Michel Herbelin 1925 Esprit Art Deco

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
mordo
Новобранец
Мнения: 5
Регистриран: 22 07 2011, 15:32

Michel Herbelin 1925 Esprit Art Deco

Мнение от mordo » 20 09 2016, 05:25

Здравейте. След като вчера се сдобих с един прекрасен часовник, сърце не трае и реших да ви го представя.
Става въпрос за часовник от не много популярната марка "Michel Herbelin".

Малко история на марката

Michel Herbelin е малка часовникарска компания, която започва своята историяпрез 1947 г. в също така малкото градче Charquemont в планинските вериги Jura, Франция. Първият произведен от Herbelin часовник носел името "Impec", както се казвало ателието и чак през 1965 г. се преименувало на Michel Herbelin. Главната цел на основателя на ателието, запазена като кредо и до днес, била да запази традициите в часовникарството срещу новите масоови и безвкусни модели. Е, в интерес на истината, за добро или за лошо, мосю Herbelin е имал предвид традициите в дизайна на часовниците. Днес основните механизми, които използва този производител са кварцовите. Имат, разбира се, механични модели. Без значение какъв е видът на механизма, всички, без изключение, са швейцарски - основно Ronda, по-малко Sellita и ETA. Чест прави на такива производители, вярвам, че ще се съгласите, че не се опитват да се крият зад разни германо-швейцарско наподобяващи имена, а частите и производството да е в Шин-мин-ян. Френски дух с швейцарско сърце.
Повече информация за любознателните тук: http://www.michel-herbelin.com/en/

Часовникът

Екземплярът, който така зарадва окото ми, е Michel Herbelin Art Deco, подмодел 17468/08. Правоъгълен часовник, чийто корпус е изработен от неръждаема стомана с размер 32,20 мм Х 26,50 мм и дебелина 6,30 мм. Изработката е с отлично качество, стоманата е приятна на допир. Самият часовник е изключително лек и не се усеща на ръката, нещо, което не би се понравило на привържениците на "тежките" мъжки часовници. С други думи този екземпляр не е за батки, но чудесно импонира на 40-годишни момчета с малки китки като мене.

ИзображениеИзображение


Дизайн

Като дизайн часовникът спокойно може да се постави до образци в часовникарското изкуство като Jaeger-LeCoultre Reverso, Cartier Tank, Patek Philippe Calatrava или Frederique Constant Slim Line. Приликата с Reverso е значителна. Продълговата каса, горна и долна част, двойно нагънати, наподобяващи състав от отделни елементи, закръглени странични колони, класическа коронка с жлебове.
Циферблатът на Art Deco на Herbelin е решен отлично - мръсно бял фон с точковидни елементи (или малки кваадратчета) по средата, черни римски цифри и две черни красиво оформени стрелки. Четимостта е много добра.


Изображение

Стъклото е изработено от сапфир кристал, а сърцето - простичка кварцова Ronda 751. Часовникът притежава и водонепроницаемост 50 м., достатъчна за ежедневното миене на ръце.

Негативите

Като всяко нещо и този часовник има недостатъци. Единият е свързан с сверяването на часовника - когато коронката се прибере към касата стрелката за минутите не застава точно на позиция, а се измества назад. Вторият недостатък е каишката, която не знам защо е решена с дебелина 21 мм, поради която причина кожата опира плътно и се чува неприятно скърцане.

Като цяло това е честен часовник за добри пари.

Поздрави.

ArsenalChamp
Напредващ
Мнения: 68
Регистриран: 29 08 2016, 15:24

Re: Michel Herbelin 1925 Esprit Art Deco

Мнение от ArsenalChamp » 28 09 2016, 14:57

Интересно представяне. Часовника определено е красив, единствено ми липсва секундната стрелка, но това е въпрос на вкус. Поздрави.

mordo
Новобранец
Мнения: 5
Регистриран: 22 07 2011, 15:32

Re: Michel Herbelin 1925 Esprit Art Deco

Мнение от mordo » 30 09 2016, 03:35

На мене също ми липсва, но така са решили да бъде, явно така повеляват законите на този дизайн. Между другото, при Jaeger Lecoulture Reverso Classic също липсва секундарник.
Поздрави.

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”