РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.

РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот trk2 » 17 08 2017, 00:58

„Като листенца от цветовете на прецъфтяла през пролетта вишня,
Нека да паднем на земята,
Сияещи от чистота”

Хайку от прощално писмо на Камикадзе.


Изображение

В Япония вишневият цвят символизира облак, поради това, че често окапва наведнъж и се понася с вятъра, като бял облак. Свързва се с ефимерността на живота, а мимолетна необичайна красота на вишневия цвят и бързата му смърт, често се сравнява с човешката преходност.


Изображение

Снимката е на емблема нарисувана върху самолет-бомба управляван от японски смъртник към края на втората световна война.
В условията на недостатъчна подготовка на младите летци, остаряла техника и превъзходството на противника в силите, японските пилоти били обречени на гибел даже в конвенционални бойни действия. Затова командирите им измислили начин гибелта им да не бъде напразна. Били създадени специални отряди (токкотай) наречени "божествен вятър" (камикадзе) на името на вятъра потопил корабите на нашественика Чингис Хан през 13ти век. Целта била да разбият своите самолети в корабите на съюзниците и да завлекат колкото се може повече врази на дъното на океана. Самолетите били изтребителите Мицубиши Зеро, а към края на войната се появили специални летящи бомби.


Изображение

Случайно или не жълтото и червеното, са основни цветове в дизайна японския пилотски часовник "смъртник". В днешно време са останали изключително малко оцелели екземпляри от този часовник по разбираеми причини и поради това са колекционерска рядкост.

Изображение

Героят на настоящото ревю взаимства от дизайна на оригиналния часовник смъртник. Пиша взаимства защото той не е пълно негово копие и разликите са очевидни. По- малки маркери, малка секунда, по-малка коронка и като цяло по- малък размер на корпуса, добавени са дата и резерв на пружината

Изображение

За да се изясни генезиса на различията в дизайна ще започна с историята на моя часовник.
През изминалата 2016 година китайците от Ляонинг създадоха нов съвременен 17 инчов механизъм с тридневен резерв на пружината. Съдейки по размера 38,8 мм на външен диаметър и разстановката на стрелките и датата, това е китайския отговор на IWC 52000 серията, която излезе една година по- рано.
Според мен стопанския разчет на китайския производител е бил механизма да задоволи производителите на реплики на IWC 7 дни резерв.


Изображение

Неведнъж съм се чудил какво е предимството на джобния размер на механизмите на IWC. И каква е ползата от това да носиш обикновен часовник с размерите на хронограф. И ето, че ми се отдаде възможност да разбера.
Малките стрелките за секундата и резерва са достатъчно раздалечени една от друга и кореспондират хармонично със съвременния дизайна на корпуса от 44 мм, до степен, че диаметъра изглежда малък. Датата е по- широка от обикновено и съответно се забелязва по- лесно.


Изображение

Недостатъка е височината на часовника. Със своите 7,45 мм механизма издува корпуса почти като Валжу. Въпреки това се носи по- удобно, заради широкия заден диаметър, който ляга стабилно на китката и не се криви като тънкото дупенце на Макс Бил например.

Изображение

Освен това, като се погледне механизма през задния капак, той изпълва взора на маниака, като пазвата на Шарлот Маккини. Дори за да се прочетат надписите на механизма, човек трябва да гледа и под пръстена държащ стъклото. Там китаеца на английски ни информира, че механизма има 70 часа резерв и 31 камъка, но никъде не изписал Чайна мейд, само референтния номер Р6600. (Р като Peacock, новата фирма на продуктите на завода в Ляонинг)

Изображение

Настоящият модел е проект на група потребители на WUS, сред които единствено съм комуникирал с организатора Еd (Тсе Юин Чун). Производителят е Томас (онзи който прави Сиигъл 1963 реишу) и F72 Fame (каквото и да значи това). Та тези пичове и пички (мисля, че дизайнера е жена) решили да направят проект с новия механизъм на Ляониниг, озаглавен "китайски (WUS) форумeн часовник 2016г." Проекта включва 44 мм стандартен корпус и три вида циферблати: Съвременен (безличен, напомня на IWC) Класически (за него Мироман ще Ви разкаже повече) и Пилотски.
Аз избрах последния защото големите механизми подхождат на пилотските часовници.
Мисля, че вече се изясни защо дизайна се различава толкова от оригинала, поради простата причина, че каруцата е сложена преди коня, т.е първо е избран механизма и по него е правено всичко останало.
Въпреки това намирам дизайна на часовника за сполучлив и мисля, че успешно е излязъл от сянката на ИВЦ, но в никакъв случай не мога да го нарека пилотски.


