Искам да ви запозная с две Casio-та, които купих без да се замислям в момента в който ги видях.
Първия часовник е новия Fishing Gear на Casio за 2020 а именно WS-1200H-3AVEF:

И тъй-като съм активен риболовец и тъй-като имам един по-стар модел (PRS-400 - даже се води ProTrek), който ми купиха преди 14-15 години от магазинчето на Патриарха на Аптека, и който още работи със оригиналната батерия (за илюминация няма сок де), без колебание поръчах новия 2020 модел.

Характеристиките са както следва:
Каишка от полимерен материал
Корпус от полимерен материал
Стъкло от подобрен плексиглас
Лунни фази - Фазата на луната се показва на дисплея, на базата на текущата ви географска ширина и дължина
Риболовен датчик
10 годишна батерия
Второ време
Световно време
Автоматичен календар
Хронометър
Обратно броене
12/24-часов формат
3 независими дневни аларми (и 1 с snooze функция)
LED осветяване на дисплея
Водоустойчивост 10 бара - Позволява къпане, плуване и гмуркане (до 5 метра)
Батерия CR2025
Размер 48.6mm x 46.6mm x 13.5mm
Тегло 42g
Та часовничето, както и всички модели CASIO с fishing функция, показва най-доброто време за риболов/лов на базата на изчисления правени въз основа на информацията за лунната фаза, часът,позициите на Луната и Слънцето една спрямо друга, приливите и отливите както и географската ширина и дължина. Солунарната теория е разработена от Джон Алдън Найт и публикувана през 1936г. Според моите наблюдения и опит, тази теория като цяло е валидна.
Та, часовничето е готино, ала джи-шок вид има малко, и е пластмасово бижу-инструментче което спокойно можете да държите в риболовното си куфарче или елече, имайки и в предвид 10 годишната батерия!

За осветление има едно LED-че, което свети в оранжево, и предвид лекия зелен ефект който има на т.нар. "фишинг радар" (като на автомобилните предни стъкла против слънце, но зелено) придава на часовника един cheap-ретро вид който мн. ме кефи.

Самия т.нар. радар има 5 степени на активност на кълването, 0 - никаква активност и още четири при които иконки с рибки се показват възходящо.
Минусите са, в каишката най-вече защото, смолата на каишката е много твърда и груба а от вътрешната страна има едни релефни детайли, които уж са за да не се хлъзга и т.н. но всъщност на мен малко ме убиват като си въртя часовника нагоре надолу около китката.

Та това е за фишинг гиър-а.
Дугото което си купих е също толкова непретенциозно Casio от серията OUTGEAR, и е дори още по-евтино от фишинг-гиъра (77 с/у 72лв.!)
И това е Casio Solar W-S210H-1A

Много стандартно и елегантно CASIO, със сини детайли, с каишка от мека, гъвкава и удобна смола. Почти не се усеща на ръката. Стъклото му е по-защитено за разлика от Fishing Gear-а. И ключовото тук за мен бе че това е Tough Solar часовник за 72лв., има графична и цифрова фаза на луната, както и показва приливи и отливи. Перфектен за забава в морето и басейните, както и за морски и всякакъв риболов, без да му мислиш и без да ти пука. Но все пак, ще пиша за това след тестове лятото догодина.
Характеристики:
Каишка от полимерен материал
Корпус от полимерен материал
Соларна батерия захранвана от слънцето
13 месеца на акумулаторна батерия (нормална употреба, без ежедневно излагане на светлина след пълно зареждане)
34 месеца на акумулаторна батерия (когато се съхранява в пълна тъмнина, с функцията пестене на енергия след пълно зареждане)
Световно време
Автоматичен календар
Хронометър
Две обратни броенета
12/24-часов формат
5 независими дневни аларми (и 1 с snooze функция)
LED осветяване на дисплея
Водоустойчивост 10 бара - Позволява къпане, плуване и гмуркане (до 5 метра)
Размер 45.4mm x 44.0mm x 13.3mm

LED-чето е същото като на Fishing Gear-а

Това беше от мен! Поздрави!