Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8342
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от trk2 » 03 03 2020, 20:15

Изображение
Винаги съм мечтал да имам правоъгълен костюмен хронограф. Успоредните страни придават аристократизъм и подчертана строгост на образа. А комбинацията между въртеливо движение на стрелките и правоъгълната форма, осигуряват богато поле за творческа изява на дизайнерите.
Като еталон за естетика възприемам правоъгълниците на Одемарс Пиге, Франк Мюлер, Жирар Перегу и Картие, всеки със своята индивидуалност. За съжаление никак не е лесно да се направи правоъгълен костюмен хронограф, защото има един елемент, който не е подвластен на дизайнерите, колкото и добри да са те. Общоприетата кръгла форма на механизмите води до значителна загуба на обем в правоъгълна каса, а като добавим и височината на хронографския модул, проектирането на елегантно тяло остава достъпно само за „богопомазаните“, които имат достъп до ексклузивни, формени или малки хронографски механизми.
Разбира се срещат се изключения. Имах късмета да попадна на нещо междинно, екземпляр от скромната марка „Бауме и Мерсие“ снабден с ексклузивен хронографски механизъм и оригинален дизайн. Затова въобще не се замислих и тутакси се накичих за снимка.


Изображение

Преди да продължа с представянето ще задам един математически въпрос на любознателните свързан с логото на марката:
Възможно ли е минутната стрелка да е толкова по-дълга от часовата, колкото двете заедно да са по-дълги от минутната? Какво би било съотношението?

Ако се абстрахираме от стрелките, въпросът за равното съотношение на малкото към голямото и съответно на голямото към общото, векове наред е вълнувал мислителите от древността до днес. Биолози, естественици, художници, музиканти, историци, архитекти, психолози, всеки в своята сфера са търсили приложение. Един от първите формулирали писмена дефиниция на това съотношение бил древногръцкия математик Евклит през 3 век преди н.е.
Много по – късно едва през 16 век Леонардо Давинчи нарекъл въпросната пропорция – „златно сечение“. Като художник той се интересувал от идеала за човешко тяло и открил, че златното сечение мислено минава през пъпа на човек. Някъде по същото време германските учени установили, че „спиралата на Фибуначи“ се вписва в златното сечение. И за да не се отклонявам много от ревюто ще спомена, че в същия този век семейство Бауме (предците на създателите на швейцарската марка "Бауме и Мерсие") се преселили от Бауме Ле Дам (Франция) в Ле Боа (Швейцария).
През 1597 Михаел Мьостлин (наставник на Кеплер) за първи път изписал приблизително цифрово изражение на сечението, а година по- късно Кеплер открил, връзка между златното сечение и питагоровата теорема – триъгълника на Кеплер.
Offtopic: покажи
За любознателните, ето връзка към 73 геометрични приложения на златното сечение.
https://www.cut-the-knot.org/do_you_kno ... atio.shtml

През 1835 Жак Бине извел формулата на златното сечение, а пет години преди това била основана швейцарската часовникарска марка „Братя Бауме“.
Едва през 1910 г. американския математик Марк Бар означил златното сечение с гръцката буква „Фи“, а 54 години по-късно през 1964 Baume et Mercier, избрали за свой символ гръцката буква „Фи“
За краткост по-нататък в ревюто ще изписвам Baume et Mercier като „Бауме“. Да не се бърка с новосъздадената от „Ричмонт“ марка за евтини часовници със същото име „Бауме“.
Та това е накратко историята на гръцкото "Φи", което се мандахерца заедно с ротора на гърба този часовник.


Изображение

Вероятно от „Бауме“ са искали да внушат, че дизайните на техните часовници се вписва в златното сечение и те имат божествени пропорции „Divina proportione“. Бързам да проверя това върху представяния от мен часовник. За целта първо ще отговоря на риторичния въпрос в началото на настоящото ревю, като изведа на разбираем „език“ доказателство за аритметичното изражение на златната пропорция.
Най-простия начин за откриване на божествени пропорции, е като се начертае решетка на база на получения коефициент и се наложи върху снимка на часовника.


