ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 7909
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от trk2 » 30 09 2016, 21:19

Колеги, имам радостта да представя една модна икона съчетаваща отличен вкус и непреходен авангарден дизайн, символ на едно цяло столетие, пазител на паметта на хората, които са я създали и носили.

 • Кратък речник на представянето.
  • Архетѝп - (от гръцки начало + образ) първичен образ, идея; стар и значим модел, от който произхождат останалите; изходна форма, реконструирана въз основа на по-късни видоизменения
  • Кемаф - от рус. (Кировски Маслен Филтър – КеМаФ) на жаргон синоним на танкист
  • Конформѝзъм- Пасивно възприемане на съществуващия ред, на господстващи мнения и отсъствие на собствени позиции; приспособленчество.
  • Танкист - човек, който носи Картие Танк
Offtopic: покажи
Случаен разговор в парижко кафене от 1898г.
-Приятно ми е Луй Картие – дизайнер часовникар.
-И на мен ми е приятно Себастиан Мелмот– обикновен хомосексуалист.
Изображение

Двадесет години след случката в офтопика, през 1917г. моят дядо бил на две години. Плачел денонощно от глад. Неговият баща, чието име сега нося като фамилия, починал от раните си в превзетия от българската армия Букурещ.
Цялата ни държава тънела в нищета и мизерия, докато кръвта на нацията изтичала по бойните полета на първата световна война.
Французите също участвали във войната и за първи път в световната историята започнали серийно производство на танк за нуждите на армията. Това бил легендарния Рено FT 17

Изображение

Най- революционния и най-влиятелния дизайн на танк за всички времена. Бойната машина притежавала нечуваните към него момент, въртящ купол на 360 градуса и класическо разделение на отделения- управление, бойна част и двигателно. Абе направо лудница за времето си.
Както сами се досещате около този танк се вдигнал голям пропаганден шум и вероятно бруталните му геометрични форми са впечатлили много французи по онова време.
Сред тях бил и 42 годишния парижки часовникар Луи Картие, внук на Луй-Франсоа Картие основателя на марката Картие


Изображение

Едвам му побрах цилиндъра в кадър! Доста място заема тази снимка, но човека си го заслужава. Както се вижда мосю Луи бил изтънчено конте, чиито префинени одежди рязко контрастирали с нищетата в България по него време.
Вероятно нито той е подозирал, че часовниците му ще се носят дълго след смъртта му и ще бъдат копирани в цял свят, а още по малко майката на дядо ми е предполагала, че нейния пра-внук (моя модераторска милост) ще стане господин и ще носи костюми всеки ден, че и вносни часовници по първа мода.


Изображение

Всъщност тя скоро се споминала от скоротечна туберкулоза и на смъртния си одър едва ли е таила надежда, че нейното бебе- невръстния ми дядо ще оцелее сам на този свят.
Но да се върнем при парижанина Луй, който имах неблагоразумието да осмея с просташкия виц от офтопика. Та той имал благородна закваска така да се каже. Произхождал от бижутерски род, но бил издънка, която се увличала от часовници. През въпросната 1917г. Луй Картие вече имал солиден опит в производството и разпространението на часовници. Неговата фамилия имала магазини в Париж, Лондон, Москва и Ню Йорк.
Ето така е изглеждала улицата, където се помещавал магазина на Картие в Париж. Сто години по-късно магазина все още си е там дори съм хванал щорите му в някаква нескопосана снимка при разходката ми по улицата на Мира преди 10 години. Помня, че влязох точно в този магазин, но тогава още не се увличах от часовници и просто правих компания на моя приятел часовникар. Това което ме впечатли беше елегантната сръбска продавачка- Люба
https://www.google.bg/maps/@48.869133,2 ... !1e1?hl=en

Изображение

В историята на марката пише, че Картие видял френския танк на фронта, но ще си позволя да заключа по вида му, че най- вероятно е научил за него от вестниците или от разговорите по време на баловете в офицерския клуб.
Дали защото бронираната машина впечатлила часовникаря или защото искал да направи рекламно послание, Луй създал първия прототип на Танк дизайна за американския армейски генерал Джон Пършинг командващ американския експедиционен корпус, участвал в първата световна война.


