Casio G-Shock GW-B5600 или кризата на средната възраст

Есенцията на нашия форум – ревютата! От фенове за фенове.
Отговори
Scandinavian
Маниак
Регистриран: 11 03 2011, 14:28

Casio G-Shock GW-B5600 или кризата на средната възраст

Мнение от Scandinavian » 30 07 2021, 18:08

Здравейте Колеги,

най-накрая се наканих да пусна кратко ревю на най-новата ми придобивка G-shock GW-B5600. Такаа, значи в началото на юни по случай 43 годишния ми рожден ден реших да си купя нещо ново, различно, не скъпо, но функционално, което след няколко години синчето ми като стане 2-3 клас ще му харижа, не за тежкарлък а просто да не го мисля.
Двуумях се между някакъв 5600 (или друга подмодификация) и GA 2100 - 1A, обаче изведнъж реших да е джигиталния, някак си и промоцията на Фешън Дейс допринесе за импулсивното решение, така за около 100 евро се сдобих с тази играчка. Може би целта ми е да се върна към детските години, в които сменяхме съвтските токмаци с ръчно навиване със супер модерни и точни дигитални часовници от битака. Бая съм строшил от тези времена, слабото им място беше лъговте, при по-силно закачане на каишата (щото келеш не стои мирен), лъга се отчупваше и с каквото и да го лепиш, забрави.
Та....а да какво предлага това Касио, надеждност разбира се, G-shock е синоним на това, защо да не се уверя лично, соларна батерия - супер, няма да сменям всяка година, точност атомна - сверяване от кула някъде си ("не пипай копчетата"), водозащита - тествана това лято на Свети Влас и Иракли, аааа щях да забравя и блу тута - много удобно да си регулираш часовника през телфона, че вече като един чичко, не ми се разучават кое копче какво прави, искам всикчко да е просто и функционално, много удобно. Освен това има и втора часова зона, като прескачам до Македония от време на време служебно, само цъкам едно копче и готово.
Недостатък е негативния диспей, който за отслабналите ми очи в сумрака си е изпитание, е вярно че има функция за автоподсветка като го врътнеш в тъмното на еди колко си градуса, ама не винаги сработва, както и да е има и копче.

Ето малко снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

На тези дето се чудят защо минах на дигиталния бряг ще обясня, че човек с годините си мени приоритетите и докато преди исках швейцарец да се фукам, сега като събрах няколко и видях, че то си е грижа и разход, кой кога да се сервизира, настройка понякога на часа, а туй чудо го слагаш на ръката и забравяш всякакви грижи, че имам за други работи да мисля.

Поздрав на всички, бъдете живи и здрави!

Станислав
"Човек с часовник знае колко е часът, човек с два часовника, никога не е сигурен......"
Casio G-Shock GW-B5600
Certina DS Podium Square - ETA 2824-2
Hamilton Jazzmaster Maestro - H21 caliber, valjoux 7750 base
ORIENT Mako caliber 46943 Made in Japan - The Forum Watch 15/27
Victorinox Dive Master 500 - ЕТА 2892 А2

slackintosh
Активен
Регистриран: 01 03 2018, 20:57

Re: Casio G-Shock GW-B5600 или кризата на средната възраст

Мнение от slackintosh » 30 07 2021, 19:43

готино ревю ...

Потребителски аватар
childrolland
Маниак
Регистриран: 09 06 2021, 19:34

Мнение от childrolland » 30 07 2021, 20:46

Хареса ми :) Духовито и реално :)
Благодаря и поздрави!

