Страница 1 от 1

Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 17 05 2017, 11:20
от monopola
Спомняте ли си когато в нашия форум имаше нови и нови ревюта :) Колко е интересно само да четеш личните впечатления, да споделяш емоциите, да гледаш безброй снимки на всякакви часовници, един от друг по интересни? Смятам да се раздам тези дни, толкова много запланувани ревюта имам, толкова много страхотни часовници стоят и чакат да разкажа за тях. Пък и кой знае – може някой конкурс за ревю да има ::angel::

И започвам с един превъзходен екземпляр, рядко срещан, но пък срещите са незабравими – Parmigiani ……. или Лилавият Принц!

Обожавам марки като Parmigiani! Моля пуристите да не ми се сърдят, но за мен часовникарството изобщо не свършва със стотиците години история, традиции и т.н. Категорично смятам, че място за нови велики марки има и много обичам когато имам късмета да се докосна до подобни часовници.

А Parmigiani e марка на едва 21 години. През 1996 година в Швеицария Майкъл Пармиджани успява да договори сътрудничество с Sandoz Family Foundation, а останалото някой ден ще бъде история :) Марката приема името на основателя си и той напълно заслужава тази чест. Едва на 26 години Майкъл отваря собствена работилница в която се занимава с реставрации на наистина забележителни часовници. Но таланта му е огромен, а освен часовникарството има и сериозни интереси в областта на архитектурата. Архитектите обикновено имат дарбата да градят и никак не е странно, че тази амалгама от качества му отваря вратите към собствено производство на часовници, емблематични не само като механизми, а и архитектура на касата с доста ярко видими корени.

Лично за мен Майкъл е артист в съвременното часовникарство и макар и марката да има и други величествени модели, лично за мен точно тази Kalpa, точно в този цвят носи ярко ДНКто на Parmigiani. Всъщност първите сериино произвеждани часовници на марката са точно от Kalpa серията.

И за да мога да продължа и към часовника е време да приключа с общите приказки и исторически бележки, но препоръчвам на всеки да разгледа секцията Pieces of Exeption на страницата на марката, не за друго, а просто защото най-лесно ще разберете колко велик артист в този бизнес е г-н Пармиджани.

А самият часовник е просто великопелен! Изключително изделие във всеки смисъл на това определение. За мен едни от най-важните неща за да определя дали ми харесва даден часовник или не са изработка, дизайн, механизъм. Не знам как да ги подредя по важност, но това са ми ключовите моменти за да реша да или не :)

И няма как да не обичам този часовник!

Изработката е зашеметяваща, но това едва ли е изненада. Всеки шлиф, всяка повърхност, всяко малко релефче е изпълнено на изключително ниво.

Дизайна е истинско Пармиджани. Касата, лъговете, леката извивка в конструкцията, няма как да объркате производителя. Циферблата с неговата леко декаденска артистичност и този прекрасен цвят… Вълшебство просто!

А механизма :) Даже няма какво да говорим. 8 дни резерв, ръчно навиване с дебелина от едва 4,9 милиметра, съставен от 227 компонента, настроен в пет позиции! Висша лига във всеки един смисъл.

И всичко това е този часовник – Лилавият принц. Дори и на калпавите ми снимки си личи особената му прекрасност :) Ето ги и тях, защото няма да се спирам на всеки детайл, не за друго, а защото часовникът е много повече от неговите компоненти, един чуден мой любимец, с който се надявам да се срещнем отново някога …

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Благодаря! ::drinks::

Re: Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 17 05 2017, 12:19
от trk2
Както винаги увлекателно написано, поздравления! Не знаех че марката е нова, нали са в една фондация със стари производители от региона Флорие, като Шопар и Бове.
Механизмите се правят от Вауши и покриват стриктни (близки до маниакалност) критерии за настройка и декорация.
Дизайните на Пармиджани са хубави, нежни и обли, но на мен ми идват твърде големи. Не знам дали с размера се цели да се компенсират женствените форми. Друго което ми прави впечатление е, че официалните им цени ми си струват завишени.
Имаш ли впечатления на колко процентна от референтната цена се продават?
Ти си смел в експериментите, аз напоследък се отворих към по екстравагантните дизани. Мисля че от тази фондация Бове е моя дизайн.

