Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.

Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот Torro » 06 12 2016, 23:36

„Дайвърите” са любимия ми стил часовници. Винаги съм се заглеждал по тях и продължавам да се заглеждам. Разбира се, с времето вкусовете се променят и развиват, но „гъдела” от съзерцаването и притежаването на „дайвъри” продължава да е актуален.
От малък се увличам от водолазно дело и си спомням навремето как си направих водолазен часовник. Взех една каса от кварцов-ЛСД часовник „water resist” и с каникулит и напълних бутоните, за да съм сигурен, че няма да влезе вода. Хубавото беше, че задният капак беше на винт и с уплътнение, та така направения часовник на няколко пъти издържа геройски на разни гмуркания от 3-4м дълбочина.
По-късно манията ми по часовниците нарастна, а и интернет вече беше достъпно нещо и почнах да разглеждам разни видове водолазни часовници. Така и попаднах по между другото и на форума. Заглеждах се по разни известни и неизвестни марки, някои реномирани, други по-обикновени, но все ми се искаше да разбера всъщност военните водолази какви часовници са ползвали. Еми не можах много-много да придобия пълна информация, но попаднах на съветските водолазни часовници Агат. Стилът на тези часовници изключително ме привлече и доста се запалих да се сдобия с такъв часовник. Да, ама не! Оказаха се доста скъпи, при условие, че вграденият механизъм е доста семпъл.Почнах да търся часовници в този стил и виждах , че не е много разпространен. Открих, че Хамълтън са имали часовник в този стил, Картие също имат подобна каса и попаднах на една непозната за мен марка U-Boat на някой си Italo Fontana. Цените съответно не бяха за джоба ми, но пък установих, че великият китайски народ произвежда хомидж на U-Boat . Хомиджи на Агат, Хамилтън или на интересния модел на Картие не открих. Всъщност Картие беше доста изискан и леко натруфен, та не приличаше на онзи морски инструмент, който търсех и отпадна от наглеждането на този модел. Хамълтънът пък беше произвеждан за американския флот от преди повече от 50г. и нямаше съвременен аналог. Агатът си остана моята мечта, но откривайки хомиджите на U-Boat намерих евтина алтернатива на желанието ми да се сдобия с ретро морски инструмент за отчитане на времето.
Доста пъти щях да си поръчам такъв хомидж, брандиран като Парнис, от китайските сайтове, но все се спирах, заради огромния размер от 50мм. - истински водомер. Да, оригиналните Агат са на 60мм, но имат и по-приемливи „цивилни” версии с диаметри от 53мм и 46мм. Именно последната версия от 46мм си я бях набелязал.
Както и да е! Вместо на руския класик Агат се спрях на китаеца Парнис.
Покрай хомиджите ми на Панераи с марката Марина Милитаре бях свикнал с по-големите размери, но ми трябваше време да възприема и още по-големи размери. Накрая се реших. Просто явно времето дойде и каквото е писано това се случи. Мярнах една обява в Базар БГ. Оказа се, че продавачът също е регистриран във нашия форум и споделяхме една обща философия, свързана с любовта ни към часовниците и след нормалното пазарене се сдобих с един много интересен часовник. Няма да му „казвам” никнейма му, ако иска може да коментира така писаното ревю. На живо часовникът много ме впечатли. Точно такъв търсех. Истинска машина на времето, защото стилът му директно препращаше към едни тъмни военни години от миналия век. Сложих часовника и усетих едно неподправено вълнение. Независимо от големият размер всичко на часовника беше както трябва и усещането , че притежаваш истиски извервателен ретро морски уред, ме върна към всички хубави мигове които съм изкарал в и край морето.
За да отдам дължимото на първообраза на този хомидж ще напиша няколко думи и за оригиналната марка.
