Mille Metri Prototipo - homage to vintage Panerai

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.

Mille Metri Prototipo - homage to vintage Panerai

Мнениеот Vesire » 18 01 2018, 13:56

Изображение


Здравейте,
както повечето от вас може би знаят аз съм фен на Панераи или по-точно винтидж Панераи.
Може да разгледате уголемена една времева таблица на следните линкове:

https://watchengines.files.wordpress.com/2017/03/170405_panerai_timeline.jpg
http://farm3.staticflickr.com/2805/9763250615_99879a7723_o.jpg

Аз няма да се отплесвам "много", защото темата наистина е голяма и ще обърна повече внимание на един рядък протопип на Панерай от 80-те наречен Mille Metri (1000 метра, заради своята водоустойчивост), на който модел аз имам хомидж.

Винтидж Панераи :
Политическите обстоятелства през втората половина на 30-те години принуждават италианския флот да поръча специален часовник за употреба под вода от Officine Panerai, техния дългогодишен доставчик за различни морски, сигнални и измервателни уреди. Officine Panerai са произвеждали инструменти за италианския флот в продължение на много години, преди да добавят часовници с повишена водоустойчивост към продуктовото си портфолио. По време на Втората световна война, часовниците и другите инструменти, произведени от Panerai, са били стандартни инструменти от флота на Италия, SLC торпедо-ездачите и командосите.

Изображение

тройна комбинация"Trittico" от 16 м дълбокомер, 6152/1 Luminor и компас


От края на 30-те до 80-те, Officine Panerai разработват водолазни часовници заедно с дълбокомери и компаси. Почти всички водолазни часовници използват механизми и каси, направени ексклузивно от Rolex. Часовниците с механизми на Rolex имат само функциите - час и минута, както при днешния базов Panerai Base.

Изображение

Radiomir 47 мм стоманена каса с Rolex механизъм


Изображение

Еволюция на Cortebert


В по-късните версии на часовниците са ползвали механизми на Angelus ( с 8-дневен резерв на пружината), секунда на 9 часа - подобно на днешните модели на Luminor Marina. Panerai добавят свои собствени идеи в ранните си продукти, например луминесцентния материал радий, който дава името си на часовника. По-късно Panerai променя този материал на "Luminor", който все още е самолуминисцентен, но не толкова опасен, колкото оригиналния радиоактивен материал.

Изображение

Еволюция на Angelus


Трябва да се отбележи, че днешните модели на Panerai носят различни имена за различните форми на касите - днес Radiomir се отнася касата с телените лъгове (сменяеми в текущите часовници, но първоначално заварени към касата). Luminor се отнася до модела, който Panerai използва от 1993 г. насам и продължава да се използва сега с емблаематичният си протектор на коронката, наричан tight seal device.
За винтидж Panerai часовници, обаче, тези две имена, Radiomir и Luminor, означават луминесцентният материал използван на циферблата, а не вида на касата / референтния номер.

Първият прототип използващ 47мм Ролекс каса с Ролекс механизъм и коронка Ролекс е наречен 2533.
Само 1 бройка е произведена и запазена до днес.

Изображение

Прототип 2533 до реф. 3646


Въз основа на този часовник Panerai произвежда часовници с референция "3646" в различни версии от 1938 до 1950 година. Тези часовници са били използвани също така и от немският военоморски "Kampfschwimmer" отряд със стерилни циферблати. Не е документирано точно колко от тези часовници са доставени на немския флот. Първоначално "3646" има Rolex, циферблат, наричан още California, половината с арабски и половина с римски индекси. По-късно Panerai заменя тези циферблати и започна да използва самосветещи с Radiomir / по-късно Luminor луминесцентен материал. Panerai също така променя и слага по-висок безел, защото новите циферблати са тип сандвич и са по-дебели от Калифорнийксите.

