РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8050
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от trk2 » 29 12 2018, 18:46

Коледа на 2016г. ми донесе една много приятна изненада.
Докато украсявах елхата, една от топките падна на паркета и от нея се излюпи много интересен часовник, HKED F71 Bundeswehr. Часовникът е произведен по проект на подфорума за евтини часовници във WUS и в допитването по дизайна на детайлите участваха всички, които се бяха записали за бройка от първата серия.


Изображение

Дизайнът е добре познат на колекционерите на военни часовници по цял свят. Създаден за нуждите на германските пилоти по поръчка Федералното министерство на отбраната.
Бикомпаксен хронограф с 30 минутен регистър и черен въртящ се безел с 60 минутно разграфяване.


Изображение

За първи път часовник с този дизайн е бил доставен на германската армия през 1964г. от производителя Хоер-Леонидас. На циферблата на първите екземпляри пишело LEONIDAS.
Не съм сигурен за произхода на дизайна, но вероятно е регламентиран с някакъв документ на НАТО защото е използван и от други съюзни държави например Норвегия и Италия


Изображение
http://www.orologiko.it

През годините не е имало кой знае какво разнообразие от доставчици на този модел. Основно това са били Heuer-Leonidas и Sinn, вторите първоначално са били поддоставчик на части за първите, но по- късно са започнали да сглобяват часовници със своето лого. Разбира се не се съмнявам в прозрачността и равнопоставеността на всички потенциални участници в обществените поръчки на германското правителство. Спецификата е такава, че само двама производители на механизми са можели да предложат надеждно функциониращи хронографски механизми с вградена флайбак функция - каквото е било изискването на германското правителство. Това са били Валжу и Лонжин. Вторите обаче са значително по- скъпи и е логично да отпаднат когато става въпрос за публични харчове на бяла държава.
Доказателства, че конкуренцията също е произвеждала въпросния натовски дизайн е модела на Брайтлинг 817


Изображение
The Geneva Watch Auction

Въпросният часовник е доставян на италианското правителство, държава в която Брайтлинг са имали значително по-добри позиции от своя конкурент Хоер. По конкретно поръчката е била за не повече 1000 броя предназначени за пилоти на вертолети. Това прави модела колекционерска рядкост с цени над 10 хил. евро за един екземпляр. През 2016г. сайта Hodinkee изнесе информация, че италианското правителство е пуснало на търг 40 броя от партидата при начална цена само 700 евро за бройка :shock: Прави ми впечатление, че циферблата и маркерите са с различна светомаса. Вероятно това е една от последните сглобки преди фалита на Брайтлинг и са обрали каквото е имало в склада. Не бих се изненадал дори, ако това е дело SINN защото се знае, че те са получили много от частите на Брайтлинг при събитията около фалита.
В интернет са известни около една дузина разновидности на циферблатите, но разликите са минимални и като цяло всичките имат сходно, почти идентично изображение. Моят китайски екземпляр също би могъл да влезе в тази категория


Изображение

Това, което грабва от при пръв поглед е безкомпромисното качество на циферблата. Доста часовници са минали през ръцете ми и смея да твърдя, че изработката на този циферблат по нищо не отстъпва на своите швейцарски събратя. При директна слънчева светлина каквото е на горната снимка се виждат безупречно оформените чашки и концентричния кръгов релеф на малките циферблатчета.
Печатът е обран без разливания и има ясни контури, включително и върху релефа, което си и трудна задача дори за марки като Франк Мюлер. Когато Поръчвах часовника можех да избирам дали да има лого или не. Не се колебах дълго, чувствам, че това лого си е точно на мястото и се вписва в цялостния образ на часовника. Без него циферблатът ми изглежда гол. Логото HKED произлиза от града Hong Kong където живее китаеца с псевдоним ED продуцент на проекта.