Scandinavian
Маниак

Мнение от Scandinavian » 22 10 2021, 16:03

Здравейте колеги,

след няколко месечна употреба реших да пусна ъпдейт за часовника. След като го оставих за около месец на нощното шкафче с циферблата надолу (уж да си мисли, че е нощ и да държи дисплея изключен в спестовен режим), реших да го понося миналия уикенд. Гледам по някое време през деня на мястото на датат мига LOW, явно батерията заминва (абе нов модел е, не ще да е висял с години по складовете), сложих го на прозореца, ама то беше дъждовно и явно не се е позаредил. Гледам в мобилното приложение батерията на 1/3 - 1/4 от картинката (няма друга индикация). Изключих авто подсветката, която преполагам се включва и под ръкава и излишно хаби ток. Та сега като стана слънчево го подържах 2 дни на слънце (да се затопли) и батерията стигна на приложението до половината (50%) визулано и не ще повече (толкова показваше и като нов).
Абе знаех си, че трябваше да взема по-простия модел с обикновена батерия, но викам си след някоя друга година ще изглежда като слънчевия ръчен часовник на Флинтстоун, та я по-новия модел с блутут, автоматично сверяване и т.н. ама нещо джапанците не са преценили, че може да не се носи основно, а в ротация. Абе с други думи електрониката потвърждава, защо разчитам оснвоно на механика, като кадър от старата школа.
"Човек с часовник знае колко е часът, човек с два часовника, никога не е сигурен......"
Casio G-Shock GW-B5600

Потребителски аватар
childrolland
Маниак
Регистриран: 09 06 2021, 19:34

Мнение от childrolland » 22 10 2021, 22:40

Привет,
Много жалко, че така се е получило :(. Предполагам, часовникът е все още гаранционен, та могат да ти я сменят/да обслужат часовника? Мисля, че на свободна продажба е 30 лв батерията (CTL1616). Когато получих моя GW-2320SF, беше батерията на средно положение. Няколко дена го облъчвах със стайна светлина/слънчева светлина на перваза на прозореца - не помръдва (все на средна позиция си стои заряда, според индикатора на дисплея). По Великден миналата година се прибрах на родното място и сложих часовника на сериозно слънце на терасата - с премествания, според движението на слънцето. Първият ден печене (беше се сгорещил чак, защото е предимно черен) - пак стои индикаторът на средно положение. Вторият ден - пак същата работа до пладне. Към 13 часа го проверявам - качил се на HIGH заряд. Викам си - работата свършена. Прибрах го и след по-малко от половин час - пак на средно положение (FTW?!). Пак го изнесох да се пече на сериозно слънце. След около час, премина пак на HIGH и до момента е на този заряд индикаторът (тази ситуация е описана и в упътването на часовника, по принцип). Зимните месеци, реалната енерго-полезна слънчева светлина е малко, та съм го кордисал в хола (заедно с още 1 слънчево-заряден часовник), да си поддържа тонуса (не го нося ежедневно), докато свети лампата.
Като цяло, се опитвам вече да избягвам варианти на часовници, с които принудително си създавам навици да се съобразявам (трябва много да съм се навил за тях по визия, предначначение и т.н.). Батерия - еднократна и сменяема. Пружина - вариант с ръчно навиване, отнемащо секунди. Това са вариантите, които май започнах повече да предпочитам
Бих опитал да го заредя на открито силно слънце още веднъж-дваж модела, който имаш, преди да го отпиша. То зимните месеци са оскъдни нещата, де..., но все пак.
Искрено се надявам да се разреши проблемът в ползотворен вариант!
Междувременно, едно добро видео по темата - поне на мен ми хареса, де:
https://www.youtube.com/watch?v=LWo8kQXyP0c&t=1s