Изображение

Веднага се забелязва, че отстоянието на бутоните на хронографа съвпада точно с тази пропорция, а във вертикален план, сечението бележи началото и края на надписа AUTOMATIC. Поради това може да се каже, че случайно или не „Бауме“ наистина са успели да предадат божествени пропорции на ключови елементи от своя хронограф.
Действително фронтално погледнато касата на хронографа не се вписва в „златния правоъгълник“, но това има своето техническо обяснение в диаметъра на хронографския механизъм. Прави чест обаче на дизайнерите, че са вкарали два ръба, като на изгладен панталон по двете вертикални колони на касата, и именно тези ръбове идеално се вписват в „божествения правоъгълник“, маркиран на снимката долу с червени кръстчета.


Изображение

Няма да се задълбавам повече в пропорциите, защото скритото въздействие на дизайна се разкрива едва, когато фронталната гледната точка се измести. Тогава става видна необичайната форма на двойно изпъкналия сапфир съчетаваща радиална извивка и прозрачни вертикални страни с дъговидна основа. Вътрешността, стрелките и циферблата сякаш са поставени под стъклен похлупак, а цялостното излъчване часовника е като на ретро-футуристичен апарат. Сякаш часовникът е реквизит от фантастична анимация от 60-те години на миналия век.

Изображение

Направо ме хваща страх, че ако натисна някой от бутоните на хронографа ще се телепортирам в "Орбит сити" от сериала "Джетстоунс" :lol:

Изображение

Въпреки всичко събрах смелост и натиснах бутона. Противно на очакванията ми часовникът не ме погълна в стъкления си търбух. Вместо това синята хронографска стрелка заприпка с 8 скока в секунда около оста си. Строените в правоъгълник секундни маркери са обърнали поглед към центъра. Ъгловите маркери протягат безпомощно късите си ръчички в опита да докоснат хронографската стрелка, но не им се получава. Добре, че има слънчева декорация на циферблата, която идейно запълва разстоянието между секундната стрелка и ъгловите маркери. Като цяло не изпитвам затруднения с разчитането на показанията, като изключим, факта че вече се нуждая от очила за близо. Прави впечатление, че на външната скала между всяка секунда са разположени по четири деления, което е в синхрон с четирите херца честота на механизма и признак за внимание в детайла.

Изображение

Цветът на стрелките варира от черно до светло синьо в зависимост от ъгъла, под който пада светлината. Обикновено наситения син цвят се появява в комбинация със светлите отблясъци на облия сапфир. Сякаш сините мечове разсичат белите облаци за да може да се покаже слънчевата текстура на сребристия циферблат. Класическа комбинация, която много ми напомня "Реверсо". Под влиянието на конформизма, винаги съм си представял тази комбинация в съчетание с жълтокафява тан каишка от щраус. Това обяснява защо за първите костюмни снимки избрах тази на пръв поглед нетрадиционна каишка. „Йегер“ са виновни за това :)

Изображение

“Йегер“ са виновни и за друго - ниския профил на корпуса, което се дължи на техния механизъм с обща височина само 5,6 см!
Не са виновни обаче за липса на секундна стрелка. Както ще се види по- долу гнездото на секундното колело стои празно. За разлика от класиката „Хоер Монако“ например, където секундната стрелка липсва по технически причини, тук още един малък циферблат би нарушил хармонията на дрес излъчването.
Изпъкналият сапфир повдига крайната височина на часовника до 12,8 мм, но все пак благодарение на тънкия механизъм, хронграфът може да влезе и под ръкава на дрехата. Корпусът се чувства удачно и под ластичните ръкави на суичер.


Изображение

Оригиналната идея на артдеко профила не е достояние на съвременните дизайнери. Първообраза на този елегантен модел е създаден от "Бауме" през 40-те години на миналия век. Не съм срещал часовник с подобен корпус от друг производител. Така, че спокойно може да се нарече разпознаваем за марката дизайн. Характерното за него са тези елипсовидни странични прозорчета и дъговидния профил, който ги огражда.