Изображение

Върхът на хронографската стрелка е най- отличителния белег на бунд дизайна. Оформен като разперена рокличка, при проектирането имаше съмнение дали сиигълския механизъм ще се справи с отговорната задача да върти и нулира акуратно стрелка с толкова тежък връх. Изглежда обаче китайците са се справили със задачата, защото вече две години нямам проблем с експлоатацията. Часовите маркери са запълнени със светлозелена светомаса върху, предварително принтирани подложки от бяла боя. Прецизното съвпадане на подложката и маркера ми подсказва, че е използван машинен принт за направата му.
Въпреки, че машината не може да осигури поставянето на голямо количество светомаса, присъствието й е повече от впечатляващо. Това е един от "най- светлите" часовници, които съм имал. При влизане в тунел светомасата започва да „помага“ още преди да се стъмнило напълно:


Изображение

При пряка съпоставка със спортните модели на Джералд Джента и Хроносуис в малките часове на сутринта малкия китаец се държи повече от достойно. Малко под ДжДж и над ХС. На следващата снимка съм се опитал изкуствено да издокарам какво се вижда на сутринта.

Изображение

Поради тези причина часовникът е чест гост на нощното ми шкафче. Кутията на шкафчето служи като резонатор и цъкането му огласява цялата спалня :)

Изображение

Черната гума според мен си подхожда с военния стил. Разбира се най- добре би паснала някоя черна каишка Ди-модел, но все още не разполагам с такава. На преобладаващия черен фон най- силно се откроява единственото различие от историческите военни модели, което е червения триъгълник в позицията на 12 часа на безела. Мисля, че това е едно стилно и подходящо допълнение, което придава съвременност на историческия модел и усещането, че часовника не е просто копие, а хомидж който допринася за развитието на концепцията. Както Жан Клод Бивер казва „Единственият начин да запазим историята, е като правим преиздаването на известните модели различни от оригинала. Може да черпим вдъхновение, но не може да пренапишем историята“

Изображение

Освен червения цвят, в центъра на триъгълника се съдържа сребристо пръстенче, запълнено със светомаса, което позволява оперирането с безела и през нощта. След две години експлоатация все още си е на мястото.

Изображение

Разграфяванията на безела са дълбоко издълбани и прецизно запълнени с бяла боя. Въпреки честата експлоатация от моя страна черното покритие на безела не е показало следи от употреба, което ме изненадва с оглед на това, че по принцип не съм от най-похватните потребители

Изображение

Умишлено или не, минутната стрелка е пусната максимално дълго, повече отколкото в историческите модели и повече отколкото е естетически оправдано. Успокоението идва от обяснението, че отчитането на показанията по безела става по- лесно.

Изображение

И наистина въртящият безел е голямо предимство при засичане на кръгъл час, като паркинг или др. Освен това може да се използва и в комбинация с часовата стрелка при дългосрочно засичане с хронографа на период от време без паузи. С други думи може да се засече непрекъснат период от време до 12 часа с точност до секундата, без да се налага на всеки половин час да отбелязваме по една реска някъде. По този начин донякъде се компенсира липсата на часови брояч, казвам донякъде защото при паузи и засичане с натрупване, безелът не може да се използва.

Изображение

И тъкмо си мислех, че съм попаднал на перфектния часовник, когато студен душ ме обля при завъртането на безела. Цъка си отчетливо и стабилно, но забелязах, че маркерите му не съвпадат съвсем идеално с тези на циферблата. Обяснението се оказа съвсем прозаично и направо дебилно: китайчетата да вземат да икономисат 30 клика от пълния оборот на безела. И така вместо планираните 120 клика изработили само 90 ::huh:: Питам го аз продуцента Ед - защо бе джанъм не ги намалихте поне на 60, та да съвпадат маркерите, а той мълчи и хълца. Разбира се на мен ми е ясно защо и въпроса беше риторичен, просто на производителя не са му стигнали техническите възможности, но поне да ги бяха редуцирали до 60. Явно им се е видяло обидно и решиил все пак да покаже някакви мускули. Чудя се къде му е акъла на продуцента, та не е преценил че маркерите ще се разминават

Изображение

Казвам си това да му е проблема и си пускам хронографа. След около 5, 6 минутно засичане обаче, срещам трудности при разчитане на минутния брояч. Направо изтръпнах, липсват традиционните удебелявания и удължаване на маркерите на 5, 15 и 25та минута. Отне ми няколко имейла докато продуцента Ed успя да схване какво му обяснявам

Изображение

Виждам обаче в новата версия са съобразили моите критики и маркерите са удебелени коректно, а минутната стрелка е скъсена, ако и безела са оправили, няма да имат равни :lol: На снимката долу в ляво исторически Хоер, в дясно втората версия на HKED. Започвам да си мисля, че за тези хора е по важно-да направят менте на оригинала отколкото да покажат уважение към историческия модел и да се опитат да му направят съвременна интерпретация. Червения триъгълник е отпаднал, което според мен си беше много свежа идея. Това което обаче най много ме озадачи, че са копирали обозначението в червеното кръгче на циферблата, което вече е признак на ментосване и ниска култура, защото написаното в него не отговаря на истината.

