Моето Seiko SNKE01K1 - Poor Man's Grand Seiko

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Svetlio
Маниак
Регистриран: 01 11 2010, 15:48

Моето Seiko SNKE01K1 - Poor Man's Grand Seiko

Мнение от Svetlio » 27 01 2020, 16:40

След като в края на ноември 2019-та година ви разказах за първата си часовникова любов - Seiko 5 ( viewtopic.php?f=12&t=47771 ), в главата ми се загнезди мисълта да си взема още едно. Вие бяхте тези, които ме спасихте от участта да си взема менте Seiko 5 от Ebay (защото все още нямам достатъчно голям опит и трудно ги разпознавам), затова през декември реших да заложа на сигурно и да си купя Seiko 5 от Джулиани.

А и вече си бях избрал модел - SNKE01K1, известен като Poor Man's Grand Seiko. Видът му силно наподобява на GMTSBGM001. Макар че една Сейко Петица никога не може да се доближи до ръчната изработка и високото качество на Grand Seiko, след месец носене установих, че съм изключително доволен от SNKE01K1. Определено на ръката си имам часовник, който изглежда по-скъп, отколкото реално е.

SNKE01K1 отново ми напомни, че ако човек има ограничен бюджет, Seiko е един от най-добрите избори, които може да направи. Оборудван с всеизвестния механизъм 7S26, часовникът е изключително лесен за поддръжка. Поне такова ми беше впечатлението, когато оставих през ноември старото си Seiko 5 на профилактика. Затова изобщо не съжалявах, когато реша да купя часовник със същия механизъм. Знаех какво да очаквам и знаех какво ще получа.

И тъй като нищо друго не мога да добавя повече от това, да обърна внимание на визията. Конкретно SNKE01K1 има черен циферблат, но ако черното ви идва много, има аналогичен избор SNKD97K (с бял циферблат) и SNKD99K - със син циферблат. Аз обаче обичам черни часовници. Това SNKE01K1 ме привлече не само с черния циферблат, но прозорецът с датника е също в черно! Подозирам, че това е факт, който може да отблъсне някои от вас.

Циферблатът е на линии. В горната част на циферблата имаме класическото щитовидно лого Seiko 5 (чудя се дали скоро няма да ми щукне да си взема някой часовник от новата серия Seiko 5 Sport с S-образна 5-ца като лого). В долната част на циферблата, освен че имаме надпис Automatic 21 Jewels, разполагаме с надпис и за водоустойчивостта - WATER 50M RESIST. Стрелките силно ме привлякоха - силно заострени, подобно на тези на Grand Seiko! За съжаление луминисценцията е с доста слабо качество, подобно на останалите модели от серията Seiko 5. При SNKE01K1 секундната стрелка няма никаква луминисценция. Само минутната и часовата стрелка притежават луминисценция, а дребни луминисцентни маркери има над всяка една от линиите на циферблата, включително и на позицията на 3 часа, където е датникът.

Отново подобно на останалите Seiko 5 имаме приседнала коронка до 4-тия час.

Отличителна черта на SNKE01K1 е вграденият и неподвижен безел с минутни маркери. Отново това е фактор, който би отблъснал някои от вас, но на мен този безел ми харесва!

За да не бъда съвсем безкритичен - не ми харесват вградените крайни звена на веригата, което силно ограничава възможността да си купите кожена каишка. Но в крайна сметка на фона на останалите позитиви, това се преглъща. Също така бих предпочел сапфир, а не типичното за Seiko 5 подсилено минерално стъкло Hardlex. Както и да е - за парите си SNKE01K1 е чудесен, стилен, красив часовник и впечатлява околните. Определено го препоръчвам.

Eто как изглежда на ръката ми:

Изображение

Потребителски аватар
Mitko Yo
Почитател
Регистриран: 28 09 2018, 10:39

Re: Моето Seiko SNKE01K1 - Poor Man's Grand Seiko

Мнение от Mitko Yo » 12 11 2021, 12:37

Със здраве да си го носиш!
Важното е какво на теб ти харесва - хора всякакви, мнения - също! ... ;)
"...Forever trusting who we are
And nothing else matters..."

Потребителски аватар
SLAYER
Маниак
Регистриран: 19 06 2010, 01:49

Мнение от SLAYER » 13 11 2021, 17:56

какво визирате с това - "лесен за поддръжка",
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Svetlio
Маниак
Регистриран: 01 11 2010, 15:48

Мнение от Svetlio » 13 11 2021, 18:58

SLAYER написа:
13 11 2021, 17:56
Означава, че всеки часовникар със затворени очи би следвало да сервизира 7s механизъм

Потребителски аватар
SLAYER
Маниак
Регистриран: 19 06 2010, 01:49

Мнение от SLAYER » 13 11 2021, 20:26

Svetlio написа:
13 11 2021, 18:58
SLAYER написа:
13 11 2021, 17:56
Означава, че всеки часовникар със затворени очи би следвало да сервизира 7s механизъм
А дано, ама надали всеки заблуден часовникар би се справил с това. Има пишман часовникари на който да им дадеш дървен механизъм от руски Конструктор "Буратини'79" пак ще оакат положението.

Пожелавам ви да нямате нужда от часовникар за поправка на часовника. :) Часовника е хубав и дано го носите дълго време, беше споменато нещо за безела - наистина е готин :)
Имате ли наблюдение как е с точността?
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”