Изображение


Изображение

Ричмонт (Vendom) PAM21 до винтидж 3646


По искане на Италианския флот напредъкът през следващите години довежда до промяна на касата със заварените лъгове, като се създава изцяло нова каса, направен от един огромен блок стомана, за да се избегнат щети и да се направи часовникът по-стабилен. Освен това в тези часовници се използва движение с по-голям резерв на мощност (8-дневен Angelus кал 240). Те са посочени като "6152", "6152/1" и "6154". Касите са все още производство на Rolex.

Изображение

6152/1 прототип с 8 дневен механизъм от Angelus


Изображение


Днешното специално издание, "Luminor 1950" (PAM 127), е трибют (хомидж) на винтдижа 6152/1, с протектор на коронката. Що се отнася до референциите на моделите, числата не са във връзка с протектора на коронката. Съществуват модели с или без гарда, използващи същата референция справка напр. "6152/1".
Референцията "6154" е направена специално за египетския военноморски флот около 1954 г., използвайки циферблати с радий, специално поръчани да бъдат такива.
Много малко часовници са произведени без протектора на коронката. Стилът на касата е малко по-различен от референциите "6152" и "6152/1". Тази референция се нарича още "Малкият Египтянин" и през 1956 г. е последвана от изцяло нов случай (диаметър 60 mm), направен от Panerai - "GPF 2/56" "Големият Египтянин“.

Изображение

GPF 2/56 до „малкият“


Много малко часовници са направени със защитния гард и 8-дневен механизъм. Днес "Luminor Submersible" е хомидж на винтидж модела GPF 2/56, използвайки подобни дизайнерски елементи като въртящия се безел, но с по-малък размер (44 мм).

Изображение


Друг прототип на часовник, разработен през 1940-те, но който никога не е бил пускан в производство, е хронограф за палубните офицери – "Mare Nostrum". Това име вече е използваno от Panerai за торпедни таймери. Часовникът включва хронограф с два компаса, използвайки циферблат с радий. Panerai произвежда този хронограф за цивилния пазар по време на епохата "Pre-Vendome". Някои непродадени часовници са били прехвърлени от Vendome / Richemont и са продадени леко преработени (различен безел и трицветни версии на циферблата - бяло, черно и синьо).

Изображение

различни версии на моделът "Mare Nostrum": PAM 006, 007, 008


Може би тук е момента да отбележа, че часовниците, направени между "прераждането" на Panerai през 1993 г. до придобиването на компанията от групата Vendôme / Richemont group през 1996/97 г., обикновено се наричат модели "pre-vendome". Основната гама pre-vendome се състои от 44 мм часовници ръчно навиване с класическа каса Luminor, и някой хронографи Mare Nostrum от 42 мм.
Линията включва и часовници от ограничената серия Slytech, одобрени или поръчани от филмовата звезда Силвестър Сталоун. Слайтеците се отличават с подписа на Сталоун, гравиран върху корпуса, както и с някои надписи на циферблата.

Изображение


Имало е още доста прототипи, като този за Израелските сили през 60то, който е бил с два протектора, един за коронката, един за застопоряване на безела, 55м каса и луминор циферблат..

Изображение


както и още няколко на база 3646...

И

тук достигаме до същината не това ревю


Периодът от 1956 г. до края на 80-те години е много по-малко документиран. Някои прототипни часовници са произведени от алуминий (с Rolex механизъм през 70те) и от титан (80-те / ETA 2824 ). Алуминиевият прототип е тестван на 1000 метра ("Mille Metri").
Има и много рядък такъв от бронз.