Изображение

Да, прави сте на снимките не се вижда никакъв часовник, а само пръстена на "Уест пойнт", но поне са автентични и правени по него време във Франция.
За моето поколение името Пършинг е по-известно с американските балистичните ракети, за които съветската пропаганда от детството ни проглуши ушите. Оказа се, че ракетите носели името на този генерал.
Та той бил избрания, на когото Луй Картие решил да подари първия прототип на новото си творение. Прагматично, нали! Изглежда PR триковете не са били чужди на мосю Картие.

Интересното е, че през 1919г., когато е била първата година от серийното производство на модела Танк са произведени едва 6 бройки.
Вероятно затова не успях да намеря снимка на модела от 1919. Все пак за да добиете някаква представа за първообраза качвам три от най- ранните модели собственост на музея на Картие.

•В ляво най-ранния оцелял до момента модел на „танк“ от 1920г. корпус от платина заден капака от жълто злато. (Картие са едни от първите използвали платина в часовникарството и изобщо в бижутерията)
•В средата модела L.C. (Луй Карите) 1925г. платина и злато. Тук вече дизайна е придобил най- популярната си форма използвана през столетието.
•В дясно танк от 1927г. корпус платина, заден капак розово злато, меш от бяло злато.


Изображение

За по запознатите е очевидно, че циферблата стрелките и коронката са същите като на предшественика - модела Сантос от 1904г. За него ще пиша друг път. Единственото ново, това бил корпуса. И наистина погледнат отгоре прилича на танк.

Изображение

Честно казано не знам кога въпросния модел е получил своето име, и дали наистина бил вдъхновен от формите на танк, но в съвременния модел който аз притежавам има един детайл който сякаш е копиран от Рено FT 17.
Това е задния капак, който на мен ми напомня капаците на френския танк. Разбира се нитовете са заменени с болтове, нали все пак трябва и да се отваря понякога за профилактика


Изображение

Макар и семпъл на пръв поглед дизайна изобилства от варианти. Мислех да не се спирам на тях и да се придържам към първообраза, но не издържах на изкушението и селектирах една дузина танкове. Общото между всички тях е двете широки плътни стени на корпуса рамкиращи циферблата между себе си. На практика вариантите са стотици, но показаните най- много ме впечатляват.

Изображение

 • 1 • Несиметричният Asymetrique (роден 1936г.) показния на снимката е юбилеен модел от 1999- та година. В момента на старо модела от 99та върви около 20 хил. лева.

  2 • Обръщащият Basculante (р.1932) Една година след Реверсо-то на Йегер, Картие създава своя обръщащ се танк. Оценява се около 50 хил. лева.
  http://img.timezone.com/img/articles/ho ... ulante.gif

  3 • Елегантният Cintrée (р.1921), Извит корпус който приляга на китката. Модела от снимката е произведен през 1927г. от платина. През 2002г. стойността му е минавала 320 хиляди лева!

  4 • Гише Guichets (р.1928) Най- бронирания от всички танкове, показанията му се виждат на въртящи дискове през отвори (гишета) в корпуса. Показания модел е произведен през 1996г. в три броя, цената му през 2007г. е била 61 хил. лева. (Модела е точно копие на гишето продадено махараджата на Патиала, Индия през 28ма година)

  5 • Удълженият Allongée (р. 1922) Освен по-дълъг корпус някой модели се характеризират с удължен резерв на пружината над 8 дни. За целта е използван механизъм на Йегер, селектирания модел е произведен през 1938г. цената му надхвърля 300 хиляди лева.

  6 • Нормалният Normale (р. 1919) Героя на настоящото ревю, вече го представих по-горе той е пръвообраза на всички танкове. Конкретния модел е 1960г.


Изображение

 • 7 • Китаецът Chinoise (р.1922) приличащ на източен храм. Конкретния модел е от 1930г. и цената му надвишава 30 хил. лева.

  8 • Водонепроницаемият Étanche (р. 1931) Първият в света правоъгълен водоустойчив часовник. Модела е разработен съвместно с Йегер по поръчка на пашата на Маракеш. Конкретния екземпляр е продаден през 2000 г. за 160 хил. лева.

  9 • Луй Картие L.C. (р.1922) Най-близката разновидност до първообраза отличава се със скосени ъгли. Конкретния модел 1930г. е с малка секунда. Цената му е около 50 хил. лева.

