Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Потребителски аватар
Saigon
Активен
Мнения: 125
Регистриран: 08 02 2012, 21:03
Местоположение: Southend-on-Sea

Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от Saigon » 10 01 2016, 20:50

Изображение


Здравейте!!!

Преди да започна искам, да Ви се извиня, ако нещо в не е както трябва. Ако имате забележки, ще ги посрещна с радост. Все пак има доста по ерудирани хора от мене в този сайт. Благодаря за което. Приятно четене!!!

Днес реших да направя едно ревю на един часовник или на една легенда, както се казва, а именно на ,,Восток Амфибия‘‘.

Визията на дайвърите ме е привличала и почти всички часовници които съм имал са били дайвъри, може би поради този факт винаги съм искал, да притежавам модел на ,,Восток Амфибия‘‘. И ето, че за рожденният ми ден, приятелката ми ме изненада, доста подобаващо. Часовника го поръчахме от Е-БЕЙ и след доста чакане дойде, но за самият него по нататък, сега е време за малко история на марката.

Преди много, много време в една далечна (за някой да, за нас не :)) ) страна през 1967г., решили да направят часовник, който да не отстъпва на чуждестранните аналози по онова време(Rolex Submarine, Omega Seаmaster, Blancpain Fifty Fathoms, Zodiac Sea Wolf и т.н.) и да осигури безпроблемна работна среда на дълбочина до 200м. в условия с ниски температура и голямо налягане с името ,,Восток Амфибия‘‘.

Всъщност историята на ,,Восток‘‘, започва доста преди това, през 1942 г. когато един от филиалите на ,,Първият Московски Завод за Часовници“ е евакуиран с около 500 работника в малкото градче Чистопол, което се намирало до река Кама, област Татарстан. По врема на войната призвеждали военно оборудване и екипировка, но скоро след като свършила, започнали да произвеждат механични ръчни часовници. Името на часоника се появил след 1960 г. Смята се, че идва от Съветската космическа програма ,,Восток‘‘, която по онова време е имала завидна преднина пред САЩ, по време на ,,Космическата надпревара‘‘. По онова време се появяват на бял свят и имената на часовниците ,,Ракета‘‘ и ,,Полет‘‘.
Компанията става официален доставчик на Министерството на отбратната на СССР през 1965 г. Това е и годината когато излиза прословутият ,,Командирски‘‘. До 1980 г. са произвеждани милионни часовника годишно.
Часовници, продавани на военните бяха белязани с "ЗАКАЗ МО СССР", което означава "Поръчано от Министерството на отбраната на СССР." Тези модели се продават изключително чрез магазините Voentorg (военни магазини), които обслужват военен персонал само с идентификация. Днес, тези модели са станали търсен колекционерска стойност.

По дати, историята изглежда горе-долу така:

1942 г. 01 юли, Създадена е база на ,,Първият Московски Завод за Часовници“.

1943 г., Започнало производството на мъжкият часовник К-43.
Изображение
Изображение

1949 г. Започва серийното производство на K-26 "Победа" часовници, стенни корабни часовници с лумисцетен циферблат, части за часовници"ЗИМ", "Волга" и "Победа", а също така улични и индустриални часовници.
Изображение
Изображение
Изображение

1950 г. Фабриката е започнало да изгражда собствени производствени сгради.

1952 г. Започнало е производството на удароустойчиви часовници "Кама" в водоустойчива каса.
Изображение

1957 г., Излизат часовниците: K-28 "Изток", "Мир", "Вълна", "Сатурн", "Космос" със странични и централни секундарници и удароустойчив механизъм. Износът на часовници се е увеличил 7 пъти.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

1962 г., Фабриката е наградена със златен медал на Международния панаир в Лайпциг. Започва разработването на часовници ,,Комадирски‘‘. Фабриката става официален доставчик на Министерството на отбраната на СССР.
Изображение

1968 г. На пазара излиза ,,Амфибия‘‘.
Изображение
Изображение

1972 г. Произвежда се нов калибър 24 с автоматичен механизъм с календар. Часовниците се изнасят в 54 страни по света.
1976 г. По време на посещението в завода, космонавтът Георги Гречко от благодарност към добре направеният часовник, подарява своят ,,Восток‘‘ с който е бил в космоса.
Изображение
Изображение

1980 г. Тази година фабриката произвежда 4.5 милиона броя. Производството се счита за първокачествено.

