Алфа Дайтона 3

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.

Алфа Дайтона 3

Мнениеот Torro » 24 12 2017, 18:38

Писането на ревю , било то за часовници или за нещо друго , е трудно нещо. Още повече съм инженер по образование и съм свикнал да се изразявам по-сухо, по-конкретно, по-прозаично. Литературната свобода ми е малко трудна и осъзнавам скучността си. Обичам да споделям фактите такива каквито са без много-много да ги окрасявам.
Понякога обаче някоя история ме грабва и почвам да търся допълнителна информация. Тази информация може да се окаже много интересна и е хубаво да бъде споделена.

Фен съм на много марки часовници, но две марки - Панераи и Ролекс – са ми особено присърце. Покрай тези мои предпочитания често се ровя в интернет и разглеждам разни часовници на тези производители, както и техни хомиджи. Вече имам доста хомиджи, но продължавам с ровичкането Така попаднах на бранда Алфа. Този производител произвежда различни хомиджи на известни марки, като основно са именно на Ролекс и Панераи. Феновете на Омега също не са забравени. Както написах, много си падам по моделите на Ролекс, в частност на култувата Дайтона. Ранните Дайтони ми харесват повече, от съвременните аналози, дали заради някаква носталгичност по онези по-механични времена или пък малко ми натежава днешната стерилност и прекалена съвършенност. Видях, че Алфа правят хомиджи именно на по-ранните модели и реших да се сдобия с един техен представител.
Така миналата година се сдобих с Алфа Дайтона хомидж на ROLEX 6265 OYSTER COSMOGRAPH. Писах едно семпло ревю за този часовник.

Изображение

По-късно през същата година, около Коледните и Новогодишни пазници се сдобих и с хомидж на изключителният ROLEX OYSTER 6263 DAYTONA. На тази т.нар. от мен Алфа Дайтона 2 също написах кратко ревю.

Изображение

Тогава бях писал, че две Алфа Дайтона ми стигат и не бих си взел трета, но ето , че животът така завъртя нещата, че от скоро съм собственик на Алфа Дайтона 3, хомидж на най-ценните Ролекс Дайтони, правени някога, а именно модификацията „Пол Нюман“. Конкретно Алфа Дайтона 3 /или може би по-правилно Алфа Пол Нюман/ е хомидж на ROLEX OYSTER DAYTONA PAUL NEWMAN 6265, но и с някои директни препратки към първият сред първите, а именно Rolex Daytona Paul Newman Ref 6239.
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение

Изображение
Изображение

Покрай тази последна Алфа Дайтона 3 /Алфа Пол Нюман / се зачетох малко за историята на оригинала и нещата, които научих е добре да ги споделя, защото са интересни и завладяващи.
Та, откъде тръгва Ролекс Дайтона? Как Пол Нюман става кръстник на най-високо ценената линия на Ролекс Дайтона? Колко всъщност са ценни и ценени тези часовници?

Първите автомобилни състезания в САЩ са организирани на плажа в Daytona, Флорида, през 1902 година. Много нови скоростни рекорди са били записани през следващите години. Сър Малкълм Кембъл от Великобритания е сред най-успешните шофьори на състезателни автомобили, също е карал на плажа в Daytona, Флорида.

Изображение
Изображение

Всъщтност Кембъл е карал 5 пъти на пясъците на Daytona. През 1935 г. Кембъл става първият човек, карал автомобил с над 300 км/ч в час и регистрирайки последния си рекорд от внушителните 484.966 км/ч. . На Дайтона Кембъл достига скорост от 333км/ч.. Той носел часовници от Rolex както на пистата, така и извън нея през 30-те години на миналия век. Дори Кембъл е бил написал благодарствено писмо до Ролекс през 1931 г., като казва на компанията, че е много впечатлен от издръжливостта на Oyster, по такъв начин може да бъде считан за първият посланик на марката.
Създаденият в последствие състезателен овал Дейтона - Daytona Beach Road Course, представлявала удължен овал с леко извиване в нея, като се простира отчасти на сушата и отчасти на плажа на океана.