Изображение

Изображение


Това е моделът прототип произведен през 70-те от алуминий, той е по-голям с размери около 55мм.
По информация на собственикът му този черен прототип е бил закупен в насипно състояние в стар магазин на Панераи във Флоренция, липсвала е само касата, която по-късно е намерена в офиса на някакъв управител използвана за тежест, която да попречи на страниците на книга да бъдат духнати примерно. Касата за жалост, за разлика от другите части, била в лошо състояние, но той все пак е успял да сглоби часовника.
Часовника е бил с механизъм ролекс, затова е и по-големият размер на касата 16“ механизъм, при 11,5“ на следващите прототипи.
Безелът е нямал индекси и трите издължени части, както на другите, винтовете които го държат са поставени по различен начин. Върти се през 5 мин, въпреки че няма индикатор. Собственикът казва, че моделът никога не е бил сглобяван от Панераи, а той сам е направил сглобката, бил е модел за проучване и създаване на по-късният титанов модел. Черното покритие на е PVD ,а адонизирано черно. Бил е успешно тестван на 100 атмосфери.

Следват титан и бронз

Изображение

Изображение

Изображение


През 1985 г., след успеха на ръчните часовници, направени за италианските военни през 30-те и 50-те години, Officine Panerai започва да разработва нов водолазен часовник специално за италианския флот. Спецификациите били часовникът да е антимагнитен, лесен за четене и водоустойчив до големи дълбочини. В резултат са създадени два прототипни дизайна.
Оригиналните експериментални прототипи са направени ръчно в лабораториите на Officine Panerai във Флоренция под ръководството на Alessandro Bettarini. Създаден в две версии с титаниева и бронзова каса, бронзовата каса е с голям кръгъл дизайн и подвижни рамена и обикновен въртящ се безел. Титановият вариант е направен с фиксирани за касата лъгове и изчистен въртящ се безел, като и двата прототипа използват патентованата система за заключване коронката на Panerai, обикновен черен циферблат с осветени 12, 3, 6, 9 цифри и светещи стрелки, както и автоматичен механизъм ETA.
Циферблатът претърпява няколко промени с две от титановите версии, включващи напечатани метални циферблати и плексигласови циферблати, като финалната версия използва по-дебел плексигласов циферблат с вградени светещи тубички Taser, стрелките също.. Първоначалните прототипи използват стъкла от плексиглас, въпреки че в по-късни издания се заменя с дебел сапфир. Окончателният вариант бива представен на италианския флот и въпреки успешното преминаване на строгите тестове, до поръчка не се стига.
Окончателният вариант на титановия модел остава в музея Panerai, като предишните три прототипа са вярва, че са загубени от многократни трансфери между отделите или са били разглобени или унищожени.

Е аз успях да немера един къстъм правен часовник от тайванския продавач River, въпреки че има още известни „прозиводители“ както и реплики на съотвтните модели, а и от различни материали – титан, бронз, алуминий, разни пвд-та...

Изображение


Както и хомиджи от брандовете – Ennebi, Maranez, Narval Seven...и др.
Моят е от чист бронз, размерът е 47мм, като включим големия безел и протектора на коронката (любимото ми в Панераи), часовникът изглежда доста по-масивен. 15мм дебел с титанов заден капак.
Истината е, че въпреки размера се носи доста приятно. Получих го вече моднат, с ново дебело плекси и дебели червени уплътнителни пръстени един под стъклото, другия зад капака. Под коронката уплътнението също е сменено с плоско такова.
Конструкцията на касата е много интерестна тип сандвич.
Това би трябвало да е на оригинала,

Изображение


където задният капак се завива с 6 болта, след това както е видно има още 6, с тях пада и безела. Вложката на безела се държи от 3 винта, като се свали безела, пада и стъклото. Този тип конструкция дава и повишената водоустойчивост на оригинала, въпреки че има данни за хомидж надут до 100 бара и издържал теста.
Моят механизъм е китайско копие на ета 2824, върви перфектно, може лесно да бъде сменен с оригинална ета.
Лъговете са с патенти на винт и с рядко срещаната широчина от 21мм.

Изображение


За моето метри си направих каишка зелена на цвят и взех бронзов бъкъл от Фил. Според мен комбинацията стана перфектна.

