ШОК! Учените от БАН откриха ИЗВЪНЗЕМНО! Било фен на Tissot??

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.

ШОК! Учените от БАН откриха ИЗВЪНЗЕМНО! Било фен на Tissot??

Мнениеот easyrider » 13 01 2018, 16:10

Изображение

Привет, драги земляни!
Тъй като стана модерно и в родината-майка да се пишат така наречените ,,ревюта'', реших и аз да врътна едно...Набързо.. Обещавам! Обаче, понеже никога не правя нещата като хората, ще сътворя настоящия материал в малко нестандартен стил. Какъв ли? - Ще видите съвсем скоро!
За да съм честен спрямо родния език, до края на ,,статията-ревю'', последната ще бъде определяна по-скоро като ,,преглед'', ,,обзор'' или по-точно ,,отзив''. Лафове всякакви, чужди думи никакви! ::up::

ВАЖНО!!! Преди да започнем магическото пътешествие, искам да заявя, че не съм писател, фокусник, вещер, извънземното по-горе, нито пък изкусен познавач на часовникови механизми.. Въпреки това, ще се постарая да съм максимално изчерпателен. Няма да ви лъжа, настоящият обзор е разделен на три части - започваме с историята на компанията, продължаваме с някои по-интригуващи модели и факти, като чак след това ще може да се любувате на неизвестния саат. Сега тоз другар, извънземния, лекция ли ни предава или ревю прави? :shock: Ако не ви се чете толкова или пък получавате телепатично данните от съзвездието Сириус - няма да се сърдя - scroll-нете до третата част...! :cry: (сериозен съм, доста четене ще падне).. :idea:

Сметнатата за нужна ненужна информация ще бъде изкарана в offtopic, където желаещите ще могат да си я прочетат на спокойствие. Ако сте нови и не знаете как се използва offtopic, цъкнете по-долу върху ,,ПОКАЖИ''.

Offtopic: покажи
Честито! Вече знаете как се използва. Никога не спирайте да се развивате! :thumbup:

Ако пък ви стане скучно докато четете, винаги можете се върнете тук и да изгледате това велико видео на интересна тематика: /Псссст!...Тайна е, но.... за заглавието на отзива се вдъхнових точно от тук.../ https://www.vbox7.com/play:d0d84753 :shifty:

..................................................................................................................................................
I. Едно бурно начало - как се роди една легенда?

Изображение
Какво прави картинка на големия Взрив тук? От там ли ще започна???

Още то заглавието на отзива би трябвало да сте наясно за какво иде реч - моето скромно мнение за швейцарската марка часовници ,,Tissot'' и връзката й с извънземните ни братя. Колко просто, нали? :-D Винаги съм смятал, че за да обикнеш нещо напълно, първо трябва обстойно да го опознаеш. Именно затова историята е толкова важна за мен. Реших, че преди да започнем, би било хубаво да се запознаем със създателите и по-важните събития за компанията. Знам, че в повечето представи следващите редове не са особено нужни, може би и егоцентрични от моя страна, но все пак целта на едно ,,ревю'' е да покажеш всичко важно за предлагания артикул - характеристиките, функциите, дизайна, мириса и може би вкуса (ако е възможно да се пробва де), пък да не говорим за историята, която стои зад него .. Тя е на първо място! :ugeek:

Къде? Кога? Как?

Изображение

,,Chs Tissot & Fils'' е основана в Le Locle, Швейцария през 1853 година от местното дуо баща-син Charles-Félicien Tissot и Charles-Émile Tissot (по-горе). Както повечето швейцарски часовникарски компании по това време, ,,Tissot'' започнали своето съществуване като сглобявали части, набавени от различни производители в региона. Още през първата си година, компанията направила между 1100-1200 часовници за областта около Le Locle.
До 1858, по-младият от дуото, Charles-Émile, пребивавал в Русия, където продавал джобни часовници из цялата империя на Александър II. Следващите години, между 1860-1875 година, от ,,Tissot'' главно произвеждали резервни части и часовникарски инструменти, други малки вещи, но също и часовници.
Важен аспект от историята на компанията е, че през късния 19 век, тя получава множество награди в няколко индустриални изложби. Някои от тях са: Дипломата за почест в Цюрих през 1888г., Златен медал и Grand Prix (най-голяма награда) в Антверпен през 1890г., Grand Prix в Париж през 1900г., първа награда за хронометри и морски хронометри в състезанието на обсерваторията ,,Neuchâtel'' през 1907 година и други.