Изображение

През 1936 г. се провежда първото състезание за стокови автомобили, което впоследствие е заменено през 1958 г., когато Националната асоциация за автомобилни състезания с стокови автомобили (NASCAR) построява Международната писта "Дайтона“. С новият дизайн, International Daytona Speedway разрешава по-високи скорости , дава на феновете по-добра представа за автомобилите и от 1959 г. състезанието се провежда единствено по асфалт.
Rolex за пръв път е бил официалният часовник на състезанията на пистата Daytona през 1962 г., една година преди дебюта на космографския референтен номер 6239. През същата година Rolex налага на тази серия хронографи името "Daytona", за да подчертае принадлежността на часовника към престижната авто-състезание. Този часовник е замислен изрично за състезателите на състезателни автомобили, което обяснява защо тайметровата скала на панела е значително по-голяма от тази на повечето други часовници. Още повече, че Ролекс има изключително положително отношение към моторните спортове, което води и до тази логична стъпка.

За по-голямата част от историята на Rolex, хронографите заемат задни позиции спрямо другите модели. В онези минали времена компанията е произвела някои хронографи, но ги е оборудвала с калибри от други страни. Rolex представя пък първият си хронограф с Oyster по време на Втората световна война. През 1955 г. Rolex стартира своя референтен 6234 хронограф. На циферблата няма надпис нито "космограф", нито "Дайтона"; часовникът просто е означен като "хронограф". Ролекс прави около 500бр. от тези часовници всяка година до 1961 г., когато серията е прекратена. Часовникът се продава за около 200 долара в началото на 60-те години. Този модел не е бил много успешен. По онова време има други утвърдени производители на хронографи и извоюването на позиции в това направление от страна на Ролекс е доста трудно. Днес тези така наречени "Pre-Daytonas" са рядкост и са много желани: 20 000 долара са само първоначалната цена за един от тези трудни за намиране модели със сребърен или черен циферблат и корпус от неръждаема стомана.

Изображение
Изображение

Има три серии на космографи Daytona. Оригиналната серия е произведена в малки количества от около 1963 г. до края на 80-те години, има четирицифрен референтен номер и е оборудвана с механичен калибър Valjoux 72 с ръчно навиване.


Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Rolex Daytona е вдъхновен от шофьорите и ентусиастите на състезателните автомобили. Тази оригинална серия е била произведена в малки количества до края на 80-те години и търгувана в дилърската мрежа до началото на 90-те. Втора поредица е въведена през 1988 г. , като използва калибър Zenith "El Primero" с модифицирано автоматично навиване. Тя е с петцифрен референтен номер на модела. Rolex купува този калибър за Daytona и след това модифицира механизма от 36 000VPH до 28,800 VPH и прави няколко други фини промени. По спецификацията на Ролекс калибърът се води 4030.

Изображение
Изображение
Изображение

Втората серия се произвежда също в ограничени количества от 1988 г. до 2000 г.
Третата серия, въведена през 2000 г., има механизъм, направен от Rolex, наречен Caliber 4130 и шестцифрен референтен номер на модела. Шестцифрените Daytonas са сертифицирани хронометри с хронографски функции.