Изображение

По моя преценка оригиналният профил изглежда по- елегантно и можеше да се помисли за по- голяма прилика с него, разбира се отчитайки особеностите на хронографа. Колегата Д.Димитров, чието мнение ценя, като художник-дизайнер изрази виждане, че по -хубаво би било страните да са сатенирани (матово шлифовани) и аз съм съгласен с него. В определени ситуации обаче, като на снимката долу полираните страни отразяват околната светлина, чрез хомогенна текстура в случая синьото небе и така дизайна се очертава по-отчетливо (както би било при сатениране).

Изображение

Ако начертаем един правоъгълник със златни пропорции, т.е. съотношението на височината към основата да бъде равно на "Фи" 1,618... в него може да поместим оригиналния и настоящия дизайн, тогава се вижда, че оригинала се вписва идеално в златните пропорции, а представения часовник стига малко след края на стъклото, където минава декоративния кант на касата. Очевидно е, че по-широкото стъкло е наложено от брояча на хронографа.

Изображение

Наличието на хронографската компликация в комбинация със щраусовата каишка според мен позволява часовника да бъде носен и с ежедневни дрехи, а не само костюми. Ако човек излезе по анцуг на разходка също може да си сложи часовника. Часовият регистър на хронографа осигурява възможността да се засича интервал от време с обща продължителност 12 часа, а при разходки сред природата това дава възможност да се следи чистото време на ходене и лесно да се пресметне кога е станало време за връщане. Тук е мястото да отбележа още едно предимство на механизма и това е точното предаване на показанията на часовия регистър на хронографа. На практика това би трябвало да произтича от естеството на нещата, но в сравнение с най- масовите хронографи ЕТА 7750 коректното отчитане на малката часова стрелка си е предимство, на което ще се спра подборно по- нататък.

Изображение

В случай, че искаме да предадем малко по-официален и претенциозен вид на часовника крокодилската каишка върши добра работа. Ризата е задължителна, добре би било да се облече и сако. В комбинация с едни стилни обувки мога да мина за колега на Евгени Минчев, с тази разлика, че той си пада по хронографите на "Луи Вито".

Изображение

Крокодилската кожа и хронографската компликация позволяват човек да си обуе удобни дънки. Но внимание, коланът не бива да е от крокодилска кожа, защото часовникът ще бъде принизен до нивото на дрехите. Шиповете, които минават над гръбнака на горкото животно в съчетание с голямото междулъгово пространство- 29мм карат часовника да излежа като модна гривна.

Изображение

По ъглите лъговете имат "престилка", която се спуска над каишката и придава на комбинацията завършен вид. При поставяне върху плоската повърхност на нощното шкафче "престилките" оказват съпротивление, но не голямо видно от снимката.

Изображение

Оригиналната черна каишка е най-официална, но същевременно и най-скучна за мен. Кожата е от коремчето на малкото крокодилче и съответно по-мека. Тази мекота се придава и на образа. Неутралното черно дава възможност на слънчевата текстура да изпъкне по-ярко и изобщо насочва вниманието към качествените, но иначе скромни детайли на часовника.

Изображение

На тази каишка най-много подхожда бяла риза, пък макар и в съчетание с дънки и груб мъжкарски колан. Всички изпробвани каишки позволяваха да навивам и сверявам часовника без да го свалям от ръка. След ниския профил и прецизния часови брояч това е третото предимство на механизма на този часовник, от тук до края ще ги броя (както и недостатъците) за да придобия представа за хронографа на „Йегер“.

Изображение

Черната каишка най- много подхожда на костюм и вратовръзка, препоръчително с бяла риза, но се изморих да се преобличам и затова си сложих син костюм, с който мислех да излизам след фото сесията. Определено не ми се връзва но поне колана си пасва с часовника. :)

Изображение

Часовникът е костюмен, до колкото може да бъде дрес един хронограф и затова логично при него липсва луминесценция. Вместо маркери има четири малки сфери на 11,1,5 и 7 часа, които светят с отразена светлина. Стрелките са изработени по класическия метод от полирана термично посинена стомана. Облият профил на мечовете отразява светлината с различни цветове от черно до светло синьо с лек зеленикав оттенък. За да се види синьото светлината трябва да пада под прав ъгъл спрямо наблюдаващия.