Offtopic: покажи
Терминът „хронометър”, което на латински се превежда времеизмервател, може да се използва в часовникарството при механизмите единствено и когато даден механизъм е тестван и официално сертифициран от независим оторизиран орган. Името му идва от гръцката митология, по-точно богът на времето Хронос. Въпреки че има редица от тези органи по цял свят, от практическа гледна точка единственият сертифициран такъв орган е швейцарският институт за тестване на хронометри (Contrôle Officiel Suisse de Chronomètres) или накратко COSC. Само одобрените от COSC могат да използват наименованието „хронометър“. Извън Швейцария съществуват еквивалентни институции следящи покриването на определени стандарти, но употребата на думата „хронометър“ не е толкова стриктно регулирано.

Морските хронометри са неизменна част от оборудването на морските съдове. Морският хронометър е специален часовник с прецизен механизъм, отличаващ се с висока точност при тежки условия на работа. Предназначен е за съхранение и индикация на точното време в минути и секунди. Използва се в навигацията за определяне на географската дължина.

Как Tissot стана Tissot?

Изображение

Докато компанията бива предавана от баща на син, името често се променя. През 1865г. става на ,,Charles- Émile Tissot & Fils.'', а през 1917г. - ,,Chs. Tissot & Fils – SA''. През 1930г. току-що направеното сътрудничество с Омега /Да, правилно чухте, с Омега!/ поставя Tissot под крилото на SSIH, а името става крилатото ,,Tissot Marché Suisse SA''. Най-накрая, през 1982 година, от ,,Tissot'' решават, че за да вършат бизнес по джентълменски им трябва кратко и лесно запомнящо се име, затова избират оригиналното ,,Tissot SA''. :lol:

Изображение

Сигурно вече приличате на мен от скицата по-горе, затова тук ще спрем за да ви разкажа един виц.. /приемете го като разведряване от монотонното ми представяне на тази велика история/

Намерила една жена вълшебната лампа. Потъркала я, и както е традицията, от нея изскочил джин. - ,,Какво ще желае госпожата?'' попитал той.. - Много обичам мъжа си. Искам за него да съм най-важното нещо. Искам винаги да спи до мен. Още като се събуди и веднага на мен да обръща внимание. Да не спира да ме докосва и навсякъде да ме взима с него. И джинът я превърнал........... в ръчен часовник... :-D :-D :-D

Шегата настрана, продължаваме напред! :)

Денят на страшния съд

Изображение

Помните ли едни четири букви от по-горе, за които най-вероятно сте се чудили какво значат? SSIH? Що за животно е това??
През 1925г., Tissot влизат в сътрудничество с директорите на Омега в град Бил - Louis и Gustave Brandt. Точно това довежда до създаването на ,,Société Suisse pour l’Industrie Horlogère'' - (SSIH) през 1930 година. Но защо?
Много просто - за да превъзмогнат ефекта на икономическата криза от 1929 година - ,,Голямата депресия''. След това, ,,SSIH'' се обединява с ,,ASUAG'' - (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG ) за да може 53 години по-късно да се превърне в тъй известната ,,Swatch Group''. Важно име през небезизвестната кварцова революция, а?

Offtopic: покажи
В края на 1970 г., швейцарските часовници набират все по-голяма популярност в цял свят. Във всеки един швейцарски часовник е вложено внимателно майсторство, което прави часовника изключително ценен. Механизмите са със сложни ръчно изработени компоненти. Една нова вълна обаче се стреми да прекъсне производството на швейцарски часовници. Пазарите в света са наводнени с часовници от Азия, които са с кварцови механизми и също толкова точни като швейцарските, но на много по-ниска цена. И най-лошото от всичко това е, че хората ги купуват. Дори и швейцарците, които са с висок стандарт на живот пренебрегват родното производство и носят часовници, идващи от азиатските държави. За няколко години, швейцарския износ на оригинални часовници е спаднал наполовина. Швейцарският дял от световния пазар на часовници е спаднал от 50% до 15 % и конкуренцията от Азия все повече намалява броя на часовникарските работни места в Швейцария. За няколко години от 90 000 работни места за часовникари остават по-малко от 25 000 швейцарски действащи часовникари. Часовникарството като занаят се считало вече за застрашен от изчезване вид поради факта, че азиатските производители на часовници използвали роботизиран труд при производството на часовниците си.
Една компания обаче променя всичко това (по наше време тя държи производството на повече от 10 световноизвестни швейцарски марки часовници)- швейцарската ,,Swatch group''.

