Sinobi - "софт-култура" от Китай

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.

Sinobi - "софт-култура" от Китай

Мнениеот tzetz » 15 01 2018, 12:41

Тъй като гледах наскоро „Последният джедай“, не мога да не започна това ревю така:
„…Преди много години, в една далечна галактика…" началото било поставено далеч преди младият джедай Люк Скайуокър да сложи на ръката си Tommy Hilfiger Luke. Тогава бащата на Оби Уан, изработил часовник на сина си, който кръстил Син Оби... (Sinobi)…
Или пък като в приказките: …”И аз бях там и три деня ядох, пих, и мерих и пробвах часовници…”
„…Днес след многото, много години, в един близък за мен форум….” ще говоря, по скоро ще пиша по-специално за китайската марка „Синоби“, или поне тези представители от нея, до които се докоснах през изминалата година.
И понеже силата не бе винаги със мен, т.е. секундната стрелка не винаги ми целеше точно маркерите, аз не се отчаях и опитах още няколко пъти, изтегляйки си поредното „билетче” ( с издател Синоби), от тази пристрастяваща томбола – наречена покупка на китайски часовници от Алиекспрес.
Първият ми досега с марката остави и най-голям отпечатък в положителен аспект в мнението ми за тези часовници. Това стана, като попаднах на разпродажба на по-стар модел със заявена водоустойчивост 10 атмосфери (макар и да няма завинтваща се коронка), но пък с въртящ се безел, стоманена каса, японски механизъм и общо взето симпатичен изглед, отговарящ на всички условия на „софт-дайвър” жанра.
Рекламиран според мен, доста удачно, в онлайн магазина на търговеца.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Пратката бе декларирана неприлично под стойността си и пристигна без митничарски несгоди в следната компановка:
-Марка/модел: SINOBI #1127
-Вид механизъм: Кварцов, японски - Miyota 2115-Н3
-Големина на касата: 44мм, височина 8 мм
-Разстояние между лъговете: 20мм
-Вид стъкло: hardlex (според описанието на търговеца – често се случва да послъгват и за далеч по-скъпи модели)
-Тегло 100 гр. с веригата
-заявена Водоустойчивост - 10 Атм (100 м).

Изображение
Изображение
Циферблат черен, стрелки и маркери (тип зъб) с подсветка (мога да кажа прилична за китайски часовник).
Каса и верига от висок клас неръждаема стомана. Катарама с двойна закопчалка и гравирано лого, с опция за прецизна настройка на дължината. Вдъхновен от легендарния Monster на Seiko, въплътен в часовата стрелка. Е поне аз тъй го интерпретирах таз част от дизайна.
Изображение
Изображение
Изображение

Тъй като почти не обичам да нося часовник на верига, с помощта на умел съфорумец със сръчни ръце, замених каишката с кожена (рейсинг дизайн), което мисля пасна чудесно на това, което исках да се получи като крайна визия. С нея теглото спадна на 75 гр. Точността на Мийотата е удивителна. Часовникът е непретенциозен, издръжлив на удари и температурни разлики, като верен работен кон е. А на тази цена, няма да те заболи ако случайно влезе тук там в стълкновение с офис мебелите и му се яви някоя друга драскотина, макар че засега такава няма, въпреки някое там "бум-тряс"…

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Та тъй след тази приятна изненада, започнах да се ровя из интернет в по-подробна информация за компанията и се оказа, че не е основана от бащата на Оби Уан. Според това което открих, Sinobi (Yonghong Watch & Clock company) е производител с традиции от 1996 г. Марката е водеща на китайския пазар и има спечелени в период а 1998-2007, 7 международни награди за качество и обслужване за производител от Китай, вкл. от Mеждународния център за развитие и проверка на качеството на САЩ. Броят на служителите е в графа 500-1000 и 10% от годишните приходи от продажби са от Източна Европа.
Изображение
Изображение
За жалост, никъде не открих, часовник да се продава заедно с изпитателката! :shifty:
Изображение
При проследяване на пазара на нови модели, обаче, прави впечатление, че както много други фирми от китайския пазар, компанията не залага, както преди на качеството на по-висока цена, а напротив, старае се да поддържа голям продуктов диапазон на модели с цени до и малко над 20$. И изважда на тезгяха плеяда от ширпотреба модели. „Бизнес, бизнес – ширпотреба”, както пееха някога НЛО.
Предполагам също, че в тях наместо традиционно използвани в миналото японски кварцови механизми, сега тихомълком влагат по-евтините механизми на Sunon.

