Ревю Victorinox Swiss Army Infantry Vintage Chrono 241289

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.

Ревю Victorinox Swiss Army Infantry Vintage Chrono 241289

Мнениеот Swiss M. » 17 12 2016, 16:46

Здравейте, след няколко години четене тук, малко по-малко време с регистрация, реших да направя първото си ревю на часовник. Повод за него, вероятно е и известното чувство на вина от това, че предимно „взимам” от форума, без да „давам” – допринасям. Първи опит ми е – моля, бъдете снизходителни. Не претендирам да разбирам нищо от часовници – само им се любувам, лошото е, че съм още по – зле със снимането, което ще ощети всеки часовник, представян някога от мен. Ще отделя малко встъпителни думи за генералната ми визия за ревю и часовника, който ще представям, така че да спестя време и четене на хората, които решат, че това „не е тяхното нещо”.
1. За мен часовникът е по-скоро лично преживяване, което не е задължително обвързано с някакви наложени стандарти от средите на запалените фенове. Вероятно това е причината да притежавам часовници, които хората не биха определили като колекция :) Покупките си обвързвам задължително с лични поводи, което води до две неща – всичко, което си купя остава в мен (за сега) и така се справям с постоянния глад за нов часовник – като знаеш, че няма да си тръгне, почваш да мислиш повече върху темата, коя е най-подходящата покупка. Въпреки това имам не малък „уиш лист”, който ще изпълнявам в следващите 3-4 десетилетия :) Вероятно това е етап, през който част от вас са минали, може и при мен да се случи, за сега обаче съм на тази спирка.
2. Часовникът, който ще представя според мен не се класира като интригуващ за хората навътре в материята, защото: е кварцов, не представлява нищо иновативно като механика и технология, не е от кой знае каква марка (що се касае до часовници), има PVD покритие. Реших обаче да пиша за него поради това, че не открих ревю за този модел във форума, което означава, че все пак ще има нещо ново добавено тук и защото всеки път, когато го взема в ръце не мога да не се прехласна по него. Часовникът е Victorinox Swiss Army Infantry Vintage Chronograph – 241289. (снимка от нета)Изображение
Ще си спестя писането на представяне на марката и ще ви посъветвам да се насладите на информацията във следното ревю на колега :
viewtopic.php?f=12&t=21257
Както казах ревюто ще е за конкретен часовник – не за всички от неговия модел, а за точно този в мен. Това е причината да изпусна дългото писане за Victorinox и да карам по същество. Ето малко трагични снимки, преди многото текст:
Изображение

Изображение

Изображение

1. Покупка – Часовникът е с мен от 2010, закупен е от официалния вносител на марката за България.Вече бях хлътнал по часовниците, но нарочно се рестриктирах от четене в интернет, защото знаех, че ще стане страшно... По-късно стана. Въпреки непретенциозния вид на магазина, за мен това си остава едно от най-позитивните преживявания при покупка на часовник в България – през цялото време се държаха вежливо, задоволиха всякакви мои капризи, не ме прецениха по външния вид, направиха ми отстъпка, подариха фланелка на марката на мен и на мой приятел, който беше с мен тогава (признавам, не съм пазарувал от Беша още, но в други наши магазини – без да ги назовавам, не останах много впечатлен). Ако трябва да давам оценка по скала от 1 до 10 – 8,5 заради цялостния облик на магазина, иначе всичко друго беше супер.

2 Опаковка/ Пакетиране –Това, което имам запазено вкъщи сега е: външна картонена кутия (може и да е имало някаква бяла хартиена „лента”), вътрешна кутия – масивна, не е кожена, с бяла облицовка с името и логото на марката, под нея са разположени книжка с инструкции, книжка с гаранция и картонче, разясняващо телемтричната функция на часовника. За мен лично, беше впечатляващо, че в книжките имаше текст и на български език (и на други балкански езици), което означава, че Балканите се възприемат като сериозен пазар от производителя, или поне аз така го тълкувам. По скалата – 8 – имаше си всичко необходимо, без изхвърляне и какъвто и да е лукс.