  10 • Завинтеният a Vis (р. 2001) Има си безел, който е закрепен с четири винта. Срещат се интересни разновидности. Все още няма антикварна стойност, но така или иначе часовника е много скъп. Конкретния модел е от платина, механизма е инхаус правоъгълен, произвежда се в Париж.

  11 • Роговите лъгове Obus (р.1926) Освен с необикновените лъгове, някой от първите модели са имали капаче скриващо циферблата Savonnette Конкретния модел е от 1930 г., а цената му днес е около 25 хиляди лева.

  12 • Скелета Squelette Съвременен танк. В класически корпус е поместен прозрачен механизъм със сапфирени платки между, които хармонично са разположени, перфектно обработени части.


Има и още модели които ще спомена само за прецизност Petit Tank Rectangle (1926), Tank Baguette (1931), Tank Must (1970), Tank Arrondie (Tank Ellipse)(1977), Tank Americane (1989/90), Tank Francaise (1996), Tank Divan (2002) ,Folle, S и др. Всички тези вариации вървят с разпознаваемата геометрия на римските цифри, утвърдена в продължение на цял век.
Въпреки това и сред циферблатите се срещат изключения, ето няколко примера:

Изображение

 • 13 • Четири луминесцентни арабски цифри. Екземпляра е с 8 дневен резерв на пружината. Произведен през 1931 днес цената му е над 150 хил. лева

  14 • Дванадесет арабски цифри, 8 дневен резерв на пружината, произведен през 1931 днес цената му е над 250 хил. лева

  15 • Дванадесет нарисувани арабски цифри, произведен 1929г. цена 8 хил. лева.

  16 • Кръгъл циферблат и индекси, произведен 1954г. оценен около 50 хил. лева

  17 • Кръгъл циферблат, индекси и малка секунда, Водоустойчив! произведен 1947г. в Ню Йорк, днес цената му наближава 100 хил. лева.

  18 • Малък часовник с рисувани индекси (lunette plate) произведен 1958г. цена 12 хил. лева


Както се вижда от селекцията, танковете са високо ценни от колекционерите и достигат луди цени на старо.
Качеството на изработка винаги е било на ниво. Всички жълти корпуси показани по-горе са изобразени от 18 картово злато, а сребристите са изработени от бяло злато или платина.

Особено внимание заслужава водоустойчивият корпус. Към него момент 1931г. единствени Ролекс са имали патент, но за кръгъл часовник. При правоъгълните корпуси постигането на водонепроницаемост е по- трудно. На снимката се вижда огромното каучуково уплътнение. През годините Картие са работили в тясно сътрудничество с Йегер, което продължава до днес под шапката на Ричмонт холдинг. Този корпус не прави изключение, предназначението му било да може да се плува с него. Така двете марки с общи усиля създали първия спортно –елегантен часовник.

Освен корпуса от снимките се вижда, че голяма част от механизмите за танковете са били поразвеждани от Йегер.

Изображение

В днешно време за скъпите танкове се използват инхаус механизми, които се отличават с високо качество и ювелирина декорация. Само в най- евтините стоманени версии като виновника за това ревю, все още се срещат стандартни механизми. На снимката се виждат два ултра-тънки механизми:

 • •9902МС с допълнителен модул за двойно време и скачащи часове
  •9622МС със сапфирени платини държащи мостовете.


Изображение

В моя екземпляр Танк Соло XL стомана, който е най-евтиния механичен танк в момента на пазара, механизма е стария работен кон ЕТА 2892 А2 брандиран като С 49. (С "С" се маркират външните механизми, а с "МС" произведените от Картие „Mansion Cartier”) Механизма е скромен, но поне ЕТА са произведени по класическата технология. Снимката е правена при Мето, той така го настои, че линията на вибрографа заспа водоравно, и часовника може да върви с месеци преди да има нужда от сверяване. Проблема обаче е в навиването, ако не му ударя няколко врътки преди лягане на сутринта спира. Очевидно се нуждае от профилактика. Доста неприятно за часовник, който е на две години и половина.

Изображение

Обърнете внимание на държача на механизма, който е изработен от пластмаса. Евтинийка, но пък пази от сътресения. При тази форма, изработването на държач от метал си е трън в гащите. Проблем може да се окаже уплътнението, което трябва да бъде оригинално, заради усуканата форма на канала.