Offtopic: покажи
Тук искам да вмъкна нещо, което попрочетох, в усилията си да избягна проява на праволинеен скептицизъм относно китайските механизми. Намерих едно бизнес ревю на SUNON: http://www.asian-watches.com/2015/05/su ... ments.html където пише, че: "Компанията има 8 завода, 100 производствени линии и над 4000 служителя, с производство 2 000 000 кварцови механизма на ден... Много хора ги считат за производители на "евтини китайски механизми", но "дали е така"? … Погледнато откъм циферблата на часовника, много от любителите на часовниците, бъркат механизмите SUNON със Citizen Miyota. Хронографите, например, използват формат, подобен на Miyota. От друга страна, хронографите на Miyota използват формат, подобен на ETA. Малко от нас осъзнават, че ЕТА произвежда кварцовите си механизми в Тайланд и Китай. Miyota също произвеждат 80% от механизмите си в Китай. И двете фирми се конкурират със Sunon..."


Явно всичко явно е подчинено на генералната идея за достъпност в цената и реализиране на масови продажби.

Offtopic: покажи
Дори в този евтин клас, обаче, има попадения, които всеки предполагам би носил с удоволствие поне един ден от седмицата, когато цвета на дрехата отговаря на цифера на часовника. Ето два, който са невероятни по отношение цена-качество:
Синият с нестандартната си 23 мм каишка ще поизпоти собственика си при намиране на нова, но пък затова е впечатляващ с визията си. Стой страхотно. Изглежда и по-масивен от своите 42 мм на касата. Пък за тез пари и подсветка дават хората – и на стрелките и на маркерите. И цели 3 бара водоустойчивост за под душа.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Взеха го толкова бързо, че единствените снимки за спомен, останаха тези от мобилния.


Буквално бестелър за цената си е оранжевият - Mодел: 9563. Отличителен е с находчивия си дизайн - извито стъкло, и релефен, оранжев цифер с контрастиращи бели стрелки. Касата, според описанието е стоманена и е с черно PVD покритие. Механизмът е кварцов Hattori / Seiko PC20 Japan. Стъклото не е пластмаса, а си е от стъкло! Отново 3 бара водоустойчивост. Обявен е като лимитирана серия. Секундната стрелка говори с маркерите на един език. Ето това имах предвид, когато казах, че с китайското пазарът е лотария. (На синия хубавец, секундната стрелка не цели точно маркерите. Сигурен съм, че ако имах няколко друга бройка щеше да ги цели идеално). Евтината каишка, бе веднага заменена с ръчно-изработена от естествена кожа (пак от нашия форум) и часовникът тотално смени изгледа си! Реших да го запазя за себе си и почти през ден го нося. Лек, удобен, ярко-забележителен.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

На който му допада цвета разбира се! Защото както в Семейни войни, попитах 100 човека: „Какво мислите за този ярък и забележителен часовник?” Отговориха: „Оооо, отврат!” – 50 точки.
(А казват, че бил "Вкусът на живота" :)) )
Изображение

В леко по-скъпия сегмент, флагманът им идва на бял кон - един бял пилот! Или може би” софт-пилот”.