Изображение

Описаното най- добре си личи при макрофотографията. Над малките брояч ни хронографа червен цвят ни информира, че левия брояч засича до 12 часа, а десния до 30 минути. Червените надписи са стандарт при правоъгълните хронографи, за справка виж Жирар Перегу.

Изображение

Стрелките са с прецизно занитени месингови втулки. Печатът е стегнат и релефен, при определен ъгъл отразява светлината и изглежда сочен. Въпреки това ми се струва, че има някакви микро разливания и отстъпва по качество на „Йегер“ и „Картие“. Всеки може да прецени за себе си при двоен клик върху снимката.Изображение

От нормално разстояние изработката изглежда перфектна. Би ми се искало слънчевата текстура да е една идея по изразена, но и така ме радва. Прави впечатление, че датния диск има по- светъл цвят и различна повърхност. Би било хубаво, ако "Бауме" се бяха постарали да изработят радиален шлиф на датата, като на циферблата, но сигурно им се е сторило скъпо удоволствие. И така не е зле, защото датата се откроява и не се слива напълно с хронографа. На снимката долу е видно как реагира полировката на околната среда. Лявата колона е приела напълно текстурата на сукното върху което лежи, а дясната колона отразява светлината.

Изображение

При максимално закопчана каишка лъговете стърчат съвсем минимално. Това показва, че тялото на хронографа има сравнително къса база. От своя страна това често води до завъртане на часовника около ръката, ако каишката не е стегната достатъчно.

Изображение

Лъгъвоте слизат под корпуса но със съвсем малко. Задният капак има съвсме леко скосяване колкото да предаде по елегантен вид на корпуса. От позицията снимката се вижда вижда вътрешната декорация на стените на касата под стъклото. Не съм сигурен как е постигнат този матов финиш, има дифузни отблясъци като на бижу. Коронката е дълбоко изсечена и контрастира на огледалния фон. Според мен дизайнерите са успели да пресъздадат някаква ефирност на профила.

Изображение

Дъното е плоско и ляга удобно на ръката. През прозореца окото се радва женевско райе изпълнено от марката „Бауме и Мерсие“, която си е базирана баш в Женева и барабар Петко с мъжете е член на FHH- швейцарската фондацията висше часовникарство.

Изображение

Правия профил на каишката стои като залепен за правоъгълната каса. Ако човек се вгледа в надписите под ротора ще прочете името на калибъра BM11751. Да се чуди човек от кога Baume et Mercier са започнали да произвеждат собствени хронографи :) BM ясно ама 11751 какво ли означава?

Изображение

При по-внимателно взиране под баланса на следващата снимка се чете 751/1. Това вече е друга работа и веднага става ясно, че механизмът е забележителния "Йегер" 751. Може би е малко странно, но това е първият автоматичен хронограф на марката Jaeger le Coultre иначе със славна истроия и традиции в производството на механизми.
През 1996 „Йегер“ са започнали разработката на нов надежден, здрав, точен, лесен за обслужване и регулиране базов механизъм и осем години по-късно през 2004г. бил готов първообраза на настоящия механизъм. Разработката била наречена "автотрактор" и хронографа също бил включен в семейството на "тракторите".
Техническата част на разработката включва:
1. Керамично покритие на триещите се стоманени части- с просто око е виден цветът на топчетата в лагера на ротора;
2. Нова разработка на магическите лостчета на Сейко за автоматично навиване;
3. Специален дизайн на зъбните колела за намаляване на триенето;
4. Свободна спирала без регулатор, заварена с лазер за колчето;
5. Главна пружина изработена от Ланге и Зоне;
и още някой неща характерни за този хронограф, които открих и ще споделя с вас.