Ново време, нови дейности..

Изображение]

,,Tissot'' започва да спонсорира състезателни коли през 1974 година. Това може да се види и в скорошният филм на Рон Хауърд - ,,С пълна газ''. През 90-те пък, компанията започва да присъства и в много други спортни събития - от световните първенства за леден хокей до надпреварите в колоезденето. В момента, компанията е официален ,,timekeeper'' /времеизмервател? :wtf:/ за Международната федерация по баскетбол, Международната федерация по фехтовка, шампионатите ,,FIM'', ,,NASCAR'', ,,MotoGp'' и други.

Ииииииииии, край на част първа!
..................................................................................................................................................
II. "Кралят е мъртъв, да живее кралят!"
Иначе казано, начало на част втора! - ,,Важно е да бъде отбелязано''

Изображение

Знаете ли, че гепардът (при бягане на къси разстояния, тъй наречения ,,спринт''), прекарва повече време летейки, отколкото докосвайки земната повърхност? Чудя се дали актрисата Филис Гордън от по-горе е знаела този интересен факт? Е, и ние както гепарда ще прелетим през следващата темичка от нашата ,,статия-ревю'', защото съм сигурен в нетърпеливостта Ви да видите уважаемия кандидат за прегледа.


След като разгледахме в рамките на не повече от 5 минутки историята на компанията, време е да се обърнем към фактите и саатите, които и до днес ме удивляват!... Ще нарека следващите редове - ,,5 кратки''.. :!:


I. Джобни драгоценности!

Изображение

През 1853 година, когато компанията е още в зародиш, от ,,Tissot'' създават първият джобен часовник, измерващ времето в две различни времеви зони! Не стига това, ами през 1904 година, компанията направила джобен часовник за самия цар на Русия - Николай II! Тъй като видът му е изгубен за поколенията /на часовникът, разбира се/, или поне аз не намирам снимка, по-долу съм поставил подходяща такава - тези часовници били давани като награда по времето, когато царят бил коронясван.

II. Art Deco и още нещо..

Изображение

Представям Ви един дядо. Колкото стар, толкова и чаровен.Часовникът, харесващ се на всички, независимо от пол и възраст, е именно ,,Tissot Porto''. Излиза на бял свят през 1919 година и е един от основоположниците на ,,Art Deco'' стила при часовниците. Дали мяза на ,,Frank Muller'' или Frank Muller мяза на него? :?: :wtf: Е, по-скоро е второто. :)

Offtopic: покажи
Декоративният стил на изкуство през 20-те и 30-те години на XX век, характерни за който са смело очертаните със силни цветове геометрични форми и несъразмерни символи, се нарича ,,Art Deco''. Лесно за запомняне, а? :lol:

Изображение

Важно е да добавим и това лошо момче - не кое да е, а точно банановото Тисо!.. :o Добре де, има си име - ,,Tissot Banana''. Измайсторено през 1916 година, то е пример за заоблена каса ,,tank'' с ,,art deco'' цифри по циферблата. Негов наследник /вие протата бихте казали за по-правилно ,,homage''/ е съвременният ,,Tissot Heritage Prince''.

