154

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.

154

Мнениеот monopola » 19 12 2017, 14:48

154

И така и така, този път обещавам да е особено интересно :)
Не за друго, а просто часовниците в това ревю са наистина забележителни. Смея да твърдя, че не сте виждали такива и най-вероятно тези са единствените в България и може би наоколо ::angel::

На мен от време на време много ми писва от всичкия комерс в часовникарската индустрия, хилядите реклами, лустрото на големите марки, които не е като да не заслужават възхвала, но пък понякога съм антиглобалист по настроение и искам нещо специално и различно в което има любопитство и фенщина и оня сладък кеф да имаш нещо на което биха обърнали внимание наистина най-болните фенове.

И за мой късмет, понеже така или иначе губя ужасно много време по какви ли не сайтове за всичко свързано с часовниците, от време на време откривам нещо съвсем истинско, концепции на мечтатели на които им е трудно да виреят в корпоративните машини и са имали смелостта да реализират мечтите си сами.

И точно такива хора са Торстен Нагенсгат и Октавио Гарсиа - главните виновници за двете красоти в това ревю.

ИзображениеИзображение

Торстен и Октавио са пълни симпатяги и им запомнете имената, защото в комерсиализираният свят на съвременната часовникарска индустрия не са останали много като тях! И двамата са творци, истински при това, без зад тях да стоят добре смазаните машини на гигантските корпорации, които ни пълнят главите с реклами, послания и всякакви такива номера за да ни накарат да носим техните часовници. В това ревю няма да става въпрос за подобни, а за истинската любов към тези прекрасни машинки, даващи ни толкова радост. Защото при все целия комерс, аз съм си просто фен :)

И така, да започна с малко снимки ::up:: С огромно удоволствие ви представям.......

TNT Black Luna и Gorilla Fastback


ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение


Доста очевидно е, че часовниците нямат нищо общо помежду си :)) Но това е само на пръв поглед. Общото е също очевидно – това са два модела, нямащи нищо общо с нищо друго. Абсолютно извън рамките на традиционното часовникарство, всеки по свой собствен начин разчупва границите и надгражда над съществуващото в индустрията. Почвам ги един по един, като първо ще е TNT Black Luna, просто защото е от повече време при мен :)

TNT Black Luna

Открих марката доста отдавна по време на един стар проект във WUS, в който Торстен правеше специален ратрапанте хронограф за форума. Тогава изтървах да се включа, а и имах някакъв резерв защото хронографа беше от типа bullhead, тоест коронките от горе на корпуса, а на мен това като че не ми харесва толкова. Но пък и тогава забелязах “Луната” и ми стана ужасно интересно. Торстен е часовникар, а и фен на часовниците, който решава да отиде по-далеч и да създаде собствена манифактура. Ползва стари механизми, култови по една или друга причина, които обаче не само възстановява, но и надгражда с уникални компликации. А за да и още по интересно прави и дизайн и изработка на каси, които пък са съвсем страхотни. Шедьовъра му до момента обаче безспорно е този часовник!

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Всичко в него е различно. Сякаш Торстен никога не е бил виждал ръчен часовник и си го е измислил както само на него му харесва. Ще започна с механизма – това е оригинално Валжу 7734, ръчен хронограф представен през 1969 година, като конкретната бройка в моя часовник е произведена от Булова :) Понеже такива механизми вече няма ги е събирал от стари часовници, като допълнително е украсявал ръчно компонентите, но по-интересното е добавената функционалност – освен стандартния хронограф има компликации за пълен календар с ден, дата и месец и лунна фаза! Невероятна работа на истински майстор и то толкова специфична като идея, че циферблата и касата трябва да са достойно продължение :clap:
Циферблата е с безумен винтидж почерк! Изящните разграфения за различните показатели, фините индекси и стрелки, ретро светенето, всичко е приказно пипнато. Толкова се е старал, че дори лунният диск свети в друг цвят! Красота, ама наистина красота….

ИзображениеИзображение

Цвета на циферблата е много особен, леко сиво с някакви нюанси, Торстен нарича този цвят на модела Боровинка :) Безела е керамика, а стъклото е пирекс, доста различен материал, с почти същата твърдост като синтетичния сапфир, но с по-интересни приложения. Бутоните на хронографа отново са в винтидж концепцията, а пък лъговете на касата са си направо събитие! Патенти няма, каишките са или НАТО или като старите модели на пилотските часовници с копчета :crazy: Тотална мания! Касата е отново особена – тумбеста леко, с вертикално оребряване, като бутоните за различните функции са деликатно „скрити”.

ИзображениеИзображение

Напълно честно мога да кажа, че това е един от най-интересните часовници, които съм виждал въобще ::huh:: Всичко в него е странно, различно и чудесно! Механизма, касата, циферблата, лъговете, просто ако наредя 20 часовника около него ще се отличава от всеки един, а това в съвремието на хомиджите и безкрайната експлоатация на дизайните е категорично постижение.