Т. нар. „Софт-култура”, която струи от китайските часовници - всичко със софт-характеристики, но и на софт-цена, може би ще набира все по-голяма скорост. И то сред хора, който не пренебрегват скъпи марки и модели. Това ме кара да се замисля и да осъзная, че с парите, които съм дал за китайски часовници досега, ако да ги бях събирал, щях спокойно да си купя едно Seiko SKX007. И си дадох сметка, че със своите достъпни и примамващи предложения "софт културата" ни предлага "хард разнообразие" - да можеш всеки ден да си с различен часовник без да си се "самофалирал безкрайно", като в оня виц за ромката и ГДБОП. Та в този коловоз на мисли, се запитах дали, ние потребителите сме чак-толкова хард? Ето аз например съм по-софт гмуркач, отколкото ми е софт „софт-дайвъра”. Та то отделно си има цяло движение „деск дайвинг” с драскотини по катарамата на каишката от бюрата.
Но да се върна обратно, че с тез килограми, ако продължа по таз наклонена мисловна плоскост...

Изглежда големи надежди се възлагат на модела защото рекламата му е супер…
Изображение
Малко технически данни в графичен вид:
Изображение
А на живо изглежда така:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Прави впечатление вниманието към детайла и качествената изработка. Всичко си е на мястото.

Малко разочарован останах от зеления цвят на подсветката, който във всичките реклами е син.
Също така незнайна е функцията на хронометъра. Горната стрелка отмерва стотните. Тя подобно на хронометъра на Megir, след отброяване на първата минута спира да се върти. И тук идва големият въпрос. Как да разберем колко минути са изминали само с един долен циферблат. Липсва третият с отброените минути. При нулиране обаче, долната стрелка се връща назад, толкова оборота, колкото са изминалите минути. Може би това е скритият начин да разберем, като внимаваме да не сбъркаме бройката. Изобщо интересна играчка.

Почти на 90% съм склонен да вярвам, че традиционната Мийота тук е заменена със Sunon P90. Също марков и добър китайски механизъм.

Всъщност, заинтригувах се от марката още когато на watchuseek.com намерих ревю на техен хомидж на Орис, в любимият ми син (оби) цвят :)
Изображение

И ето в резултат, колко много "локуми се източиха" в това ревю.

Но пък се надявам резултатът да е добър, най-малкото защото, според хроникьорите на галактиката, два дни след публикуването на това ревю, Оби Уан бил извикан от баща си, който му казал: „Еее, сине Оби, аз не бях там, не мерих три дни и три нощи часовници, но тези, за които прочетох, сякаш бяха в ръцете ми. Слушаш ли ме въобще, сине Оби?!” :wink:
Последна промяна tzetz на 17 01 2018, 10:42, променена общо 6 пъти
Да оставим шаха на мира, да пием по бира!
Аватар
tzetz
Почитател
 
Мнения: 402
Регистриран на: 08 04 2013, 13:53

Re: Sinobi - "софт-култура" от Китай

Мнениеот otof » 15 01 2018, 15:18

Браво,STARКеноби ::yahoo::
Изображение
Аватар
otof
Маниак
 
Мнения: 8599
Регистриран на: 04 06 2011, 17:39
Местоположение: Поморие

Re: Sinobi - "софт-култура" от Китай

Мнениеот cthulhu » 16 01 2018, 02:07

Страшно ми харесват твоите ревюта. Много приятни за четене ,с отчетлив стил на писане ,съпроводен с точното количество хумор.
Много бравос :)

Изпратено от моят 5080X с помощта на Tapatalk
Аватар
cthulhu
Маниак
 
Мнения: 540
Регистриран на: 24 09 2016, 16:03
Местоположение: Пловдив

Re: Sinobi - "софт-култура" от Китай

Мнениеот z_alipieva » 27 02 2018, 07:07

Браво!
z_alipieva
Новобранец
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 09 2015, 22:44

Re: Sinobi - "софт-култура" от Китай

Мнениеот SNikolov » 24 03 2018, 14:45

Гледам имат някакъв Anniversary Sale, не знам дали не е постоянен като тия в Joma. Иначе единственото което ме притеснява при покупка на баш китайски часовници е да не би нещо да има вредно в материалите и луминисценцията, света се сбърка хора, за 2 лева някои са готови на всичко.
AUDENTES FORTUNA IUVAT