В концепцията на танковете е заложено да бъдат тънки затова автоматиците се появяват едва през 70те години на миналия век. На снимката се вижда еволюцията на корпуса при автоматиците в последните 45 години. В началото задния капак е бил щракнат, изтумбен, а днес тънкия механизъм позволява капака да бъде нормален, закрепен е с 4 винта. Вижда се още една разлика - зъбите на коронката и формата на камъка са станали по „съвременни и светски” в сравнение с ориенталския първообраз.

Изображение

А сега нека насоча вниманието си към самия часовник. Когато за първи път сложих танка на ръката си останах без дъх. Бях с бяла риза, черно кожено яке, черни вълнени панталони и черни официални обувки. Часовника ми застана, като естествено допълнение на облеклото, придаващо благородно излъчване. Неразполагам със снимка от тогава, но ето една на която съм по риза

Изображение

В годината, когато съм се родил, художника Анди Уорхол в едно интервю е казал „Аз не нося танка за да ми показва времето. Всъщност никога не съм го навивал. Нося танка защото е часовник който трябва да се носи”

Изображение

42 години по-късно установявам, че в думите му има истина. Разбирасе на мен не може да ми се случи да нося спрял танк, защото моя модел е автомат, но често показанията му не са точни и направо са си безполезни, защото както отбелязах по-горе, ако забравя да му помогна ръчно на сутринта е спрял, но това не ме отказва да го нося като атрибут без да го сверявам.

С черен костюм и бяла риза танка е като естествено продължение на официалното облекло. Строгите му геометрични форми се допълват с официалната линия формения етикет.

Изображение

Нещо повече, когато за първи път сложих танка почувствах, че това е нещото, което винаги ми е липсвало за да се почувствам напълно облечен.

Изображение

А някой отиват дори по-далеч, например на Мохамед Али и само танка му стига като облекло :)

Изображение

Добре, че е той защото бях започнал сериозно да се тревожа за своя имидж в предвид на това, че бойната машина на танка приляга на доста нежни китки, както малкия танк приляга на лейтенант Грубер от Ало Ало.
На снимката Ив Сен Лоран и Труман Капоти. Двете снимки са правени от прочутия фотограф Ървин Пен.

Изображение

Една приятелка коментира часовника ми, че бил дамски, понеже нейната майка носела такъв. Това е един от парадоксите на този часовник, че правоъгълните геометрични форми се приемат за по-женствени от стандартните кръгли часовници.

Изображение

Може би най- противоречивия елемент от дизайна е коронката. Тя внася женствен полъх и много колеги не я харесват, например Phil05 и DDimitrov. Наистина малко не на място стои в съвременния пазар, от нея лъха на източен атавизъм, някога предназначен да спечели богата клиентела от колониите. За мен обаче това си му е чара на часовника, може би това моето е проява на конформизъм, все пак този дизайн е налаган цял век.

Изображение

Конструкцията коронката си има елементарно обяснение. Картие са бижутерска фирма и си е редно да вкарат един камък. Според мен коронката е най- подходящото място за това. Намирам синия камък за по-удачен от диамант, най малкото защото цветово се връзва посинените стоманени стрелки. Към общия изглед на коронката допринасят и едрите зъби, които от практична гледна точка са много полезни за контрола на сверяването.
Прави впечатление, че дизайна на коронката е еволюирал както отбелязах по-горе. В другите марки се срещат вариации на този дизайн, например у Джералд Джента.

Изображение

Тук е мястото да отбележа, че не всички танкове имат такава коронка, например при англичанина Anglaise (р. 2012), коронката е многоъгълна и е вграден в страната.

Изображение

Предшественик на многоъгълната коронка и фасетния камък е използван през 1997г. в юбилейния модел Гише.
Това е най-кемафския от всички танкове

Изображение

В далечната 1928г. Дюк Елингтън е носил такъв. Не се стърпях да не го спомена, нали съм почитател джаза. Тогава на мода са били часовници, които са показвали времето през отвори в корпуса, най вече джобни. Да си призная гишето ми е любим дизайн, но все още не съм имал такъв часовник, цената му е доста висока защото е рядък.

Изображение

За пианистите е важно да имат лек и удобен часовник. Помня на един концерт на легендарния Лий Конитц, пианиста на бандата свали тежкия си Брайтлинг и го сложи на перваза на рояла докато свиреше.
Моят танк е сравнително лек, имайки предвид пластмасовия държач, а самия часовник е изключително тънък за автомат - само 6.75 мм!
На практика обаче ултра-тънкия автомат не се усеща, като такъв, заради правоъгълната си форма и липсата на безел.