Но пък всичко това се вижда и на снимките, така че нареждам още няколко и напред към следващия:

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Gorilla Fastback

Е те този си ми остава в колекцията :) Имам място за само един в кутията с личните ми съкровища и голямото ми чудене беше кой от тези двата да е. Луната е много по-хорология, но пък Горилата е много по-концептуален и реших да заложа на преходното или иначе казано е те този ::up::

ИзображениеИзображениеИзображение

Gorilla е нов бранд, създаден от една от съвременните дизайн легенди на часовникарството – Октавио Гарсиа. Същият този Октавио е човека, оглавявал дизайнерския отдел на Ademars Piguet в периода от 2002 до 2015 година и всъщност целият съвременен вид на марката се дължи именно на него. Приеман като наследник на иконата Джента, Октавио явно решава, че не иска ограничения в творчеството си или просто прекалено много е заобичал работата си, защото през 2015 зарязва Адемар Пиге (баси пича!) и основава тази странна и чаровна марка - Горила :)

А когато видиш, че някой като Октавио прави собствен бранд, то си длъжен да обърнеш внимание. Мнооооого е странен и за мен е любов! Няма такъв часовник, приятели ::up::

Различен е и то много. Някак си си личи, че е правен от някой, който много разбира какво прави, а и е бил освободен от всички ограничения на корпорацията, на бранда, на тежестта на наследството. Все едно първата скица е нарисувана от щастливо дете :)

Часовника направо диша в традициите на Джента, същата тази основа на дизайна, която е до болка преигравана от кой ли не. Но тук е по-непосредствена, по-искрена, по-фенска.

Часовника всъщност е посветен на автомобилите, защото Октавио всъщност е американец и то от Чикаго, а тоя град си е автомобилен. Ама това са само препратки и обща алюзия, върховното майсторство в дизайна – да усещаш някакъв смисъл без никъде директно да е предаден.

Я пак снимки, че ще стане скучно :)


ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение


След като видите много смелият дизайн и започвате да се вглеждате няма как да не забележите и конструкцията и материалите. Долният капап е титан с красива гравьора, после е основната част на касата от forged carbon, после е супер идеята за червена алуминиева вложка, след това идва горната част на касата, изцяло направена от керамика и всичко е затворено от сапфира. Титана и сапфира да кажем, че са ясни, но forged carbona е последният писък при сериозните марки, часовниците от такъв материал са меко казано скъпи, алуминият е абсолютно топ акцент, а изцяло керамичният завършек на касата е по-скоро следващата стъпка и вече започнаха и предстои да се появяват още много скъпи модели с подобна концепция. Истината е, че часовник с такава изработка и материали спокойно можеше да е Пиге, просто щеше да струва 20-30 пъти повече и щеше да е по-скучен :)

Циферблата е може би най-директната препратка към авто фенщината – индекси оформени като ретро скоростомер, супер четимост, лека заигравка с технологиите с карбоновата основа на центъра и часовата стрелка със завършек на волан.

И все пак не е само дизайн, а и удобство – чудно извита каса, кожа и гума, правени за него, продължаващи ергономията на касата, голяма и лесна за боравене коронка, абе целият пакет от качества е налице, при това събран в тази чудна, леко фюжън, леко ретро и абсолютно концептуална красота!

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Това бяха тези двама хубавци – истински и неподправени, създадени от мечтатели, позволили са просто да предадат това, което е в главите им без много да им пука от ограниченията. Защото все пак, целият свят на часовниците не е само технически постижения, не е само повтаряне на велики дизайни, а и наслада от това да създаваш – нови и различни неща, които, кой знае, може и да се превърнат в икони :)

Ако сте прочели до тук, явно ви е било интересно и може би се чудите защо ревюта се казва „154” :) Велика тайна! Освен всичко друго и двата часовника са доста лимитирани – Торстен е направил само 88 броя от неговата Луна, а Октавио пусна първата серия лимитирана от 500 броя. И моите и двата са номер …… 77! Баси якото, нали ::angel::

ИзображениеИзображение

С благодарности, че изтърпяхте поредните ми писания слагам край с още няколко снимки :)

Благодаря! ::drinks:: ::drinks:: ::drinks::

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
моите часовници за продажба: viewtopic.php?f=80&t=12857

Коментари от сделки с мен: viewtopic.php?f=56&t=12046
monopola
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 4143
Регистриран на: 16 08 2011, 15:12

Re: 154

Мнениеот mitadoc » 19 12 2017, 14:52

Луната е един път!
Daydreamer
Аватар
mitadoc
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 12989
Регистриран на: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: 154

Мнениеот limonata » 19 12 2017, 14:58

Това ревю ме кара да счупя порцелановото прасе. Горилата е страхотия
limonata
Активен
 