Изображение

При оригинала с 3Н се обозначава използването на тритий в маркерите, който изкуствено възбужда светомасата да свети без да е необходимо нагряване със светлина. Тритият е изотоп на водорода и в химията се изписва точно по начина използван на циферблата 3 горе в ляво Н долу в дясно. Интересното в случая е, че обозначението идва да предупреди не за опасност от облъчване от часовника, а по-скоро часовника да не се носи в радиоактивна среда. Защо обаче не мога да се сетя. При моя екземпляр 3Н е заменено с С3, което е логично защото съкращението отговаря на най-яркия вид светомаса- светлозелиният. От там идва и разликата в цветовете с историческите модели. Разбира се днес е налична и оранжева светомаса, но тя е със значително по- слаби качества.

Изображение

Друго интересно е, че във втората версия Ед е използван двойно изпъкнал сапфир. Проблемът е, че този сапфир няма характеристиките на силно изпъкналите стъкла и по- този начин се променя облика на часовника, като заприличва на съвременен модел на Sinn. В моята версия е използван плексиглас и той придава усещане като за исторически модел. Сапфира също може да се изработи в такава форма, но излиза по- скъпо, защото трябва да се дълбае с диамантни ножове.

Изображение

Корпусът стои удобно на китката, благодарение на силно извитите лъгове. Самите лъгове са перфорирани и това прави смъкването на патентите лесно.

Изображение

Стоманата на средната част от корпуса е загладена с пясъкоструй и това придава военен вид на изделието. На снимката горе се виждат четири малки болтчета, които прикрепят сърцевината към рамката на касата. Касата е двусъставна и от нея може да се отделя кръглата сърцевина на хронографа.

Изображение

В началото си мислех, че целта е била да може сърцевината да се монтира на табло, но ми се струва нелепо заради ръчния размер и безсмислено при технологията в самолета, която хич не е стара- (към края на производството на историческата бунд серия, в НАТО вече е имало F 16 на въоръжение, модел самолети, който изглежда се произвежда и до днес :) ).
Оказа се, че съм бил прав да се съмнявам, защото открих съставна схема на историческия бунд и нещата ми се изясниха. Дъното на корпуса е цяло, моноблок, механизмът се поставя отгоре и заедно със стъклото се притиска към рамката на касата с четирите болтчета. Ето тук вече започвам да си мечтая за оригинала :)


Изображение

При моя часовник болтчетата не са съвсем бутафорни и настина прикрепят корпуса към рамката, но тази функция е излишна защото си има отделен заден капак на винт, а стъклото е поставено по традиционен начин. За разлика от корпуса, задния капак е шлайфан в кръгов финиш и има стъклен отвор за да се вижда механизма. Цялостния ефект е Уоу

Изображение

Общата височина на корпуса е 14, 3 мм, но се усеща като по-малка. Диаметърът е 42 мм и ми се струва голям за стар модел, но горе-долу такав е бил размера и на историческите модели от второто поколение през 70те (първото поколение са били 39мм). На схемата още веднъж се вижда безсмислеността на концепцията от двупартитен корпус в китайския часовник.

Изображение
HKED

Тук е мястото да отбележа, че Братлинг 817, който споменах по- горе също е с капак на винт, но съвсем естествено при него корпуса не е двусъставен. Друго важно различие с германския модел е, че Брайтлинг 817 не разполага с флайбак функция и това е видно от снимката на механизма публикувана от сайта Ходинки.

Изображение
https://www.hodinkee.com

Под стъкления капак на HKED се разполага китайския хронограф на Сиигъл ST1901. Механизмът е съвременник на историческите бунд модели и дори е използван в пилотски часовници от него време, но не и в моделите на Бунд, вероятно защото не притежава флайбак.