Изображение

Габаритите на часовника са 40.85 мм Х 31 мм. При правоъгълните часовници това си е доста сериозен размер и не случайно модела носи обозначението XL

Изображение

Нося го малко по- хлабаво за да се показва по-лесно изпод ризата когато погледна за часа. Ъгловатите лъгове обаче са голям проблем и още първия ден, когато го сложих, часовника понесе сериозен удар. От тогава почти всяка седмица го чуквам някъде. Вероятно това се дължи не само на формата но и на модерния голям размер. Понякога завъртам корпуса от вътрешната страна на ръката и сякаш така ми е по- удобно, като тази снимка на Ален Делон и продуцента Жан-Пиер Мелвил

Изображение

След като се напатих от стърчащите ъгли, започвам да си мисля, че модела който трябва да пробвам е извития танк Cintrée. Решен съм ако ми попадне сгодно някой ден да пробвам един такъв танк. Ето една оригинална негова скица.

Изображение

Преди време бях изтеглил един филм от Замунда със Стив Макуин. Казах си, най- после ще видя прословутия Хоер Монако, но не познах. Писал съм за филма тук http://strelki.info/viewtopic.php?f=4&t ... BD#p152657
Тогава още не знаех, но сега докато разглеждах материали за ревюто научих, че продълговатия извит модел на Стив Макуин е именно танк а Сантрé.

Изображение

Освен извивката на корпуса Сантрé има извика и на минутната скала на 6 и 12 часа и по този начин се е получило нещо като овал с успоредни страни, което си пасва с касата.

За мен обаче класическия дизайн на циферблата е най- сполучлив и се радвам, че е той е възпроизведен в Танк соло ХL. Циферблата е елемента, който най-много ми харесва в този часовник.

За разлика от повечето танкове през последното столетие, които са имали ниско качество на циферблатите и бижутерско ниво на корпусите, в моя танк е постигнат баланс между корпуса и циферблата с леко превъзходство на циферблата.

Изображение

За съжаление той е труден за снимане, за това ще се опитам да го опиша. Направено е класическо сребристо покритие и среброто блести като фин брокат. Маркерите са толкова дебело напечатани, че изглеждат релефни и сочни. Няма да коментирам гениалния дизайн на рисунъка, само ще отбележа, че минутното показание има перфектна четимост на минутната скала, въпреки че тя не е с кръгла форма.

Прозореца за датата е скосен под 45 градуса, като при класическите часовници. Диска с датата също е посребрен, и не е със стандартното бяло на ЕТА. На детайлната снимка часът е застина на 6:33 , това е пример колко удобно се четат показанията на този причудлив дизайн.

Изображение

Стрелките са термично посинени с форма на мечове. Според мен това е по-сполучливия избор от бреге стрелките в ранните модели за циферблат с такъв дизайн и последните заслужено са били изместени от мечовете. Секундната стрелка се крепи на сребриста втулка. На тази снимка съм извел детайл, от който се вижда, че мечовете не са плоски, а са извити на прецизна преса, което придава допълнително усещане за детайл, когато светлината пада под ъгъл. Вижда се и релефа на печата, за който писах по-горе.

Изображение

Циферблата и стрелките съчетават 100 годишна стремеж към красота и съвършенство. Заедно с „танковия” корпус образуват един от емблематичните модели на модерното часовникарство.

Докато преглеждах материалите в интернет ми направи впечатление, че много популярни личности са били танкисти, някой от тях съм споменал тук. Чудя се дали това е случайно или на тези хора им е било плащано за да правят реклама на модела.
Помните ли българския филм Хан Аспарух, в който един от войните на прабългарската армия беше с модерния тогава електронен часовник.
Това беше един случаен гаф, в американското кино обаче, има случай с един танк, който по-скоро прилича на брутално „продуктово позициониране“. Филмът е „Синът на шейха“. Кинолентата е от 1926г. от зората на танковете
В този пет минутен откъс синът на шейха на сред пустинята се явява и размотава с последен модел Картие Танк върху мускулестите си ръце.Основоположник на американското продуктово позициониране е Пиер Картие средния внук на основателя на марката. В началото на миналия век той оглавил американския клон на марката. Британския клон бил оглавен от най- малкия внук Жак, докато парижкия останала за най- големия внук Луй. Тримата заедно с техния баща Алфред са на тази снимка.

