Doxa Sub 1500T Searambler

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.

Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот monopola » 01 09 2017, 13:37

Doxa Sub, приятели :)

ИзображениеИзображениеИзображение

Много магично име за мен! Това беше един от първите часовници, които ми влязоха в главата след като се регистрирах във форума и бях понаучил това и онова. Много специално нещо е това и ми беше мечта за доста дълго време, докато най-накрая успях да се сдобия с абсолютно най-красивият от всичките им модели. И е време да разкажа, че напоследък за ревюта не остава време, пък ми се иска ::angel::

Докса е като много хубави швейцарски марки – красива и дълга история, най-различни постижения и всичко, което се полага от пакета на успеха, но има и нещо за което другите могат само да мечтаят и това е Sub серията.

Събовете са толкова емблематични, че самият факт, че когато кажеш Sub далеч не всички се сещат за великият модел на Ролекс е достатъчно показателен.

Съвсем целенасочено Doxa започват разработката на истински дайвърски часовник през 1964 година с цел да създадат ценово постижим часовник, който същевременно да е с истинските характеристики на професионален дайвър. Така започва тяхната легенда, а след като възстановиха серията преди двайсетина години успеха е огромен. И някак си са успели да превърнат цялата Sub концепция в кауза, в която съвместено с тях са въвлечени доста интересни хора – семейство Кусто, от легендата Жак Кусто, до неговият внук, писателя Клаив Каслър (ако обичате съвременни приключенски романи, то знаете кой е Дърк Пит), създателите на Project Aware и изобщо какви ли не личности с дух на авантюристи са част от общността стояща зад тези страхотни часовници ::up::

Но, пък всичко това го има в интернет, може да се ровите и четете, а и за мен поне носенето на Doxa Sub е повече усещане, отколкото информация, така че знанието оставям да добиете сами, а аз започвам със субективизма :)

И той започва със цвета, а цвета пък отваря скоба :)) Знаете, че оранжевото е вече някак си съвсем интуитивен цвят, що се отнася до спортни часовници. Примерите са безброй, но въпреки, че е леко странно, то никой не би се учудил, че един спортен часовник е оранжев. И причината за това е точно Doxa Sub. Сега скобата ще стане дълга, затова може да прескочите ако не ви е интересно :) Разработвайки великият си дайвър, Doxa решават да подходят смело и да направят цвета на циферблата различен от вечното черно до този момент, като започват да правят различни опити за четимост на дълбочина с девет различни цвята. Оранжевото се оказва цвета, който най-лесно се възприема от човешкото око в условията на намалена видимост и отразена светлина под водата. И взимат безумно смелото за онова време решение да направят циферблата оранжев. Но инерцията ги отвежда още по-напред. Припомнете си, че всичко това се случва между 1960 и 1970 година, когато водолазното дело едва започва да придобива популярност и да става достъпно за обикновените хора. Американските военноморски сили тъкмо са разработили таблицата за декомпресия с функция за дълбочина, престой на определена дълбочина и необходимото време за декомпресия и Doxa решават да вмъкнат тази таблица в безела на часовника. Заради това и безела на Sub е толкова важна част от дизайна и отново оранжевото присъства в него. Налагат собствен почерк без да се колебаят ::up:: И след като всичко това е вдъхновено от идеята за по-добра четимост им хрумва и другото просто и гениално решение – огромната минутна стрелка. Доста очевидно, но до този момент никой не се е сетил, а именно минутната стрелка е важна при гмурканията, те рядко продължават часове, поне що се отнася до любителските. И резултата е гротескно уголемената минутна стрелка, която вече срещаме в какви ли не часовници. И когато видите тези елементи в някой часовник, да знаете, че виждате легендата и наследството на Doxa :clap:

Обаче :)) На мен пък малко ми е омръзнало оранжевото, а и безумно много ми харесват белите циферблати на Subовете, та исках моя часовник да е точно този цвят, наречен от Doxa Searambler. Някак си ми е по-морско, а и тоя sunburst на цифера е приказен….

ИзображениеИзображение


Освен това исках да е възможно най-съвременният им модел, който пак е с корени в първообраза от 1967, но по-хубав :) И си избрах Doxa Sub 1500T, който е като другите, ама почти. Касата е малко по-голяма, пак със същият тотално винтидж дизайн, веригата е много по-хубава, а всички технически предимства са налице – 1500 метра водозащита, хелиева клапа, удължението на веригата, оригиналните стрелки от 67ма, дебелият кристал, патентованият от тях безел.

Оставям на вас да разберете още много за тази велика марка и слагам тук снимките на този легендарен герой, просто защото ми харесва толкова много, че ако продължа да пиша рискувам три страници с въздишки по стрелки, индекси и полировки на ръбове на каса, което може би би било малко странно ;)

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

И така, това беше моето Doxa лято, като следващото си пожелавам да е същото, но тюркоазено, защото има един модел от 1500 серията, наречен Project Aware II и си го мечтая тайно за догодина ::angel::

В моята глава истинският дайвър е точно Doxa Sub. Някак си комерса го няма толкова, а много повече емоция и мисия, чистата проба кеф да се киснеш в морето, а на ръката ти да има нещо, което е толкова свързано с точно тоя кеф, че няма накъде повече ::yahoo::

Благодаря! ::drinks:: ::drinks:: ::drinks::
моите часовници за продажба: viewtopic.php?f=80&t=12857

Коментари от сделки с мен: viewtopic.php?f=56&t=12046
monopola
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 4143
Регистриран на: 16 08 2011, 15:12

Re: Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот Kostabo » 01 09 2017, 14:27