Изображение
Изображение
Изображение

Въпреки че Rolex продължава да произвежда линията "Daytona", най-редките Дайтони са първите версии с четирицифрени числа, например 6238, 6239, 6240, 6241, 6262, 6263, 6264 и 6265, произведени от 1961 до 1987. Референциите на 6238, 6239, 6241 и 6262 са първите версии и нямат характеристиките "Oyster" /коронката и хронографните бутони не са на винт и нямат висока водоустойчивост/ . Използваното движение е с ръчно навиване Valjoux 72, наречено Rolex Cal. 722. Референциите от 6263, 6264 и 6265, произведени от 1970 г., са версии на Oyster. Използваното движение остава на базата на Valjoux 72, но с някои усъвършенствания и е наречено Rolex Cal. 727. Rolex повишава честотата на баланса от старата 18,000 до 21,600 BPH. Тези Дейтони са много редки и търсени от колекционерите. Движението се е доказало като изключително надеждно и точно. Всъщност Кал. 727 е сертифициран като хронометър в някои случаи.
Най-редките Дейтони са онези, които са наречени "Пол Нюман". Пол Нюман носи един от тези от 1972 г. до смъртта му през 2008 г. На първо място отличителните характеристики на тези часовници е, че референтният номер на Paul Newman трябва да е 6239, 6241, 6262, 6263, 6264 или 6265. Тези часовници са с акрилни куполовидни „стъкла“. Основната видима разлика между "Пол Нюман" и обикновената „Дайтона“ е циферблата. Циферблатът е изпълнен в стил Арт Деко и е наречен екзотичен, предвид странното цветово решение за основният циферблат и субдиалите. От друга страна субдиалите, които са с противоположни или контрастиращи цветове на главния циферблат имат квадратни маркери вместо линии, имат и кръстосани линии , които се срещат в центъра, кръстообразни за субдиалите на 6 и 9ч. и трилъчева звезда за субдиала на 3ч. (за разлика от нормалната Дайтона ), а секундният субдиал, поставен на 9:00ч., е отбелязан на 15, 30, 45 и 60, докато нормалният на Дайтона е отбелязан на 20, 40 и 60. Може да има, а може и да няма думата "Daytona" написана над часовия субдиал, който се намира в 6:00 часа. Серията се предлага в четири цветови комбинации и комбинации от оформления ,съответстващи на часовниците с референции 6239, 6241, 6262, 6263, 6264 или 6265. Не на последно място, най-ценните модели на Paul Newman Daytona включват отличителни червени индекси и външните на циферблата маркери.

Референцията 6239 е важен момент в развитието на Дайтона. Този Ролекс Дайтона, първо поколение с реф. 6239 е бил подарен на Пол Нюман от съпругата му Джоан Удуърд, за да отбележи началото на професионалната му автомобилна състезателна кариера през 1972 г.. Пол Нюман не е просто легендарен актьор, той е и един от най-харизматичните личности от онази епоха. Също е ентусиаст на моторните спортове и изключително успешен състезател. В разцвета си дори има собствен състезателен тим. През 1982 г. печели първа победа като професионален състезател в серията „Инди”, където печели с партньора си общо осем серии. Участвал е в състезанията „24 часа на Льо Ман”. Участва в състезания дори 70-годишен през 1995 г.. Неговият часовник Дейтона го е придружавал и в състезанията му. Роден на 26 януари 1925 г., Пол Нюман е един от най-емблематичните личности на своето време. Той освен талантлив актьор и запален ентусиаст на моторни спортове е политически активист и щедър филантроп /дарил е около 200 милиона долара/. От само себе си се разбира, че Пол Нюман е динамичен човек, който спечели сърцата на хората по света със своя талант, страст и пълноценен живот и всички неща свързани с него или около него не са оставали незабелязани..

