Ревю на MorgenWerk M1-X

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Потребителски аватар
HIFI
Напредващ
Мнения: 79
Регистриран: 11 02 2013, 14:07

Ревю на MorgenWerk M1-X

Мнение от HIFI » 09 03 2016, 22:28

Здравейте,
искам да представя една интересна марка, която не е популярна, но заслужава внимание, а именно MorgenWerk. По името може да се съди и с право - немска е. Към момента имат само 8 модела (7 с аналогов изглед и 1 анадиджи модел), но по техни думи -> "Осем модела - едно време". За това се грижат техните механизми с термокомпенсиран кварц - самообучаващ се от грешките си посредством сверяване с вграден GPS приемник. Те твърдят, че само с осем синхронизирания на година постигат отклонение под +/-0,75s на година. От всички модели сумарно са произведени 1600 броя като най-голямата серия е 300 броя (М3) и само 50 броя за (М1-Х). Вторият е обект на това ревю.
Търсех часовник със самосверяване, който да е с аналогов изглед. Избора се свеждаше до SEIKO Astron, CITIZEN Satellite Wave и още няколко, сред които и MorgenWerk. От опит знам, че подобни малки фирми и начинания заслужават да бъдят поощрявани и това доведе до покупката на конктерният представител.
Чесовникът дойде в две кутии от рециклирана хартия (вътешната от твърд картон над 3мм) изработени качествено, но все пак картон :)
Изображение ИзображениеИзображение
Вътре освен часовник имаше упътване, както и плик с микрофибърна кърпичка и двете брандирани с логото на компанията, USB кабел и стойка (щипка) за зареждане. И двете изключително качествени метални, включително и буксите гравирани с релефно лого.
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Още с отварянето на кутията обаче преминах към часовника, който до този момент бях гледал по малкото и оскъдни снимки в нета. Притеснявах се да не е прекалено голям и извит заради двете прозорчета за антените поместени в уширените лъгове.
Опасенията ми обаче се оказаха безпочвени и часовникът въпреки размерите си не създава впечатление за голям.
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Веднага ми направи впечатление движението на секундната стрелка. То имитира механичен часовник - на всеки ~333 mS тя се премества с характерен звук. Записал съм го и може да свалите файлчето, за да бъде чуто от TYK и TYK (единият файл е с лека филтрация, другият е "суров").
Тиктакането е сравнително силно и може да се чуе в много тиха среда дори и часовника да е далеч от ухото. Това допринася за още по-аналоговото му излъчване. Функционално часовника предлага показване на текущата дата с натискане на най-долният бутон под "коронката", секундарната стрелка се премества и спира на секундата отговаряща за датата (разграфени са от вътрешната страна на безела).
С натискане на най-горният бутон същото се случва и за часовата зона, но индикацията е по самият безел. С натискане на "коронката" часовника се сверява от прихванат GPS сигнал. На открити пространства това отнема между 20 и 50 секкунди (до сега не съм видял по-бавно).
С комбинация от задържания на бутоните има калибрация на стрелките, ръчен избор на зони, лятно и зимно часово време и т.н.
Самият часовник е изработен от титан и първоначално очаквах да е лек, но теглото му е малко под 140 грама, което не прави впечатление на такъв. Причина за това може да е наличието на карбид в покритието, тежка батерия или и аз не знам, но така или иначе за мен това не беше проблем. Часовника е тестван по ISO 1413 и трябва да издържа на изпускане от 1 метър върху твърда повърхност.
Изображение
Стъклото е плосък сапфир с лек антирефлекс, а двете капачета на антените са от подсилено минерално стъкло. Подсветката е суперлуминова нанесена по целия циферблат, свети доста силно и трайно. Батерията по спецификация издържа до 110 дни, а в еко режим до 8 месеца, аз лично все още не съм го зареждал нито веднъж. Зареждането става посредством USB кабел и защипваща се стойка за време до 2,5 часа.
Водоустойчивостта е от символичните 50 метра или 5 атмосфери.

Мисля да спра с изреждането на характеристики от сайта, всеки може да ги прочете от тук http://www.morgenwerk.watch/en/technologies/ и да продължа с личните си впечатления.
Това което ми харесва, както съм писал, е цялостната негова визия без да напомня за кварцов модел, но предлагайки безкомпромисната точност на такъв. Допада ми и факта, че не е известна марка и не е разпознаваем.
Хората около мен свикнаха да ме виждат в последно време със странни и нестандартни модели и този часовник отми това усещане - никой дори не предполагаше какво крие под капака си :)
Силната подсветка, която се зарежда дори и от малко светлина, помага за лесната четимост по цяла вечер. Споменатото тиктакане е нещо, което обаче и аз не бях очаквал да ми хареса от кварцов часовник.
Сега след като е на ръката ми не съжалявам за избора си, напротив, радвам се, че заложих на нестандартното.
Поздрави и дано съм бил полезен...

EDIT : оправени линкове...
Последна промяна от HIFI на 13 10 2016, 16:46, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 2931
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Ревю на MorgenWerk M1-X

Мнение от ivanovnov » 10 03 2016, 00:36

Честито, колега, не бях виждал тези часовници, но много ми харесаха.
...go forward...

Потребителски аватар
NKazakov
Маниак
Мнения: 791
Регистриран: 11 09 2014, 22:19
Местоположение: Любимец

Re: Ревю на MorgenWerk M1-X

Мнение от NKazakov » 10 03 2016, 00:49

До вчера не бях чувал за тези часовници....................днес съм влюбен в тях.
Страхотно попадение, със здраве да го носиш и много да те радва.
“The quality goes in, before the name goes on.”

stoevst
Активен
Мнения: 123
Регистриран: 07 04 2015, 15:19

Re: Ревю на MorgenWerk M1-X

Мнение от stoevst » 21 03 2016, 17:58

Много е интересен,колега ::up:: Със здраве да се ползва и винаги да се кефиш като го погледнеш ::drinks::

Xaoc
Напредващ
Мнения: 54
Регистриран: 23 05 2015, 11:10

Re: Ревю на MorgenWerk M1-X

Мнение от Xaoc » 06 10 2016, 14:47

Поздрави за ревю-то, колега!
Часовникът е с много добър дизайн, а и технически е отличен.
Бих си купил такъв дори само заради дизайна на циферблата и стрелките...
Казвам го като човек, който всекидневно носи на ръката си Astron.

Потребителски аватар
Saigon
Активен
Мнения: 119
Регистриран: 08 02 2012, 21:03
Местоположение: Southend-on-Sea

Re: Ревю на MorgenWerk M1-X

Мнение от Saigon » 11 10 2016, 23:16

Много хубав и интересен часовник. Да те радва много и със здраве ::drinks:: ::drinks:: ::drinks:: Браво.
Поздрави, Стоян.
Casio Outgear - AQF-101WD-1B
Casio - MRW-200H
Vostok Amphibia - 710640
Seiko Arctura Chronograph - SNAC21P1
Barbos Sportmaster (Blue)

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”