1986 г. Започва производството на водомери, тахографи и манометри. Фабриката преминава към Министерството на Радиопромишлеността.

1989 г. Фабриката преминава към самофинансиране, през 1990 г. Асортиментът на часовници ежегодно се актуализира с 70%. Започват да се правят часовници с ръчно направени орнаменти.

1992 г. Фабриката преминава под юрисдикцията на Република Татарстан и става акционерно дружество. По-голямата част от часовници се изнасят за Италия, САЩ, Швейцария. Най-голяма популярност получават в САЩ с часовника ,,Пустинна Буря‘‘.
Изображение
Изображение

2000 г. ,,Восток‘‘са лидери по производство и по продажба. Започват да се правят женски ръчни часовници и кварцови часовници с аларма.
По това време, завода е почнал да прави реплика на модел от 1940 г. ,,Кириловски‘‘ К-43.
Изображение

Също така е започнал, да прави лукзозна линия часовници с името ,,Кремлевские‘‘.


И двата часовника са направени в ограничени тиражи.
Изображение
Изображение


2001 г. Фабриката стана собственик на "The Russian National Olymp".

2004 г. Компанията "Koliz Vostok Co. Ltd" е основана като съвместно предприятие между "Восток Watch Maker Inc." и Литовската предприятие "Koliz Ltd." Започва да предлага на световният пазар ново поколени часовници, базирани на технологиите на традициоинните Руски часовници и нов дизайн от Литва. Първата колекция на новата марка часовници ,,Vostok Europe‘‘ е представена в Базел, Швейцария.
Изображение

2006 г. На бял свят излиза, модернизирана версия на ,,Амфибия‘‘.
Изображение
Изображение

2007 г. Часовниците ,,Командирски‘‘ дебютира на обществения пазар с нов дизайн и по сложен механизъм.
Изображение

2010 г.,,Восток Watch Factory‘‘ подава заявление за банкрут. Фабриката е била разделена на повече от 40 юридически лица, повечето от които нямат никакво понятие с часовникарството.
Изображение

2013 г. Vostok е официален часовник на лятната универсиада в Казан през 2013г.
Изображение

Но все пак това е ревю на ,,Амфибия‘‘, затова продължаваме.

Та...............отново назад във времето.
Задачата за направата на часовника се паднала на Михаил Федорович Новиков и Вера Гедоровна Белова.
ИзображениеИзображение

По това време г-н Новиков е бил началкник на ,,Бюро нови разработки‘‘ и работата за часовника е пристигнала направо при него. Самото име е измислено от негов сътрудник, след проведен конкурс. Името е избрано веднага, защото характеризирало същество, което се чувства добре във вода и на суша. По това време в Швейцария имало доста водоустойчиви часовници и различни като дизайн. Оказало се, че не е било лесно да се копират, защото нямали нужните машини и при това с такава точност като Швейцарските. Също така, повечето били защитени с патенти и копирането било unbelievable.
Амфибията била измислена с много проста концепция. Основната идея била, да се използва външното налягане, за да се създаде уплътнение, което да попречи на водата да влезе. Колкото по голямо налягане, толкова по добро уплътнение.
Стъклото е било направено от Полиметилметакрилатът (Плексиглас) с дебелина 3 мм., което било с 50 процента по тънко от другите. То се деформирало с половин милиметър под налягането, а всяко друго стъкло (обикнновенно) или сапфир кристал е щяло да се пропука. Това също не изисквало и употребата на допълнителни гумени уплътнители.
Изображение