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Когато излезли на пазара първите Daytona през 60-те години, никой не го е искал. През 60-те и 70-те години на миналия век, Rolex Daytona всъщност е един от най-нежеланите модели, произвеждани от Rolex. Day-Date, Submariner и Datejust всички тези модели са надминавали значително в продажбите този "грозен" стоманен хронограф, а тези с т.нар. "екзотични" циферблати са били дори по-малко желани, толкова много, че понякога са били продавани на половин цена. Оригиналните часовници Daytona в началото са били сравнително евтини ($ 210 + данък). След 20 години непопулярност група от търговци - италианци и американци забелязват серията Rolex Daytona и започва да ги купува. Тази малка група дилъри създала прякора "Пол Нюман" за часовника с екзотичен циферблат, носен от известния актьор Paul Newman. Името се е появило, след като след като е разпространена снимка на актьора с часовника в италианско спортно списание. Твърди се и, че в един от култовите му филми „Печеливш”, където актьорът е автомобилен състезател, на ръката му се забелязва космограф на Rolex.
Така в края на 80-те години името "Paul Newman" започва да се използва за конкретният модел часовник с характерен екзотичен циферблат в стил Арт Деко . Часовникът почва да жъне успех и в края на 80-те и началото на 90-те години цените нарастват със стабилен темп. Часовниците от тази серия стават силно колекционерски и се продават на високи цени на търг. Това, което започва като часовник от $ 1,500 в края на 80-те, скоро става часовник от $ 10,000 в началото на 90-те години , а в началото на 2000-те цените за оригиналната първа серия Дайтона стават няколко стотин хиляди долари и дори 1 милион долара за модела 6263"Paul Newman Oyster Sotto" . По време на специален търг с тема Rolex, проведен в Женева на 10 ноември 2013г. Christie's продава рядка Rolex Daytona Ref. 6263 в стомана, произведена през 1969 г., за 989 000 швейцарски франка (над един милион долара).

Изображение

Цифрите продължават да се повишават, като Rolex Daytona с референция 6263 в жълто злато с „лимонен“ циферблат се продава и за 3,7 милиона долара.

Изображение

На 26 октомври 2017 „Paul Newman" Daytona Ref. 6239 е продаден на търг за 17,8 милиона долара, счупвайки рекорда за най-скъпите часовници, продавани някога. Това е конкретно часовникът, от което почва всичко и се дава старт на нарицателното „Paul Newman" - самият часовник на актьора Пол Нюман. Часовникът с надпис "Drive Me Carefully Me", подарен но Нюман през 1972г. от съпругата му Джоан Удуърд, е закупен вероятно от Тифани и Ко. В Ню Йорк през 1969г.. Този часовник взима короната от модела 1518 Patek Philip в стомана, който е бил продадена през 2016 г. за $ 11 милиона. Купува се от анонимен участник в търга и отнема само 12 минути от старта на търга до продажбата.

Изображение
Изображение
Изображение

Както виждате страхотна история , а посочените часовници от горните линии „Дайтона“ са изключително ценни, като най-ценни са именно тези от серията „Пол Нюман“.

И така, да преглътнем, да разтрием очите си , да се освободим от вълнението от приказката и да се върнем към нещо по-семпло.
Часовникът, но който е посветено това ревю за съжаление не е Ролекс е Алфа.
Все пак, както писах по-горе, този часовник е хомидж на ROLEX OYSTER DAYTONA PAUL NEWMAN 6265, с някои директни препратки към култовия Rolex Daytona Paul Newman Ref 6239 - часовникът на Пол Нюман.

Алфа Дайтона 3 или иначе казано Алфа Пол Нюман е хронографен часовник с механизъм Seagull SG2903 /ST-19/, 30минутен хронограф , позициониран на 3:00ч. , 24-часов указател на 6:00ч. и отчет на секундите на часовника на 9:00ч., отчетът на секундите на хронографа е с централна секундна стрелка. Касата е от стомана тип 316L, коронка и бутони на винт, акрилно стъкло, прозрачен гръб, диаметър 39мм без коронката, дебелина 16мм, разстояние от лъг до лъг 48мм и 20мм стоманена верига /при лъговете/, която се стеснява към закопчалката до 18мм. Коронката и закопчалката са брандирани. Касата е полирана в два нюанса - гланцово и сатенено. Има прозрачен заден капак, от където се вижда прекрасният хронографен механизъм. Независимо от добре защитените коронка и бутони , чрез винтово затваряне, производителят дава водоустойчивост от само 3 АТМ. На часовата и минутната стрелки има нанесено луминофорно покритие, същото се отнася и на часовите индекси. Луминофорът не свети много дълго и силно. Безелът на касата е стоманен и с нанесена тахиметрична скала. Часовникът тежи 128гр..
Механизъмът Seagull ST-19 е с 19 камъка /може и 20 да е?/, 21,600 BPH, противоударно на баланса - Incabloc , ръчно навиване, 30-мин. хронограф, резервна мощност 42 часа, полирани части със посинени стоманени винтове и колонно колело .
Seagull ST-19 е направен въз основа на Swiss Venus калибър 175. Този модел китайски хронограф, поне в началото, е произвеждан с използване на инструментална екипировка, закупена от Венера - Швейцария.