III. Новостите в занаята?

Изображение

Революция!! ,,Tissot Antimagnétique'', създаден през 1930 година, е един от първите в света ръчни часовници, наричащи себе си ,,antimagnetic''! ::yahoo:: Е, възможно е и да не е, защото се води голям спор между много компании, сред които е и ,,Vacheron Constantin'' - а именно, кой е открил първи топлата вода..така де, часовника ,,antimagnetic''. Доколкото разбрах , от V. Constantin са направили първия джобен такъв, докато ,,Tissot'' измайсторили първия ръчен. :)

Offtopic: покажи
Часовниците ,,antimagnetic'' са универсални и ежедневни механични часовници, чиито механизми са предпазени от магнетични влияния по няколко начина. Един от тях е чрез ,,клетка'', направена от защитно меко желязо. Защо? - Ами много просто - то лесно се магнетизира, но и веднага след премахване на магнитното поле се демагнетизира, за разлика от стоманата. Така, то обезсилва ефекта на магнетизма върху механизма. Друг начин за предпазване е, като някои по-важни важни части се правят от определени сплави. Добър пример тук би бил тъй нареченият ,,Nivorox''. В последно време, поради практичността си, се използва дори силикон. :)

Изображение

Революция на квадрат!! Пак, кой направи първия масов 24-часов часовник? Вече знаете отговора. Това е ,,Tissot'', а моделът е ,,Navigator''. ;)

IV. Органичен полимер!?

Изображение

Помните ли бръщолевенето ми от миналата част? Swatch, кварцова революция, тинтири-минтири? Е, това е един от виновниците ,,Swatch'' да бъдат това, което са. Tissot ,,Astrolon'', старият познайник от 1971 година, подвизаващ се също с името ,,IDEA 2001'', е първият пластмасов механичен часовник! :wtf:

V. Новото старо време

Изображение

През 1985 и 1986 година, Tissot решават да направят нещо ново...различно.. Затова създават ,,The RockWatch''. Часовниците от серията били направени от алпийски гранит. Какъв лукс! :-D. Не стига това, ами решават, че и дървена версия трябвало да направят - ,,WoodWatch'', пък да не говорим за още по-интересната ,,PearlWatch''.... :clap:

Пуф! Край на част втора!
..................................................................................................................................................
III. "Един романс.."
Иначе казано, начало на дългоочакваната част трета! - ,,Истината и само истината''

Изображение

Знаете ли, че в Япония има туристическа агенция, която предлага услугата ,,satrip''? Е, това не е точното име, но най-ясно я описва. В какво се състои ли? - Даваш кеш и завеждат плюшеното ти животно на екскурзия по твой избор, където пожелаеш, но разбира се, ти не присъстваш. Каква далавера, а? Обмислям и аз да започна да предлагам тази услуга. Няма да развеждам детски играчки, по-скоро играчки за изградени личности - саати!

Вече се чудиш какво става. Kъде е ревюто?? Писна ти от скучните истории, глупавите факти, скромните раздумки, дори от самия квалифициран екскурзовод-извънземен? Жалко, защото тепърва започвам..
Тъй като нямам нужната техника за професионални снимки, а и породих прекалено много разногласия с местния бохем-фотограф, се наложи да мина през детската площадка, близо до падналото ми НЛО, за да наснимам часовника с вече издъхващия личен телефон. Е, може би малко се отклоних от първоначалната цел, както се вижда и на снимката по-долу, но в крайна сметка успях!

Изображение

*Осветлението спира!*
Изведнъж се чува звук, колкото неясен, толкова и странен...
Туп-Туп-Туп-Тап! Туп-Туп-Туп-Тап!
Какво ли е това???
Да си призная, това е първият ми опит да свиря на марсиански барабани, породен специално заради следващото събитие!
Представям ви - романтичният Tissot Ballade III ! ::yahoo::

Изображение

Защо пък да е романтичен? Какво е романтиката? Какво общо има долната картинка на мен и любимата с един часовник?

Изображение

Романтиката може би не е такава, за каквато си я представяме. Постоянно се стремим да подреждаме, номерираме, обозначаваме нещата около нас. Правим графици, поставяме си не толкова своеобразни рамки на живота. Живеем по един шаблон, стереотип. Поне повечето от нас де, надявам се да не съм обидил авантюристите. В основата на всичко, поне според мен, са както разума, така и чувствата и вътрешния свят. Като извънземно, определящо себе си като романтик, се стремя да опознавам и най-вече изразявам. Търсенето на красотата, възприемането й и показването й на другите е именно важното. В часовниците открих изключително количество красота, като сега ще се опитам да я предам чрез следващите редове за вече представения саат. От друга страна, тъй като пиша ,,ревю'', няма да пестя и от кофата с мнения.