Изображение

Сиигъл ST1901 е исторически наследник на швейцарския Venus 175. Още преди бунд моделите да се появят на бял свят, швейцарците са продали на китайците оборудването, и интелектуалните права да произвеждат въпросния механизъм за нуждите на китайските пилоти. През годните до днес китайците значително са подобрили механизма и са свалили производствените разходи до 50 щ.д.! Вдигнали са работната честота на баланса на 3 херца, сложили са инкаблок и други екстри. Обаче си остават мърлячи, например върху чукчето за нулиране си личат следи от докосване, предполагам, че следите съдържат ДНК от вездесъщия продуцент на проекта Еd :lol:

Изображение

Паралелно с китайците същия механизма е възроден и в Швейцария и се използва в топ модели на Луй Моне и др. в комбинация с усложнения като сплит секунда и турбильон. Вероятно швейцарците не са плащали нищо на китайците защото интелектуалните права са погасени с изтичане на абсолютния 25 годишен срок. Заслужва да се отбележи, че сплит секундата е съществувала още през 60те годни, така че китайците имат основа, над която да помислят за бъдещо развитие. Ето как изглежда съвременния швейцарски вариант с добавени компликации и декорация.

Изображение
Concepto
В контекста на работната честота е интересно да се отбележи, че сред историческите модели е съществувал бунд вариант предназначен за астро-навигация. На циферблата на тези часовници вместо предупреждение за използването на тритий е изписано STERNZEIT REGULIERT, което в буквален превод означава регулиран по звездното време. Хода на този часовник е синхронизиран с продължителността на средно звездното (сидерично) денонощие 23 часа, 56 минути 3.5 секунди. Това се постига, като честотата на баланса е вдигната с 50 полуколебания в час.

Изображение
acollectedman

Не мога да си представя как са възнамерявали да използват тези астро-навигационните часовници при съвременните самолети, но идеята е ясна, спестяват се време от допълнителни преизчисления. При китайския екземпляр, честотата е стандартна, но е увеличена до 3 херца, т.е. стрелката прави 6 „крачки“ в секунда. Така или иначе на циферблата липсва разграфяване за части от секундата и честота в случая няма значение, освен за точността на хода.

Изображение

На снимката се вижда дебелината на оригиналната каишка и солидното присъствие на закопчалката. Въпреки, че моят първи избор би бил черна кожа, не мога да отрека, че избора на китайците също има своите естетически достойнства

Изображение

Това, което не мога да схвана обаче е защо са перфорирали толкова много каишката. Такъв дизайн би подхождал повече на автомобилен часовник, но не и във случая. Катарамата е по- скоро в стил Панераи и не се връзва твърде с дизайна на часовника, но поне е бръшната и цветът и се доближава до този на корпуса. Иначе аз ги харесва този вид катарами, защото са ергономични и не износват бързо каишките.

Изображение

Въпреки неуместните перфорации или може би точно заради тях, трябва да призная, че каишката е изключително, удобна и гъвкава. Носи се леко въпреки дебелината си и оставя едно ефирно усещане. Текстурата кожата изглежда страхотно, цвета ми е любим, независимо от това, черното си остава моя избор за този часовник.

Изображение

В заключение мога да кажа, че въпреки някои откровени недомислици HKED F71 Bundeswehr е един чудесен продукт. Доказателство за това е, че две години след излизането му на пазара цената му не пада и продажбите втора ръка са почти на 100% от първоначалната му цена. Това е постижение на което и Ролекс биха завидели :)

Изображение

Оставам с мисли за оригинала!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
cthulhu
Маниак
Мнения: 1158
Регистриран: 24 09 2016, 16:03
Местоположение: Пловдив

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от cthulhu » 29 12 2018, 18:53

Страхотно ревю , благодаря за което :).
Снимките също заслужават похвала ,а идеята за разполовяване със скица ефект , директно си я крада за вбъдеще.

Sent from my Redmi Note 5A using Tapatalk

Животът ни... е низ от радост и тъга ,днес си тук - утре пак си тук.

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8050
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от trk2 » 29 12 2018, 19:18

cthulhu написа:
29 12 2018, 18:53
Страхотно ревю , благодаря за което :).
Снимките също заслужават похвала ,а идеята за разполовяване със скица ефект , директно си я крада за вбъдеще.

