Руския Водолаз - Златоуст Агат 195ЧС

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Потребителски аватар
Vesire
Маниак
Мнения: 3682
Регистриран: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Руския Водолаз - Златоуст Агат 195ЧС

Мнение от Vesire » 20 12 2018, 16:28

Златоуст Водолаз 191 ЧС

Изображение


Водолазният часовник, произвеждан в завод "Златоуст", е най-големият и смущаващ от всички руски часовници. Той е с диаметър 58 мм и 76 мм от лъг до лъг, включително короната и защитната капачка. Часовникът тежи около 250 грама.
A най-екзотичното нещо за часовника е, че е произведен с помощта на радиоактивен материал! За да се постигне луминисцентен ефект, цифрите на циферблата са покрити с радий. Часовниците показват високо ниво на радиоактивност: Гайгер броячът надхвърля 8.000 микроренген на час. Само за сравнение: естественото ниво на радиоактивност възлиза на 15-30 микроренгена и допустимото ниво на лъчение не трябва да превишава 60. Но такова високо ниво на радиоактивност не е технологична грешка. За висок интензитет на дисперсията на гама лъчи нивото на радиоактивност на разстояние от 10-12 сантиметра се равнява само на 200 микроренгена на час, а ако разстоянието е над 1 метър, излъчването на радиоактивни елементи е равно на естествено. Такъв огромен часовник не се носи удобно на китката, но ако часовникът е на ръкава на водолазния костюм с циферблат нагоре, радиоактивността едва ли оказва вредно влияние върху водолаза.
Касата е цяла и е запечатана с пръстена за захващане на стъклото . Каишката е изработена от каучук и е предназначена да се придържа към повърхността на костюма на гмуркача. Тъй като часовникът е доста тежък, той може да се използва като допълнителна тежест, за да помогне на водолаза да потъне. Движението е много надеждно механично с ръчно навиване 15 камъка, съставен от монометален баланс с винтове, балансна пружина на Breguet, месингов лост и зъбни колела. Капачка, закрепена с верига към корпуса, защитава коронката. Всеки часовник има сериен номер на гърба. Те са водоустойчиви между 150 и 200 метра.

Обща история на часовниците за гмуркане

Историята за усилията на човек да използва часовници под вода и да прави часовници, които са водоустойчиви, и да прави такива за гмуркане, може да се проследи до 17-ти век. През 19-ти век часовници, устойчиви на вода и прах, обикновено са единични бройки направени по поръчка на определен клиент, и описвани като "часовници на откривателите". В началото на 20-ти век такива часовници са произвеждани за военната и търговска дистрибуция. Подобно на предшествениците си, часовниците за гмуркане от началото на 20-ти век са разработени в отговор на нуждите на няколко различни, но свързани групи: изследователи, военноморски сили и професионални водолази.

Мерки за сигурност

Водолазите трябва да инспектират своите часовници и каишки за дефекти преди всяко гмуркане и особено когато влизат в контакт с бензин или силни химикали, мощни магнитни полета или са подложени на силно въздействие по време на употреба. Освен това часовниците с механични движения трябва също да бъдат навити на ръка или, в случай на автоматични движения, които не могат да бъдат навити на ръка, да бъдат движени, за да се навият достатъчно преди всяко гмуркане.

История на фабриката

Изображение

В продължение на десетилетия регионът Челябинск, разположен на границата между Европа и Азия, е бил производствен гигант, произвеждащ всичко от военни часовници до гравирани металообработващи машини.

Първият часовников завод "Киров" е евакуиран от Москва в Златоуст през есента на 1941 г. Инсталирането на оборудването започва в края на ноември, а производството започва с хронометри за Червената армия. Доказателство за индустриалния мащаб на това производство се дължи на факта, че часовниците от "Златуст" са инсталирани в почти всички руски танкове и самолети. След края на войната се взима решение производството в южната част на Урал да продължи.