Изображение

На първо място ще спомена двете последователно свързани главни пружини, които осигуряват почти три денонощия резерв на пружината. Тази опция е много полезна за мен, защото водя заседнал начина на живот пред компютъра, а когато се движа обикновено ръцете ми са в джобовете. Обикновените автомати понякога не "устискват" до сутринта, докато с този часовник не срещам проблеми.

Изображение

Техническият ръководител на екипа инженери работили над механизма Жан-Клод Мейлан казва, че изработката на прост, но надежден механизъм е по-трудна от главоломните усложнения. Екипът от разработчици е установил, че индустриалните тестовете за навиване се разминават от тестовете при живо носене, затова от JLC доста са си поиграли на носене на прототипи, докато стигнат до извода, че едностранното навиване е по- ефективно от двустранното в старите модели на "Йегер". Конкретно в хронографа обаче са използвани магическите лостчета на Сейко, предполагам заради ограниченото пространство, там "Йегер" също са патентовали новости.

Изображение

Топчетата на лагера на ротора са покрити с циркониев диоксид, при тестване след 1,5 мил. непрекъснати оборота изследването под микроскоп не е показало износване. "Йегер" са първите, които прилагат това в този механизъм, но вече не са единствените. JLC съвместно с още 12 производители преди години са разработили допълнително заоблен дизайн на зъбните предавки наречен SPYR, но той рядко се използва заради по- високите производствени разходи, от "Йегер" обаче са решили да не пестят от това. Резултатът би трябвало да е надежден и здрав механизъм като трактор.

Изображение

Предполагам, че има и други нововъведения, но не успях да открия нито информация нито детайлни снимки на разглобен механизъм. Става въпрос за механизма за ръчно навиване и сверяване. За първи път попадам на часовник, който не цъка, когато коронката се върти против посоката на навиване, а когато навивам пружината не се изисква почти никакво усилие. Това позволява часовника да се навива и сверява докато е на ръката без да се сваля, само с един пръст, без да има нужда са се прокарва друг между коронката и ръката за опозиция.

Изображение

Що се отнася до базовия механизъм, за мен най- съществената "новост" (слагам кавички защото разработката вече е на 16 години) е по големия баланс в сравнение със старите механизми на JLC. Например спрямо стария калибър 899 инерцията на баланса е вдигната повече от 3 пъти. Въпреки това механизмът работи доста тихо и когато приближа ръка до главата си не чувам пулсациите.

Изображение

На снимката долу се вижда, че на една от спиците на баланса с дрелка е отнет материал за да се балансира центъра на тежестта. Вероятно това става в завода след като се комплектува със спиралата. Тя е плоска с хоризонтална извивка за колчето, диша свободно и не опира в регулатор, защото липсва такъв. На снимката се виждат се три от четирите регулиращи болта на обръча на баланса. При развиването им баланса забавя своята честота и обратно. Идеята е свободното дишане на спиралата да осигури еднакво темпо както между вертикални и хоризонтални позиции, така и при различна задвижваща сила на пружините, преди и след навиване. Минусът на тази система е, че регулирането не може да се извърши с проста отвертка. В големите сервизи има специален апарат, с помощта на който регулирането е детска игра, но не съм сигурен дали в България има такъв. За всички останали има ръчен инструмент, но не съм виждал да се продава свободно.

Изображение

Докато разглеждах хронографския механизъм стигнах до прозрението за гениална простота на техническия дизайн. Концепцията не е нова и за първи път Фредерик Пиге я показват през 1988г, в най тънкия автоматичен хронограф за своето време. През 2004г. „Йегер“ я издига на техническа висота, а в последствие и други производители като Ваушер, Ролекс и Брайтлинг я прилагат. (за последните два бранда само предполагам). На практика тези механизми са последните мохикани на класическото часовникарство, преди техническия прогрес коренно да промени бранша.

Изображение

Гениалната простота на тази концепция се състои в това, че четвъртото колело (секундното) е централно. Оста на хронографското колело минава през него, а двете колелета са разделени от челюсти задвижвани от колонно колело. JLC твърдят, че са единствените, чиято ос на хронографското колело лежи на рубини.

