Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 3194
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от senna » 04 05 2016, 18:21

Имах нужда да напиша това ревю точно сега, не защото е нещо от изключителна важност, а защото искам да го посветя в памет на уважаван от всички ни колега и съфорумник, който трагично загубихме наскоро.

В памет на инж. Върбан Пешков (1963-2016)


Малко предисловие за времето, историята и поуките.

От гледната точка на физиката или по-точно на Айнщайновата теория на относителността, времето, за разлика от пространството е относителна величина, чиято имагинерност е в състояние да изкриви и смачка самото пространство до степен на пълно унищожение на материята съществуваща в него. От гледна точка на нашето чисто човешкото съзнание, времето е начин за подреждане на събитията в някаква хронологична последователност, базирана на цикличността. Топло, студено – лято, зима. Светло, тъмно – ден, нощ. Човешкото съзнание обаче е нещо, което съществува, от както съществуваме и ние, като вид. Т.е. от около тридесет хиляди години. Или образно казано, ако изминалото време от съществуването на планетата ни в материално-пространственото измерение може да бъде онагледено с дължината на ръката ни, от рамото до върха на ноктите, то времето ни прекарано, като вид на тази планета може да бъде заличено само с едно движение на пилата за нокти.
И въпреки това ние се опитваме да измерваме времето и да подреждаме в хронологична последователност събитията. По минути, часове, дни, месеци и години. Наричаме това история, помним я, и дори понякога се учим от нея.
За поколенията дошли на този свят в годините след 1963, тази година ще бъде запомнена, като годината на убийството на най-младият американски президент и символ на либерализма – Джон Фицджералд Кенеди (JFK). Годината, в която са родени толкова много знаменитости белязали днешното време, като Уилям Болдуин, Джони Деп, Брад Пит, Куентин Тарантино, Уитни Хюстън, Ерос Рамацоти, Ларс Урлих, Майкъл Джордан, Роналд Куман, Жозе Мауриньо, Сергей Бубка и Гари Каспаров. Десет години преди нея е завършила Корейската война, а тлеещият до този момент Виетнамски конфликт отбелязва първите си горещи проявления и до военната намеса на САЩ в него остават броени месеци. Китайската гражданска война е приключила през 1949 и в резултат от това е създадена КНДР, като крайно ляво политически поляризирана държава бореща се за лидерско място на световната сцена. Тибет вече е анексиран, а Тайван е следващата цел. Светът е разделен на лагери и Студената война е в разгара си.
По същото време в механичната вселена на часовниците всичко е в общи линии изяснено и на пръв поглед непоклатимо позиционирано. Кварцовата ера е все още в сферата на фантастиката. Швейцарските брандове заслужено са станали символ на качество и прецизност и са заети повече със собствената си конкуренция и борба за пазарно първенство, обединяване или оцеляване. СССР имат солидно организирано производство на ръчни часовници с култови и до днес модели. В КНДР е в ход налаганата от комунистическото управление политика на затваряне и създаване на независима самозадоволяваща се индустрия. Тази доктрина е дирижирана от лидера на ком партията Мао Дзедун и в не малка степен е повлияна от идеологията Чучхе на един друг станал световно известен регионален лидер, севернокореца Ким Ир Сен и неговият стремеж към автаркия. Всъщност истинският създател на този тип антиглобалистична политика е първообраза на култа към личността Йосиф Сталин, успял тридесет години преди това, успешно, чрез пирамидално централизиран политически апарат да индустриализира една изостанала аграрна държава, превръщайки я в световен промишлен и военен авторитет с цената на милиони човешки жертви на глада и репресиите. В резултат на тази политика, наречена „Културна революция” от 1955 г. Китай вече има часовници собствено производство, изработвани във фабриката в Тиянджин. В началото на шестдесетте, държавите победителки във ВСВ и световни лидерки си имат своите официални т.нар. Air Force Chronograph или пилотски военни хронографи. За САЩ това са избраните от самите пилоти и НАСА, Спийдмастъри на Омега – Калибър 321,
Изображение

а за СССР известните Стрели, Полети и Секонди с механизми 3017 и 3133.
Изображение