50-те години. Изработват се специални часовници за незрящи хора (фабриката произвежда часовниците до 60-те години). Произвежда също и уреди за измерване на криви (измерване по картата), различни видове часовници, релета за перални машини.

60-те години. Заводът участва в международната изложба в Монреал (през 1967 г.), където получава най-висококачествената марка "Q" от държавния сертифициращ орган и "Gosstandart", за своите кривмомери и релета. Първата индустриална серия от хронометри предназначени за измерване на интервали от време. Те са били хронометри от втори клас на точност и са можели да обобщят интервалите от време.

70-те години. Заводът започна да произвежда таймери. През тези години са били разработени нови модели часовници. Проектиран е един от първите съеветски електронни хронометри с цифрови индекси в завода за часовници "Златoуст". Въз основа на този хронометър са разработени устройствата за измерване на пулса и честотата на дишане.

80-те години. Създаден е нов модел хронометър с противоудърна защита на баланса и 30 минути релета. Фабриката стартира производство на циклични релета за време (RVTS). Създаден е нов часовников модел (ЧБН-160). Този модел получил сребърен медал на VDNH (All-Union Exhibition of Achievements National Economy в Москва).

От 1815 г. Златоуст е центърът на производството на хладно оръжие в страната. Градът по същество доставя оръжия на цялата руска имперски армия
В наши дни градът доставя хладни стоманени оръжия, широко използвани от руските Специални сили, военните и държавните служители като държавни подаръци и награди за изключителни услуги.

През следващите години заводът продължава да подобрява производството си. Проектираните превключватели за електрически печки и нови модели релета и часовници. Фабриката все още са единствените производители на механични хронометри в Русия и ги изнасят в 12 чуждестранни държави. Заводът участва в международни изложения и панаири. Заводът получава сертификата на Руската федерация "Лидерът на руската икономика". През февруари 2000 г. се връчва Златната награда "Най-добра търговска марка" - наградата на новото хилядолетие и наградата "За техника и качество".

История на Златоустовският водолазен часовник - Водолаз

Изображение

През 50-те и 60-те години фабриката Златуст произвежда часовници 191-ЧС (ChS) за водолази от СССР. Този часовник е бил уникален. Той е един от най-големите ръчни часовници в света, с диаметър 60 мм, и тежащ около 250 грама.
Производството на тези уникални часовници е спряно през първата половина на 70-те години. Оттогава те се превръщат в истинска легенда. Тези часовници и легендата зад тях са били особено популярни в СССР и след това в Русия. Най-очевидно историята на руските флотилии, носещи радиоактивни часовници, изглежда невероятна и поради това особено атрактивна и интригуваща. От друга страна, съветските военни часовници винаги са били популярни в западните страни и по света.

Изображение

Устройство и водозащита

Изображение

Разглобеният часовник е многопластова конструкция с вътрешен ринг, гумено уплътнение, върху което е разположено дебело стъкло и всичко това се завинтва с безела. Гуменото уплътнитнение има възможност да се деформира в големи граници, правилно затегнатия безел надеждно предпазва от проникване на вода.

Изображение

Циферблатът е боядисан черно със светещи числа. Цифрите не са покрити с фосфор, а със соли на радий, излъчват високо ниво на радиация.

Изображение
Циферблатът е отпечатан от месингова плоча ( не е сандвич като при Panerai, всичко тук е много по-просто)

Изображение
Механизмът е “Кировски” К-43 от късните издания с 15 камъка, маркиран ЗЧЗ, Златоустов часовник.

Изображение
Мощен корпус от неръждаема стомана. Много трудна за производство, но принципно неразрушима.
Модерните фалшификати на водолазния часовник са изработени от месинг, който е много по-лесен за обработка.

Изображение
Коронката е защитена с отделна винтова капачка, която е прикрепена към касата със стоманена верига.
Капачката се завинтва и здраво притиска гуменото уплътнение.

Изображение
Серийният номер е щампован отзад.