Изображение

Всеки един от клоновете имал собствено производство и затова на някой от циферблатите и корпусите се четат географски наименования различни от swiss

Изображение

Между другото клона в Париж продължава да съществува. Там в момента се произвеждат часовници с инхаус механизми, като показания на снимката.

Моят танк е произведен в Швейцария и това е отбелязано на циферблата. Стоманата е изключително лъскава. Да, знам, някой ще каже, че си въобразявам, но наистина не съм имал по- лъскав часовник до сега. Стоманата отразява светлината по- някакъв особено мек начин.

Изображение

Тази екстра си има негативна страна, защото корпуса се драска много лесно и не успявам да го опазя ненадраскан. От друга страна полирането е много лесно и на няколко месеца го давам на часовникаря за минимално полиране.
На тази снимка си личи как за пореден път съм дялнал единия ъгъл по невнимание.

Изображение

Вече стана дума за разходката ми в Париж. Докато бях там една скулптура силно ме впечатли и я щракнах. Оказа се, че нейния автор Сезар също е танкист. Ето какво споделя той за своя американски танк Americane (р.1989)
"Обичам да нося моя танк. Бих се чувствал гол без него. Той има физическо, чувствено и най-важното тактилно измерение. Прекарвам времето си докосвайки го и играейки си с него, без дори да го погледна, всъщност гледам го чрез моите пръсти."

Изображение

Аз също обичам да си играя с моя танк, най- вече с неговата закопчалка. Харесва ми да я откопчавам и притискам докато щракне. Захвата е с формата на буквата "С" като Cariter Откопчаването и закопчаването изисква сериозно усилие, защото се държи на опъна на дебела стомана.
Интересно е че алигаторската каишка няма отвори, просто тя се провира през скоби на закопчалката.

Изображение

По принцип едностранните пеперуди не са ми любими, защото има метал между каишката и ръката ми и това ми създава дискомфорт, съответно коства доста старание, докато настроя мястото на захвата на каишката в удобна за мен позиция.
В закопчано положение символа „С” застава на съединеното място и каишката изглежда сякаш е непрекъсната гривна.

Изображение

Идеята за гривната е съпътстваща концепция на дизайна. Фронтално погледнато каишката влиза между колоните на танка, който играят ролята на лъгове. Каишката е широка 22 мм но се скосява до 18 при закопчалката.

Изображение

Въпреки двегодишната си употреба каишката се държи много добре и изглежда почти като нова. Единствено носи отпечатък на пеперудата от вътрешната страна, но той не се вижда на снимката.

Изображение

Това е най- продължително писаното от мен ревю, въпреки че изглежда кратичко в сравнение с другите ми представяния. Когато започнах да го пиша нашия колега Върбан все още беше жив. Неговата смърт ми подейства демотивиращо и дълго време не бях влизал във форума.
Светла му памет на Върбан!
Нека да си пожелаем да нямаме други преждевременни загуби в нашия форум!

Междувременно продадох своя танк, а снимките и спомените ми останаха несподелени до днес.
Ще си позволя да вмъкна един цитат на Стивън Кинг от филма „Изкуплението Шоушенк”.
„Някои птици не са създадени за клетка, така е. Перата им са твърде ярки, песните им са твърде чисти и диви. Или трябва да ги пуснеш, или, щом отвориш клетката да ги нахраниш, те ще изхвръкнат от нея под носа ти. И тази част от теб, която знае колко грешно е да ги затвориш, ще се зарадва първа, но домът ти става толкова тих и пуст след това.”
Такава птица се оказа моя танк. Изпратих го в Тиролските Алпи при един архитект-дизайнер на интериори. Той млад и слабоват, но вече има няколко спечелени конкурса. Кой знае някой ден и той може да се нареди след прочутите танкисти.

Вместо епилог ето списък на най- често използваните съществителни и техни производни в това ревю:

 • • Картие – 16 пъти
  • Дизайн - 17 пъти
  • Часовник 29 пъти
  • Модел - 33 пъти
  • Танк – 55 пъти

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

popayo
Маниак
Мнения: 854
Регистриран: 23 08 2010, 13:46
Местоположение: Пловдив

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от popayo » 30 09 2016, 21:33

Невероятно и доста информативно!
Благодаря!!!

