъл от бръшван титан.
Изображение
Антирефлексът е различен. Този на Zenith-a е със синкав оттенък, а на JLC с бял. Ето една не много качествена снимка, на която се забелязва разликата.
Изображение
Механизмът на Multicity-то е Calibre 4037 с основа El Primero – с 50 часа резерв, 351 части и 43 камъка – с голяма дата, хронограф, индикатор за резерва и световно време.
Този на JlC e базиран върху първия автоматичен хронограф на манифактурата, лансиран през 2004 г. Самият той е Calibre 753 – с два барела, 65 часа резерв, 366 части и 44 камъка, работещ на 28800 вибрации – с голяма дата, хронограф и световно време.
И накрая общи впечатления в директно сравнение. За мен тези два часовника са колкото еднакви функционално, толкова и различни като усещане при носене и наблюдение, но и двата са любими модели и двата гордо изпълняваха функцията „единствен часовник” за известно време. Всеки от тях препоръчвам с голямо удоволствие и с още по-голямо удоволствие и без никакви колебания бих взел отново ако ми изпадне подходяща възможност. За съжаление само единия имаше възможността да ме придружи при едно от пътуванията ми, но с радост бих взел и другия с мен и ако ми се отдаде такава възможност, ще го направя с голямо удоволствие.

Потребителски аватар
evin
Маниак
Мнения: 730
Регистриран: 20 12 2011, 17:35

Re: Двамата Капитани

Мнение от evin » 08 12 2015, 17:35

Страхотни ::yahoo::
El Primero-то е машина, която на 100% покрива концепцията "един часовник"
Alfex Lucendro 5567 / Valjoux 7750 (25j)
Meistersinger Neo 1Z / ETA 2824-2 (25j)
Poljot de Luxe / 1МЧЗ 2209 (23j)
Victorinox Swiss Army Cavalry 24308 / ETA Quartz (7j)

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 2966
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Двамата Капитани

Мнение от ivanovnov » 23 01 2016, 10:03

Страхотно ревю, чак сега го открих, но беше изключително приятно да го прочета, благодаря колега, страхотни часовници. :)
...go forward...

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8042
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: Двамата Капитани

Мнение от trk2 » 23 01 2016, 11:18

Списъка с книгите едвам го начевах, но въпросните две някак си са е промъкнали, а пък твоето ревю буквално го изядох.
Относно багажа с колко часовника пътуваш? Има ли си проблеми с датата на Зенита? За какво служи маркера върху Рио, или той е върху стъклото?
Червено белия маркер на Жеже-то какво показва. Ако показва секундите не трябва ли стелката да е сложена перпендикулярно на оста разделяща двата цвята. На външен вид разположението и размера на хронографа прилича Фредерик Пиге. Предполагам че часовата зона от зад не е свързана с механизма.
Мислил ли си за уорълд таймер като Бол или Брайтлинг? При които часовата зона се върти от механизма.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

evograd
Почитател
Мнения: 353
Регистриран: 13 12 2011, 14:38
Местоположение: София

Re: Двамата Капитани

Мнение от evograd » 24 01 2016, 15:48

Сори за закъснелия отговор, но последните дни нямах много време - пред отпуска съм. Пътувам обикновено само с един часовник - ако е бизнес пътуване гледам да е някой по-дрес или мултифункционален, ако е почивка - зависи каква ще е тя. След по-малко от 3 часа заминавам на почивка и този път взема PloProf. Като се върна обещавам снимки:-)

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”