През 1961 фабриката в Тиянджин получава нареждане от най-високо ниво в компартията на Китай, да започне подготовка за производство на авиационен военен ръчен часовник. Това събитие е по-известено в китайската часовникарска история, като проект 304. Най-лесно на онзи етап е да се закупи готово ноу-хау, и точно това се прави. Закупено е цялото производствено оборудване и машините на швейцарските Venus Watch calibre 175 (Венера калибър 175). По аналог на Съветските Стрели базирани също на Венера калибър 150 и 152 от онова време. До края на 1962 в производство е внедрен механизмът известен, като Seagull ST19
Изображение

и са произведени първите експериментални екземпляри. В началото на 1963 специално сформирана комисия от представители на министерство на промишлеността на Китай и висши армейски командири от Китайската Народно Освободителна Армия разглежда и оценява експерименталното производство. След като комисията официално одобрява модела за часовник на военно въздушните сили на КНДР, фабриката получава разрешение за производство и до края на годината в армията са доставени първите 1400 броя от него.

Завръщане в бъдещето или маркетингова стратегия.

В настоящият тотално глобализиран свят Тиянджин уотч фактори Seagull е един от петте най-големи производителя на часовникови механизми, наред с ЕТА, Ронда, Мийота и Сейко. След поредица от залитания, да прекратят производството на механични движения оставайки само на кварцови и последващо решение да спрат изцяло кварцовите и да се върнат към производство само на механични, идеята им да направят преиздаване (реедишън) на този исторически военен хронограф лично аз приветствам и адмирирам.
Съвременното второ издание се произвежда в два размера на касите. 42 мм модерен размер версия в три цветови разновидности на циферблата – бял с черни субдайли и сребристи стрелки (панда), черен с бели субдайли и сребристи стрелки, и метално сиво със златист оттенък и сини стрелки. Първите две версии разполагат с подсветка на стрелките. И трите варианта са с акрилни стъкла.
Изображение

Изображение

Изображение

Класическият 37 мм. размер е изцяло в духа на първообраза и в най-пълна степен се доближава до него, като двете му версии се различават единствено по леко изменената конструктивно каса заради монтажа на изпъкнал сапфир кристал придаващ и по-плоска форма на самият часовник, което прави пък точно тази версия много подходяща за ежедневно носене. Обект на настоящето ревю е именно той.

И накрая самият часовник.

По същество часовникът представлява 30 минутен хронограф с колонно колело, баланс работещ на 21.600 полуколебания на час и ръчно навиване с 45 часа резерв на пружината. Рубините са 19 или 21 според версията. Всичко това монтирано в 37 милиметрова (40 мм с короната) каса от полирана до блясък стомана 316L с 46 мм. разстояние по дължина спрямо лъговете, което създава интересна визуална илюзия за по-голям часовник. Между лъговото разстояние е 18 мм, дебелината със сапфира е 14 мм. Задният капак е на винт и има вграден кристален прозорец позволяващ да се наблюдава работата на механизма. Като допълнителна опция е възможно да се поръча и масивен стоманен капак, с който лесно може да се замени прозрачният.
Изображение