Мнения: 147
Регистриран на: 01 06 2016, 17:01
Местоположение: София

Re: 154

Мнениеот Kostabo » 19 12 2017, 15:09

Луната, луната е "невъзможна"... ::up::
Тука е така...
Kostabo
Маниак
 
Мнения: 584
Регистриран на: 22 04 2015, 19:01
Местоположение: Кюстендил

Re: 154

Мнениеот Barking Dog » 19 12 2017, 15:26

Наскооо, нямаш сърце бе човек!!!! И то малко преди Коледа, лош човек си да знаеш :)!!!
Животът е силно заразна болест, която се предава по полов път и винаги завършва със смърт.
Barking Dog
Маниак
 
Мнения: 789
Регистриран на: 10 02 2016, 11:29

Re: 154

Мнениеот Blond » 19 12 2017, 19:17

Прочетох на един дъх (като всяко едно ревю писано от теб).
Ако може да се опише с една дума, тя е "вдъхновяващо".
Благодаря!
Аватар
Blond
Маниак
 
Мнения: 997
Регистриран на: 09 03 2013, 19:30
Местоположение: София

Re: 154

Мнениеот petarstoil » 19 12 2017, 19:44

Традиционалистите сигурно са в лек шок ::huh:: , за разлика от нестандартционалистите (егати думата?!) Хвала на тези пичове, благодарности за ревюто :thumbup: !
Аватар
petarstoil
Маниак
 
Мнения: 1204
Регистриран на: 04 12 2015, 18:57
Местоположение: Пловдив

Re: 154

Мнениеот Swiss M. » 19 12 2017, 21:39

mitadoc написа:Луната е един път!


+1 ::huh::
Аватар
Swiss M.
Почитател
 
Мнения: 420
Регистриран на: 19 08 2014, 16:20

Re: 154

Мнениеот franka » 19 12 2017, 21:42

Харесвам.
STEINHART Apollon ETA 2824-2 elabore
HELBERG CH7 Miyota 9015
PRAETORIAN Signifer Miyota 8215
Vostok-Europe Caspian Sea Monster Ekranoplan Quartz
Аватар
franka
Маниак
 
Мнения: 1223
Регистриран на: 30 11 2012, 22:09
Местоположение: Бургас

Re: 154

Мнениеот Rado6364 » 19 12 2017, 21:53

Ехаа ...
Страхотни са и двата.
::drinks::
Rado Zhivkov

Изображение
Аватар
Rado6364
Маниак
 
Мнения: 887
Регистриран на: 02 09 2012, 15:49
Местоположение: София, България

Re: 154

Мнениеот west hamm » 19 12 2017, 21:58

Ебаси :crazy: Насе верно немаш сърце ::drinks::
Както винаги страхотно поднесено ревю от теб ::drinks:: И двата ми харесаха много ::yahoo::
Благодарности за споделеното ::drinks::
west hamm
Маниак
 
Мнения: 520
Регистриран на: 19 03 2015, 15:48
Местоположение: София

Re: 154

Мнениеот Veselka » 19 12 2017, 22:32

:clap: :clap: :clap:
Благодаря, за страхотното ревю!
Горилата е №1 ::yahoo::
Изображение
Аватар
Veselka
Активен
 
Мнения: 262
Регистриран на: 21 08 2016, 17:12

Re: 154

Мнениеот ivanovnov » 19 12 2017, 22:35

Якоооо, страхотно завръщане :) Наско, ти изчезваш за няколко месеца и после БУМ изкачаш с някакво яко ревю на яки часовници. беше удоволствие да го прочета :)
...go forward...
Аватар
ivanovnov
Маниак
 
Мнения: 2580
Регистриран на: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: 154

Мнениеот Дон Жуан » 19 12 2017, 22:51

Ееееееее........обичам сезонът на ревютата ::yahoo::
Насе, благодарско!!! :thumbup: ::drinks::
Моята скромна колекцийка : viewtopic.php?f=12&t=20141
Аватар
Дон Жуан
Маниак
 
Мнения: 2555
Регистриран на: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: 154

Мнениеот marind » 20 12 2017, 00:12

Благодарско и от мен, Луната кърти направо ::up:: ::up:: ::up::
В чест на модераторския любимец OSKAR.
Джомолунгма – майката на небесата!
Евала, Майна, не знам как го постигаш, но искам и аз да го мога като теб!
*****the King of the watches*****
Аватар
marind
Маниак
 
Мнения: 2108
Регистриран на: 20 12 2011, 14:50
Местоположение: Варна

Re: 154

Мнениеот Toshiro » 20 12 2017, 09:37

Три пъти го чета и всеки път ми харесва още повече. Благодаря, че сподели!
Toshiro
Маниак
 
Мнения: 913
Регистриран на: 26 06 2014, 12:23
Местоположение: Димитровград

Re: 154

Мнениеот acronym » 24 12 2017, 15:19

Четох с интерес. Благодаря за поредното увлекателно ревю.
Луната заради странните и огромни лъгове не е “моят” часовник, горилата обаче ... ::yahoo::
Аватар
acronym
Маниак
 
Мнения: 803
Регистриран на: 23 06 2012, 13:17
Местоположение: Бургас


Назад към Ревюта и снимки на часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.
cron