Изображение
Изображение

През 1960г.от Китай са закупили оригинално оборудване за производство на хронографа Swiss Venus калибър 175, когато Венера е набирала средства за развитие на други калибри, и с него започват производството на калибъра ST-19. Фабриката на Sea-Gull-Китай започва да го използва в своите часовници-пилоти. Производството му е било спряно за известно време, но впоследствие е възобновено и в момента този хронограф е достъпен в много часовници, направени от Sea-Gull, от някои други китайски компании, от чужди компании, като механизмът е вграждан и в много хомиджи, включително и реплики.
Механизмът ST-19 се счита за един от най-добрите калибри , произвеждани в Китай. Дори замърсените механизми вървят добре, но ако се положат усилия да бъде обслужван този механизъм, няма причина да не може да работи безпроблемно много години или дори цял живот.

Изображение
Изображение

Циферблатът на моята Алфа Пол Нюман отговаря на спецификациите на онзи т.нар екзотичен циферблат, от където тръгва началото на историята за ROLEX DAYTONA PAUL NEWMAN. Основният цвят на циферблата е бежов с жълтеникав отенък , от друга страна субдиалите са с черни контрастиращи цветове и имат бели квадратни маркери вместо линии и кръстосани линии , които се срещат в центъра, кръстообразни за субдиалите на 6 и 9ч. и трилъчева звезда за субдиала на 3ч. , секундният субдиал, поставен на 9:00ч., е отбелязан на 15, 30, 45 и 60. Има надпис с червен цвят "CHRONОGRAPH" ,написан над 24-часовия субдиал, който се намира на 6:00 часа. Характерно за циферблата е, че външните секундни/минутни/ маркери, които обграждат основното цветово решение на циферблата са червени на черен фон.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

По такъв начин моят Алфа Пол Нюман отговаря визуално /без да има някакви претенции/ на най-ценните модели на Paul Newman Daytona. Стилът и визията отговарят в значителна степен на оригинала, като качеството е на добро ниво. Не съм виждал на живо оригинален часовник от линията на Ролекс „Дайтона“, но сравнявайки спрямо публикувани в нета снимки мога да твърдя, че нивото на изпълнение на Алфа Пол Нюман е наистина добро /да не кажа отлично/.
Часовникът е премерен и удобен. Хронографът се включва стегнато и нулира точно. Механизмът е малко шумен, но аз обичам да слушам тик-такането му. Точността на механизма на моят образец е 15сек.избързване за 24ч..
И така моят Алфа Пол Нюман ме връща към едни позабравени, но много вълнуващи времена. Той е причината да споделя усещанията си и вълненията си и да отдам почит към историята на първообраза му.

А сега да покажа повече от виновникът , който предизвика това ревю:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

А ето как стои сложен на ръката:

Изображение
Изображение
Изображение

Това е. Впечатленията са силно положителни. В началото, когато поръчах Алфа Дайтона 1 и Алфа Дайтона 2 , може би, имах прекалени очаквания, породени от моментният стил на съвременната Дайтона и нейната перфекност, почти до стерилност и някак си не успях да приема тези два часовника напълно безусловно. Но животът не е съвършен, винаги има „трески за дялане“, винаги има някакви компромиси, понякога сме доволни, понякога разочаровани, но важното е, че го усещаме. Така и с този хомидж – Алфа Дайтона 3 /Алфа Пол Нюман/. Усещам часовника и дано това мое усещане съм успял да го пресъздам /поне опитах/ в това ревю.