Sent from my Redmi Note 5A using Tapatalk
Мислех да сложа и двете снимки, ама са еднакви ракурси и не исках да се повтарям и тетака :lol:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Мнения: 13256
Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от mitadoc » 29 12 2018, 19:58

Коцето е като енциклопедия, както винаги.
Daydreamer

Потребителски аватар
Orack
Маниак
Мнения: 737
Регистриран: 13 01 2016, 17:13
Местоположение: София

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от Orack » 29 12 2018, 20:58

Отново супер ревю. А снимката с топката е уникална. Преди 2 години гласувах за нея на конкурса и още ме радва.
Браво! ::drinks::

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8050
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от trk2 » 29 12 2018, 21:03

Не е така Mита. Нямам идея кой е създател на дизайна, нито пък за какво е използван астро навигационния модел. Всъщност то е ясно за какво, въпросът е къде и по какъв начин.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
petarstoil
Маниак
Мнения: 1668
Регистриран: 04 12 2015, 18:57
Местоположение: Пловдив

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от petarstoil » 29 12 2018, 21:55

К`во правите бре, пичове... то не са ревюта, не е чудо?! :thumbup: :clap:

Потребителски аватар
stdenev
МОДЕРАТОР
Мнения: 8052
Регистриран: 29 09 2009, 15:55
Местоположение: София

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от stdenev » 29 12 2018, 22:18

Коце, за мен (а аз съм видял доста) с Пени сте с талант за правене на ревюта, най-добрите тук са правени от вас двамата. ::thumb::
Тук отново си на ниво, което аз лично не мога да мечтая дори. :)
Благодаря, за което!
И като знам, че два пъти имах оригинални BundesWehr на Heuer и ги продадох за без пари, направо ми идва да си ударя главата в стената. :))
Fine quality is remembered long after the pain of spending money!!!

Потребителски аватар
kokokoz
Маниак
Мнения: 4022
Регистриран: 17 01 2011, 18:39
Местоположение: софия

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от kokokoz » 29 12 2018, 22:41

stdenev написа:
29 12 2018, 22:18
Коце, за мен (а аз съм видял доста) с Пени сте с талант за правене на ревюта, най-добрите тук са правени от вас двамата. ::thumb::
Тук отново си на ниво, което аз лично не мога да мечтая дори. :)
Благодаря, за което!
И като знам, че два пъти имах оригинални BundesWehr на Heuer и ги продадох за без пари, направо ми идва да си ударя главата в стената. :))
напълно съгласен със стоян!! :clap: :clap: :clap:

Потребителски аватар
ivanovnov
Маниак
Мнения: 3056
Регистриран: 20 08 2012, 12:29
Местоположение: София/България

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от ivanovnov » 29 12 2018, 23:23

Прекрасно ревю, беше удоволствие за мен да го прочета. Благодаря :)
...go forward...

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 7658
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от phil05 » 29 12 2018, 23:50

Респект за часовника герой на ревюто и най вече за ревюто!

Много интересно и страхотно поднесено и тоя звездния Хоер ... ::thumb:: ::drinks::

Потребителски аватар
Vesire
Маниак
Мнения: 3261
Регистриран: 26 08 2011, 08:45
Местоположение: София

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от Vesire » 30 12 2018, 08:31

Интересно и подробно както винаги, много приятно за четене

Потребителски аватар
Veselka
Почитател
Мнения: 410
Регистриран: 21 08 2016, 17:12

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от Veselka » 30 12 2018, 08:55

:clap: :clap: :clap: Благодаря, за поредното интересно ревю !

ПП - по много странен начин мислиш за оригинала ( имам в предвид последната снимка ) :!: :?: ::drinks::
Изображение

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8050
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от trk2 » 30 12 2018, 13:34

Последната снимка е от процеса на ревюто. Премахвам прашинките от стъклото за снимка. :) нали се сещаш като, кредит на края на филма.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Toshiro
Маниак
Мнения: 981
Регистриран: 26 06 2014, 12:23
Местоположение: Димитровград

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от Toshiro » 30 12 2018, 14:01

Изкефи ме! Благодаря и Браво!

Migachetz
Новобранец
Мнения: 6
Регистриран: 29 12 2018, 12:46
Местоположение: Русе

Re: РЕВЮ: HKED F71 BUNDESWEHR

Мнение от Migachetz » 05 01 2019, 19:43

Много интересно ревю,часовникът е красив и добре изглеждащ,определено китайци или не - са се постарали. Доста си се поразровил и намерил други часовноци,които са съвсем идентични . Благодаря за инфотмацията.

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”