Изображение

Изображение

Изображение

3 Общ облик на часовника - определено видът на този часовник ме накара да го взема и до ден днешен ми носи радост. Макар и ПВД покритието да се смята от не малко хора като минус заради поддръжката или по-скоро невъзможността за такава, в случая комбинацията между този сиво-кафяв-леко зеленикав цвят - за мен, иначе марката го води ледено черно :)) и циферблата създава наистина винтидж и военно усещане в едно. Към така постигнатата визия добавям и подчертания характер на часовник – инструмент – прилична водозащита, за часовник, който е без коронка на винт и с два бутона – 100 метра, възможност за измерване на десети от секундата, секудни и минути (30 минути), телеметрична скала под формата на вътрешен пръстен стъпил върху края на циферблата. (Ето какво производителят е обяснил за ползването на скалата:
Offtopic: покажи
Изображение
Изображение
), сигурна закопчалка на веригата и разширение за гмуркане. Часовникът е масивен и на вид и на тегло. Оценката ми за излъчването е ясна – 10, с единствената забележка, че не си представям някой военен, примерно, да тръгне да ползва в реални полеви условия „лакиран” инструмент :lol: .
4 Механизъм – за разлика от механичните си братя, тук няма какво да се каже особено. Кварцова хронографска машинка на ЕТА, позволяваща три събдайла, отделно, отчитане на часовете минутите, централна секундна стрелка, отчитаща секундите при хронографската функция, дата. Според информация от интернет, механизмът трябва да работи с +/- 10-15 секунди на месец, което аз не мога потвърдя или отрека, тъй-като секундите никога не са били моя интервал от време ::drinks:: Преди няколко месеца смених батерия за втори път, тоест държи по три години с една батерия, като го ползвам предимно като тристрелочник. Няма как да оценявам нещо, което ми е изцяло извън капацитета, така че тук оставам празно.
5 Циферблат –на дванадесет часа се намира логото на Victorinox – не е щампа, а издадено над цифера, не знам дали е лепено – вероятно, щит с вписан в него кръст изработени от метал с полиран финиш. Празното пространство между кръста и щита е запълнено с луминисцентен материал (не мога да кажа какъв, но пък си върши работата страхотно - ето снимки -
Offtopic: покажи
Изображение

Изображение
). Логото е много пипнато и остава страхотно впечатление – под него щампа на два мини реда текст Victorinox Swiss Army – нищо натрапчиво. По часовниковата стрелка след него продължаваме с големи арабски цифри, изрязвани на места, за да не пречат на събдайлите. „Изляти” са от същия луминисцентен материал и са придружени от лумнати точки, а при по-едрият шрифт ползван за 3,6,9 са лумнати триъгълници. На четири часа е прозореца за датата, която се изписва на бял фон за максимална четимост спрямо циферблата. При датата има още малко текст – отново ситен, казващ на собственика, че ползва хронограф със 100м. водозащита. Минавам към събдайлите, които са направени отново с огромно внимание към детайла. На 10 часа е най-едрият – отчитащ интервал от 30 минути, направен е на две нива, като минутната скала е изписана в едно вдълбаване в циферблата, а вътрешната част , в чиято среда е стрелката е украсена с фина орнаментация – уголемяващи се кръгове, вписани един в друг. Стрелката е същият цвят като касата, веригата и другите стрелки, определян от сайта на официалния вносител като Black Ice…обилно количество луминисценция за тази стрелка и бръшнат финиш, както и при всички други стрелки на часовника. Вторият събдайл е на 2 часа, по дребен като размер, изцяло вдълбан в циферблата и отново украсен с вписаните кръгове, стрелката тук е идентична с предишната, но по-дребна. Отчита десетите от секундата. Последният събдайл е на 6 часа – най-дребен от всички и с определено различно изпълнение – стрелката не е луминисцентна, събдайла няма външна бяла рамка като другите два, вкопан е в циферблата но няма украса. Отразява секундите. Останаха още три стрелки – час, минути и хронометричите секудни – едри стрелки, отново бръшнати и отново подсигурени за гледане на тъмно. Освен винтидж цвета на лумисценцията на часовете и стрелките – (съвсем леко различаващи се нюанси на един цвят), „военният” ефект на циферблата се засилва от, за мен, изцяло „флигер” изпълнението му – едри цифри, характерна форма на стрелките и лесна четимост, макар да има много неща по циферблата. За финал тук слагам телемтричната функция – в описанието на производителя се обяснява, че пускайки голямата секундна стрелка веднага след виждането на светкавица и спирайки я след чуването на гръмотевицата, можеш да калкулираш колко далеч се намираш от мястото, където е ударила. В интернет попаднах на по-интересно приложение, като помощник на артилерията за засичане на разстоянието до врага на база огъня от изстрелян снаряд и гърма от него. Определено ползвам функциите на часовника само за забавления – онзи ден си засичах времето, за което взех един алтернативен маршрут с колата. Моята оценка тук – 10 – циферблатът би събудил момчешкото възхищение във всеки, като явно говорим по-скоро за играчка, от колкото инструмент – в моя случай поне. Детайлите са изпипани страхотно за бранд, който няма часовникарски традиции.
Изображение