Изображение

Първото недоразумение е, че липсва централна секундна стрелка, задължителен атрибут на пилотските часовници.
На снимката се вижда механизма на оригинала Сейкоша с добавен специален мост за секундната стрелка.


Изображение

Прави впечатление декорацията на механизма, което подсказва, че часовника никак не е бил евтин за времето си. Поради това не съм твърде убеден, че такава скъпа вещ е предоставяна на смъртниците. И все пак, ако се загледате в агитационната корицана списание Shahin Shûhô ще видите, че лейтенант Юкийо Секи носи въпросния часовник. Списанието е издадено 10 дни след като лейтенанта врязва своя самолет в палубата на самолетоносача Сейнт Ло и го потапя https://en.wikipedia.org/wiki/USS_St._Lo

Изображение

Оригиналът е имал диаметър от 48,2 мм и се е носел върху ръкава. Приемлив размер за днешната мода и значително по малък от 55 те мм на Бундес пилотските часовници от него време. Все пак трябва да се отчете че японците са по-фини хора.

Когато получих моя екземпляр, първото над което се опулих бяха малките червени маркери от външната страна на циферблата. Почти незабележими, не можех да проумея техния смисъл.


Изображение

Едва по късно когато разгледах оригинала забелязах, че маркерите там са по - големи и са положени върху нещо като платформа. Оказа се, че оригинала притежава въртящ безел, който върти със себе си тази скала. Доста полезна опция, която за жалост липсва в моя часовник и по този начин червените маркери става излишен атавистичен белег от оригиналния дизайн- ето го второто недоразумение.

Изображение

Конкретния екземпляр от снимката стана повод за полемика преди две години, когато беше обявен в и-бей за 40 хил. щ.д. Причината беше, че продавача беше спестил истината, че часовника е франкен. Няколко години преди това притежавал само корпуса и циферблата. http://forums.watchuseek.com/f2/seikosh ... ost5002401
Offtopic: покажи
ето защо е важно обявите да не се трият :)


Изображение

Третото недоразумение в дизайна на моя часовник е коронката. Вярно, че той е автомат и не се нуждае ежедневно от навиване, но ако човек работи на бюро неминуемо ще му се наложи да помага на автомата. Проблема не е толкова в диаметъра на коронката, колкото в спецификите на дизайна. Тя е сравнително плоска и леко вкопана в корпуса, поради това най-широката й част стои на по-малко от милиметър и половина от корпуса! Това значително затруднява навиването дори без пилотски ръкавици

Изображение

И дума не може да става за сравнение с оригинала, където освен размера е помислено и за значително отстояние от корпуса.

Изображение

Коронката е брандирана с нелепото лого на WUS. Корпуса е изработен от стандартната за часовниците стомана, обаче повърхностната обработка е необичайна, поне аз не съм виждал такава. Целта е да бъде придадено ретро излъчване и до някъде са успели, въпреки че под определен ъгъл ми прилича на поцинкована ламарина :lol:

Изображение

Безела е назъбен с чисто декоративни съображения, зъбите са отчетливо издълбани и същевременно върховете им са достатъчно заоблени за да не нараняват при допир. При оригинала безела от типа ръб на монета има заоблен профил и прорезите са по- нагъсто и имат функционално предназначение да улеснят въртенето му. Организаторите казаха, че не могат да изработят такъв безел, но според мен истината е, че безела вдига значително стойността на изработка заради машино-часовете. Сега разбирам защо Ролекс правят подобни безели :) Не ми се мисли, ако бяхме решили да правим въртящ безел :lol:

Изображение

Стъклото е изпъкнал сапфир. Има антирефлекс от вътрешната страна, но при изпъкналите сапфири, това не е достатъчно, защото външната страна събира отражения от всичко наоколо. Стрелките правят впечатление на много тънки, сякаш са нарисувани върху циферблата или битуват във водна среда.