Разбира се, не е случайно, че през 2003 г. Invicta започва да популяризира часовниковата си линия "руски водолаз" и ги прави в същия стил като известните руски часовници Златоуст 191-ЧС. Що се отнася до целесъобразността на часовниците Invicta, те са по-скоро декоративни, отколкото функционални, а качеството е дори по-ниско от тези на Златоуст 191-Чс.
Invicta е швейцарска компания за часовници и е известна от средата на XIX век. През 1991 г. тя е закупена от американски бизнесмени, които изработват и започват да насърчават много агресивна маркетингова стратегия.
Съществува една „измислена“ история, която е била изобретена за популяризиране на така наречената линия "руски водолаз". Те твърдят, че през 1959 г. генералният щаб на СССР избира Invicta за най-добра сред другите швейцарски компании за часовници и е направена поръчка за изработката на лимитирано издание от 100 водолазни часовника, независимо дали като наградни часовници за най-добрите водолази или за сравнение качеството на швейцарските часовници спрямо това на съветските. Що се отнася до дизайна, те казват, че стила на тези часовници е открит сред документите, принадлежащи на бабата на Еял Лало, президент на Invicta. Според думите си този стар документ е единственият реален прототип на всички водолазни часовници, произведени в Златоуст. И затова, както заключават, Invicta притежават моралните права да произвежда часовници в този стил.
Разбира се, нито един документ или друго сериозно доказателство не е представено, за да го докажат. Всички уважавани специалисти иронизират тази история.
Дори и надписът, сигурно написан умишлено с явна грешка като "ИМФ СССР" вместо "ВМФ СССР". Този тип "грешка" често се използва от пиратските фирми, които крадът идеите на други компании.
Все пак всичко това не пречи Invicta да продава хиляди часовници, защото тяхната рекламна стратегия е разработена така, че да окаже влияние върху средностатистическите мъже, които първо купуват часовник и след това се интересуват от неговата автентичност.

Изображение

Перфектно планирана и методически изпълнена, тази стратегия дава отлични резултати. Популярността на така наречените "руски водолази" значително се е увеличила. Този успех привлича и някои конкурентите на Invicta. Момчетата от Invicta не крият, че техните "руски водолази" са официално произведени в Югоизточна Азия с леко използване на швейцарски и американски компоненти. И естествено, като втора вълна, тук и там се появява широк поток от примитивни "руски водолази".

На второ място, в Русия обаче също има изобретателни хора, те се присъединили към тази тенденция, за да получат своето парче от пая, наречен "руски водолаз". Те безскрупулно използват не само легендата Златоуст 191-Чс, но и името на самата фабрика. Те продават своите фалшификати предимно на чужденци чрез интернет и традиционните магазини за часовници в Москва и Санкт Петербург, като ги рекламират като автентични 191-ЧС. Те са почти равни на реалния размер на Златуст 191-ХС (1-2 мм по-малък), но не и в качество. Техните фалшификати имат сериен номер и логото "ВМФ СССР" на циферблата и задния капак. Сертификат със знак "ОТК" с печат "Не радиоактивен / без радиация" се прилага към часовника. Има надписите «Заказ Министерства обороны СССР" и "Златоусовский часовой завод» (където буквата "Т" в думата "Златоустовский" пропуска нарочно).

Изображение

Изображение

В момента има сигурно стотици варианти..

191-ЧС (ChS) също се появява като "Chajka" или "Poljot" в магазините за часовници. Те са с 10 - 12 мм по-малки от оригиналния часовник "Златоуст". Те дали са фалшификати ? Или руски часовници създадени да отговорят само на търсенето? Въпросът остава отворен.