Изображение

Първото впечатление, когато взех часовника в ръце бе изненадата ми от красотата на опростеният и изчистен циферблат. Стоманено сиво със златист оттенък променящ се спрямо светлината. Златисти метални релефно поставени часови индекси и разграфена в черно през 1/5 секунда хронометрична скала, отпечатана по края на диаметъра на циферблата. Два симетрични субдайла очертани с черно, единият вляво от центъра за отчитане секундните показания на часовника, другият вдясно от центъра за отчитане минутните показания на хронографа. Стрелките са много красиво посинени, тънки, със скосен профил, без допълнителни украси и преливат в няколко нюанса на синьото по невероятен начин. Секундната стрелка на хронографа е решена в ярко червен цвят, различава се отчетливо и придава характерна визия на целият часовник. На 12 часа е поставена за лого рамкирана в златно червена звезда, отличителен знак на военното производство на марката. Под нея е изписана бройката на рубините на латиница в китайската му транскрипция. Под центъра на 6 часа е поставен надпис в йероглифен шрифт на китайски, указващ страната на производство. Гледан под различни ъгли целият ансамбъл на циферблата искри и прелива изключително красиво, като ефекта от пречупването на светлината и промяната на цветовете се засилва и от самият куполообразен сапфир кристал покриващ всичко това.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Касата е много приятна на вид, със загладени ръбове и удобна извивка на издължените лъгове, има изненадващо добър финиш с усет към детайла. Короната е с размер, една идея по-голям за мащабите на часовника и с добра височина, позволяваща удобен захват при боравене с нея. Единствената декорация за целият часовник отвън е върху тази коронка и се изразява в брандирането и с логото на Seagull, представляващо релефна комбинация от гланцова и матова полировка. Часовникът се навива гладко с един много приятен за ухото звук. Бутоните на хронографа са най-обикновен, камбанен тип с вградени пружини и осезаем мек свободен ход за обиране преди да се усети усилието от натиск върху лостовете на механизма. Прещракват отчетливо с характерен звук.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Интересен за мен се оказа самият механизъм. Прозрачният гръб позволява той да бъде разглеждан в детайли и гледката при активиране и деактивиране на функциите на хронографа е истинско удоволствие. Освен работата на баланса и въртенето на предавките на секундната стрелка, ясно се вижда и движението на колонното колело със всичките му последващи от това размествания на лостовете и вилките зацепващи и разцепващи предавките на хронографа. Огромен брой части, колела, лостове, пружини, вилки и оси прецизно сглобени да се движат в удивителен синхрон. Забележително е, как е постигнато това във време, когато съвременните CAD системи не са съществували и всичко е проектирано и изчислявано на хартия. Украсата също е на ниво. Мостовете са декорирани в характерното за Чайките райе, а сините глави на винтовете създават неподправено усещане, че държите в ръце едно плутократско изделие, каквото всъщност този часовник не е, и никога не е бил.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Въпреки някои очевидни недостатъци, като ниската водоустойчивост (само 3 бара), липсата на автоматично навиване и световно популярното отношение към продукцията с надпис Made in China си мисля, че ще нося и навивам този часовник захласнат от механичната му красота. Още повече, че той не може да бъде намерен или видян на витрината на лъскавите бутици. Производството му е силно ограничено като тираж и въпреки сравнително ниската му цена, закупуването е свързано с доста митнически и административни формалности, които лесно могат да откажат евентуалният му почитател. За мен лично чакането за подобно парченце история от времето, когато светът не е бил така глобализиран, си струваше.
Изображение

П.С. Извинявам се за лошите фотоси, но този часовник буквално си играе със светлината подлагайки и без това лошите ми фотографски умения на изпитание.
Ще си спазя традицията за мое ревю и ще постна за награда на ималите търпението да ме изчетат до края, едно от любимите ми поетични послания, което според мен ще отива на подобен часовник.

Умира бавно този
Марта Медейрос

Умира бавно този,
който не пътува,
който не слуша музика,
който не открива очарование в себе си.
Умира бавно този,
който разрушава себелюбието си,
който отказва помощта.
Умира бавно този,
който се превръща в роб на навика,
минавайки всеки ден по същите пътеки,
който не търси разнообразие,
не рискува да се облече в различен цвят
и не разговаря с непознати.
Умира бавно този,
който бяга от страстта и водовъртежа на чувствата,
които връщат блясъка в очите и спасяват тъжните сърца.
Умира бавно този,
който не променя живота си,
когато е недоволен от работата или любовта си,
който не рискува сигурното за неизвестното,
за да преследва една мечта,
който не решава поне веднъж в живота си
да избяга от мъдрите съвети...
ЖИВЕЙ ДНЕС!
РИСКУВАЙ ДНЕС!
ДЕЙСТВАЙ ДНЕС!
Не се оставяй да умреш бавно!
Не забравяй да бъдеш щастлив!
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

Потребителски аватар
DocVader
Маниак
Мнения: 2970
Регистриран: 25 02 2012, 12:30
Местоположение: Пловдив

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от DocVader » 04 05 2016, 18:45

Прекрасно ревю!
Естествената тъпота побеждава изкуствения интелект. Винаги.

stepona555
Маниак
Мнения: 3377
Регистриран: 02 03 2015, 15:14
Местоположение: Марбея

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от stepona555 » 04 05 2016, 18:55

Браво!!!