Задният капак също бил направен така, за да уплътнява по добре при по високо налягане. Конвенционалният часовник за гмуркане използвал едно цяло парче капак, със сравнително тънък гумен О-образен пръстен, което обикновено се поставя на задната част на касата, за да се осъществи водоустойчивост. Когато се завинтвал, гуменият пръстен е притиснат и така се уплътнява часовника. Въпреки това, този метод имал различни недостатъци.
Дизайнът на ,, Амфибия‘‘ елиминирал тези проблеми с едно замах, тип ,,байонет‘‘. Задният капак бил направен от две части. Основната част лягала върху уплатнението и посредством две издатини, който лягали в два улея на 12 и на 6 ч. се предотварявало въртенето му. Другата част с резбата, била с вид на пръстен и лягала около основната част и се завинтвала. По този начин се получило по голямо уплътнение, отколкото при другите часовници. Износването на каучука било в пъти по малко и нямало нужда да се заменя толкова често, както другите уплътнения. Самият каучук бил направен от двамата дизайнери по взаимстване от Руските космически програми, където едрите частици се смилят на по финни и подсредством температурнна обработка с високо налягане, малките частици се спояват една за друга и се получава по еднородна и гладка материя.
Изображение
Изображение

Михаил Федорович Новиков и Вера Гедоровна Белова, срещнали и предизвикателство с коронката на часовника. С две думи когато коронката била завинтена докрай, тя не докосвала механизма. Това е допринесло за удароустойчивата конструкция на часовника. И обратно, когато коронката се развинти и се дръпне, задната част попадала в улей в механизма и вече можело да се нагласи часът или датата.
Изображение

Датата също се смяняла различно от другите часовници. Когато стрелките минат 12 ч. датата се сменяла, например 12-ти, за да отидеш на 13-ти не било нужно, да въртиш стрелките като ненормален за още един 24-часов цикъл, а просто въртиш обратно стрелките до 20.00 ч и пак до 12ч. и датата се сменяла.

Личните ми впечатления от часовника, не могат да бъдат огромни, поради фака, че го имам от скоро. Въпреки това, мога да кажа, че веднага ми стана един от любимите в моята скромна колекция (която не е толкова, за завиждане.......както на някой :clap: ) Часовникът дойде в пластмасова кутийка в която имаше упътване и гаранция + часовника. Имаше силиконов протектор на стъклото и на верижката, а също така и парче хартия под закопчалката. Удобен ми е, касата ми пасна прекрасно на малка моята китка (която е скромните 18.5 см.)
Верижката ми откъсна 2-3 косъма, за късмет, но не е болка за умиране, при положение, че пазара на силиконови, кожени и метални верижки е огромен. Мислех си след време, да сменя базела, но като видях, че този който съм си харесал е близо 75 % от стойността която аз съм дал за часовника, нещо май............се отказах. Или може би не съм търсил достатъчно добре . Подсветката не е уникална, нито дълготрайна. Не съм я засичал, но може би нещо от сорта на 1-1.5 часа. Ако имам възможност бих го дал на някой, да ми сложи малко ,,Супер лумионова‘‘, но за сега се ядва. За точността, също не мога да коментирам.

Механизмът е 2416Б, груб, здрав и надежден, според повечето притежатели.
Изображение

Безела се върти двупосочно.

Стъклото е акрил, плексиглас или там подобните му.

Верижката според мен е някаква ламарина. Коригира се с избутване на щифтове.

Закопчалката е брандиране и с двойно закопчаване.

Коронката е като счупена или пияна, след като се развинти, но не е.........умишлено.

Касата е направена от неръждаема стомана, която е полирана. Също така на този модел, коронката е защитена малко и от удари, подсредством касата.

31 камъка са разположени в тялото на ,,Амфибия‘‘-та и му дават по документи запас от около 31 часа (по камък на час ) и продължителност на живот 10 години.

Серийният номер на моят модел е 710640.

Дебелината на тялото е 14 мм. + стълкото

Разстоянието между лъговете е 22 мм.

От лъг до лъг е 38 мм.