Изображение

При малък зрителен ъгъл часовника запазва видимостта си. Отчетливо се вижда и дълбочината на малките циферблати, което е приятно усещане.

Изображение

Задния капак (или по- точно пръстен) е полиран и прави плавен прехода между грубия финиш на корпуса и великолепната декорация на механизма. Бях скептичен, за синия цвят, но признавам че съм грешал, класно се е получило- цвета не е пластмасов като на Орис и тям подобни, тук синьото е прозрачно и се вижда декорацията на метала ::thumb:: Райето също ме изненада приятно, не е типичното грубо китайско райе, което се постига на фреза, ами си личи, че е пипнато на декорираща машина- за първи път виждам такъв китайски механизъм ::thumb:: Под ротора се вижда скелетонизирания мост на автомата. Ако някой е имал съмнения дали китайците са успели да копират IWC 52000, отговора ми е твърдо русинско Нье! Няма пелатон, няма две пружини. Ако трябва да съм честен ще призная, че все пак са копирали нещо швейцарско и това е автомата на ЕТА 2824-2 :)

Изображение

Още не съм отварял часовника, обаче успях да намеря снимки от мрежата. Както се вижда има предостатъчно място за лоста за хака да минава необезпокояван до баланса, дори има място за още един барабан :) Стъкмяването не е типично за джобен часовник, секундната стрелка се набучва върху отделен пиньон (извън фокуса) Всичко това потвърждава теорията ми, че Ляонининг са гонили самоцелно размери за да приличат на по-големия брат от Шафхаузен. Лошо впечатление ми прави използването на щифтове за ограничители на вилката, но Ляониниг си го умеят, техните "валжута" са такива. Анкъра и ходовото колело си имат собствени мостове, а последния е снабден с шатон, което придава класа

Изображение

Бях любопитен как е реализиран диференциала на стрелката за резерва. Нищо впечатляващо, има само едно сателитно колело, далеч от фантазията на Гласхюте :) В зелено очертан сглобения вариант

Изображение

Ще завърша обзора на механизма с датата. Определено си личи копирането на валжу. Механизма за сверяване на датата, платката за датата и държащата плоча... В заключение мога да кажа, издути перки като на IWC а под дрехите подплънки на китайско валжу и китайско 2824-2 :lol:

Изображение

Дали обаче тази комбинация е сполучлива? Показанията на вибрографа са обнадеждаващи СН +1 сек. 272° амплитуда; FH +1 сек. и 282° и 3Н -6 сек и 259° значително по- добър резултат от Хоер Ел Примеро :), на практика е избързал с 2 секунди за 4 дни. Засега забележката ми е само към автомата, но пак по- добре се справя в сравнение с трагичното Хоер ел примеро, най- малкото защото има стрелка за резерва и винаги мога да му навия две врътки, ако се наложи.

Изображение

Най- големият позитив от дизайна на механизма е външния изглед. Харесва ми как стои на ръка, развит мъжкарски поглед на малките циферблати в противовес на кръстосани очички в големия череп на Хоер Карера.
(Последните няколко реда не са заяждане, просто наскоро писах ревю за Хоер ел примеро и още съм под неговото впечатление viewtopic.php?f=12&t=34987 )
Дата е широка но има два недостатъка. Прозорчето няма скосяване и когато се гледа под ъгъл като на снимката едната цифра се скрива зад ръба на циферблата. Другият недостатък е, че смяната започва още в 22:30 и през това време дата стои между две показания


Изображение

За луминсценцията нищо не написах, но тя не заслужава внимание, нищо особено, просто средно ниво. Имах много по- големи очовечавания в предвид фурора на предходния проект на този екип, за който ще пиша друго ревю. Уви тук нанасянето е станало с печат, а не със спринцовка, както подхожда на един истински пилотски часовник

Изображение

Оригиналната каишка не съм я снимал. Според мен крокодилска щампа и трансператна закопчалка не подхождат на пилотски часовник. Колкото до каишките и лентите, с които съм снимал Вие ми кажете коя Ви харесва.