Потребителски аватар
ivo p
Маниак
Мнения: 1093
Регистриран: 20 09 2014, 11:31

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от ivo p » 04 05 2016, 18:58

Страхотно, уникално ревю. Часовника е готин, все пак имам едишъна на Томас и си е супер.
А поезията накрая е много добро попадение.

west hamm
Маниак
Мнения: 529
Регистриран: 19 03 2015, 15:48
Местоположение: София

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от west hamm » 04 05 2016, 19:03

Страхотно ревю ! Благодаря , че го сподели .

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Мнения: 13246
Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от mitadoc » 04 05 2016, 19:29

Поклон за ревюто и усилията :)
Daydreamer

Потребителски аватар
cenzor
МОДЕРАТОР
Мнения: 5749
Регистриран: 15 10 2009, 17:47
Местоположение: гр. София

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от cenzor » 04 05 2016, 20:32

::thumb:: Чудесно ревю. Лека му пръст на Върбан!
Offtopic: покажи
Слагам няколко снимки на 38мм акрил версията:
Изображение
Изображение
Изображение
„Всеки човек носи радост. Някои, когато идват, а други, когато си отиват“

Потребителски аватар
petarstoil
Маниак
Мнения: 1618
Регистриран: 04 12 2015, 18:57
Местоположение: Пловдив

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от petarstoil » 04 05 2016, 22:14

Шапки долу! :thumbup: :clap:

Потребителски аватар
guderian
Маниак
Мнения: 1029
Регистриран: 28 10 2011, 15:58
Местоположение: София

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от guderian » 04 05 2016, 22:44

Адмирации колега. :)
"Само движението води до победа"

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 7553
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от phil05 » 04 05 2016, 23:41

Страхотно, senna ! :clap:

evograd
Почитател
Мнения: 353
Регистриран: 13 12 2011, 14:38
Местоположение: София

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от evograd » 05 05 2016, 08:21

Уау!
Респект на уменията за изразяване и намирането на връзката между рождената година на колегата и описания модел - прекрасен начин да се почете паметта на един достоен човек.

Потребителски аватар
acronym
Маниак
Мнения: 819
Регистриран: 23 06 2012, 13:17
Местоположение: Бургас

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от acronym » 05 05 2016, 11:59

Много добро встъпление към ревюто. :clap:
А на панда циферблата не бих му простил. ::crap::

monopola
МОДЕРАТОР
Мнения: 4356
Регистриран: 16 08 2011, 15:12

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от monopola » 05 05 2016, 12:41

Страхотно ревю! Поздравления :clap: :clap: :clap:
моите часовници за продажба: http://strelki.info/viewtopic.php?f=80&t=12857

Коментари от сделки с мен: http://strelki.info/viewtopic.php?f=56&t=12046

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 2998
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от ivanovnov » 05 05 2016, 13:07

Много интересно ревю, благодаря че го сподели с нас :)
...go forward...

Scandinavian
Маниак
Мнения: 1442
Регистриран: 11 03 2011, 14:28
Местоположение: София

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от Scandinavian » 05 05 2016, 13:28

Браво за ревюто, часовника е уникално красив, бих го предложил да е следващия ни форумен часовник :)
Много ми допада финиша (малко шарено, но контрастно), както и китайските йероглифи, seagull все пак е марка и си застават зад името.
Незнам, каква е връзката с колегата varban - бог да го прости човека, ама явно не следя прекалено отблизо форума.
PS. снимките са уникално добри, недей да скромничиш, само джама ще да е 1.4мм, а не 14, техническа грешка предполагам.
"Човек с часовник знае колко е часът, човек с два часовника, никога не е сигурен......"
Certina DS Podium Square - ETA 2824-2
Hamilton Jazzmaster Maestro - H21 caliber, valjoux 7750 base
ORIENT Mako caliber 46943 Made in Japan - The Forum Watch 15/27
Victorinox Dive Master 500 - ЕТА 2892 А2

Потребителски аватар
Дон Жуан
Маниак
Мнения: 3213
Регистриран: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от Дон Жуан » 05 05 2016, 17:06

Поздравления!!! Уникално ревю! Индивидуално, различно и истинско!
А за посвещението - Полкон!!!