Касата е 40 мм. без и 43 мм. със коронка

Като заключение, мога само да каже, че този часовник си остава връх в производството и не само за мен. Грубият дизайн, здравината, надеждността, изключителните иновативните дизайнерски решения и още много други фактори го правят любим часовник на много поколения, а сега и на моето.
Ето и клипчето и снимките (с които май прекалих малко) ::drinks:: ::drinks:: ::drinks::Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Благодаря Ви за отделеното време и се надявам ревюто ми, да Ви е харесало!!!
Casio Outgear - AQF-101WD-1B
Casio - MRW-200H
Vostok Amphibia - 710640
Seiko Arctura Chronograph - SNAC21P1
Casio - GST-W310D-1AER-B
Bulova - 96B230
Orient Ray II - FAA02005D9
Citizen - AT2100-09E
Citizen - BN0150-61E

Потребителски аватар
kokokoz
Маниак
Мнения: 4093
Регистриран: 17 01 2011, 18:39
Местоположение: софия

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от kokokoz » 10 01 2016, 21:22

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
отлично колега!! ::drinks::

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 3136
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от ivanovnov » 10 01 2016, 22:24

Благодаря за ревюто, колега, беше удоволствие за мен да го прочета. Много интересно и увлекателно е написано. Да си носиш часовника с усмивка и много да те радва. :) :) :)
...go forward...

Потребителски аватар
casual
Активен
Мнения: 136
Регистриран: 21 02 2011, 23:44
Местоположение: София

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от casual » 11 01 2016, 10:33

Чудесно ревю и снимки :thumbup:

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8129
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от trk2 » 11 01 2016, 12:45

Браво,
Чудесен избор на приятелката ти. (дано суеверието за подарен часовник не влияе на връзката ви)
За руснаците не е било проблем да използват патентовани методи, защото не е имало сила която да им търси отговорност :) Според мен са търсили нещо по – евтино и също толкова успешно.
Измислената от Восток технологията е много семпла и ефективна, като всичко съветско :) Принципно се доближава до идеята на „компресор”а
Интересно би ми било ако се сравни със съветския водолазен часовник.
Луминесценцията може да си я смениш , във форумите за реплики се предлага тази услуга. (не е задължително да бъде „суперлуминова”).
Какъв безел си харесал?
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
NKazakov
Маниак
Мнения: 793
Регистриран: 11 09 2014, 22:19
Местоположение: Любимец

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от NKazakov » 11 01 2016, 13:27

Браво, страхотно ревю.
“The quality goes in, before the name goes on.”

Потребителски аватар
Saigon
Активен
Мнения: 125
Регистриран: 08 02 2012, 21:03
Местоположение: Southend-on-Sea

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от Saigon » 11 01 2016, 13:55

Благодаря Ви колеги!!! ::drinks::

За суеверието, знам ли. След като ми го подари и дадох пари, все едно го купувам. Принципно не вярвам много, много, ама знам ли...........живот.
Базела е този, но намерих и още един, на малко по ниска цена:

http://www.ebay.co.uk/itm/Black-stainle ... SwGvhUEZeN

http://www.ebay.co.uk/itm/Stainless-ste ... OSwnDZT2-s~

П.с. И понежа това ми първият автомат, да Ви попитам нещо. На какъв период, да му правя профилактика? Знам, че е рано, но да си знам. Благодаря!!! ::up::
Casio Outgear - AQF-101WD-1B
Casio - MRW-200H
Vostok Amphibia - 710640
Seiko Arctura Chronograph - SNAC21P1
Casio - GST-W310D-1AER-B
Bulova - 96B230
Orient Ray II - FAA02005D9
Citizen - AT2100-09E
Citizen - BN0150-61E

Потребителски аватар
DocVader
Маниак
Мнения: 3024
Регистриран: 25 02 2012, 12:30
Местоположение: Пловдив

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от DocVader » 11 01 2016, 19:41

Ревю-то е един път - подробно и със страхотни снимки! Много ми хареса! А за профилактика - имал съм две Амфибии, по данни на производителя профилактиката не на 10 години, ако не ме лъже паметта. Но по-добре се обърни към часовникар.
Естествената тъпота побеждава изкуствения интелект. Винаги.

Torro
Маниак
Мнения: 3413
Регистриран: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от Torro » 11 01 2016, 22:25

Честито за Амфибията! Имам такава , но веднага махнах ламаринената верижка и сложих един хубав меш - часовникът става съвсем различен.