Scandinavian
Маниак

Мнение от Scandinavian » 26 10 2021, 12:12

childrolland написа:
22 10 2021, 22:40
Привет,
Много жалко, че така се е получило :(. Предполагам, часовникът е все още гаранционен, та могат да ти я сменят/да обслужат часовника? Мисля, че на свободна продажба е 30 лв батерията (CTL1616). Когато получих моя GW-2320SF, беше батерията на средно положение. Няколко дена го облъчвах със стайна светлина/слънчева светлина на перваза на прозореца - не помръдва (все на средна позиция си стои заряда, според индикатора на дисплея). По Великден миналата година се прибрах на родното място и сложих часовника на сериозно слънце на терасата - с премествания, според движението на слънцето. Първият ден печене (беше се сгорещил чак, защото е предимно черен) - пак стои индикаторът на средно положение. Вторият ден - пак същата работа до пладне. Към 13 часа го проверявам - качил се на HIGH заряд. Викам си - работата свършена. Прибрах го и след по-малко от половин час - пак на средно положение (FTW?!). Пак го изнесох да се пече на сериозно слънце. След около час, премина пак на HIGH и до момента е на този заряд индикаторът (тази ситуация е описана и в упътването на часовника, по принцип). Зимните месеци, реалната енерго-полезна слънчева светлина е малко, та съм го кордисал в хола (заедно с още 1 слънчево-заряден часовник), да си поддържа тонуса (не го нося ежедневно), докато свети лампата.
Като цяло, се опитвам вече да избягвам варианти на часовници, с които принудително си създавам навици да се съобразявам (трябва много да съм се навил за тях по визия, предначначение и т.н.). Батерия - еднократна и сменяема. Пружина - вариант с ръчно навиване, отнемащо секунди. Това са вариантите, които май започнах повече да предпочитам
Бих опитал да го заредя на открито силно слънце още веднъж-дваж модела, който имаш, преди да го отпиша. То зимните месеци са оскъдни нещата, де..., но все пак.
Искрено се надявам да се разреши проблемът в ползотворен вариант!
Междувременно, едно добро видео по темата - поне на мен ми хареса, де:
https://www.youtube.com/watch?v=LWo8kQXyP0c&t=1s
Здравей Колега,

не, чсовникът няма проблем с батерията, просто бях неприятно изненадан, че не е преценено, че повишената консумация на ток от авто подсветката, не е съобразена с капацитета на батерията и степента на зареждането. Сега с изключена автоподветка, няма никакви грижи, дори от време на време да не го ползвам, явно консумациата на дисплея и радио приемника са пренебрежими, в сравнение с подветката. Не съм го взел все пак за да си го държа на прозореца по цял ден :lol:
А относно нивото на зареждане явно е нещо като предпазен клапан за батерията, като стигне половината и да спира, да не я прецаква с презареждане.
Иначе като типичен българин, съгласно закона на Мърфи, "Ако нищо друго не проработи, прочети упътването" почетох малко за зареждането на слънце. От една страна ми хареса в раздела FAQ, че дават живот на батерията "колкото е живота на самият часовник", от друга страна явно е нормално заряда да пада до различна степен, при което се спират някои енергоемки функции.
Casio G-Shock GW-B5600

rexpitbul
Новобранец
Регистриран: 08 04 2017, 13:30

Мнение от rexpitbul » 24 11 2021, 09:42

Лампата изтощава батерията, но радиосверяването ако работи също е голям консуматор. Когато са оставени дълго без носне с включено радиосверяване при мен бързо се разреждат, особено когато са от страна, където няма сигнал.

rminchev
Активен
Регистриран: 18 01 2018, 13:17

Мнение от rminchev » 31 12 2021, 11:13

Имам същия модел. Като го взех от магазина батерията беше 50%. Оставих го на прозореца отвън след няколко дена ползване с батерия на 50% и се зареди докрай. После го носих около 3 месеца. След това престой на тъмно около година, батерията беше паднала с около 30% от 100%. Поседя пак отвън на прозореца за около час, час и половина и пак е на 100 процента. Обаче, съм спрял авто осветлението и ползвам осветление много рядко, спрял съм и звука на бутоните и много рядко се ползва блутута. Преди 3 месеца се докопах до dw500u,дойде с батерия на M. Докато го извадя от кутията в колата за да го разгледам и скочи на H. У дома, обаче пак падна на M. Притоплих го на прозореца около 10 мин и скочи на H и така изкара 3 месеца и пак падна на M, преди 2 - 3 дена беше пак на прозореца :)

rminchev
Активен
Регистриран: 18 01 2018, 13:17

Мнение от rminchev » 21 02 2023, 14:14

Темата вече е стара, но да добавя ъпдейт. Моето gshock със син дисплей е купено през далечната 2019, зарежда се на година 1 път, сверява се се сам вечер и цепи мрака през вече 2023 година.

Отговори

Върни се в “Ревюта и снимки на часовници”