Наследствени часовници / Часовници в наследство - споделете Вашата история

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Потребителски аватар
Swiss M.
Маниак
Регистриран: 19 08 2014, 16:20

Наследствени часовници / Часовници в наследство - споделете Вашата история

Мнение от Swiss M. » 08 12 2018, 15:56

Здравейте,
Не успях да намеря подобна тема с търсачката, но ако е мой пропуск, моля админите, долното да бъде преместено на правилното място.
Преди месец, два четох един текст на Робърт-Ян от Fratello, в който обясняваше за произхода на любовта му към часовниците на Omega и как по семейни празници носи наследствените си часовници. Коледа наближава, а това е най-честият повод да бъде със семействата си и се замислих, че често тук в Стрелките също споменаваме „наследствени“ часовници – понякога някой смята, че е получил златната рибка :)) , друг път просто сме щастливи, че притежаваме нещо съпътствало роднините ни през живота им. Реших, че ще е приятно във форума да си имаме отделна тема за тези часовници – без значение от марка, стойност, произход, механизми, вид и тн, а просто като начин да се порадваме на часовници, в които има нещо и от близките ни преди нас.
Който желае, може да сподели снимки и няколко реда, за когото е глупаво – моля да пропусне без да коментира. Нека цари Коледният дух ::drinks::
Часовникът в моя случай е Raketa, Made in USSR, която като малък помня, че дядо ми носеше активно. Не ми я предаде, но я намерих преди няколко години, като правех разчистване. Пазя само няколко снимки от вида на часовника както го открих, но мисля, че дават ясна представа. Механизмът мисля е 2609, 16 камъка, като в касата беше влизала влага. Циферът беше доста пострадал, секундната стрелка липсваше, златното покритие от 20 микрона беше в доста лошо състояние, стъклото също беше зле:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Часовникът се разходи до Пловдив, където Хемингуей Старши му вдъхна нов живот и вече три години ме радва с новия си вид (да, има сменени части – джам, коронка..., но аз обичам да си нося часовниците). Нещата за мен си паснаха супер с една кожа от Отоф  Така днес имам възможност да нося, когато ми е приятно, въпреки малкият размер дори за мен, един спомен от човек, когото много обичам.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ако друг желае да сподели нещо – моля, включвайте се ::up:: Весели семейни празници и простете за снимките :)
Ако пипнеш паралакс, лекувай с огледална скала, или бий Омегата, където я хванеш!

Потребителски аватар
senna
Маниак
Регистриран: 02 03 2010, 22:11

Re: Наследствени часовници / Часовници в наследство - споделете Вашата история

Мнение от senna » 08 12 2018, 18:28

Чудесна тема! ::up::
”Никой не е толкова безинтересен колкото един човек без интереси.”

Потребителски аватар
Дон Хуан
Маниак
Регистриран: 31 05 2014, 13:09

Мнение от Дон Хуан » 08 12 2018, 18:55

Поздравления за идеята!!!
Жалко, че нямам нищо, което да споделя......

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Мнение от phil05 » 08 12 2018, 19:07

Двата джобни на двамата ми дядовци, Stowa-та и Cyma- та ::up:: Подходящо аранжирани, като на времето, на тантелена покривка и коледно настроение ;)

Изображение

Изображение

ПП. Cyma-та тръгна, ама Стовата не ще, ще я видим тая работа ::angry::

Потребителски аватар
george2502
Маниак
Регистриран: 04 01 2013, 14:24

Мнение от george2502 » 08 12 2018, 20:11

Издънка с аранжировката, ама съм между супера и кучето.

Омега е от дядо (отиде си преди месец на 92). Не тръгна, ще ходи на майстор.
Безименният е с порцеланов циферблат. Той е от прадядо ми (първият счетоводител в рода). С инициалите му на гърба. Тръгна от половин завъртане.

Изображение

Имам още една кутия с руски машини от дядо, но не ми се рови.
Veni, vidi, пиши ЛОКО СФ и да си одим.

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Мнение от phil05 » 08 12 2018, 21:40

george2502 написа:
08 12 2018, 20:11
Издънка с аранжировката, ама съм между супера и кучето.
...
А мене питаш ли ме, ако сбъркам аранжировката само с тантелата и сбутам къщичката нататък, ще видя вече часовник през масур... :))

ПП. Ако има някой наоколо де, в смисъл е що махна къщичката сега, да не е... и т.н.