Предвид навечерието на Коледа, да пожелая на всички Весела Коледа, като и часовникът, за който пиша се вписа прекрасно в Коледното приповдигнато настроение!

Изображение
Изображение

Алфа Дайтона 3 зае мястото си между Алфа Дайтона 1 и Алфа Дайтона 2 , като тези часовници взаимно се допълниха и се получи една балансираност, която успокоява и удовлетворява.

Изображение
Изображение
Изображение

И още нещо, три е повече от две и колкото повече, толкова повече !
Torro
Маниак
 
Мнения: 2261
Регистриран на: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: Алфа Дайтона 3

Мнениеот Orack » 24 12 2017, 18:50

Много приятно ревю. Далеч от скучно, така че пиши по-често ::drinks::
Весела Коледа!
Аватар
Orack
Маниак
 
Мнения: 575
Регистриран на: 13 01 2016, 17:13
Местоположение: София

Re: Алфа Дайтона 3

Мнениеот Puzo » 24 12 2017, 19:58

Страхотно е! Прекрасно описание! :clap: :clap: :clap: Хич недей скромничи! Ако всички инженери бяха като теб, реномето на тази професия щеше да е друго! Имаш дар слово, което не е характерно за масовите инжИнери! ;) От опит го казвам, че и аз съм в това поприще.
Когато си мъртъв, ти не знаеш, че си умрял. Трудно и тежко е само за другите. Абсолютно същото е и когато си ТЪП! ;)
Аватар
Puzo
Маниак
 
Мнения: 856
Регистриран на: 18 10 2016, 09:37
Местоположение: Kaspichan Town

Re: Алфа Дайтона 3

Мнениеот Kostabo » 25 12 2017, 07:58

Благодаря за представянето, научих много...
Тука е така...
Kostabo
Маниак
 
Мнения: 583
Регистриран на: 22 04 2015, 19:01
Местоположение: Кюстендил

Re: Алфа Дайтона 3

Мнениеот Veselka » 25 12 2017, 11:31

Честита Коледа!
Ревюто е страхотно :clap: :clap: :clap:
Благодаря за споделената информация!
Изображение
Аватар
Veselka
Активен
 
Мнения: 262
Регистриран на: 21 08 2016, 17:12

Re: Алфа Дайтона 3

Мнениеот V&G » 25 12 2017, 13:02

Страхотно ревю колега!
Научих много нови неща.
Честита Коледа!
Аватар
V&G
Почитател
 
Мнения: 360
Регистриран на: 06 05 2015, 15:48
Местоположение: München

Re: Алфа Дайтона 3

Мнениеот Torro » 26 12 2017, 11:59

Часовникът е семпъл и премерен, и ако някой търси блясък в него може и да не го намери. Той блести по друг начин. Блести без да заслепява, блести без да захласва, блести без претенции, но именно в това е неговата сила. Силата му е в неговото удобство и във въздействието на една уникална история, която е вплетена, макар и косвено, в него.
И да не забравяме, това не е Ролекс, а просто Алфа, но и така часовникът доставя удовлетворение.
Torro
Маниак
 
Мнения: 2261
Регистриран на: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: Алфа Дайтона 3

Мнениеот gata05 » 29 12 2017, 15:41

С удоволствие ще гласувам за това ревю!Ревю на един истински фен на часовниците!Браво Torro :clap: :clap: :clap:
Аватар
gata05
Маниак
 
Мнения: 1573
Регистриран на: 22 05 2014, 13:23

Re: Алфа Дайтона 3

Мнениеот trk2 » 12 02 2018, 01:45

Не не не това е лудост 6239 вече минава 100 хил. долара, на един от последните търгове дори е минал 200 хил. щ.д.
Интересно ми е дали някой ден няма да се получи обезценяване, като при нормалните стоки, като имотите например.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44


Назад към Ревюта и снимки на часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.