Компанията U-Boat може да се разглежда като семейна фирма. Неиният собственик и основател - Italo Fontana е роден през 1965 г. Мястото на раждането му е стар италиански град Лука, който се намира в живописния район Тоскана. Случайно или не Итало се натъква на архива на дядо си и там е имало документи от 1942г. , свързани с разработването на часовници за италианския флот. Дядото - Ilvo Fontana е създател на редица инструменти изпълнени с висока точност чрез гениално инженерство. Получил е поръчка от италианския флот за проектиране и изграждане на нов модел на часовници за своите ВМС. Това предизвикателство означава задоволяване на високите стандарти за качество на ВМС и зачитане на много точни технически спецификации, но преди всичко гарантиране на максимална надеждност и четливост при всякакви светлинни и метеорологични условия. Разглеждайки всички тези чертежи и извършена изследователска работа Итало така се е запалил по тези идеи , че след много години опити и разработване стига до окончателен разработен дизайн и собствен стил на часовника. И така стъпка по стъпка фирмата успява да пробие в сектора на луксозните часовници.
Няма да продължавам с историята на този бранд, защото обектът на ревюто е един друг часовник, брандиран като Парнис, изпълнен точно в този стил, представен и наложен в лускозния свят чрез U-Boat и Italo Fontana.
И да продължа за този Парнис. Както писах, вече в ръцете ми часовникът силно ме впечатли. Качеството на изработка бе на ниво. Излъчването беше точно, каквото търсих.
Механизмът на часовника е ръчно навиващ се китайски клонинг на Унитас. За този механизъм е писано много, но в кратко е много добре проектиран механизъм, а китайците са усвоили великолепно неговото производство. Има голям резерв и се слави с добра точност, стабилност и издържливост.
Касата е много масивна, изпълнена от стомана L316. Със своите 50мм диаметър е малко стряскаща, но заради ляво разположената коронка стои удобно на ръката и не притеснява.Това разположение на коронката всъщност подпомогна избора ми да се спра на този хомидж. Дебелината е 16мм, а коронката стърчи с цели 10мм. Междулъговото разстояние е 23мм. Предното стъкло, което би следвало да е минелално , е с нещо като антирефлекс. Не е онзи антирефлекс, който сме виждали на хубавите часовници, дори не е , като на репликите, но все пак има нещо. Задният капак е на винт и е със стъкло да се вижда така обсъждания по-горе механизъм. Часовникът го дават с водозащита и вероятно има някаква, а ако се сменят уплътненията може би ще стане с доста добра водонепропускливост, но в стоковия си вариант не съм склонен да проверявам. Изнесеният капак на коронката е много удобен за отвиване и сваляне за навиване на часовника. Единствено самата скрита коронка можеше да бъде направена малко по-масивна, за да е по-удобно навиването. В конкретния хомидж коронката е дребна и навиването е леко затруднено, но не прекалено.
Циферблатът е тип-сандвич ,черен с оранжеви маркери и оранжеви стрелки. Тук идва и едно недоумение. Маркерите са с нанесено луминофорно покритие, а стрелките са боядисани с обикновена боя и не светят. Силата на светене на луминофора на маркерите е слаба, но все пак я има, а по-важното - стрелките са пропуснати.
Каишката е зле, поне на мен не ми допадна. Това не е болка, защото веднага я смених с друга, която считам за по-подходяща.
И накрая едно обобщение. Часовникът си заслужава! Добър часовник на добра цена! Размерът има своето неудобство, но всъщност часовникът е учудващо удобен за носене. Е, за риза и костюм не е най-доброто решение, но е изключително допълнение на ежедневно-спортния стил, а за лятото направо е трепач!
Часовникът наистина носи духа на онези смутни години от миналия век и е направен сякаш да бъде истински инструмент за отчитане на времето при всякакви метеорологични условия, а не просто моден аксесоар.
Ето и малко снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая, сдобиването с този Парнис само подсили желанието ми да притежавам и Агат, но това ще стане , когато е писано, ха, ха!
Torro
Маниак
 