Следват размисли и страсти, но първо малко снимки!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Първото нещо, което бие на очи, е странно оформената каса с ,,радиаторни'' елементи отстрани. Дали изразява някои измъчен аристократ или пък морски лорд от кралските военно морски сили, честно казано - не знам. Направена е от благородна стомана, като размерите са следните:

Диаметър (-коронка) - 39мм
Диаметър (+коронка) - 42мм
От лъг до лъг (дължина на самата каса) - 47мм
Разстояние между лъговете (сиреч, колко е голям каиша) - 20мм
Дебелина - около 10мм

Както се досещате и сами, размерите са така избрани, че да става и на малки и на големи китки. До го наречем, ,,унисайз''. Лично аз мога да потвърдя това, защото въпреки неимоверно малката ми китка, часовникът стой убийствено! ::cool::

Важно е да спомена, че като закупите саата, ще го получите с оригиналната масивна двуцветна верига, но тъй като не съм фен на метала, предпочитам да го нося с ръчно изработена кожена каишка или пък върху ,,Нато''.

Лъговете са приятно заформени, като по този начин се сливат с ръката при носене. Колкото до финиша, начина на изработка и усет към детайла, смятам че трудно бих дал експертно мнение, поради факта, че не съм експерт!.. Въпреки това, часовникът (който е носен усърдно поне 5 години, дори и в условия на работа), все още ,,блести'', без да е полиран дори веднъж! Тук, някои личности биха се изразили по следния начин:

,,Сигурно много прЪшлясва тва' чудо отстрани''

Е, това не е вярно. Страничната част винаги се запазва най-чиста. Дори и замърсени, елементите лесно се почистват, което е само по себе си един ,,+'' към дизайна и естетиката. :)

Изображение

Изображение

Циферблатът е може би любимото ми нещо в този часовник! На две нива е, като върху горното ниво са разположени часовите маркери и допълнително разграфената външна част, а върху долното ниво гордо стоят логото ,,Tissot 1853'', ,,Automatic'', датата (забележете как е направено прозорчето), както и великолепните ''pointer'' стрелки! Не стига това, ами и празното място между тях е използвано - с много фини елементи е направено подобие на военния флаг на Япония! Може би не това е бил замисълът, но така го виждам аз.. Тъй като на някои снимки почти не се забелязва или пък е размазано, моля проверете следващата ,,каменна'' фотосесия по-долу, за да добиете представа за какво говоря /пиша/. :-D
Коронката стои гордо в своето 18-каратово златно покритие, с логото на компанията и интересен дизайн, за лесно настройване на време и дата. Чудесно се допълва от часовите маркери на циферблата и стрелките. Това, заедно със страничните елементи и допълнителното оформление, завършва визията на един елегантен часовник!

Изображение

Изображение

Изображение

Стъклото, както се и очаква, е сапфир-кристал, за жалост без анти-рефлекс функция! Въпреки това, не сме ощетени - има и още едно отзад, по-малко, пак сапфирено. Джам, та дрънка! Не показва цялата красота на механизма, но пък мистично разкрива какъв звяр се крие вътре! Ако все още не съм го споменал - козината на този звяр го защитава, за жалост, само 3 atm от вода, но пък това е достатъно за един ,,dress'' часовник!

Изображение

Изображение

Механизмът е трепач - автоматична ETA 2824-2 с 25 камъка! Както го наричат - ,,работният кон''. Има много спорове и дискусии във форума специално за него, затова ще го представя само бегло, но пък достатъчно. Около 5мм на дебелина, с диаметър от 25.6мм, механизмът ясно заявява, че е автоматичен, поради наличието на ротор. Работи на 28,800 bph (beats per hour) - 4Hz. Има 38-часов резерв и се ,,хаква'' - при издърпване на коронката до позиция за смяна на часа, механизмът спира за по-точна настройка. Доколкото разбрах, има ентусиасти, които си го навиват и ръчно от време на време, но аз лично не бих пробвал.
Въпреки че много часовникари го наричат ,,сравнително скромен'', това не трябва да Ви залъгва! Когато е правилно регулиран, смазан и настроен, лесно може да се съревновава с един хронометър по точност. Например, моят механизъм, след тези три части от профилактиката, започна да поддържа почти точно време в продължение на няколко месеца. След това се донастрои, като в момента ми дава постоянни 2 секунди отклонение за 24 часа!! Последно ще кажа, че 2824-2 е използван в голям диапазон от модели, от много евтини - до много скъпи. Вече започнаха да го заменят с Powermatic 80, но това е друга тема за разговор, която е вече водена.. :)