Изображение


Отделно го снабдих и със милитари зелено зулу с дебели бронзови или месингови рингове.
Часовникът определено е с присъствие, въпреки големия си размер и дебелината бих казал че се носи удобно, е под ръкави трудно влиза, по-скоро летен часовник. Имал съм подобна форма на маранез бангла 47ца, но просто този гард на коронката измислен от Панераи ми е любим.
Миле Метри определено стана ядро на малката ми колекцийка от модели на винтидж Панераи, както и напълно фентъзи часовници. Обичам да си събирам част по част часовника и да знам, че нося нещо което аз съм си „направил“.

Изображение

Изображение

Изображение


Извинявам се за грешки, лош превод и несъответствия.
Надявам се да ви е било интересно и поучително.

Тук може да видите опитите ми за пресъздаване на други модели
viewtopic.php?f=53&t=37632
Аватар
Vesire
Маниак
 
Мнения: 2600
Регистриран на: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Re: Mille Metri Prototipo - homage to vintage Panerai

Мнениеот Torro » 18 01 2018, 14:49

Супер ревю! И аз съм голям фен на Панераи и оценявам положения труд. Миле Метри е уникален часовник и наистина е жалко, че не е влезнал в производство. Но пък производителите на хомиджи могат само да се радват, да отстранят този пропуск и да правят тези наистина чудни и мъжествени форми, при това гарнирани и с добър механизъм.
Torro
Маниак
 
Мнения: 2261
Регистриран на: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: Mille Metri Prototipo - homage to vintage Panerai

Мнениеот senna » 18 01 2018, 15:46

:clap:
Благодаря за ревюто, Жоро! Много добре поднесена информативна част със систематично подредени исторически данни. ::thumb:: Полезно! ::drinks::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”
Аватар
senna
Маниак
 
Мнения: 2562
Регистриран на: 02 03 2010, 22:11

Re: Mille Metri Prototipo - homage to vintage Panerai

Мнениеот DoctorPhill » 18 01 2018, 19:30

Браво за ревюто ! ::up::
May the bridges I burn light the way .
Аватар
DoctorPhill
Почитател
 
Мнения: 463
Регистриран на: 27 12 2015, 20:12

Re: Mille Metri Prototipo - homage to vintage Panerai

Мнениеот Kostabo » 18 01 2018, 21:36

Определено не съм фен на Панерай, но благодарение на доброто ревю научих много за историята им. Благодарение на наученото ще продължа да не харесвам бранда, ми тя историята им е по интересна от часовниците ! Благодаря. :)
Тука е така...
Kostabo
Маниак
 
Мнения: 583
Регистриран на: 22 04 2015, 19:01
Местоположение: Кюстендил

Re: Mille Metri Prototipo - homage to vintage Panerai

Мнениеот Vesire » 18 01 2018, 21:50

Въпрос на вкус, това е една милимундза от историята, аз също не харесвам новите панери.
Аватар
Vesire
Маниак
 
Мнения: 2600
Регистриран на: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Re: Mille Metri Prototipo - homage to vintage Panerai

Мнениеот ivanovnov » 18 01 2018, 21:53

много ми хареса, страхотно е, благодаря за отделеното време и труд :) и на мен марката ми е любима
...go forward...
Аватар
ivanovnov
Маниак
 
Мнения: 2580
Регистриран на: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Mille Metri Prototipo - homage to vintage Panerai

Мнениеот Vesire » 18 05 2018, 13:07

ЪП

Изображение
Аватар
Vesire
Маниак
 
Мнения: 2600
Регистриран на: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Re: Mille Metri Prototipo - homage to vintage Panerai

Мнениеот Torro » 21 05 2018, 20:48

Красота!
Torro
Маниак
 
Мнения: 2261
Регистриран на: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София


Назад към Ревюта и снимки на часовници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Creative Commons Licence
Всички материали са лилцензирани под CC 4.0 лиценз, освен ако изрично не е опоменато друго.