Изображение

При стартиране на хронографа челюстите се разтварят и двете колелета четвърто и хронографско се зацепват чрез притискане едно върху друго. Челюстите играят едновременно и роля на спирачка, а от там един лост по-малко за управление и една колона по- малко на колонното колело. Трите нулиращи сърца секундно, минутно и часово, лежат на една равнина и това позволява да се нулират едновременно от едно чукче. Освен това лежат и на една линия, от което следва че чукчето извършва просто линейно движение. По-горе стана дума прецизността на часовия брояч в сравнение с Валжу. Тук е видно, че това се дължи на начина на предаване на движението, чрез палец, който се върти и премества по един зъб в минута както на минутния така и на часовия брояч. Накратко този хронограф е най- удачния дизайн, който съм виждал в историята на хронографите, а предполагам, че и изпълнението е на ниво. Венец на хронографската еволюция.

Изображение

Бутоните щракват отчетливо и стабилно. Касата няма вградени кликове (до момента такива съм виждал само от ТАГ Хоер), но изглежда този механизъм не се нуждае от такива, въпреки, че хода на бутоните не е радиален. Това е едно от достойнствата на дизайна на касата, които впечатляват. Винаги съм намирал бутоните под прав ъгъл на правоъгълните хронографи за очарователни. Любопитно ми е как "Бауме" са решили този проблем, но засега не мисля да отварям часовника.

Изображение

Часовникът дойде с много приятна кутия. Без излишна помпозност с малко вложени пари, отговорно мога да заявя, че това е най- приятната кутия, която съм имал. За разлика от други марки като Омега и Лонжин например, при които желанието да впечатлят надхвърля творческите им възможности. Очевидно дизайнера е вложил въображение и стил.

Изображение

И накрая едно намигване от марката :) Остава открит въпроса дали дизайнера на кутията е бил швейцарец. На външната картонена кутия се мъдри надпис произведено в Китай. За първи път виждам такава откровеност.

Изображение

Благодарение на това ревю мога да направя обобщение на плюсовете и минусите:
+ Оригинален традиционен за марката дизайн;
+ Усещане за качествен часовник;
+ Удължен резерв на пружината;
+ 12 часов прецизен хронографски брояч;
+ Възможност за навиване и сверяване без да се сваля от ръката;
+ Надеждна механика от най- висок клас;
- Липса на малка секунда, обусловено от дизайна;
- Изиска внимание при сверяване;
- При разхлабена каишка часовникът може да се завърти около китката.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
hemingway
Маниак
Мнения: 2692
Регистриран: 05 11 2012, 01:22
Местоположение: Plovdiv

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от hemingway » 03 03 2020, 21:12

Чест и почитания за ревюто! Браво! Рядко някой вече отделя толкова много от свободното си време! Часовникът е чаровен, лъговете много ми приличат на тези при Сейко Ананта!

Kostabo
Маниак
Мнения: 854
Регистриран: 22 04 2015, 19:01
Местоположение: Кюстендил

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от Kostabo » 03 03 2020, 21:15

Майко мила... Ти сцепИ земята бе ! ::drinks::
Тука е така...

Потребителски аватар
Дон Жуан
Маниак
Мнения: 3579
Регистриран: 31 05 2014, 13:09
Местоположение: Габрово

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от Дон Жуан » 03 03 2020, 21:38

Поздравления!!! :clap:
Толкова добре написано, че ми се прииска да го имам....
Искрени комплименти, Коце!!!
::drinks:: ::drinks:: ::drinks::

Потребителски аватар
kokokoz
Маниак
Мнения: 4272
Регистриран: 17 01 2011, 18:39
Местоположение: софия

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от kokokoz » 03 03 2020, 21:44

ти пак взриви форума........................ :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: едвали някой,някога ще може да сътвори ревюта като колегата!
за новодошлите във форума пожелавам да прочетът ревютата му!