Изображение

6 Корпус – Касата е неръждаема стомана 316 L, с вече споменатото покритие. Диаметърът е 44мм без коронката и за моята скромна китка от малко под 18 си е голяма – максимума, който бих носил, но пък ми е адски удобна на ръката. Широчината между лъговете е 22мм, а дължината от върха на единия до върха другия лъг – 50 мм. Височина от капака до стъклото включително – 12мм. Стационарен безел на две нива натиска към касата стъкло – сапфир кристал с тройно антирефлексно покритие – според мен от вътрешната страна, иначе до сега да го бях наказал лошо…Стъклото е почти незабележимо изпъкнало. На 3 часа е коронката с протектор, вече отбелязах, че не е на винт. Едра е, но не изпъква много над протектора, което малко затруднява боравенето с нея – иначе е брандирана и едро „нарязана” за добър захват. Над и под нея са двата бутона за включване/пауза и нулиране на хронометъра – имат формата на гъбки. Ако правилно помня коронката и бутоните подлежат при подмяна при профилактика, по стандарт на производителя. При мен това не се е случвало още. Капакът е на винт и единственото място по часовника, където няма ПВД - ::yahoo:: Нищо впечатляващо тук за мен – лазарна гравировка на марка, номера, материали и тн. Оценката ми тук е 8, заради коронката – размерът съчетан с това, че при смяна на датата на ръка местиш часовата стрелка, независимо от минутната, 24 пъти е малко затормозяващо.
Малко снимки още -
Offtopic: покажи
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


7 Верига и закопчалка. Веригата създава впечатление на масивна и държи часовника много добре. В моя случай, съм оставил едно звено в повече, което ми помага да държа касата странично на китката ми при шофиране и да имам постоянна видимост към „показателите” ::cool:: . При касата веригата е 22мм, при закопчалката слиза на 20мм. Състои се от две по тесни и една по-едра – ценртална плочка – класика. Предвид ПВД-то се държи изключително добре от гледна точка на деруги и тн.Закопчалката е стабилна, макар да не е нищо особено, което е и определението ми за т.нар. „дайвърско” удължение . Вършат си работата обаче. Едно фино гравирано лого на „контрата” на закопчалката слага край и на този елемент. Тук също една 8 – ца. Снимки:
Offtopic: покажи
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


8 Заключение – за мен чудесен часовник! Ако искаме да съм критичен към марката мога да повдигна темата за ценообразуването им в последните години, но за конкретния часовник - парите са без значение, това е чиста естетическа наслада!
Надявам се да не съм досадил много и на някого да му е било интересно!
Аватар
Swiss M.
Почитател
 
Мнения: 419
Регистриран на: 19 08 2014, 16:20

Re: Ревю Victorinox Swiss Army Infantry Vintage Chrono 24128

Мнениеот ivanovnov » 26 12 2016, 10:29

ревюто е много интересно и ми хареса как поставяш оценка на всичко :) благодаря, а моделът е много готин, на мен лично много ми допада, а черното му придава силно излъчване :)
...go forward...
Аватар
ivanovnov
Маниак
 
Мнения: 2535
Регистриран на: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Ревю Victorinox Swiss Army Infantry Vintage Chrono 24128

Мнениеот Swiss M. » 27 12 2016, 14:19

Благодаря за добрите думи! Часовникът на живо изобщо не ми прилича на черен, но така са преценили, че му е цвета, няма да споря с тях :)
Аватар
Swiss M.
Почитател
 
Мнения: 419
Регистриран на: 19 08 2014, 16:20


Назад към Ревюта и снимки на часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.