Производството на 191-ЧС е възобновено по инициатива на новия директор на завод "Златоуст". Още веднъж истинските "часовници за руски водолази" започват да се произвеждат в южната част на Урал, и само там.
Луминесценцията се актуализира с нерадиоактивен светлинен материал. Актуализирано е и движението, като се поставя и триъгълният знак "Златоуст" върху задната част на касата, заедно със серийния номер. Благодарение на инициативата на Виктор Фиронов, нов генерален директор на ЗЧЗ, актуализацията на новата версия на известния 191-ЧС е подновена и получава нов индекс – 192-ЧС, за да маркира подобренията.
Втори и трети модел също влизат в производство. Те са с по-малък диаметър 53 мм - 193ЧС и 46мм - 195ЧС, подобрено автоматично движение.
Известно е, че сред руснаците има един човек, с когото Арнолд Шварценегер се познава много добре . Този човек е тежкоатлета Михаил Кокляев. От 2006 г. Михаил участва многократно в класическия турнир "Арнолд Класик". Интересно би било ръководството на ЗЧЗ да опита да изпрати своя 100% истински нов Златоуст 192-ЧС на Арни чрез Михаил. Тъй като е забелязван да носи Invicta.

До днешен ден фабриката Агат в Златоуст продължава да произвежда, без прекъсване, много устройства за времеизмерване,релета, превключватели, измерител на кривите за карта, настолни, джобни и ръчни часовници използвани за военна и цивилна употреба, използвани както в Русия, така в целия свят. Някои от тези продукти се превръщат в световни икони, като например хронометрите, използвани в холивудските филми. Очевидно най-известният и най-добре копиран и фалшифициран продукт на Агат е класическият и истински часовник за гмуркачи на руския флот, който все още се сглобява ръчно в завода в Златоуст.

Едно интересно рекламно клипче на фабрикатаАгат, за твоята китка.
Агат въвежда класическия часовник само за да докаже, че е възможно. Този часовник изглежда ретро, но и специално. Направен е всякаш един стар джобен часовник "Златустовски", модифициран, за да се побере на китката. Това е единственият модел, който в момента се произвежда, но могат да бъдат добавени и други модели за в бъдеще.

Изображение


И великолепните Водолаз – 192чс,193чс,195чс – изработени от различни метали - стомана, бронз, титан, цирконий или комбинация от няколко. Също и посоката на коронката може да бъде лява или дясна.
Тук може да разгледате още варианти
https://www.zlat-zchz.com/%D0%BF%D1%80% ... g-watches/

Изображение


Моят екземпляр го поръчах директно от фабриката в Златоуст, като един немец ми даде контакт там.
Аз съм голям фен на дайвърите, на щурите дизайни и в частност коронките като водозащитни устройства и гарда на коронката – визирам Панераи и други италиански брандове. Има още доста модели които са ми слабост, но отново не са ми по джоба. Та така случайно и след месец и нещо руска комуникация вече съм горд собственик на един екземпляр от най-малките каси – 46мм.

Изображение

Часовниците се продават в Европа в немския сайт poljot24.de, в конфигурациите които съм показал по-горе.

Уникалното на моят екземпляр, е че циферблатът е направен от така нареченото мокуме гане.
Мокуме Гане - мокуме (текстура на дървесина) гане (метал) било изобретено от Денбей Шоами (Denbei Shoami) (1651-1728), който почти през целия си живот работил в област Акита, Северна Япония. Сложността на технологията се състои в това, че различни, практически несъчетаеми метали, се съединяват помежду си в причудливи и много красиви фигури, които никога не се повтарят. Съединяването на металите протича при висока температура и силно притискане, като се образува дифузионно смесване на атомите на различните метали в точката на тяхното допиране. Затова подобно на вълшебство, без участието на запояване, се появява ясна граница между различните метали. След това получената сплав се огъва или усуква, разрязва, така че се оформят уникалните рисунки. Целият процес е много труден и трудоемък и изисква голямо ювелирно майсторство.

Изображение

Луминиценцията е приятно силна и бързо се зарежда, но не е особено трайна.

Изображение
Изображение

Касата е с доста дълги лъгове, което позволява на дебели каишки ( които сам си правя) да влизат без проблем. На гума също стои перфектно. Патентите са доста дебели на винт.