В духа на японските традиции едно хайку на прощаване :)
Под тора на обявите покълват красиви ревюта
Цветът им форума облагородява.
Нека ги пишем с усмивка в нощта.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот klon » 17 08 2017, 01:28

Голям красавец.

Мерси за интересното ревю !
Аватар
klon
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 2922
Регистриран на: 17 08 2011, 13:14
Местоположение: София

Re: РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот Veselka » 17 08 2017, 01:39

Интересно ревю :clap:
"Нека ги пишем с усмивка в нощта."
Хубаво да се пишат с усмивка в нощта, но е добре да се четат сутринта ::drinks::
Благодаря за забавното четиво!
Изображение
Аватар
Veselka
Активен
 
Мнения: 262
Регистриран на: 21 08 2016, 17:12

Re: РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот DoctorPhill » 17 08 2017, 02:48

Благодаря за приятното четиво .Банзай ! ::drinks::
May the bridges I burn light the way .
Аватар
DoctorPhill
Почитател
 
Мнения: 463
Регистриран на: 27 12 2015, 20:12

Re: РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот rosen_er » 17 08 2017, 10:02

Страхотно ревю! :clap: Максимално ме изкефи!
И .......не толкова часовник.
Мнението ми е,че освен може би основните стрелки още много малко детайли напомнят оригинала.Съвсем малко от фините детайли (да не кажа ни колко) са успели да пресъздадат.Спомена ,че първо е избран механизмът и това води до промяна в детайли по оформлението,но какво им пречеше на дизайнерите,поне допълнителният циферблат да копират 1:1 ? Може би датата, но не е оправдание за невзрачният вид .Можеха да помислят за допълнителен цифер,подобно на оригинала (макар и неподвижен) .А и всички останали ,несвързани с механизма детайли можеха да изпипат по-прецизно : каса , безел , коронка.....
Като цяло часовникът ми стои доста китайски (без да включвам механизма) в "оня" смисъл на думата,като основна вина за това има принтираният циферблат,но не само.
Разбира се това е личното ми мнение и то няма никакво,ама абсолютно никакво значение. ;)
rosen_er
Маниак
 
Мнения: 535
Регистриран на: 01 09 2011, 12:50

Re: РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот Barking Dog » 17 08 2017, 10:48

Отново чудесно и увлекателно представено ревю, благодаря!
Животът е силно заразна болест, която се предава по полов път и винаги завършва със смърт.
Barking Dog
Маниак
 
Мнения: 789
Регистриран на: 10 02 2016, 11:29

Re: РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот trk2 » 17 08 2017, 10:50

Съгласен съм с Росен и аз бих пипнал циферблата по указания начин. Между другото екипа създал часовника е отворен за съвети, но за съжаление изтървах дискусията пък и не ми се отдава рисуването и корела, защото за да грабнеш аудиторията трябва умееш да визуализираш.
Класическия вариант на циферблата има извесен пръстен като платформа, ще чакаме снимки от Миро.
Колкото до касата и безела там промените се ограничаваха единствено до финиша зъбите на безела и коронката.
Ще видим може да се появи нов циферблат, в интерес на истината принта е изключително качествен, не знам защо обаче не е използвана спринцовка за големите цифри и точките, а те доказано го умеят.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот kokokoz » 17 08 2017, 11:38

часовника не ме кефи! трябвало е много да се постараят да го направят доста по автентичен спрямо оригинала!все пак това е часовник свързан с една силна историческа епоха и нация! а не просто едно призводство на нещо си!
иначе ревюто просто е безсмъртно!! :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Аватар
kokokoz
Маниак
 
Мнения: 3642
Регистриран на: 17 01 2011, 18:39
Местоположение: софия

Re: РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот miroman » 17 08 2017, 12:27

За снимките от Миро ще трябва да почакате още.