Re: Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 17 05 2017, 12:25
от monopola
Ами по спомени референтната цена беше около 20 000 долара. На вторичен пазар цените са много различни, около 1/3 от ритейла, но според мен и в техен бутик да отидеш пак ще платиш много по-малко от ритейл цената. Темата за ценообразуването на големите марки много пъти сме я дъвкали :) Лично аз не смятам, че ние сме им таргет клиенти, тоест не мога да погледна през очите на истинските клиенти на марката за да изкажа мнение ::drinks::

Re: Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 17 05 2017, 12:30
от monopola
П.С. А за фондацията не си прав :) Тоест само Пармиджани работят с въпросната фондация, Шопар и Бовет нямат общо. Иначе Vaucher също са част от нея, но специално за механизмите, поне от това което аз знам, Пармиджани си правят техните сами.

Re: Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 17 05 2017, 12:51
от DrFrancky
За механизмите:
Пармиджани разработват механизмите си сами но ги дават на Ваучер да ги изработват.
Фондацията Sandoz Family, която е и притежател на Voucher и Пармиджани има още две компании , едната прави каси а другата циферблати. Пармиджани дизайнват всичко сами но отделните елементи реално се изработват от компаниите сестри.
Интересен факт е че Ричард Миле използва Voucher за изработка на техните механизми.

Re: Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 17 05 2017, 13:13
от trk2
Фондацията е за контрол на качеството, нещо като женевския печат http://www.fleurier-quality.com/partici ... s-fqf.html чел съм документацията за тестове и някъде я бях коментирал, много е маниашка.
Когато съм се интересувал от марката, механизмите се правеха изцяло от Вауши, твоя механизъм също е на тяхна база VMF 6000 http://s3.exploredoc.com/store/data/001 ... a2b139.png
най сайта пише, че предлагат къстъмизация и дори са качили примери, сред които се виждат гравировки на марки.
Бях си харесал един механизъм на Вауши, но не предлагат единични бройки.

Re: Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 17 05 2017, 13:30
от monopola
Коце, ти говориш за съвсем друга фондация :)

Sandoz фондацията е много интересна сама по себе си, но оставям на тези на които им е интересно да четат :)
А конкретният механизъм както съм писал е от 1996 година, Vaucher е компания основана през 2003 година, пак от Sandoz точно за да започнат производство на механизми и за други фирми, те реално имат интересна концепция за инвестициите си в часовникарския бизнес. Основата си взимат точно от Майкъл Пармиджани и неговите творения от периода му преди да създаде марката Parmigiani Fluerier ::drinks::

Re: Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 17 05 2017, 13:54
от ivanovnov
благодаря за ревюто, часовникът ме впечатли, много красив дизайн и хармонични линии :) :) :)

Re: Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 17 05 2017, 14:17
от trk2
сега разбирам и на мен така ми се мерна, ама като не разбирам френски ::drinks:: Виждал съм марка Сандоз на някой стари часовници, те дали имат нещо обощо с фондация Сандоз?

Re: Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 17 05 2017, 14:27
от monopola
Идея нямам, ама надали. Интересното във фондацията е, че е създадена от сина на човека основал Новартис, един от най-големите фармацефтични гиганти в света. По това което четох инвестициите им в часовникарството са от сравнително скоро и са свързани с марки с изразена артистичност и майсторство. Но пък кой знае :)

Re: Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 17 05 2017, 22:03
от Дон Жуан
Благодаря ти за казаното и показаното!!!
:clap: :clap: :clap: ::drinks:: ::drinks:: ::drinks::

Re: Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 17 05 2017, 22:47
от phil05
И името му такова, диво цвете, в най хубавия смисъл и накрая и тоя цвят лилав... Нямат край чудесата, които се показват :clap: ::drinks::

Re: Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 31 05 2017, 22:23
от klon
Благодаря че сподели. ::drinks::

Виждал съм часовника на живо и мога да кажа че е пленавящ . :thumbup:

Re: Лилавият Принц -Parmigiani Fleurier Kalpa XL Hebdomaire

Публикувано: 31 05 2017, 23:51
от stepona555
Въпреки че не е продавала часовници в Кореком или в по ново време на Витошка , за голямо мое учудване се оказва че бранда си има история и постижения във времето.
http://www.sandoz.es/#/historia/ing