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Мнения: 13275
Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от mitadoc » 11 01 2016, 23:29

Чудесно представяне и снимки!
Daydreamer

Потребителски аватар
Saigon
Активен
Мнения: 125
Регистриран: 08 02 2012, 21:03
Местоположение: Southend-on-Sea

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от Saigon » 12 01 2016, 00:21

Радвам се, че Ви харесва! ::drinks::
Casio Outgear - AQF-101WD-1B
Casio - MRW-200H
Vostok Amphibia - 710640
Seiko Arctura Chronograph - SNAC21P1
Casio - GST-W310D-1AER-B
Bulova - 96B230
Orient Ray II - FAA02005D9
Citizen - AT2100-09E
Citizen - BN0150-61E

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1812
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от Seikosha » 31 01 2016, 02:57

Адмирации и от мене за положения труд и усилия. :clap: Колкото се отнася обаче до ревюто имам големи резерви откъм качество. Предполагам,че колегата отскоро се е забъркал в тази часовникарска манджа и му липсва опит и знания,каквито предполага написването на едно ревю. Предполагам,че и първоизточниците от където се е черпило информацията също не са прецизни, а и последващото смесване на детайлите в исторически план,играе лоша шега с някои неопределености и грешни факти,дати и смесване на продукцията на поне два часовникарски завода.
Има използване и на грешна терминология и интерпретиране на функции. За това има и един принцип,нещо като представителна извадка. Прочитат (или се гледат) за даден обект ,или събитие неща в поне три независими източника и ако всички твърдят едно и също,значи имаме относително висок процент на истинност.
Нищо лично разбира се,който е наясно с нещата,няма да му пречи,но ,ако някой лаик вземе грешни неща за истина и вземе ,че се лови на бас нещо......и вземе да загуби ::crap:: Все пак ,важното е,наличието на мерак,от там тръгва огиня :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

otof
Маниак
Мнения: 9344
Регистриран: 04 06 2011, 17:39
Местоположение: Поморие

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от otof » 31 01 2016, 08:52

Offtopic: покажи
чете поне още две,и тогава фаща бас :))
Изображение

Потребителски аватар
varban
Маниак
Мнения: 604
Регистриран: 07 05 2013, 08:55
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от varban » 31 01 2016, 12:44

trk2 написа: Интересно би ми било ако се сравни със съветския водолазен часовник.
НВЧ-30 е модифицирана 200 метрова амфибия, както се казва на http://vostokamphibian.com/history.html
(усилен капак, друго стъкло)

и няма нищо общо със 191ЧС: http://german242.com/w/zczdiver/zcz.htm

Прякорът на 191ЧС е Смерть водолаза. Заради липсата на секундна стрелка.

ПС:

И заявената херметичност:


Изображение

е 3 (три!!!!) атмосфери!
Как беше? Дъжд, миене на ръцете, без душ и басейн :roll: :roll: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Потребителски аватар
makaron
Напредващ
Мнения: 80
Регистриран: 06 01 2016, 17:36
Местоположение: София

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от makaron » 15 10 2016, 18:05

Привет Уважаеми,
много ми хареса увлекателността на ревюто, но видях една част от него, която живо ме интересува.

Притежавам Восток-Амфибия, със същата ламаринчена, късаща косми верижка и търся мешш за подмяна.
Проблемъте , че и моята китка варира на 18.5см и ми е трудно да намеря такава,
а четох, че 20см няма как да се скъсяват, предвид захващането на звената.

Та моят въпрос е откъде 22мм мешш за 18.5 ръка ?

Поздрави,

Потребителски аватар
Saigon
Активен
Мнения: 125
Регистриран: 08 02 2012, 21:03
Местоположение: Southend-on-Sea

Re: Ревю на Восток Амфибия 710640 + клипче

Мнение от Saigon » 25 10 2016, 22:14

Здравей, честно казано аз меш нямам. Купих си нато, мато, гуми, силикон и т.н. Гледай в Ибей, тук при нашите търговци в форума или пусни отделна тема, ако не можеш да намериш нещо.
Поздрави, Стоян.
Casio Outgear - AQF-101WD-1B
Casio - MRW-200H
Vostok Amphibia - 710640
Seiko Arctura Chronograph - SNAC21P1
Casio - GST-W310D-1AER-B
Bulova - 96B230
Orient Ray II - FAA02005D9
Citizen - AT2100-09E
Citizen - BN0150-61E

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”