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 2865
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от ivanovnov » 30 09 2016, 21:54

Благодаря за ревюто. Това е един прекрасен часовник, зареден с неповторима аура и история. :)
...go forward...

Потребителски аватар
cenzor
МОДЕРАТОР
Мнения: 5662
Регистриран: 15 10 2009, 17:47
Местоположение: гр. София

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от cenzor » 30 09 2016, 21:56

:-D Е**ти дългото ревю. Майстор на разказа си, браво. ::thumb::
Не съм фен на модела, нито на марката, но поздравления за това , което си успял да опишеш.
„Всеки човек носи радост. Някои, когато идват, а други, когато си отиват“

Потребителски аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
Мнения: 13149
Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от mitadoc » 30 09 2016, 22:37

Браво,Коце! Истинска радост е за сетивата да се види и прочете. Бъди все така щастлив!
Daydreamer

Потребителски аватар
kokokoz
Маниак
Мнения: 3829
Регистриран: 17 01 2011, 18:39
Местоположение: софия

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от kokokoz » 30 09 2016, 22:42

в момента точно като танк мина и нищо не остави..................................................
страхотно! :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Потребителски аватар
DoctorPhill
Маниак
Мнения: 508
Регистриран: 27 12 2015, 20:12

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от DoctorPhill » 30 09 2016, 23:35

Прекрасно ревю на ужасен часовник /според мен де /.Едно от най-приятните за четене . ::drinks:: ::drinks:: ::drinks::
May the bridges I burn light the way .

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 7093
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от phil05 » 30 09 2016, 23:48

Е не... :clap: поразяващо ревю!

Според мен нещо не им отива това "танк", но може би е за контраст и подчертаване на изящество и красота... :wink: Май това е най - красивия "танк" без флинтифлюшки ... А за короната с камъка, дето споменаваш, че не ми харесвала - нещата винаги са многоцветни и различни. В онзи само короната му беше ексик, той целия беше като короната, въпреки че беше по своему красив. А в този, с тази категорична безкомпромисна форма и визия - икона, изчистена в стомана, правоъгълник и само сини стрелки и римски цифри на преден план - короната е чуден акцент и подсказване - аз съм преди всичко страхотен часовник и мога да си позволя всякаква корона и украшение. А не обратното - бижу, което прилича на часовник. Героят на ревюто, с тази изчистена форма и визия, ако е без тази корона, няма да е същия, ще загуби ниво и идентичност. Короната с камъка е все пак типична и запазена форма и символ на фирмата, като римските цифри. Страхотно ревю, Коце! ::drinks::

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 7909
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от trk2 » 30 09 2016, 23:54

Мерси, за похвалите. Най - много ще ме зарадва, ако някой го е прочел от начало до край. Добре, че беше Монопола да ми даде финален импулс. Отивам в конкурса да се самономинирам и да участвам в надпреварата за невероятния Восток. Между другото търсих го през лятото, но беше изчерпан.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
senna
Маниак
Мнения: 2992
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от senna » 01 10 2016, 00:12

Едно уточнение на жаргонната употреба на "кемаф" . Танкист е много общо казано. В частност това е "главата проста между двата лоста" или по научному "механик-водач". Обикновено това е най-дребното човече от екипажа, което се изсулва от предният люк при грешка в захода и след това изпълнява командата "Ей, кир мазна, бегом до хоризонта". Щото танкисти са и командира, и пом. командира също и картечар, и мерача, а преди да сложат автоматичното зареждане, и пълнача. :)

Прекрасно ревю в типичният ти перфекционисттки стил! :clap:
И като сме почнали с цитатите на Стивън Кинг - "Важна е историята,а не кой я разказва" . Каква история само! :clap: :clap: :clap:
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

evograd
Почитател
Мнения: 349
Регистриран: 13 12 2011, 14:38
Местоположение: София

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от evograd » 01 10 2016, 08:22

Благодаря ти Коце!
За страхотната история, страхотното представяне и елегантния изказ.
Благодарение на теб този уикенд започна много добре!

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 7909
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от trk2 » 01 10 2016, 16:00

phil05 написа:Е не... :clap: поразяващо ревю!