Изображение

Естествено, за да мога да го нося, поръчах да бъде с коронка от лявата страна, която вобще не се усеща.
Касата избрах да бъде стомана, понеже много обичам материала, по-тежък е от титана и е сребрист. Имал съм титанови и не мога да кажа,че ми допада нито като цвят , особено с лекотата си, изглежда и се чуства доста странно.
Харесвам бронза, но поради спецификата на изработка на касата, а именно че няма заден капак, ги правят целите бронз, а не искам да ми се допита такава голяма повърхност до ръката.
Затова поръчах отделно ринга и коронката да са бронз и така си създадох един биколор, който страшно много ми харесва.
Въпреки, че изглежда голям и тежък, за мен е добре балансиран и не ми пречи нито една негова част.
Детайл който много харесвам са винтовете с които се закрепва циферблата, понеже всичко влиза отпред през стуклото, има и един прорез на 9ч, през който се вижда оста на ремонтоара, предполагам е измислена техника да се освобождава от там по някакъв начин и да може да се извади механизъма.
Стъклото въпреки опцията за сапфир и 200м, аз избрах минерално стъкло, при него е 100м.
Има колега от форума, който прави дебели плексита и това е опция за бъдеще.

Има излъчването и усещането на типичн руски часовник без особени претенции за финиш и качество, въпреки че цената му е доста солена според мен. Това си е един типичен инструмент, направен за да служи, неразрушим.


Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

А кой е измислил дизайна на капачката на коронката надявам се да разберем скоро

Изображение
Последна промяна от Vesire на 28 12 2018, 15:01, променено общо 4 пъти.

limonata
Маниак
Мнения: 776
Регистриран: 01 06 2016, 17:01
Местоположение: София

Re: Руски Водолаз - работно заглавие

Мнение от limonata » 20 12 2018, 16:48

Чудничък е ! С този бронзов безел е много хубав. И - благодаря за ревюто. Общо взето, твоите часовници мога да ги обобщя с едно заглавие: "Такива, които много харесвам, ама не мога да нося". И короната е чудесно начало на разговор, когато някоя мадама ти каже "Хей, как стърчи това нещо?!", може да и отвърнеш - "Искаш ли да видиш какво друго може да щръкне" :D
Надявам се на следващата форумна среща да се видим и да го пробвам.
“Ох, да, да, още, да, не спирай” - Джена Джеймсън

Потребителски аватар
petarstoil
Маниак
Мнения: 2062
Регистриран: 04 12 2015, 18:57
Местоположение: Пловдив

Re: Руски Водолаз - работно заглавие

Мнение от petarstoil » 20 12 2018, 19:09

Ревю ли бе - да го опишеш... цял очерк :clap: !

Потребителски аватар
Дон Жуан
Маниак
Мнения: 3489
Регистриран: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: Руски Водолаз - работно заглавие

Мнение от Дон Жуан » 20 12 2018, 21:06

Като фен на руските часовници и особено на онези редките и с история не мога да остана безразличен нито към показаното, нито към написаното :))
Жорка, поздравления и за двете!!! :clap: :clap: :clap:
::drinks:: ::drinks:: ::drinks::

Evgeni1966
Активен
Мнения: 212
Регистриран: 15 12 2017, 20:25
Местоположение: София

Re: Руски Водолаз - работно заглавие

Мнение от Evgeni1966 » 21 12 2018, 10:42

petarstoil написа:
20 12 2018, 19:09
Ревю ли бе - да го опишеш... цял очерк :clap: !
Какъв ти очерк - направо обзор!
Чудесно ревю и страхотен часовник! :thumbup:

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 3234
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: Руски Водолаз - работно заглавие

Мнение от ivanovnov » 21 12 2018, 11:10

Evgeni1966 написа:
21 12 2018, 10:42
petarstoil написа:
20 12 2018, 19:09
Ревю ли бе - да го опишеш... цял очерк :clap: !
Какъв ти очерк - направо обзор!
Чудесно ревю и страхотен часовник! :thumbup:
какъв ти обзор, направо повествование ;)
поздравления за ревюто Жоро, много приятно написано, интересно и страхотни снимки.
Часовникът е жесток :)
...go forward...