Потребителски аватар
miroman
Маниак
Мнения: 2361
Регистриран: 15 06 2010, 23:06
Местоположение: Пловдив

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от miroman » 05 05 2016, 19:13

Адмирации за положения труд и постигнатия резултат. Въпреки, че отдавна познавам механизма и модела, на един дъх изчетох ревюто и се възхитих на снимките.
Ако ми позволиш да уточня - показаните модели не са официални на Tianjin. Официалното "преиздаване" (ако може така да се преведе reissue) е с номенклатурен номер D304, и е по един от оригиналните дизайни (споменатите 1400 бройки са били с няколко различни дизайна):
Оригинал
Изображение
Официално преиздание
Изображение

А историята на т.нар. reissue 1963 е друга. В представителството на Seagull в Сингапур е работил служител на име Томас. По някое време той напуска и започва да се занимава независимо със сглобяване на часовници. Естествено запазва връзките си с Tianjin и оттам си доставя механизми и части. Негова е идеата за създаването на преизданието. То става толкова популярно, че се произвеждат няколко партиди. В последствие се прави моделът със сапфир, после пандата, "обратната" панда (черен циферблат с бели малки циферблатчета), създават се и моделите с по-голяма каса. Т.е. в момента се предлага цяло семейство "1963", за всеки вкус :)
Специално за китайския подфорум на WUS беше направен и модел, максимално близък до един друг от оригиналите:
Изображение Изображение
Преиздание
Изображение Изображение

Поздрави, Миро.
---
Никакви пари не могат да направят така, че този, който е роден да пълзи, да полети. Просто вместо в мръсотия, ще си пълзи в шоколад.

Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 3194
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от senna » 05 05 2016, 21:07

Радвам се, че ревюто Ви е харесало Колеги!
Часовника наистина е красив, днес цял ден съм с него и му се радвам. Лек е, не се усеща на ръката. Удобен е за носене и май ще ми стане фаворит в сутрешните избори за деня. :)
@Skandinavian, не е грешка. Височината на касата със сапфира (в комплект и като версия) е 14 мм.. Замерих я специално. На версията с акрила нямам идея колко е (на повечето сайтове я дават, като 11 мм само на касата, акрила я повдига допълнително нищо, че е с по-нисък безел и общата става повече от колкото е със сапфира). Трътлесто си е по принцип часовничето. :)
Миро, знам че си доста наясно с този модел. ::thumb:: Чел съм с респект постовете ти и тук, и в другият форум за него. Навремето не се включих в една "форумна организация за групово пазаруване". После съжалих, но тогава "чукча беше читател, не писател", демек само четях, не пишех и не се включвах. :) Сега обаче на сапфира не можах да устоя и скочих в индивидуалното пазаруване. Вярно, че се променя визията с кристала, но е удобен и не го мислиш и пазиш толкова, а и повече ми допада, как играе светлината през него. В момента най-лесно и изгодно човек може да се снабди с версиите на Томас. Дори и тук: http://www.seagullwatchstore.com/Seagul ... 3-fkjb.htm
се предлага негова продукция, като официална.
Доколкото съм запознат, дистрибутират се директно от Шанхай, но явно производствените възможности не са много големи. И аз доста се чудих, защо на едни от тях пише :

China
Tianjin Watch Factory

中国
天津手表厂

а на други само:

made in china

中国制造

Беше ми любопитно, но китайски на стари години не ми се учи. :) Та след като "почти" се убедих, че механизма си е от официалният му производител спрях да го мисля. :)

Хубави празници на всички!
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

ArsenalChamp
Напредващ
Мнения: 68
Регистриран: 29 08 2016, 15:24

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от ArsenalChamp » 16 09 2016, 14:34

Чудесно ревю, много ми хареса, започна философски, завърши с поезия, въобще имаше от всичко. Благодарности за усилията и отделеното време.

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8043
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: Tianjin Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue

Мнение от trk2 » 17 09 2016, 00:07

Беше ми интересно да прочета лични впечатления от този часовник. Моята цел D304 официалната версия, само веднъж съм го срещал в е-бей. Миро също се включи компетентно. Писал съм си с въпросния Томас веднъж- останах с впечатление, че е работил в клона в Хонг Конг, който беше закрит.
И аз ще вмъкна нещо. Настоящия хронограф се произвежда от 2002г. на сам. А неговия предшественик се наричал ST3 и е произвеждан само 3 години 63-66 и досущ причина на оригинала Венус 175
Ето видео.

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”