Аз участвах в гласуванията още от началото, и ще спомена причините, поради които избрах класическия вариант. Първо - изобщо не ми се връзва концепцията "пилот без централна секундна", второ - не ми се връзва "пилот - автомат", трето - мисля, че изобщо се изгуби връзката с оригинала (и ако не беше блестящото ревю, нямаше как да я напрвим), и последно - просто повече харесвам "дрес", отколкото "пилот" стила :))
Т.нар. "модерна" версия пък ми стоеше наистина безлична, нещо като "една от многото подобни".
Най ми хареса класическият "ретро" вариант (илюстративна снимка, краднах си я от WUS):

Изображение

За мое съжаление при него касата е гладка и полирана. Затова помолих "Ед" да монтира класически комплект в "пилотска" каса. Тя даже не е и толкова пилотска, съвсем точно ще пасне на "ретро" циферблата с монетния си безел и малката маслинена коронка :). Той се съгласи, но ме предупреди, че ще се забави. Така че ще почакам месец-два повече :))

Поздрави, Миро.
------- Моите турбийони -------
Constantin Durmont Tourbillon | Exactano Tourbillon | WUS 2012 Tourbillon Project
-----------
Вечният календар е направен, за да може един път на 4 години да глеждаме как датата се сменя от 28-ми на 29-ти. Репетирът е направен, за да може изобщо да не поглеждаме часовника. А турбийонът е направен, за да го гледаме непрекъснато.
Аватар
miroman
Маниак
 
Мнения: 2343
Регистриран на: 15 06 2010, 23:06
Местоположение: Пловдив

Re: РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот Torro » 17 08 2017, 13:52

Като се абстрахирам, че показаният пилотски часовник не е съвсем пилотски, на мен това предложение на китайците много ми допада. Препратката към миналото е видима, но не и чак очебийна. Часовникът си има свой изглед и лични достойнства, макар оригиналът да е по-впечатляващ. Много малко е трябвало още да се потрудят китайците и една щипка въображение и часовникът е щял да придобие изключително впечатляващ вид, но и така ми харесва. Механизмът е нещото, което най-силно ме впечатли. Това да създадеш такъв механизъм, пък било и да откраднеш от тук от там, си е постижение.
Ревюто от своя страна е без никакви забележки. Научих много нови неща и е лесно четимо.
Благодаря на "trk2" за прекрасното ревю!
Torro
Маниак
 
Мнения: 2271
Регистриран на: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот trk2 » 17 08 2017, 20:47

И аз мисля, че "пилотската" каса повече ще отива на класическия вариант, само финиша ще трябва да оправиш.
Не бих го нарекъл крадене, това е заимстване. Всички го правят иначе няма да има развитие в часовникарството.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот dvd7586 » 17 08 2017, 20:52

Наистина адмирации, часовника можеше и да не го купуваш но свалям шапка на погледа и размаха ти.Много често дори и часовниците разработени с цел и идея на времето са провали.Ама чувството да изпълняваш задачата е било неповторимо.Е вече е ремейк ама и да е и съвременен ама и да се продава и да запази идеята трудна задача.Благодаря за ревюто. ::drinks:: ::thumb::
Аватар
dvd7586
Почитател
 
Мнения: 320
Регистриран на: 11 03 2014, 15:03

Re: РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот kickimora » 18 08 2017, 15:53

Благодаря за ревюто и подробното описание на предимствата и недостатъците. Не мога да кажа че ми допада особено часовникът, като че ли нещо повече освен централна секундна стрелка му липсва. По отношение на каишката, тази от последната снимка май му стои най-добре.
kickimora
Почитател
 
Мнения: 300
Регистриран на: 08 08 2014, 11:45

Re: РЕВЮ: ПИЛОТ СМЪРТНИК, ВДЪХНОВЕН ОТ ШАФХАУЗЕН

Мнениеот trk2 » 18 08 2017, 18:12

В момента го нося с нато „Бонд” (сиво и черно), че ми е най- удобна. Бърза справка показва +3 сек. за 5 дни. Някакси въздушно и уверено се чувствам, когато имам надежден часовник на китката :) Довечера мисля да извадя другия си пилотски проект да видя какво ще е усещането в сравнение с него http://strelki.info/viewtopic.php?f=12&t=20414
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44


Назад към Ревюта и снимки на часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.