Хваля се!

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
nenoer
Новобранец
Регистриран: 31 10 2017, 08:23

Хваля се!

Мнение от nenoer » 26 04 2021, 19:08

http://store.picbg.net/pubpic/78/58/d0a ... 277858.png

1957-1960 година. Работи.

Потребителски аватар
cthulhu
Маниак
Регистриран: 24 09 2016, 16:03

Re: Хваля се!

Мнение от cthulhu » 26 04 2021, 19:13

Страхотно ревю колега, отдавна не съм се наслаждавал на така подробно подреден текст :))
Ако не ти харесва мястото, където се намираш, смени го. Не си дърво.

Потребителски аватар
tzetz
Маниак
Регистриран: 08 04 2013, 13:53

Мнение от tzetz » 26 04 2021, 19:24

Хубав е и да те радва дълги години!
Ако имаш възможност все пак, съветът ми е да му премериш фона, че с тези години на производство и тоз съмнителен цвят на светомасата, нищо чудно да са влагали радий, който е предимно бета лъчител но и на гама ще покаже повишаване на фона. Не е много хубаво да е постоянно пред теб, макар че на дистанция 40см в повечето случаи почти няма лъчение. Но зависи от мощността на дозата. Имам часовник, който "свети" с (гама + бета) 35.7 микрозиверта на час, при естествен фон от 0.08 до 0.22. и на 40 см пада на 4.5 :shifty:
Докато будилник с 2.7 на 40 см не го хваща уреда. Трябва също да се внимава да не се счупи стъклото, че микропрашинки винаги се отлепят с годините ако не е здраво капсулована с лак и да не се пробва да се изчегъртва светомасата и да се сменя с друга нерадиоактивна. (Подобни работи се правят само под вода и от хора с достатъчен опит). До 1960 не е било официално забранено влагането на радий в боите на часовниците, затова и като заварено положение, не подлежат на регулаторен контрол, но трябва да се внимава при работя с тях и при съхранението им. Радият е с период на полуразпад 1200 г. така, че гарантирано още дълги години няма да спадне силата на лъчението му. Отделно сред субпродуктите от деленето му е добре известния газ радон. Не могат да се изпращат и през граница, подобни часовници, защото веднага ще бъдат засечени и конфискувани на излизане от страната и стойността на часовника си остава за сметка на неинформирания продавач.
П.П. Да имаш часовник с радии въобще не означава да го закопаеш в градината и да го оградиш с табелки опасно :)
Просто не трябва да е ежедневно в близост до главата ти - напр. отгоре на барче над спалнята или на бюрото непосредствено пред теб. Поздрави и дано съм бил полезен на колегите, който обичат винтиджите като мен!
П.П. 2 Ревюто е кратко, точно и ясно! Казал си е всичко човекът. От мен имате "Да!" :)) ::drinks:: Само снимката така, можеше да е малко по убава...
Ужасявам се, когато си помисля, че един ден, като ме няма, жена ми ще продаде часовниците ми, на цените на които съм и казал, че съм ги купил! :-D :-) :?

nenoer
Новобранец
Регистриран: 31 10 2017, 08:23

Мнение от nenoer » 26 04 2021, 19:46

tzetz написа:
26 04 2021, 19:24
Хубав е и да те радва дълги години!
Ако имаш възможност все пак, съветът ми е да му премериш фона...
П.П. Да имаш часовник с радии въобще не означава да го закопаеш в градината и да го оградиш с табелки опасно :)
Просто не трябва да е ежедневно в близост до главата ти - напр. отгоре на барче над спалнята или на бюрото непосредствено пред теб. Поздрави и дано съм бил полезен на колегите, който обичат винтиджите като мен!
П.П. 2 Ревюто е кратко, точно и ясно! Казал си е всичко човекът. От мен имате "Да!" :)) ::drinks:: Само снимката така, можеше да е малко по убава...
За снимката, просто такива са ми възможностите.
А като прочетох коментара си спомних, че дълги години в началото, стрелките и точиците на часовете светеха нощем. Предполагам, че облъчването е било минимално и в границите на допустимото. Часовникът беше на родителите ми и те доживяха до 80-85 г. Така, че едва ли им е оказвало влияния.
Аз съм пенсиониран военен пилот. На самолета на който летях всички циферблати, стрелки, превключватели и други отметки, бяха подсилени с фосфоресцираща боя. Нощем се осветяваха с ултравиолетови лампи и всичко това светеше. Но се активираха и от слънчевата, а и от светлината на обикновено фенерче. Така, че имам изработени "антитела" срещу лъчението. :))

Потребителски аватар
tzetz
Маниак

Мнение от tzetz » 27 04 2021, 00:35

На военен пилот, пенсиониран или не, мога само да направя поклон до земята! ::thumb:: ::drinks::
И да ти пожелая крепко здраве и дълголетие! Това за снимката не го казах с лоши чувства... Но ми хареса и моделът на часовника и краткото въведение! С две думи - казано достатъчно.
Поздрави, приятно ми е - Цецо.
Ужасявам се, когато си помисля, че един ден, като ме няма, жена ми ще продаде часовниците ми, на цените на които съм и казал, че съм ги купил! :-D :-) :?

Svetlio
Маниак
Регистриран: 01 11 2010, 15:48

Мнение от Svetlio » 29 04 2021, 12:49

Оооо голямо уважение и от мен!
Аз съм космически ентусиаст, така че си имам страст към пилотски и космически часовници.

Потребителски аватар
tzetz
Маниак

Мнение от tzetz » 29 04 2021, 15:50

Добре, че бе започната темата, та да се съберем :)

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”