Лисански
Новобранец
Мнения: 15
Регистриран: 25 06 2018, 10:13

Re: Руски Водолаз - работно заглавие

Мнение от Лисански » 21 12 2018, 12:00

:thumbup:

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Мнения: 13580
Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Руски Водолаз - работно заглавие

Мнение от mitadoc » 21 12 2018, 12:14

Много ми беше интересно да прочета историята на завода и модела. Циферблатът наистина е уникален! Честито!
Daydreamer

Потребителски аватар
gata05
Маниак
Мнения: 1926
Регистриран: 22 05 2014, 13:23

Re: Руски Водолаз - работно заглавие

Мнение от gata05 » 21 12 2018, 13:18

Адаш,страхотно ревю на този големичък красавец :clap: Аз,дето не съм фен на подобни часовници се запалих!А в цялото си невежество,реших първо като го показа,че цифера е пустинено каму :lol: ,а то какво било :crazy: Това е фаворитът ми за ревю на 2018г.Имаш глас от мен ::drinks::

Потребителски аватар
Orack
Маниак
Мнения: 842
Регистриран: 13 01 2016, 17:13
Местоположение: София

Re: Руски Водолаз - работно заглавие

Мнение от Orack » 21 12 2018, 18:06

Супер ревю ::drinks::

magnit
Маниак
Мнения: 767
Регистриран: 06 10 2017, 17:37

Re: Руски Водолаз - работно заглавие

Мнение от magnit » 22 12 2018, 23:45

Благодаря за ревюто ::drinks::

Потребителски аватар
ivo p
Маниак
Мнения: 1159
Регистриран: 20 09 2014, 11:31

Руски Водолаз - работно заглавие

Мнение от ivo p » 23 12 2018, 03:28

Ехааа, пазих си го за спокойна вечер- заслужаваше си да му отделя време- просто страхотно.

Само му трябват още снимки- отзад как е :) ?

Потребителски аватар
Vesire
Маниак
Мнения: 3682
Регистриран: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Re: Руски Водолаз - работно заглавие

Мнение от Vesire » 28 12 2018, 15:03

ivo p написа:
23 12 2018, 03:28
Ехааа, пазих си го за спокойна вечер- заслужаваше си да му отделя време- просто страхотно.

Само му трябват още снимки- отзад как е :) ?
Снимките добавени + още малко инфо ::drinks::

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8314
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: Руския Водолаз - Златоуст Агат 195ЧС

Мнение от trk2 » 30 12 2018, 02:32

Поздравления, много яка комбинация си направил. Въпреки, че не съм фен на драйверите твоят ми хареса. Много приятно ревю , интуитивно написано.
Ще има ли продължение?
Според мен без да ровя първоизточника на коронката с капачката би трябвало да е Хамилтън?
Колкото до хронометрите, ти сериозно ли твърдиш че само Златоуст произвеждат в момента? Изобщо може ли една снимка, че ми стана любопитно Какви хронометри са произвеждали И продължават да произвеждат.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 1973
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: Руския Водолаз - Златоуст Агат 195ЧС

Мнение от Seikosha » 30 12 2018, 06:26

Изключително ревю,наситено с инфо и история и то за руски часовник, нещо рядко срещано по тия географски ширини, аплодисменти за труда и мерака на колегата : :clap: Разбира се ,че щеше да е още повече супер, ако обекта на ревюто беше един наистина оригинален водолаз, а не реплика,който макар и добре направен, си остава един комерсиален проект. Парадоксалното е ,че оригиналният часовник, е правен с американски механизъм, а репликата с руски (не разбрах точно какъв е, най-вероятно от Восток) Няма лошо, наскоро в една друга тема писах за инхауз репликите (виж Аудемар Пиге АОК, Патек Филип Наутилус и десетки други легенди) има много случаи кавърите да са по-сполучливи от първообраза, но все пак нали знаете приказката...