Ето и последни снимки, преди да завърша ревюто с едно заключение!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изморих се и вече нямам сили да продължа. Най-вероятно и ти, който четеш. Ще пия една марсианска гроздова, за да възобновя силите си и да се отдам на безграничното блаженство на красотата. Колкото до часовника, а и марката ,,Tissot'' като цяло, имам доста положителни впечатления. Макар и с леки недовършености, мога твърдо да заявя, че това е един достоен представител на часовникарското изкуство!

За да завърша подобаващо, а и да оправдая усилията, които положих, ще използвам цитат от една велика книга:
Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.

Това бе всичко от мен.
Надявам се отзивът да Ви е харесал!
Последна промяна easyrider на 18 01 2018, 21:05, променена общо 5 пъти
Exitus acta probat/Краят увенчава делото
Аватар
easyrider
Активен
 
Мнения: 125
Регистриран на: 06 01 2017, 20:12
Местоположение: Враца

Re: ШОК! Учените от БАН откриха ИЗВЪНЗЕМНО! Било фен на Tiss

Мнениеот cenzor » 13 01 2018, 16:34

Малко тежичко за четене, но пък симпатичен часовник.

Offtopic: покажи
П.С. тази кафявата авиаторска каишка хич не отива на подобен дрес часовник.
„Всеки човек носи радост. Някои, когато идват, а други, когато си отиват“
Аватар
cenzor
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 5476
Регистриран на: 15 10 2009, 17:47
Местоположение: гр. София

Re: ШОК! Учените от БАН откриха ИЗВЪНЗЕМНО! Било фен на Tiss

Мнениеот Veselka » 13 01 2018, 20:15

:clap: :clap: :clap:
Благодаря за забавното ревю на този интересен часовник !
Изображение
Аватар
Veselka
Активен
 
Мнения: 262
Регистриран на: 21 08 2016, 17:12

Re: ШОК! Учените от БАН откриха ИЗВЪНЗЕМНО! Било фен на Tiss

Мнениеот Toshiro » 16 01 2018, 08:22

Накефи ме много! Благодаря!
Toshiro
Маниак
 
Мнения: 913
Регистриран на: 26 06 2014, 12:23
Местоположение: Димитровград

Re: ШОК! Учените от БАН откриха ИЗВЪНЗЕМНО! Било фен на Tiss

Мнениеот trk2 » 17 01 2018, 00:17

Хареса ми дядото на Франк Мюлер :lol: Думите на малкия принц важат с пълна сила за твоето ревю, поздравления ::drinks:: !
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
trk2
МОДЕРАТОР
 
Мнения: 7804
Регистриран на: 08 01 2011, 10:44

Re: ШОК! Учените от БАН откриха ИЗВЪНЗЕМНО! Било фен на Tiss

Мнениеот easyrider » 17 01 2018, 21:28

Благодаря на всички за споделените мнения относно първото ми ревю!
Писането на такъв тип текст се оказа изключително забавно занимание, а пък съчетанието му с любимото хоби е неочаквано добра комбинация! ::yahoo::
Още от сега съм замислил нещо интересно, като смятам то да бъде осъществено в близко бъдеще. То не бяха извънземни с ръчни часовници, а сега и луди учени, пирати и магьосници са ми в главата. Но всичко с времето си!

Offtopic: покажи
cenzor написа:Тази кафявата авиаторска каишка хич не отива на подобен дрес часовник.

Обичам да го играя ,,Красавицата и Звярът''. :-D :-D :-D

За достоен завършек, искам да пожелая късмет на всички участници в предстоящия конкурс. :)

Поздрави от Сириус! :mrgreen:
Exitus acta probat/Краят увенчава делото
Аватар
easyrider
Активен
 
Мнения: 125
Регистриран на: 06 01 2017, 20:12
Местоположение: Враца


Назад към Ревюта и снимки на часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google и 1 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.
cron