Според мен нещо не им отива това "танк", но може би е за контраст и подчертаване на изящество и красота... :wink: Май това е най - красивия "танк" без флинтифлюшки ... А за короната с камъка, дето споменаваш, че не ми харесвала - нещата винаги са многоцветни и различни. В онзи само короната му беше ексик, той целия беше като короната, въпреки че беше по своему красив. А в този, с тази категорична безкомпромисна форма и визия - икона, изчистена в стомана, правоъгълник и само сини стрелки и римски цифри на преден план - короната е чуден акцент и подсказване - аз съм преди всичко страхотен часовник и мога да си позволя всякаква корона и украшение. А не обратното - бижу, което прилича на часовник. Героят на ревюто, с тази изчистена форма и визия, ако е без тази корона, няма да е същия, ще загуби ниво и идентичност. Короната с камъка е все пак типична и запазена форма и символ на фирмата, като римските цифри. Страхотно ревю, Коце! ::drinks::
Интересно направих бърз преглед на моделите от другите марки за 2005г. и 2011г. и не открих нито една коронка като на Картие. Ето подобни, за една от тези споменах в ревюто.

Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
chriss
Почитател
Мнения: 438
Регистриран: 27 02 2012, 09:07
Местоположение: Русе

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от chriss » 01 10 2016, 16:11

Имаш дарба да пишеш. Прочетох с интерес.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

shtora
Маниак
Мнения: 1601
Регистриран: 05 01 2010, 14:06
Местоположение: София

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от shtora » 01 10 2016, 17:30

Зашеметен съм! Страхотно ревю! ... на един от най-прекрасните и легендарни часовници. Танк е една от иконите на часовникарския дизайн. И със сигурност е едно от олицетворенията на ръчния часовник (ако не и най-изявеното такова).
Пионерски, уникален, непрестанно копиран и имитиран, много стилен и красив, ... непреходен.

Браво! :clap:
Завидях... и аз искам (само да е размер L).

ПП: а си вислех, че съм го изчел цялото. Пак го започвам.

Потребителски аватар
taipan
Маниак
Мнения: 2906
Регистриран: 27 07 2011, 13:32
Местоположение: София

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от taipan » 01 10 2016, 21:03

Прочетох го 2 пъти. От горе до долу. По инерция тръгнах да си маркирам бележки. Колега, класа си! Свалям шапка.
The law is only thing capable of making people equal.

Потребителски аватар
AndyS
Активен
Мнения: 208
Регистриран: 09 10 2015, 10:30
Местоположение: София

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от AndyS » 02 10 2016, 10:56

Изключително ревю. Пречупено през собствена призма,увлекателно до степен,че се изчита на един дъх. Такива ревюта правят този форум толкова притегателен. Благодаря Ви!
‘Le temps s’écoule, le temps s’en vole’

Потребителски аватар
stdenev
МОДЕРАТОР
Мнения: 7640
Регистриран: 29 09 2009, 15:55
Местоположение: София

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от stdenev » 02 10 2016, 11:22

Ревю chef-d'œuvre!!!
Моите уважения за умението и положения труд, Коце.
Никога не съм харесвал "Танка", но след това ревю...май ми се доноси... :))
Offtopic: покажи
Това ревю определено е моят фаворит за "Ревю 2016"
Fine quality is remembered long after the pain of spending money!!!

Torro
Маниак
Мнения: 2812
Регистриран: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от Torro » 02 10 2016, 14:01

Уникален часовник и уникално ревю! Впечатлен съм.

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 7909
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от trk2 » 03 10 2016, 00:02

stdenev написа:Ревю chef-d'œuvre!!!
Моите уважения за умението и положения труд, Коце.
Никога не съм харесвал "Танка", но след това ревю...май ми се доноси... :))
Offtopic: покажи
Това ревю определено е моят фаворит за "Ревю 2016"
Е ти добре, че не си го харесвал, та имах шанса аз да го купя :))
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
stdenev
МОДЕРАТОР
Мнения: 7640
Регистриран: 29 09 2009, 15:55
Местоположение: София

Re: ТРК2 ТАНКИСТ Представяне на Cartier Tank

Мнение от stdenev » 03 10 2016, 00:15

Така беше, безспорно. :))
Със здраве да си го носиш, Коце.
Fine quality is remembered long after the pain of spending money!!!

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”