Коце, наистина ли дРайверите не са ти по душа :)) Щото и аз като ги мерна на някоя витрина наредени като Александрийска фаланга, ми се додрафва. :) Колкото за хронометрите за които пише Vesire ,предполагам,че става въпрос за руски хронометри, които точно са се произвеждали по времето на СССР в Златоуст, мисля и в Челябинск по време на ВСВ (не съм на 100%) и разбира се в 2МЧЗ (Слава)
АГАТ е по-късното лого на Златоуст, а на Челябинският става "Молния" Те са близо,все едно София - Пловдив. След банкрута на СЛАВА, нищо чудно в Златоуст единствено да се произвеждат още хронометри, дори да се чуди човек защо? Връбчо ,лека му пръст, ги наричаше секундомери.
Колкото до капачката , се сещам за една немска марка, нещо не ми се вързва с Хамилтън :)

Иначе гласувам за това ревю, ако авторът участва в новогодишният турнир ::thumb::
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
Vesire
Маниак
Мнения: 3682
Регистриран: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Re: Руския Водолаз - Златоуст Агат 195ЧС

Мнение от Vesire » 30 12 2018, 07:09

Не твърдя, че само те произвеждат в момента, никъде не съм писал сега, да на руски се казва секундомер (stopwatch), според информацията в сайта им, някъде във времето са били единствените които произвеждат в Русия, Seikosha е изключително по-запознат от мен.
http://eng.agatfactory.com/
последните изречения

за хронометрите тук има няколко модела от новото производство
http://www.agatfactory.de/mechanical-stopwatch

Много ми се щеше да понапиша и за протектора на коронката, незнам дали ще има време или е удачно да го вържа тук
Доколкото хвърлих един поглед, това е от първите методи за водозащита, както казах първите водоустойчиви часовници са били правени по поръчка за изследователи и т.нт, не масово производство,
и естествено са били джобни
1878г. - часовник за изследователи и пътешественици
Изображение
Изображение

1879г Езра Фитч патентова дизайна на горе споменатия часовник - а именно без заден капак с безел на винт и капачка за короната на винт
Изображение

По-подробно на сайта:
http://www.vintagewatchstraps.com/waterproof.php

Иначе първите 2, точно кой е пръв не мога да кажа

Хамилтън през 2рата Световна
Изображение
Изображение

след него пак 40те Елгин
Изображение


След това през пак Елгин 60те

Изображение
https://www.shucktheoyster.com/elgin-ca ... h-us-navy/

В момента има доста марки с подобен дизайн

Offtopic: покажи
За феновете на този тип защита на коронката, китайците са се постарали :D
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Veselka
Почитател
Мнения: 442
Регистриран: 21 08 2016, 17:12

Re: Руския Водолаз - Златоуст Агат 195ЧС

Мнение от Veselka » 30 12 2018, 09:11

:clap: :clap: :clap: Много интересно! :thumbup: ::drinks::
Изображение

Потребителски аватар
Vesire
Маниак
Мнения: 3682
Регистриран: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Re: Руския Водолаз - Златоуст Агат 195ЧС

Мнение от Vesire » 05 06 2019, 18:05

Да повдигнем с 2 представителя , циферблат дамаска ;), 46 мм
Много удобни, истински инструмент


Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


Sent from my iPhone using Tapatalk

Потребителски аватар
RINO
Маниак
Мнения: 703
Регистриран: 09 01 2011, 13:00

Re: Руския Водолаз - Златоуст Агат 195ЧС

Мнение от RINO » 05 06 2019, 18:53

:crazy: :crazy: :crazy:
пълна лудница са тези "водолази" Жоре
честито и със здраве :thumbup:
п.п. с какъви механизми са?

Потребителски аватар
Vesire
Маниак
Мнения: 3682
Регистриран: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Re: Руския Водолаз - Златоуст Агат 195ЧС

Мнение от Vesire » 06 06 2019, 06:46

Механизъм восток 2415, нищо особено, но пък върви добре

Изображение


Sent from my iPhone using Tapatalk

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”