ACCTIM AGATA – "Фар" в тъмнината

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Потребителски аватар
tzetz
Почитател
Мнения: 498
Регистриран: 08 04 2013, 13:53

ACCTIM AGATA – "Фар" в тъмнината

Мнение от tzetz » 16 09 2016, 23:20

Чувал съм, че доста хора избират часовника според обиколката на китката...Ако се съди от размерите на тазгодишният герой на ревюто ми, би трябвало да съм го избирал според обиколката на талията...
Неусетно се изтъркули се поредната година, а времето за ревюта обикновено назрява наесен. Та отдавна се каня да отдам заслуженото внимание на един нестандартен член на часовниковото ми братство, който обаче тача и милея, защото, както повечето тук, винаги гоня час, я за работа, я за някоя задача. А от всичко на света, най-неприятно ми е било, сънен през нощта да паля лампата за да вида кое време е. Имах едно удобно местенце на стената, та реших да бъде стенен и да свети достатъчно силно в тъмното, за да се вижда отдалеч. И зареден с вяра в успеха се впуснах в търсене...Така на стената се появи ACCTIM AGATA, и нещата се подредиха като в детска песничка: "Там и денем, и нощем ще те видя знам...":

Изображение

Големият брат с големите стрелки, за бърз поглед от далеч…, дори и в тъмното. И ако си помислите, че е излишно един пристрастен към на ръчни часовници елемент като мен да има нужда и от голям стенен такъв, прочитайки редовете надолу, ще се убедите, че има доста основание такъв красавец да краси дома ви.

Изображение

Изображение

Часовникът представлява, семпъл по дизайн стенен кварцов часовник с диаметър 26,5 см, дебелина около 5 см, тегло 740 грама и големи, видими отдалеч стрелки и индекси, осветявани на тъмно, чрез патентованата от Acctim – Smartlite Display lights up all night технология, това е нещото, което го прави уникален… Подсветката се активира се чрез светлинен сензор и свети с интензитет, пропорционален на околната светлина. :idea:

Изображение

На стената „тежи“ - Естетичен вид и качествени материали. Дизайнът и изработката издават внимание към детайла.

Изображение

Механизмът не блести с нещо специално – както казват докторите по епикризите: б.о. – стандартен и надежден Quartz 12 888 No jewel, unadjusted. За сметка на това е безпощадно точен! Задвижван от една AA батерия, за предпочитане, щадящата механизма цинк-карбонова. За подстветката работа вършат 3 алкални също АА. Когато съм снимал механизма, изглежда съм тънел в невежество, слагайки навсякъде алкални батерии…

Изображение

Интересното е, че секундната стрелка, се движи плавно и мазно, без отчетливо отброяване на секундите, при което, обаче, при пълна тишина бучи, сякаш минава ТИР. Това чувство е осезаемо само при пълна тишина…. Първите дни като ставах нощем, направо се стрясках от мистериозното бучене, което се оказа, че идва над глава ми от възлюбената „Агата“, да му се неначудиш….Сред ежедневните шумове изобщо не е доловимо.

Та бях рекъл да бъда кратък, в противовес на дългогодишната ми мания към часовници, граничеща с болезнено състояние :crazy: . В съчетание с творческия хаос, манията ми може би изглежда образно така:

Изображение]

Макар, че в очите на жена ми, светът ми може би трябвало да е нещо като това:

ИзображениеЕдин за всички, и всички е един! В подреден и почти идеален свят…

Но да се върна към стенното овално пиршество на сетивата….
Пиршество да – да обясня, де, от една страна, с бученето си първият път така ме озадачи, че ме върна в дните, в които вярвах в призраци. Очите ми, обаче, често възкликват, че само благодарение на меката зелена светлина нощем, успяват навреме да разберат, дали е време стопанинът им да пусне вода, или да пусне попръжня по ранния час за ставане за работа.
И нали в началото още заразказвах, че зареден с вяра започнах да търся, та сега да си доразкажа как такъв интересен стенен ендемит стана част от ежедневието или по-скоро еженощието ми?
Ами честно казано още в самото начало ми проработи ми късмета.
Задачата избщо не беше лесна, защото критерият за подстветката изключваше разни варианти със светломаса по индексите. Не знаех за Смартлайт технологии и прочие. Но още при първото търсене в английския еbay (вече често наричан по форумите evil bay…) попаднах от раз на един търговец с една останала бройка на разпроджаба. Ах, като я прочетем тази дума и как ни скача "клиентодрина" (хормонът на потребителя :)) ) Моделът и тогава си беше рядък, и макар, че ми се видя дори на разпродажба скъпичко (18 паунда), Агатата полетя за града, където и гарги не кацат. (Споделям мнението, че всички решения за покупки трябва да се взимат в рамките на седем вдишвания и издишвания - всичко извън това, само увеличава броя на глупостите и лъжливите мисли). Летейки, летейки (замалко да напиша пасейки, пасейки), часвникът, кацна вкъщи, опакован така:

Изображение

Отличителни белези: простота на дизайна, светещи стрелки и цифри.

Предимства: Целонощна незибледняваща подстветка. Красив, естетичен, непопулярен. Много акуратен и точен кварцов механизъм. С един комплект батерии свети неприлично дълго – доста над 6 месеца….

Недостатъци: На тихо бучи та пушек се вдига, като комина на ТЕЦ „Трайчо Костов“ – (е поне докато си сънен…)

В заключение как бих го нарекъл ли, попитахте? Ами…. Може би „Фарът на всеки сънен домоплавател...“.

Защото, както фаровете от древни времена са помагали в тъмнината на кораби в морета и океани, така и този часовник е моят "фар" в тъмната стая.

Гледам, май е станало е време за лягане,

Изображение

Уважаеми читателю, спокойна нощ!
Последна промяна от tzetz на 03 10 2016, 08:49, променено общо 11 пъти.
Да оставим шаха на мира, да пием по бира!

stepona555
Маниак
Мнения: 3377
Регистриран: 02 03 2015, 15:14
Местоположение: Марбея

Re: ACCTIM AGATA – Фар във тъмнината

Мнение от stepona555 » 16 09 2016, 23:34

Интересен вариант на будилниците с лазарен проектор на тавана , задължителен за спалнята според мен , като се събудиш нощем , да знаеш колко дълбоко да заспиш отново.

Потребителски аватар
tzetz
Почитател
Мнения: 498
Регистриран: 08 04 2013, 13:53

Re: ACCTIM AGATA – Фар в тъмнината

Мнение от tzetz » 16 09 2016, 23:38

Да, определено, без пагубното светване на лампата, което разбива тотално всички чакри за сън.
Да оставим шаха на мира, да пием по бира!

stepona555
Маниак
Мнения: 3377
Регистриран: 02 03 2015, 15:14
Местоположение: Марбея

Re: ACCTIM AGATA – Фар в тъмнината

Мнение от stepona555 » 16 09 2016, 23:51

Изображение

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 2966
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: ACCTIM AGATA – Фар в тъмнината

Мнение от ivanovnov » 17 09 2016, 09:32

интересна концепция и часовник :) не бях чел ревю на стенен часовник :)
...go forward...

Потребителски аватар
tzetz
Почитател
Мнения: 498
Регистриран: 08 04 2013, 13:53

Re: ACCTIM AGATA – "Фар" в тъмнината

Мнение от tzetz » 26 02 2017, 21:54

Вчера взех та го погледнах за справка с часовника на Канал 1, преди новините в 8.00 - разцепи секундата - впечатляващо точен механизъм...
Да оставим шаха на мира, да пием по бира!

rrashkov
Напредващ
Мнения: 47
Регистриран: 11 11 2016, 11:28
Местоположение: София

Re: ACCTIM AGATA – "Фар" в тъмнината

Мнение от rrashkov » 17 03 2017, 18:20

Точно такова нещо търсех, до голяма степен безуспешно, благодаря tzetz.
Не успях да открия стенен в момента, но си поръчах ей тоя хубавец от същата фирма, Acctim Meto със Smartlite

Изображение

Потребителски аватар
tzetz
Почитател
Мнения: 498
Регистриран: 08 04 2013, 13:53

Re: ACCTIM AGATA – "Фар" в тъмнината

Мнение от tzetz » 03 07 2017, 00:31

Според мен са много добри, а смартлайт технологията е икономична откъм батерия и много ефективна...
Аз в спалнята и ето такъв ползвам един и съм много доволен.
http://www.ebay.co.uk/itm/Acctim-Smartl ... 2548.l4275
Всъщност бяха два, но на единия забравих батериите, те изтекоха и от електролита се разкапаха пружинките на батериите. Сега е за ремонт...
Да оставим шаха на мира, да пием по бира!

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”