Потребителски аватар
Orack
Маниак
Мнения: 861
Регистриран: 13 01 2016, 17:13
Местоположение: София

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от Orack » 03 03 2020, 21:53

Поздравления за ревюто ::up::
Утре ще си го чета пак.
А с тази загадка за отношението на стрелките, ме върна в квадратните уравнения от 8ми клас ::drinks::

Потребителски аватар
Defoto
Маниак
Мнения: 1373
Регистриран: 19 09 2017, 07:25
Местоположение: Перник
Контакти:

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от Defoto » 03 03 2020, 22:12

Аз съм в шок! :clap: :clap: :clap: Шапки - долу!
Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!

Toshiro
Маниак
Мнения: 998
Регистриран: 26 06 2014, 12:23
Местоположение: Димитровград

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от Toshiro » 03 03 2020, 22:59

Браво и благодаря!

Потребителски аватар
mitadoc
Маниак
Мнения: 13676
Регистриран: 19 09 2010, 12:43
Местоположение: Острова

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от mitadoc » 03 03 2020, 23:06

Липсваше ми,Коце! Страхотно ревю!
Daydreamer

Потребителски аватар
Bartek
Маниак
Мнения: 2099
Регистриран: 30 01 2011, 11:51

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от Bartek » 03 03 2020, 23:16

Ревюто кърти мивки и извозва боклук..както му се вика на жаргон. Евала Коце, и снимките снимки и изказа, изказ и знанията, знания!
"Детството е последният ти шанс за щастие. След това знаеш твърде много."

Потребителски аватар
Seikosha
Маниак
Мнения: 2041
Регистриран: 15 06 2014, 15:48
Местоположение: Варна

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от Seikosha » 03 03 2020, 23:48

Феноменално ревю, просто нямам думи. :clap: Като занимавал се с дизайн и златното сечение в частност, оценявам този модел като изключително "мислен" , а и по принцип ,много обичам правоъгълен дизайн. Удоволствие беше да прочета и видя всичко. Адмирации. ::thumb::
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

аиг
Напредващ
Мнения: 59
Регистриран: 11 12 2016, 20:34

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от аиг » 04 03 2020, 01:56

Само да кажа,че това ревю е като учебник. На толкова много може да се научи човек четейки го. И отговаря на въпроса, който много неизкушени биха задали " часовник като часовник, какво му е специалното"?

Потребителски аватар
Veselka
Почитател
Мнения: 457
Регистриран: 21 08 2016, 17:12

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от Veselka » 04 03 2020, 02:37

:crazy: :crazy: :crazy: Уникално ревю - надмина себе си ::thumb:: :clap: :clap: :clap:
Изображение

Потребителски аватар
SNikolov
Маниак
Мнения: 1187
Регистриран: 22 04 2016, 15:19
Местоположение: ВАРНА

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от SNikolov » 04 03 2020, 10:13

Ревю достойно да бъде преведено на английски и да се публикува в най-престижните издания, барабар с чудесните снимки. Аз няма да повтарям другите, а ще направя различен комплимент, а именно за чистотата на българския ползвана в текста.
AUDENTES FORTUNA IUVAT


Потърсете и активните ми търгове в търгове от 1лв - чисто нови часовници, слънчеви очила и аксесоари на цени определени от народа.

Потребителски аватар
Ashaman9
Активен
Мнения: 170
Регистриран: 02 12 2015, 00:32

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от Ashaman9 » 04 03 2020, 13:31

Феноменално ревю, поздравления и благодаря :clap: :clap: :clap: Определено най-доброто, което някога съм чел! Единственият минус е, че в началото се почувствах малко затъпял, но проблемът е изцяло в мен :)) Страхотен часовник, а от каишката с шиповете чак ми потече слюнка ::yahoo::
Alea iacta est

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8749
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от phil05 » 04 03 2020, 15:26

:clap:
Всяко уважавано списание или сайт за часовници по света трябва да открие рубрика “ново от Българския форум”. А ревютата на trk2 да се публикуват в автентичен вид, както са на български. Да видиш как всички почитатели на часовници бързо ще научат български.

