Добър ден колеги, намирам се на северозападния полюс или в "Бермудския триъгълник" за домашната ракия, където компасът винаги сочи егоцентричния идеологически север, температурата е нажежила живака до червено, все едно съм на Марс, а аз съм се вкопчил в една струя хладнина от климатик с екзотична марка и превивам гръб над клавиатурата на компютъра в опит да си събера мисли и сили за поредното ревю. Както подобава в петък, настроението е петъчно.
Та днес реших предуикендно да ви представя един страхотен часовник от Китай, който нахлу в света ми с "гръм и трясък" или по-скоро "гръм и плясък" имайки предвид името му. Марката е North Edge, а моделът е Gavia II, което на български означава птица Гмуркач. Силуетът й е красиво гравиран на задния капак.

За мен часовникът предлага невероятно съотношение цена-качество и затова мога да го наредя сред препоръчителните покупки за хората, обичащи многофунционалност и здравината.
В дизайнът на часовника има нотки на Тисо – тъч, изтънчени LCD нюанси на Касио и масивност на Промастър. Като цяло проектантът се е справил невероятно добре.

Единствената забележка към иначе почти перфектния продукт е безполезният, невъртящ се безел, чиято фунция е чисто декоративна. Касата е изработена от висококачествена бръшната неръждаема стомана и дава дом на специален кварцов механизъм със синхронизиран ход. Стъклото е минерално. Двуцветен циферблат и двуредов LCD дисплей - за дигитален час и функционалното меню. Аналоговите стрелки са с трайна подсветка.

Размери и тегло (о, само какво):
Лъг до лъг 52 мм
Диаметър 48 мм
Дебелина 17 мм
Тегло 208 гр.
Водоустойчивост: заявена 200 м., измерване на дълбочина на потапяне до 50 м. (аз лично не бих тествал)
Функциите са му твърде разнообразни да се опишат, но заслужава да се спомена компасът, който настойчиво си показва север и атмосферно налягане, сверено с данните от метеостанцията на работа като показанията са много близки. Всички функции са подробно обяснени в следващите снимки от ревюто, а достъпът до тях е интуитивен и лесен. (Когато е на ръката, термосензорът се влияе и от температурата на тялото, затова винаги показва към 36-37 градуса. За коректни показания трябва да се свален).

Прежалих едни 10$ за допълнителна оригинална канвас каишка и не съжалявам. Оригиналната верига се оказа подводен риф и ми докара пъшкания и охкания през целия ден докато я сефтосвах. Проблемът е там, че тя е изградена от равни пластинообразни елементи, които, макар добре оразмерена за китката ми, защипваха косми при всяко инерционно завъртане, като ме сдобиваха с безплатна коломаска без упойка. При тегло над 200 грама, можете да си представите ефективността на един такъв автоматичен пасивен обезкосмител
Още на другия ден веригата бе пратена в кутията а часовникът доби сегашния си уникален вид. С огроминте си размери се забеляава отделеч и прави впечатление, и вече няколко колеги (да не кажа колежки и да вземат да ме обвинят в сексизъм

От всичкото хорология в която плувам, с моята незатихваща и болестна часовнико-мания, реших да ви представя точно този, защото хем е рядък, хем добре пипнат, хем на разпродажби (и преди ДДС времената) можеше да ти дойде до вратата за 92$ с допълнителната каишка.
В добавка ще кажа че кутията е стилна и качествено изработена, а продавачът се бе постарал с опаковката, както се казва „косъм да не падне”. Кашончето, обвито с фирмено тиксо – класа.

Производителят рекламира година живот на батерията, която е един огромен кютук СR2430, и се сменя с отвиване на болтчетата на задния капак. Продавачът в съобщения ми писа, че е между 6 месеца и 8 месеца, според интензивността на употреба на функциите. Часовникът има влизане в стендбай режим за пестене на батерия при по-дълго неносене, активиращ се с два бутона. Точността на хода е типична за електроника. С минимално избързване, което се установява с няколко месеца носене.
Та както си подобава, всяка разработка трябва да си има увод, доказателствена част и заключение. В закючението ще бъда много, много кратък. С две думи - "Железен орел!"
И с един финален "Пляс на Гмуркача" закривам това ревю, че трябва да се отпочва старата ракията от фризера. В едно близко село до Враца, хората вече връщат, а ние още салатата ненарязали.
Благодаря, че се зачетохте и бъдете здрави!
С един голям „Пльок” казвам на ревюто „Стоп”. До нови срещи!