Не успях да му намеря кусури.... А мога да бъда доста подробен. Явно след застоя, залитането и откровените недоразумения приказката продължава ! Щастлив съм... ::yahoo::
Тука е така...
Kostabo
Маниак
 
Мнения: 582
Регистриран на: 22 04 2015, 19:01
Местоположение: Кюстендил

Re: Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот grideman » 01 09 2017, 14:32

Завладяващо ревю на един невероятен часовник! Честито колега!! :)
Чичо, колко е часът?
От къде да знам бе момиченце - да не съм часовник! "Улицата" :)
www.grideman.com - Кликни и спечели!
Аватар
grideman
Напредващ
 
Мнения: 49
Регистриран на: 12 09 2010, 21:28
Местоположение: гр. Пловдив

Re: Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот Veselka » 01 09 2017, 17:22

Поредното страхотно ревю на красив часовник! :clap: :clap: :clap:
Благодаря! :)


Изпратено от моят Moto G (4) с помощта на Tapatalk
Изображение
Аватар
Veselka
Активен
 
Мнения: 262
Регистриран на: 21 08 2016, 17:12

Re: Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот petarstoil » 01 09 2017, 19:31

Може ги тези работи Шефът :)) ! Извън "закачката" - страхотен часовник и достойно за него ревю :thumbup: !
Аватар
petarstoil
Маниак
 
Мнения: 1195
Регистриран на: 04 12 2015, 18:57
Местоположение: Пловдив

Re: Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот Torro » 01 09 2017, 20:59

Като фен на дайвърите високо ценя Докса Суб. Първообразът е уникален, а сегашните издания са възхитителни! Интересно ми е как се държи механизмът на Фестина - Сопрод А10? И до колко е конкурентен на ЕТА?
Страхотен драйвър и е една от многото ми мечти. Верно, че е недостижим за мен към момента, но пък мечтите са безплатни. С такива ревюта се чувствам по-близо до мечтаните модели.
Torro
Маниак
 
Мнения: 2260
Регистриран на: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот senna » 01 09 2017, 22:15

Благодаря за представянето Насе! Чудесно ревю написано от истински познавач и ценител със страхотни снимки! ::thumb:: :clap: ::drinks::
Би ли споделил, какво е усещането, като баланс върху китката и тежест при носене? Извън водата и не върху неопрена, разбира се. :) ::drinks::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2562
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот ivo p » 01 09 2017, 22:32

Браво, браво.
Нещо по- така. Нещо по- нестандартно в днешно време.
Аватар
ivo p
Маниак
 
Мнения: 922
Регистриран на: 20 09 2014, 11:31

Re: Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот trk2 » 02 09 2017, 12:37

Сигурен съм че повечето от нас тайничко са си мечтали да имат Съб :)
Харесва ми ретро излъчването на касата, формата на безела- как се върти? Подсветката как е?
Вярно ли е че механизма е А10 - има ли разлика в навиването в сравнение с 2892?
Хубаво щеше да има снимки отстрани и отзад. Можеш ли да изкараш цял ден се него в офиса бег да го свалиш - имама предвид тежи ли удобен ли е? Какъв е диаметъра?
Май се поувлякох с въпросите, споделям мнението ти че този модел е най- хубавия. ::drinks::
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот vvgospodinov » 02 09 2017, 14:02

Никак не е тайно, че искам Sub, и то точно Prject Aware. Но този определено също е интересен.
Естествената тъпота побеждава изкуствения интелект. Винаги.
Аватар
vvgospodinov
Маниак
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 25 02 2012, 12:30
Местоположение: Пловдив

Re: Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот monopola » 02 09 2017, 18:28

На въпросите :)

Ами масивен и сериозен часовник е, особено на веригата. Касата е 45 милиметра, не е малка, а и самата верига е много сериозна изработка, дебела и здрава, закопчалката също. Напоследък аз предпочитам по-малки размери и този определено го усещам, но пак е напълно ОК за носене. Комфорта е супер, като микрореглажа на веригата е супер за жегите или след влизане в морето, може да го разшириш малко, че мен ме дразни да ми е мокър часовника.
Безела е много ергономичен и удобен, човек може да си играе връткайки го насан натам :)
Механизма не знам как работи, тоест отдавна не засичам секунди отклонение, а не съм забелязал нещо сериозно като проблем в работата.
Ще кача още снимки от страни на касата и отзад, че има и една изненада в тоя часовник :) Така че тия дни ще допълня малко ревюто ::drinks::
моите часовници за продажба: viewtopic.php?f=80&t=12857

Коментари от сделки с мен: viewtopic.php?f=56&t=12046
monopola
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 4143
Регистриран на: 16 08 2011, 15:12

Re: Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот ISDP » 02 09 2017, 21:30

Ревюто и часовнила са супер. Мерси за споделеното. А имаш ли някакви грижи с резерва, преди време имаше доста хора дето се оплакваха.(поне при щайн)

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
ISDP
Почитател
 
Мнения: 315
Регистриран на: 15 06 2016, 04:58

Re: Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот strong » 02 09 2017, 23:28

Любима марка и модел....но за сега само на снимки.Страхотно ревю и представяне....Да се носи със здраве!
strong
Маниак
 
Мнения: 572
Регистриран на: 08 01 2013, 23:36

Re: Doxa Sub 1500T Searambler

Мнениеот galliano » 03 09 2017, 10:45

Ако ще е Докса и аз само за този им модел се размечтавам. Благодаря за представянето и снимките :) ::drinks::
Пръв между равни...
Аватар
galliano
Маниак
 
Мнения: 3906
Регистриран на: 08 04 2013, 00:01
Местоположение: гр. Варна


Назад към Ревюта и снимки на часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google и 3 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.