Потребителски аватар
Swiss M.
Маниак
Регистриран: 19 08 2014, 16:20

Мнение от Swiss M. » 09 12 2018, 01:04

Радвам се,че темата привлече вниманието на такива готини членове на форум ::drinks:: Хубави неща почват да се показват, дано има още.

@Дон Жуан - Митак, явно на теб ти е писано да оставяш хубавите неща на поколенията, поне знаем, че те ще получат фантастични часовници :thumbup:
Ако пипнеш паралакс, лекувай с огледална скала, или бий Омегата, където я хванеш!

щирлиц
Напредващ
Регистриран: 17 08 2011, 23:44

Мнение от щирлиц » 09 12 2018, 15:11

Изображение
Здравейте любители на наследствените часовници.
Докса-та от тази снимка беше на баща ми,Бог да го прости.Та когато заминавах на първата бригада (да,имаше и такива важни,наистина важни събития в живота на един гимназист),той я извади отнякъде и ми я даде.Тогава тя изглеждаше много по-зле,беше със спукано стъкло,но издържа геройски събирането на памук и ябълки в околностите на Плодовитово.Дълги години стоеше прибрана в една кутийка,докато ме обзе желанието да й вдъхна нов живот.И така я дадох на един магьосник-часовникар от жк.Надежда,който по думите му"поправя всичко,което е със стрелки".Така Докса-та беше профилактирана,и се сдоби с ново стъкло,въпреки че си работеше и така,въпреки преклонната си възраст.
Та днес,поглеждайки циферблата й,отново се връщам назад във времето,когато я носеше баща ми.Та така.🙂
Не думай о секундах свьiсока.

Jojomojo
Новобранец
Регистриран: 24 01 2019, 22:51

Мнение от Jojomojo » 24 01 2019, 23:54

След като почина моят дядо, баба ми ми даде неговия часовник, който е вече 60-годишен Ориент.
Часовникът работи отлично и е просто невероятен.
Тя ми сподели, че той го е имал още преди да се запознаят. Купил го от СССР, когато е бил около 16 годишен, но не това най-интересната история около този часовник.
След като моят дядо почива, баба ми подарява часовника на моят вуйчо, който оставя часовникът някъде вкъщи и не го носи. Внукът на моят вуйчо, който е едва няколко годишен намира часовника, играе си с него и го изгубва.
Една вечер баба ми сънува дядо ми, който силно настоява тя да отиде до близкото кафене, да купи кафе и да отиде при комшийка, за да се почерпят. Тя се събужда и прави точно това, което дядо ми е казал да направи в съня й. По път за комшийката, баба ми вижда нещо на земята, което й блести. Тя го пдритва и не може да повярва на очите си! Това е часовникът на дядо ми, който тя намира на улицата!
Известно време след това тя подари часовникът на мен. Имам две момчета, едното от тях ще получи този часовник един ден, но сега не им давам дори и да го погледнат.
Изображение

masto
Активен
Регистриран: 18 11 2013, 03:35

Мнение от masto » 27 07 2023, 14:08

Jojomojo написа:
24 01 2019, 23:54
След като почина моят дядо, баба ми ми даде неговия часовник, който е вече 60-годишен Ориент.
Часовникът работи отлично и е просто невероятен.
Тя ми сподели, че той го е имал още преди да се запознаят. Купил го от СССР, когато е бил около 16 годишен, но не това най-интересната история около този часовник.
След като моят дядо почива, баба ми подарява часовника на моят вуйчо, който оставя часовникът някъде вкъщи и не го носи. Внукът на моят вуйчо, който е едва няколко годишен намира часовника, играе си с него и го изгубва.
Една вечер баба ми сънува дядо ми, който силно настоява тя да отиде до близкото кафене, да купи кафе и да отиде при комшийка, за да се почерпят. Тя се събужда и прави точно това, което дядо ми е казал да направи в съня й. По път за комшийката, баба ми вижда нещо на земята, което й блести. Тя го пдритва и не може да повярва на очите си! Това е часовникът на дядо ми, който тя намира на улицата!
Известно време след това тя подари часовникът на мен. Имам две момчета, едното от тях ще получи този часовник един ден, но сега не им давам дори и да го погледнат.
Изображение
Интересна история отвъд историята на този красив часовник :) След подобна случка човек гледа с други очи на наследството.

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”