Потребителски аватар
trk2
МОДЕРАТОР
Мнения: 8342
Регистриран: 08 01 2011, 10:44

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от trk2 » 04 03 2020, 19:52

Благодаря за добрите отзиви. Опасявах се да не е твърде документално, в крайна сметка реших да пиша каквото ми е интересно. Може би следващото ревю, ще бъде по-художествено :)
hemingway написа:
03 03 2020, 21:12
.... Часовникът е чаровен, лъговете много ми приличат на тези при Сейко Ананта!
Лъговете на Сейко Ананта са по- изящни, там има комбинация между гланц и мат. Само, че цялостното излъчване на Ананта не е толкова елегантно, стои масивно, но въпреки това удобно :)
Orack написа:
03 03 2020, 21:53
А с тази загадка за отношението на стрелките, ме върна в квадратните уравнения от 8ми клас ::drinks::
Доста зор видях докато си обясня извеждането на коефициента, нямам спомени да сме учили такива уравнения. И все още не знам как се превежда английското Complete the square, но си го представям по начина, по който съм го нарисувал :)
SNikolov написа:
04 03 2020, 10:13
Ревю достойно да бъде преведено на английски ...
Пробвала съм да преваждам на немски голям зор видяха преводачите, въпреки че предварително им бях написал всички технически термини в крайна сметка от текста остана 1/3 та и получих признание само за снмиките :)
Ashaman9 написа:
04 03 2020, 13:31
... Единственият минус е, че в началото се почувствах малко затъпял, но проблемът е изцяло в мен :)) Страхотен часовник, а от каишката с шиповете чак ми потече слюнка ::yahoo::
Ако нещо те интересува питай, и на мен не всичко ми е ясно. Каишката не е най-доброто, имам предвид, че линията на шиповете се отклонява малко от центъра, но честно казано и аз съм приятно изненадан от комбинацията. Поръчах я от Виетнам, стороми се по- лесно отколокото да възлагам на нашите твърде заети майстори, имам предвид Марински.
phil05 написа:
04 03 2020, 15:26
Всяко уважавано списание или сайт по света за часовници трябва да открие рубрика “ново от Българския форум”. А ревютата на trk2 да се публикуват в автентичен вид, както са на български. Да видиш как всички почитатели на часовници бързо ще научат български.

Ей, ще ме накараш да го редактирам, за да е наистина безупречно :lol:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
Lyubo_sr
Активен
Мнения: 263
Регистриран: 27 03 2010, 22:02

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от Lyubo_sr » 04 03 2020, 20:26

И аз благодаря за така написаното ревю! Стархотен часовник- дълги години да му се радвате! ::drinks::
A Good Man Always Has to Know His Limitations!

Torro
Маниак
Мнения: 4196
Регистриран: 07 10 2012, 17:05
Местоположение: гр. София

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от Torro » 04 03 2020, 21:58

Прекрасно ревю и страхотен часовник!

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Мнения: 8749
Регистриран: 26 05 2012, 10:40
Местоположение: София

Re: Един костюмиран тракторист - Baume et Mercier хронограф.

Мнение от phil05 » 04 03 2020, 23:39

trk2 написа:
04 03 2020, 19:52
...
phil05 написа:
04 03 2020, 15:26
Всяко уважавано списание или сайт по света за часовници трябва да открие рубрика “ново от Българския форум”. А ревютата на trk2 да се публикуват в автентичен вид, както са на български. Да видиш как всички почитатели на часовници бързо ще научат български.

Ей, ще ме накараш да го редактирам, за да е наистина безупречно :lol:
Не го пипай, в никакъв случай! Добре си е в оригинал! (като при часовниците ;) ). После видях, ето и колегата SNikikolov казва нагоре, че трябва да обиколи света по най - престижните издания и как е написано на български! Значи ясно, внимавай и прави му сметката, като пишеш ревюта! Имам тука какви ли не списания от поне 20 години, няма такова чудо в тях :).

То и да му махнеш текста и да остане само на снимките и илюстрациите...става още по интересно ::up::

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”