Часовници в продажба:
viewtopic.php?f=9&t=38932&p=361000#p361000 Seiko Cocktailtime УПОТРЕБЯВАН

Друго интересно:
viewtopic.php?f=34&t=39525 Химикалка Waterman Expert

Търгове от 1 лв:
viewtopic.php?f=86&t=39395 НОВ Шведски, кожена каишка от Италия, меш от Германия, ронда, сапфир, сглобен в Германия
viewtopic.php?f=86&t=39437 НОВ Timberland Shoreham Diver Style
viewtopic.php?f=86&t=38821 НОВ транспортен калъф за 8 часовника
Аватар
SNikolov
Активен
 
Мнения: 255
Регистриран на: 22 04 2016, 15:19

Re: Sinobi - "софт-култура" от Китай

Мнениеот ArsenalChamp » 29 03 2018, 11:42

Браво, браво - интересно ревю с доста хумор, прочетох го с удоволствие.
ArsenalChamp
Напредващ
 
Мнения: 52
Регистриран на: 29 08 2016, 15:24

Re: Sinobi - "софт-култура" от Китай

Мнениеот tzetz » 29 03 2018, 20:38

SNikolov написа:Гледам имат някакъв Anniversary Sale, не знам дали не е постоянен като тия в Joma. Иначе единственото което ме притеснява при покупка на баш китайски часовници е да не би нещо да има вредно в материалите и луминисценцията, света се сбърка хора, за 2 лева някои са готови на всичко.

Сега върви юбилейна разпродажба в алито, но тя е до 30ти.Като гледам цените, дори разпродажни са една идея по-високи от тези, на който купувах миналото лято лято. Те седмица преди това ги вдигат до небесата и после "Бам!" - бомбастични намаления от 50-60%. А цената реално е с 1-2 $ по-висока от миналогодишната за същия продукт.
А иначе, за вредност едва ли, имам дозиметър ще премеря цифера с подсветката на някой китаец, като го отворя за батерия, но едва ли. Просто слагат по-евтини сплави за касите, моделите от стомана са си и на по-високи цени (И все пак са по-достъпни като цена, от марковите им събратя със същите механизми). Та едно от по-евтини материали, второ техните заводи са с капацитет милиони механизми на ден. Нормално е да предлагат такива цени.

ArsenalChamp написа:Браво, браво - интересно ревю с доста хумор, прочетох го с удоволствие.

Благодаря за хубавите думи! между другото днес от Oschtin, така ме грабнаха с един жълт цифер, че едва се сържах... :shifty: Много ме засърбяват ръцете, като нещо ме грабне от раз! А той жълт, жълт, като лимон, като първия NY0040!
Хубавец, та дрънка...
Да оставим шаха на мира, да пием по бира!
Аватар
tzetz
Почитател
 
Мнения: 402
Регистриран на: 08 04 2013, 13:53

Re: Sinobi - "софт-култура" от Китай

Мнениеот SNikolov » 01 04 2018, 21:17

Не знам ама и третокласничка да наемат от Европа да им измисля имена на марките пак ще е по добре от сегашните предложения. Иначе колега чакам измерване с дозиметъра, не се майтапя, искам да видя как стоят нещата.
AUDENTES FORTUNA IUVAT

Часовници в продажба:
viewtopic.php?f=9&t=38932&p=361000#p361000 Seiko Cocktailtime УПОТРЕБЯВАН

Друго интересно:
viewtopic.php?f=34&t=39525 Химикалка Waterman Expert

Търгове от 1 лв:
viewtopic.php?f=86&t=39395 НОВ Шведски, кожена каишка от Италия, меш от Германия, ронда, сапфир, сглобен в Германия
viewtopic.php?f=86&t=39437 НОВ Timberland Shoreham Diver Style
viewtopic.php?f=86&t=38821 НОВ транспортен калъф за 8 часовника
Аватар
SNikolov
Активен
 
Мнения: 255
Регистриран на: 22 04 2016, 15:19


Назад към Ревюта и снимки на часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.