Мнения: 2260
Регистриран на: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот cenzor » 06 12 2016, 23:46

::drinks:: Хубавобревю. Руските хомиджи виждал ли си : КЛИК?

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
„Всеки човек носи радост. Някои, когато идват, а други, когато си отиват“
Аватар
cenzor
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 5473
Регистриран на: 15 10 2009, 17:47
Местоположение: гр. София

Re: Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот ivo p » 07 12 2016, 00:29

Благодаря за ревюто!

Сравнявайки по снимки с Uboat, изглежда много добре Парниса.
Аватар
ivo p
Маниак
 
Мнения: 922
Регистриран на: 20 09 2014, 11:31

Re: Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот DoctorPhill » 07 12 2016, 00:31

Ревюто е много приятно за четене . ::up:: Браво за усилията !
Относно часовниците манерки -Canteen watches ,Хамилтън започват традицията за US Navy ,все още се намират лесно и не са скъпи ,НО са около 35мм...
Агат Златоуст/Кировские е външно вдъхновен от Хамилтън ,а механизмите са производни на друга американска компания за джобни часовници от щата Охайо ,закупена со все машини и може би работници от култовата АМТОРГ през 30 те .Хамилтън продължават да правят подобни-серията Frogman .Инвикта прави известен брой луксозни АЗ за офицери и партийци през 60те и после си присвоява правото и бълва ужасните Russian Diver.
Има и един доста голям модел на Zeno ,нещо като Euro Army Diver беше ,ръчен ,50на мм ,около 1000 Евра ,които не ми се дават без да съм го виждал на живо ...
Всички " водолази" с надписи на циферблата и отлети релефни гърбове на корпуса са туристически ментета.../този от линка за съжаление е такъв-мноо хомиж :silent: /
Китайците пуснаха малка серия ,моноблок каса ,добре свети ,но с надпис Agat ,на циферблата и нещо на руски през 2012-2013 ,преди да се възобнови производството в Русия .
Истинските започнаха отново да ги правят с оригиналните машини от около година ,след като фенове от цял свят и руски бизнесмени се обединиха и реализираха проекта .За Европа ги продават в Германия -Poljot.24.de

Изображение
May the bridges I burn light the way .
Аватар
DoctorPhill
Почитател
 
Мнения: 463
Регистриран на: 27 12 2015, 20:12

Re: Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот ivanovnov » 07 12 2016, 00:39

много интересно ревю :) благодаря, а и моделът също е готин и то на достъпна цена :)
...go forward...
Аватар
ivanovnov
Маниак
 
Мнения: 2579
Регистриран на: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот Torro » 07 12 2016, 09:31

Да, по време на търсенията ми попаднах и на Invicta Russian Diver, но бях забравил за него. Просто нещо ме отблъсна от този часовник. А за Хамилтъна не знаех, че е толкова дребен.
Torro
Маниак
 
Мнения: 2260
Регистриран на: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот ivanovnov » 07 12 2016, 09:51

Виждал съм на живо един часовник от тази серия на Инвикта, изглежда като някакво кичозно хип-хоп нещо, което освен всичко друго няма никакъв баланс във визията, поне според мен. Честно казано ми изглежда като някакво недоразумение :)
...go forward...
Аватар
ivanovnov
Маниак
 
Мнения: 2579
Регистриран на: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот senna » 07 12 2016, 11:43

И от мен, Благодарности за ревюто и полезната информация в него! Чудесно представяне! :thumbup: :clap:
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2562
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот vvgospodinov » 07 12 2016, 15:45

Таз година Парнис, догодина ор'гинал!
Естествената тъпота побеждава изкуствения интелект. Винаги.
Аватар
vvgospodinov
Маниак
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 25 02 2012, 12:30
Местоположение: Пловдив

Re: Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот Barking Dog » 07 12 2016, 15:50

Поздравления за положения труд и интересната информация. ::drinks::
Животът е силно заразна болест, която се предава по полов път и винаги завършва със смърт.
Barking Dog
Маниак
 
Мнения: 786
Регистриран на: 10 02 2016, 11:29

Re: Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот Torro » 20 08 2017, 12:11

Смених каишката с нова и мисля, че му подхожда, та да се похваля:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Часовникът наистина е голям, но не е неприятен за носене, дори ми допада. Сега, за костюм не става, ама за лятото и късите ръкави е екстра.
Torro
Маниак
 
Мнения: 2260
Регистриран на: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот trk2 » 20 08 2017, 12:45

Добре ти стои. За кое Картие пишеш, Паша ли?
Мисля, че един Хамилтън също би ти подхождал, не са чак толкова скъпи. ::drinks::
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот Torro » 20 08 2017, 13:32

Да, бях споменал за Картие, имайки предвид моделът Паша, много изискан часовник. Някъде 40мм беше и вероятно стои много удобно на ръката, но това е часовник от съвсем друг ранг.
Torro
Маниак
 
Мнения: 2260
Регистриран на: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: Преглед на един Парнис, изпълнен в стила на U-Boat.

Мнениеот tzetz » 18 10 2017, 13:58

И аз все повече се впечатлявам от качеството и достъпните цени на китайските хомиджи, дори няколко, които бях купил с цел продажба, реших да си ги оставя за мен и с удоволствие ги нося в ротация със скъпите ми модели.
Скоро при първа времева възможност ще напиша ревю на тези китайци, но вече второ виждам тук от други, изпреварили ме колеги във форума, което направо си става тенденция...
Благодаря за усилията и споделените емоции! Всяко ревю тук добавя стойност към безграничната тема, която ни сплотява и събира тук. ::drinks::
Да оставим шаха на мира, да пием по бира!
Аватар
tzetz
Почитател
 
Мнения: 402
Регистриран на: 08 04 2013, 13:53


Назад към Ревюта и снимки на часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google и 2 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.